Mødedato: 18.01.2016, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Beslutning om REnescience

Se alle bilag

Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til afrapporteringen af udviklingsprojektet om REnescience og tage stilling til, om der skal arbejdes videre med udvikling af grøn teknologi til behandling af dagrenovation.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at afrapporteringen af udviklingsprojektet om REnescience tages til efterretning,
  2. at Københavns Kommune udarbejder en udbudsstrategi for et udviklingssamarbejde, fx som OPP eller OPI, hvor op til 50.000 tons dagrenovation årligt behandles på et innovativt behandlingsanlæg, der kan producere biogas og øge genanvendelsen.

 

Problemstilling

Ressource- og Affaldsplan 2018 indeholder mål om at genanvende næringsstofferne, fx fosfor (på landbrugsjord) og udnytte energien (biogas til tung transport) i organisk affald. Etablering af biogasproduktion er også et mål i KBH 2025 Klimaplanen.

Teknik- og Miljøudvalget traf den 17. marts 2014 en principbeslutning om at vælge REnescience som genanvendelsesteknologi for det organiske affald i dagrenovationen. Samtidig blev det besluttet, at forvaltningen skulle indlede et innovationssamarbejde med parter i energisektoren for at udarbejde et beslutningsgrundlag med henblik på etablering af et fuldskala REnescienceanlæg til kommunens 160.000 tons dagrenovation. Da forsøg har vist, at det ikke er muligt at genanvende organisk affald ved hjælp af REnescience-behandling, skal det i stedet undersøges, hvordan kommunen kan bidrage til udvikling af grøn teknologi.

 

Løsning

Teknik- og Miljøforvaltningen har det seneste år i partnerskab med DONG Energy, Biofos og Amager Ressourcecenter gennemført forsøg med 450 ton dagrenovation på det eksisterende REnescience pilotanlæg. REnescience-teknologien er beskrevet i bilag 1, og resultaterne af de gennemførte undersøgelser og økonomiske forhold er beskrevet i bilag 2.

Forsøgene viser, at teknologien kan benyttes til produktion af biogas fra det organiske indhold i dagrenovationen, men da 4 ud af 16 stikprøver af restproduktet fra REnescience og den efterfølgende bioforgasning overskrider de statsligt fastsatte grænseværdier for blødgører og tungmetaller med mellem 42 og 84 %, se afsnit 5.2.2 i bilag 2, kan restproduktet ikke som udgangspunkt udbringes på landbrugsjord.

I stedet skal restproduktet brændes på affaldsforbrændingsanlæg, så energien udnyttes til fjernvarme og el, og dermed vil næringsstofferne ikke indgå i kredsløbet.

REnescience kan give biogas og øge genanvendelsen af metal og plast

Ved REnescience-behandling af dagrenovation udvindes biogas, og genanvendelsen af bl.a. metal og plast øges, men når restproduktet ikke kan spredes på landbrugsjord kan metoden ifølge EU-reglerne ikke klassificeres som en genanvendelsesløsning i for det organiske affald som tidligere besluttet af udvalget. Dermed vil REnescience hverken bidrage til opfyldelsen af genanvendelsesmålet på 45 % eller målet om reduktion af mængden til forbrænding med 20 % i Ressource- og Affaldsplan 2018 jf. indstillingen Midtvejsevalulering af Ressource- og Affaldsplan 2018’ på Teknik- og Miljøudvalgets møde den 18. januar 2016. Produktion af biogas fx til tung transport vil understøtte mål om at København bliver CO2-neutral i KBH 2025 klimaplanen

DONG Energy, der ejer teknologien, ønsker at etablere et udviklingsanlæg på Avedøre Holme – gerne i samarbejde med Københavns Kommune, Biofos og Amager Ressourcecenter samt eventuelt andre parter. Her skal processen udvikles yderligere, fx via forsøg med biosyntese, genanvendelse af plastfolier og udvinding af kvælstofgødning fra restproduktet. DONG Energy har søgt EU-støtte til dette udviklingsarbejde. For at etablere et udviklingsanlæg i kommerciel skala, er det en forudsætning for det videre arbejde, at anlægget har adgang til at behandle op til 50.000 ton dagrenovation årligt.

Københavns Kommune kan understøtte udvikling af grøn teknologi

Københavns Kommune kan spille en rolle i forhold til at skabe grundlag for udvikling af innovative miljøløsninger. Forvaltningen indstiller på denne baggrund, at Teknik- og Miljøudvalget beslutter, at forvaltningen udarbejder en udbudsstrategi for et udviklingssamarbejde for op til 50.000 ton dagrenovation årligt, med det formål, at der fra 2018 etableres et udviklingsbaseret affaldsbehandlingsanlæg. Der er tale om et miljøteknologisk udviklingsprojekt med dertil forbundet risiko.

I forbindelse med udarbejdelse af udbudsstrategien undersøger forvaltningen, hvordan samarbejdet kan organiseres, fx ved at udbyde projektet som et 10-årigt OPP (offentlig-privat partnerskab) eller ved at indgå i et OPI-projekt (offentlig-privat innovation) med parter i sektoren. Det undersøges samtidig i hvilket omfang, disse organiseringsformer giver mulighed for at sikre udvikling i kontraktperioden, samtidig med at investeringsrisikoen helt eller delvist fjernes fra Københavns Kommune. Afklaringen fremlægges som en del af udbudsstrategien. 

Det nye affaldsbehandlingsanlæg skal bl.a. udvikles til at optimere af genanvendelsen af metal og plastfolier. Plastfolierne kan derefter indgå på et nyt innovativt plastsorteringsanlæg, jf. indstillingen ’Indtægtsbevilling om tilskud fra Markedsmodningsfonden til etableringen af et innovativt sorteringsanlæg for plastaffald – Clean’ på Teknik- og Miljøudvalgets møde den 18. januar 2016. Det vil desuden understøtte mål i klimaplanen, hvis plasten kan genanvendes i større omfang end nu, og dermed ikke brændes af.

Da en etablering af et udviklingsanlæg tidligst kan ske i 2018, vil det ikke bidrage til opfyldelse af mål i Ressource- og Affaldsplan 2018, men vil understøtte udvikling af grøn teknologi og dermed grøn vækst.

Økonomiske perspektiver

Behandlingsprisen for et eventuelt kommende REnescience udviklingsanlæg (til 50.000 ton årligt) er endnu ikke fastlagt – det vil ske i forbindelse med en udbudsproces. Ved den tidligere behandling i Teknik- og Miljøudvalget den 17. marts 2014 var der forudsat en behandlingspris på ca. 460 kr. pr. ton, svarende til prisen for affaldsforbrænding. I forbindelse med det gennemførte projektarbejde har DONG Energy udarbejdet forskellige businesscases på baggrund af standard-forudsætninger med op til 30 % usikkerhed, se afsnit 8 i bilag 2. Ifølge Dong Energy viser de opdaterede businesscases en forventet behandlingspris på mellem ca. 830 og 1.150 kr. pr. ton dagrenovation, det vil sige mellem ca. 80 og150 % mere end tidligere forudsat afhængigt af afkastkrav, og om der kan opnås besparelser ved eventuelle symbioseprojekter og EU-støtte. De reviderede businesscases er beregnet på baggrund af mere konkrete forudsætninger end DONG Energy havde i første omgang, og det er især væsentligt højere anlægsomkostninger for fx biogasanlæg og efterbehandlingsanlæg til spildevand og genanvendelige materialer, der har medført denne stigning i behandlingsprisen per ton affald. På driftssiden har behandlingsomkostningerne for restprodukterne (forbrænding er væsentligt dyrere end udbringning på landbrugsjord) især betydning. Økonomien er uddybet yderligere i afsnit 8 i bilag 2.

Samlet set vil behandlingen af 50.000 ton dagrenovation årligt med ovennævnte behandlingspris medføre en øget udgift på mellem 19 og 34 mio. årligt. Det svarer til en stigning i affaldsgebyret for husholdninger på mellem ca. 70 og 117 kr. pr husstand årligt (i forhold til affaldsgebyrerne i 2015). For en villahusholdning med en 180 l affaldsbeholder vil det svare til en stigning på mellem 1,8 og 3 % og for en gennemsnitlig etagebolig en stigning på mellem ca. 3,6 og 6 % (i forhold til affaldsgebyrerne i 2015).

 

Økonomi

Udarbejdelse af en udbudsstrategi kan foregå inden for rammerne af affaldsområdets økonomi, og vil derfor ikke forudsætte en øget bevilling.

 

Videre proces

Udbudsstrategi for op til 50.000 ton dagrenovation vil blive forelagt Teknik- og Miljøudvalget i april 2016. Strategien vil omfatte udbudsperiode, samarbejdsmodel (OPP, OPI eller lignende) og indstilling om den økonomiske ramme og investeringsrisikoen sammen med eventuelt forslag om stigning i affaldsgebyret fra 2018.

 

     Pernille Andersen 

                               /Jakob Møller Nielsen 

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 18. januar 2016   

Socialistisk Folkeparti fremsatte følgende ændringsforslag til indstillingens 2. at-punkt: 
”at Københavns Kommune fastholder pilotprojektet på det eksisterende REnescience anlæg og arbejder videre hen imod en afklaring af tildeling af EU-støttemidler til et opskaleret udviklingsarbejde.”

Ændringsforslaget blev ikke godkendt med en stemme mod ti. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: F.
Imod stemte: A, B, C, V og Ø.

Indstillingen blev godkendt med ni stemmer mod en. Et medlem undlod at stemme.
For stemte: A, B, V og Ø.
Imod stemte: C.
Undlod at stemme: F.

Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:
”Vi vil ikke være med til et forsøg, idet vi ikke mener, at København behøver at være "frist mover", og at københavnerne skal bære udgiften til at være først i verden. Vi ser gerne, at København tager et anlæg i brug, når det er gennemtestet i ordinært brug andet steds.”

Socialistisk Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:
”I stedet for at bruge flere midler på en teknologi, der har vist sig ikke at bringe København i mål, når det handler om genanvendelse af det organiske husholdningsaffald, mener SF at der i stedet sættes mere målrettet ind med kildesortering i villaer og etageejendomme i alle Københavns bydele.”

Til top