Kommunal garanti og ydelsesstøtte til den selvejende institution Østerbrogården, Østerbro
Borgerrepræsentationen skal tage stilling til kommunal garanti og ydelsesstøtte til den selvejende institution Østerbrogården på Blegdamsvej 29, Østerbro.
Indstilling og beslutning
Teknik og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
1. at det gennemførte projekt for ekstraordinær renovering af den selvejende institution
Østerbrogården godkendes.
2. at der stilles 100 % garanti for lån på 7.623.000 kr. til renoveringen af Østerbrogården.
3. at der betales en andel af de årlige ydelser på renoveringslån. Ydelsesstøtten aftrappes hvert
år indtil låntagers ydelse svarer til den samlede ydelse på lånet. Den kommunale andel udgør
35.386 kr. i år 2015. Der anvises dækning for ydelsesstøtten på Teknik- og Miljøudvalgets
bevilling Byfornyelse, ydelsesstøtte.
4. at der meddeles indeståelse for eventuelle underskud på kollegiets fremtidige drift.
Problemstilling
Kollegiet Østerbrogården har grundet vandindtrængning akut påbegyndt og afsluttet et renoveringsprojekt. fsb har på vegne af kollegiet indsendt en ansøgning til Teknik- og Miljøforvaltningen om støtte til renoveringsprojektet til en samlet anskaffelsessum på ca. 8,05 mio. kr.
Løsning
Almenboligloven giver kommunalbestyrelsen mulighed for at yde garanti og på statens vegne meddele tilsagn om fælles kommunal og statslig ydelsesstøtte til udbedring af større ekstraordinære renoveringsarbejder i almene boliger. Kommunens garanti betyder, at kollegiet kan optage et realkreditlån og dermed reducere udgifterne til husleje. Samtidig kan staten og kommunen i fællesskab støtte kollegiet med ydelsesstøtte til betaling af ydelserne på lånet. Statens og kommunens støtte betyder, at kollegiet skal betale en mindre del af ydelsen på lånet, og huslejen stiger således mindre. Ydelsesstøtten til kollegiet er størst i det første år efter låneoptagelsen, hvorefter det aftrappes løbende, sådan at kollegiet til sidst betaler den fulde ydelse på lånet.
Arbejderne omfatter renovering af belægningen omkring bygningen, betonrenovering samt brandsikringstiltag. Renoveringen blev aktualiseret, da vand trængte ned i den underliggende P-kælder. Østerbrogården har desuden fået påtalt en række forhold af brandvæsnet, som er udbedret i forbindelse med membranarbejderne (organiseret cykelparkering og affaldshåndtering).
Boligorganisationen er forpligtiget til at søge om støtte inden arbejderne påbegyndes, hvilket ikke har været tilfældet i denne sag, hvor ansøgningen først blev indsendt midtvejs i projektet. Problemerne var imidlertid af så presserende karakter, at fsb påbegyndte arbejderne forud for indsendelsen af ansøgning om støtte. Efter forvaltningens vurdering ville det have betydet en fordyrelse af projektet på ca. 10 % af projektsummen, hvis arbejderne skulle standses og afvente en beslutning i Borgerrepræsentationen. Østerbrogården har ikke mulighed for at optage realkreditlån uden kommunal garantistillelse, og alternativet vil være et banklån til finansiering, der vil give en noget større huslejestigning for beboerne.
Forvaltningen har vurderet, at arbejderne opfylder kravene i almenboliglovens § 100, hvorefter der kan ydes støtte til udbedring af byggeskader og større ekstraordinære renoveringsarbejder i ungdomsboliger, der har modtaget støttetilsagn før 1. juli 1986, og derfor indstilles garanti og ydelsesstøtte til beslutning.
Adresse |
Blegdamsvej 29A og B |
Lån, kr. |
7.623.000 kr. |
Garanti % |
100 % (realkreditinstituttets krav / beregning). |
Kommunens hæftelse i kr. |
3.811.500 kr. |
Ydelsesstøtte efter § 100 – udgift første år (løbende drift) |
35.386 kr. |
Låntager |
Den selvejende institution Østerbrogården |
Långiver |
Realkredit Danmark |
Antal værelser |
105 |
Sagstype |
Renoveringsarbejder |
Økonomi
Udgifterne til arbejderne i henhold til almenboliglovens § 100 er anslået til 8,05 mio. kr., der finansieres ved optagelse af realkreditlån samt kollegiets henlæggelser og eksternt tilskud. Realkredit Danmark har krævet en kommunal garanti for lånet på 100 %.
Kommunen meddeler på statens vegne tilsagn om ydelsesstøtte til realkreditlånet, der løber over 30 år. Ydelsesstøtten udgør forskellen mellem låntagers egen betaling og den samlede ydelse på lånet. Støtten aftrappes hvert år, indtil låntagers ydelse svarer til den samlede ydelse på lånet. Staten udbetaler støtten, og kommunen opkræves en del heraf. Den kommunale andel af ydelsesstøtten udgør i år 2015 35.386 kr. 2015 (2015 p/l).
Det er efter § 100 i almenboligloven en betingelse for statens støtte, at kommunen indestår for et eventuelt underskud på kollegiets drift. Forvaltningen har ikke på nuværende tidspunkt indikationer på, at dette vil blive aktuelt, og forvaltningen godkender årligt regnskabet samt det kommende års budget for kollegiet. Underskud, der kan dækkes af kollegiet, uden det giver risiko for udlejningsvanskeligheder, omfattes ikke af kommunens indeståelse. Almenboligloven giver ikke en tidsbegrænsning for indeståelsen, men det må antages, at forpligtelsen gælder i lånets løbetid. Det kan i øvrigt oplyses, at Borgerrepræsentationen den 22. april 2004 har accepteret en sådan indeståelse for Østerbrogården i dette tidligere optagne låns løbetid i forbindelse med godkendelsen af støtte til en § 100-renovering af ejendommen.
Garantistillelsen og indeståelsen for driftsunderskud medfører ikke i sig selv bevillingsmæssige konsekvenser for Teknik- og Miljøudvalget. Garantien kommer kun til udbetaling, hvis låntageren ikke selv kan betale ydelserne på lånet. Forvaltningen har ikke på nuværende tidspunkt indikationer på, at garantien vil komme til udbetaling.
Huslejen udgør for tiden 2.286 kr. pr. måned (ekskl. forbrugsudgifter). Huslejen vil stige til 2.500 kr. pr. måned som følge af den planlagte renovering og vedligeholdelsesarbejder. Den endelige huslejestigning beregnes og godkendes ved byggeregnskabet. Ydelsesstøtten afholdes på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Byfornyelse, ydelsesstøtte, funktion, 0.25.18.1.Videre proces
Når indstillingen er godkendt, vil forvaltningen godkende byggeregnskabet for arbejderne som beskrevet ovenfor, og erklæringerne om kommunegaranti sendes til underskrift hos Teknik- og Miljøborgmesteren og forvaltningens administrerende direktør. Herefter returneres de til realkreditinstituttet.
Pernille Andersen
/Jakob Møller Nielsen
Beslutning
Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning.