Mødedato: 18.05.2015, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Mulighed for nedgravede beholdere til affald fra etageboliger på offentligt areal

Se alle bilag

Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til, om det skal gøres muligt at etablere nedgravede affaldsløsninger på offentligt areal til indsamling af affald fra etageboliger.

Indstilling og beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,
  1.  at Teknik- og Miljøforvaltningens hidtidige praksis ændres jf. løsningsafsnittet, således at det gøres muligt at nedgrave affaldsløsninger på offentligt areal til affald fra etageboliger.
  2. at der hermed er gjort op med medlemsforslaget om nedgravning af containere på offentligt areal til affald fra etageejendomme fremsat af Enhedslisten i Teknik- og Miljøudvalget den 26. januar 2015.

Problemstilling

Teknik- og Miljøudvalget vedtog på mødet den 26. januar 2015 et medlemsforslag stillet af Enhedslisten, om ”At Teknik- og Miljøforvaltningen fremlægger en indstilling, der gør det muligt at godkende nedgravede containere til affaldshåndtering på offentligt areal til affald fra etageejendomme”.

Teknik- og Miljøudvalget skal på den baggrund tage stilling til ændring af den hidtidige praksis, således at der gives tilladelse til, at etageejendomme kan etablere nedgravede affaldsbeholdere på offentligt areal til ejendommens affald.

Løsning

I Københavns Kommune sker affaldshåndteringen ved, at affaldet sorteres i kommunens affaldsbeholdere opstillet på ejendommenes eget areal. I de senere år er der blevet udviklet nye typer affaldsbeholdere, blandt andet i nedgravede affaldsløsninger, som er blevet almindelige i andre byer. I København har det siden februar 2013 været muligt for etageejendomme at få tilladelse til at etablere nedgravede affaldsbeholdere på eget areal, når løsningen opfylder de retningslinjer, der er vedlagt som bilag 1. Eksempler på nedgravede affaldsløsninger ses i bilag 2.

Nedgravede affaldsløsninger kan være attraktive, fordi de fylder mindre og er pænere at se på end traditionelle affaldsløsninger. En anden fordel er, at der på et begrænset areal kan etableres tilstrækkelig volumen til, at tømningshyppigheden for restaffaldet kan nedsættes, fx fra tømning flere gange ugentligt til en enkelt tømning per uge. Løsningen kan dermed give mindre tung trafik og støj fra affaldsindsamlingen.

Rent lovgivningsmæssigt er der ikke noget til hinder for at placere nedegravede affaldsløsninger i det offentlige byrum, men der har ikke hidtil været praksis for at tillade privatejet udstyr på offentligt vejareal.

Indstillingen medfører, at etageejendomme generelt vil få tilladelse til at etablere nedgravede affaldsløsninger på offentligt areal.

Retningslinjer for nedgravede affaldsløsninger
Følgende punkter vil blive indarbejdet i retningslinjer for nedgravede affaldsløsninger (bilag 1),så der hermed sikres en funktionsdygtig affaldsløsning:

  • Løsningen skal være i overensstemmelse med kravene om kildesortering i samtlige fraktioner jf. Regulativ for Husholdningsaffald, herunder at der også indgår. løsninger for de affaldsfraktioner på eget areal, der ikke kan håndteres i nedgravede løsninger
  • Ejendommen betaler det til enhver tid gældende affaldsgebyr, der er besluttet i Borgerrepræsentationen efter samme retningslinjer som andre ejendomme med beholderløsninger. Da affaldsløsningen er placeret på offentligt areal, skal ejendommen enten acceptere, at forbipasserende kan smide affald i containerne eller alternativt sikre, at det kun er ejendommens beboere, der har adgang til affaldsløsningen.
  • Anlæg af nedgravede affaldsbeholdere ejes og finansieres af den ejendom, der ønsker at benytte løsningen, herunder alle anlægsomkostninger, evt. omlægning af vejbelysning, fortov, cykelsti, eventuelle erstatningsparkeringspladser og forsyningsledninger.
  • Der betales leje til markedspris for råden over det benyttede vejareal.
  • Kommunen tinglyser en deklaration på ejendommen, der fastlægger, at ejendommen påtager sig ejerskabet for den nedgravede affaldsløsning på offentligt areal, samt varetager pligten til at holde affaldsløsningen i funktionsdygtig stand og renholde omgivelserne. Ejendommen skal afholde alle udgifter til at fjerne den nedgravede affaldsløsning og genetablere en affaldsindsamling på eget areal, hvis kommunen ønsker at udnytte arealet til vejformål, skybrudssikring eller lignende, som er uforenelige med nedgravede affaldsløsninger.

Konsekvenser af ændringen af den hidtidige praksis for nedgravning af containere på offentligt areal

Indstillingen vil medføre, at forvaltningen giver tilladelse til nedgravede affaldsløsninger på offentligt areal, selv om løsningen ikke er til fordel for almenvældet. Beslutningen kan få indflydelse på:

  • Effektivitet i tømningen af affaldet, da der skal særlige lastbiler med kran til at tømme de nedgravede affaldsløsninger i stedet for de komprimator-biler, der benyttes til almindelige affaldsbeholdere.
  • Ensartede forhold for alle, da nogle ejendomme vil benytte eget areal til affaldshåndtering, mens andre - uanset om de har plads i gården - får en fordel ved at benytte offentligt areal til ejendommens affaldsløsning.
  • Fremkommelighed for trafikken, herunder gående, cyklister eller kollektiv trafik, som skal færdes omkring de nedgravede løsninger. De nedgravede beholdere kan have konsekvenser for tryghed og sikkerhed, særligt hvis der inddrages vejareal og påvirkes oversigtsforhold.
  • Antallet af parkeringspladser, - der kan blive inddraget bil- og cykelparkering.
  • Bylivet med fx begrænsninger i udeservering, vareudstillinger, ophold og leg.
  • Grønne elementer i gaderne, der kan blive inddraget, eksempelvis gadetræer og blomsterbede.  

Der vil desuden i praksis være steder i byen, hvor det ikke vil være muligt at tillade nedgravede affaldsløsninger på offentligt areal. Det er steder, hvor der opstår væsentlige gener for fremkommeligheden, eller hvor de vil udgøre en risiko for trafikken.

Alternative løsninger
Som et alternativ til indstillingens ændrede praksis kan Teknik- og Miljøudvalget bede forvaltningen om at udarbejde en mindre restriktiv administrationspraksis end i dag. Her vil den enkelte ejendoms ønske om at flytte affaldshåndtering til nedgravede affaldsløsning på offentligt areal blive vurderet ud fra hensynet til almenvældet, dvs. affaldssortering, fremkommelighed, trafiksikkerhed, vejtræer og andre grønne elementer, parkeringspladser, bylivsfunktioner mv.

Et andet alternativ kan være en mere langsigtet strategi om, at forvaltningen arbejder målrettet for at indarbejde affaldssortering i affaldsløsninger på offentligt areal i de kommunale affaldsordninger. Strategien vil omfatte fælles løsninger for flere ejendomme, som bliver indpasset i byrummet efter afvejninger af affaldssortering, fremkommelighed mv. Dermed kan nedgravede løsninger på offentligt areal blive et generelt princip i København – især i de tætte bydele i Indre by og på brokvartererne, og centralsug i nye bydele. Århus Kommune har gennemført et lignende projekt, hvor kommunen har brugt 100 mio. kr. på etablering af 1000 nedgravede affaldsbeholdere til restaffald, papir og glas på offentligt areal i dele af Midtbyen. Nedgravede affaldsløsninger koster i etablering op til ca. 25 gange mere end de traditionelle affaldsløsninger, men forventes at give lavere driftsomkostninger på sigt. En sådan strategi forudsætter, at forvaltningen udarbejder et egentligt projektoplæg til Teknik- og Miljøudvalget.

Økonomi

Indstillingen medfører, at etageejendomme selv finansierer og etablerer nedgravede affaldsløsninger på offentligt areal, hvorfor indstillingen ikke direkte vil medføre anlægsudgifter for Københavns Kommune. Der kan ske en fordyrelse af kommunale anlægsprojekter tæt på nedgravede affaldsløsninger, særligt for kommunale og private ledningsejere, der må forvente yderligere udgifter i forbindelse med ledningsarbejder. Det er ikke muligt at prissætte disse udgifter.

Eventuelle indtægter og udgifter, herunder lejebetaling, i forbindelse med de nedgravede affaldsløsninger på offentligt areal vil blive håndteret i forbindelse med sagerne til håndtering af bevillingsmæssige ændringer.

Ejendomme, der får tilladelse og etablerer nedgravede løsninger på offentligt areal vil som udgangspunkt betale de samme affaldsgebyrer, som andre ejendomme i Københavns Kommune. Det kan overvejes, om der i en overgangsperiode fra 2017 skal fastsættes særgebyrer for nedgravede løsninger. Det skyldes relativ høje indsamlingsomkostninger. Det er sandsynligt, at disse omkostninger vil falde, hvis flere ejendomme får nedgravede affaldsløsninger.

Det kan ikke udelukkes, at kommunen i særlige tilfælde kan få udgifter til ændring af de nedgravede affaldsløsninger, selv om der er tinglyst en forpligtelse på den enkelte ejendom, om at ejendommen skal fjerne affaldsløsningen, hvis kommunen ser behov for det. Dette kan ske i situationer, hvor kommunen ud fra proportionalitetsprincippet ikke kan pålægge ejendommen at afholde udgifterne.

Videre proces

Teknik- og Miljøforvaltningen vil supplere de eksisterende ”Retningslinjer for etablering af nedgravede affaldsløsninger på eget areal” med punkterne nævnt i løsningsafsnittet. Da udformningen af overdelen af nedgravede affaldsløsninger kan se forskellige ud, skal der udvikles en ensartet ’københavnermodel’, så affaldsløsningerne kan tilpasses de københavnske byrum. ”Københavnermodellen” skal indgå i Københavns Kommunes designmanual.

Forvaltningen har  modtaget tre ansøgninger fra ejendomme, som ønsker at flytte affaldsindsamlingen ud på offentligt areal i egenfinansierede nedgravede affaldsløsninger. Ansøgningerne vil blive behandlet af forvaltningen på baggrund af udvalgets beslutning.

Forvaltningen vil give udvalget en status for udviklingen i forhold til brugen af offentligt areal til private nedgravede affaldsløsninger i 2017.

                                 Pernille Andersen

                                                                                  /Jakob Møller Nielsen

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 18. maj 2015

Ø stillede ændringsforslag om, at 1. at-punkt ændres fra:

”at Teknik- og Miljøforvaltningens hidtidige praksis ændres, jf. løsningsafsnittet, således at det gøres muligt at nedgrave affaldsløsninger på offentligt areal til affald fra etageboliger.”

Til

”at Teknik- og Miljøforvaltningens hidtidige praksis ændres, jf. løsningsafsnittet, således at det efter særskilt beslutning i TMU gøres muligt at nedgrave affaldsløsninger på offentligt areal til affald fra etageboliger, og at dette sker efter det almindelige gæsteprincip.”

Ændringsforslaget blev godkendt uden afstemning.

Den således ændrede indstilling blev godkendt uden afstemning.
Til top