Mødedato: 18.05.2015, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Cykelparkering ved Københavns Hovedbanegård

Borgerrepræsentationen skal tage stilling til, om der skal arbejdes videre med projektforslag til en udvidet broløsning med cykelparkering på Tietgensbroen.

Indstilling og beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at Teknik- og Miljøforvaltningen ikke arbejder videre med projektforslag til en udvidet broløsning med cykelparkering på Tietgensbroen, men i stedet gennemfører en analyse af mulighederne for etablering af cykelparkering i hele området ved Hovedbanegården.
  2. at de uforbrugte midler på 1,5 mio. kr. ud af de 2 mio. kr. fra Budget 2015, som blev afsat til udarbejdelse af projektforslag til en udvidet broløsning med cykelparkering for Tietgensbroen, omdisponeres og frigives til en analyse af mulighederne for etablering af cykelparkering ved Hovedbanegården. De 1,5 mio. kr. skal frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg i 2015.

Problemstilling

I Budget 2015 (BR 2. oktober 2014) (A, B, F, O og Ø) blev der under ”Cykelby for Alle” afsat 2 mio. kr. til udarbejdelse af to projektforslag til en udvidelse af Tietgensbroen med ekstra cykelparkeringspladser som supplement til den 1:1 udskiftning af broen, som finansieres af Banedanmark. 

De indledende undersøgelser viser, at prisen for de ekstra cykelparkeringspladser, som udvidelsen af broen vil give mulighed for, forventes at blive mange gange dyrere, end hvad det normalt koster at etablere cykelparkeringspladser.

Borgerrepræsentationen skal tage stilling til, om fokus for arbejdet skal ændres til en bredere analyse af cykelparkeringsmulighederne ved Hovedbanegården.

Løsning

En analyse fra Trafikstyrelsen fra 2014 peger på, at der i 2030 vil være behov for i alt 6000 cykelparkeringspladser ved Hovedbanegården. I øjeblikket er der ca. 2000 cykelparkeringspladser omkring Hovedbanegården. Der er således behov for, at der anlægges flere cykelparkeringspladser omkring Hovedbanegården i de kommende år.

Banedanmark skal på grund af nedslidning af Tietgensbroen udskifte denne inden 2020. Såfremt Københavns Kommune og DSB ønsker, at broen skal være større end den nuværende bro, skal Københavns Kommune og DSB betale meromkostningerne.

Teknik- og Miljøforvaltningen har i samarbejde med Banedanmark og DSB gennemført en indledende undersøgelse af, hvordan en kommende Tietgensbro kan udvides i bredden for herigennem at skaffe flere cykelparkeringspladser.

Resultatet af denne undersøgelse viser, at det vil blive meget dyrt at gennemføre en udvidelse af broen, selv om dette sker i forbindelse med Banedanmarks planlagte 1:1-udskiftning af den nuværende bro. Forvaltningens vurdering er, at udgiften pr. ekstra ny cykel-parkeringsplads vil være meget høj og vil komme til at ligge mellem 150.000 –500.000 kr. afhængigt af hvilken løsning, der vælges, jf. nedenfor.

Der har været arbejdet på to forskellige broudvidelsesløsninger, en lille udvidelse (mod Hovedbanegårdens bygning) og en stor udvidelse (på begge sider af Tietgensbroen). Der er endnu ikke udarbejdet projektforslag for de forskellige broløsninger.

Udgiften til de ekstra cykelparkeringspladser vurderes at skulle fordeles mellem Københavns Kommune og DSB. Fordelingsnøgle er ikke aftalt.

Løsning

Pris

Merpris i forhold til 1:1 løsning
(finansieres af KK og DSB)

Antal cykel- parkerings pladser

Heraf ekstra pladser ift. 1:1 løsning

Pris pr. ekstra cykelparkeringsplads ift. 1:1 løsning

1:1 løsning

471 mio. kr.

------------

300

--------

-------------

Lille løsning (udbyg-ning mod nord)

650 mio. kr.

179 mio. kr.

700

 

400

448.000 kr.

Stor løsning (Udbyg ning mod nord og syd)

925 mio. kr.

454 mio. kr.

3000 (hvoraf 1400 er i 2 etager)

 

2700

(hvoraf 1400 er i 2 etager)

168.000 kr. (eller 227.000 kr. såfremt der ikke ønskes cykelparkering i 2 etager)

Ovennævnte priser indeholder udgifter til ekstrafundering af Tietgensbroens vestlige del som forberedelse for en eventuel kommende metrolinie, hvilket er en forudsætning for anlæg af en bredere bro. Det er dog på nuværende tidspunkt uklart, hvorvidt Københavns Kommune og DSB skal finansierer denne merudgift på 30-50 mio. kr. Afklaring heraf forventes inden for en kortere årrække.

Den meget høje pris for anlæg af en ny Tietgensbro skyldes de meromkostninger, som er forbundet med at bygge på et baneterræn, herunder håndtering af køreledninger, signalanlæg, sikringsanlæg samt andre banetekniske arbejder. Samtidig er der kun ringe plads til broens fundamenter mellem skinnerne, hvorfor broens udformning skal tilpasses denne udfordring. Prisen indeholder derfor også et usikkerhedstillæg på 50%. Forvaltningen vurderer, at usikkerhedstillægget ikke bør være lavere ved et brobyggeri over bane. Ved videre projektering forventes usikkerhedsniveauet kunne bringes ned på 30%.

På baggrund af de høje priser for etablering af ekstra cykelparkeringspladser indstiller Teknik- og Miljøforvaltningen, at det videre udviklingsarbejde med cykelparkeringspladser på en udvidet Tietgensbro afsluttes. Det indstilles samtidig, at de resterende 1,5 mio. kr. af den oprindelige bevilling på 2,0 mio. kr. til projektudvikling af cykelparkeringspladser på Tietgensbroen, bruges på en analyse af de fremtidige cykelparkeringsmuligheder og løsninger, herunder af mulighederne for nye automatiserede cykelparkeringsløsninger, omkring Hovedbanegården.

Det er muligt, at Postterminalens salg og kommende nedrivning vil ændre forudsætningerne for cykelparkeringsløsninger i området og en dialog med de nye ejere vil være påkrævet. Det vil blive afklaret mens analysen pågår.

Økonomi

I forbindelse med Budget 2015 (Æ62) blev der afsat 2,0 mio. kr. til at videreudvikle nogle foreløbige bud på, hvordan man kunne udvide Tietgensbroen for at skaffe flere cykelparkeringspladser. De 2,0 mio. kr. blev stjernemarkeret og derfor frigivet i forbindelse med vedtagelsen af Budget 2015. I det videre udviklingsarbejde er der pr. 15. april brugt 0,5 mio. kr. til ingeniør- og arkitektbistand, hvorefter der resterer 1,5 mio. kr.  De 1,5 mio. kr. skal frigives til en analyse af mulighederne for etablering af cykelparkering ved Hovedbanegården. De 1,5 mio. kr. skal frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, se nedenfor.

Tabel 1. Anlægsbevillinger – frigivelse af anlægsmidler  

Udvalg

Aktivitet/projekt

Bevilling

(nr. og navn)

Funktion

Beløb i 1.000 kr.

(2015 p/l)

År 2015

TMU

Analyse af mulighederne for etablering af cykelparkering ved Hovedbanegården

3400 – Ordinær anlæg

2.28.23.3

1.500

I alt

-

-

-

1.500

 

De forventede udgifter fordelt på ekstern rådgivning, interne udgifter og anlæg fremgår at nedenstående tabel:

Tabel 2. Kategorisering af anlægsmidler 

1.000 kr. (2015 p/l)

2015

I alt

Ekstern rådgivning

1.000

1.000

Interne udgifter

500

500

Anlæg af projektet

0

0

I alt

1.500

1.500

 

Videre proces

Teknik- og Miljøforvaltningen igangsætter analysen snarest. Teknik- og Miljøforvaltningen forventer at kunne forelægge resultatet af analysen, herunder af forslag til cykelparkeringsløsning og bud på fremtidige placeringer ved Hovedbanegården, i foråret 2016.

 

         Pernille Andersen

                                                                  /Anders Møller

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 18. maj 2015

Indstillingens 1. at-punkt blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Indstillingens 2. at-punkt blev trukket af forvaltningen.
Til top