Mødedato: 17.12.2018, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Dispensation til ny hegnsløsning om Kastefacilitet i Fælledparken, Østerbro

Se alle bilag
Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til, om der skal søges midlertidig dispensation til en ny hegnsløsning om kastefaciliteterne i Fælledparken. Kultur- og Fritidsudvalget orienteres om Teknik- og Miljøudvalgets beslutning.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at Teknik- og Miljøforvaltningen søger Fredningsnævnet om midlertidig dispensation til en ændret hegnløsning rundt om kastefaciliteten i Fælledparken. Dispensationen skal gælde til og med 2023, hvor et nyt atletikanlæg på Nørre Campus forventes at være klar til brug.

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget tager Teknik- og Miljøudvalgets beslutning om, at Teknik- og Miljøforvaltningen søger Fredningsnævnet om midlertidig dispensation til en ændret hegnløsning rundt om kastefaciliteten i Fælledparken til efterretning.

Problemstilling

I 2011 blev der etableret en midlertidig kastebane og hegn i Fælledparken med dispensation fra fredning med forventningen om at kastebanen skulle nedlægges, når en permanent løsning på Københavns Universitet på Nørre Campus stod klar i 2016. Anlægget på Nørre Campus blev efterfølgende først forsinket til 2018 og siden 2022/2023. Fredningsnævnet forlængede i 2016 den midlertidige dispensation til hegnet rundt om kastefaciliteten i Fælledparken med to år til udgangen af 2018. Den 20. juni 2018 forkastede Kultur- og Fritidsudvalget Kultur- og Fritidsforvaltningens indstilling om at finde midler til flytning af kastefaciliteten til en alternativ lokation end Fælledparken. I stedet blev Kultur- og Fritidsforvaltningen anmodet om "- efter dialog med Teknik- og Miljøforvaltningen - at vende tilbage med en ny indstilling med henblik på at bevare kastefaciliteten i Fælledparken."

Løsning

Teknik- og Miljøforvaltningen fører tilsyn med, om bestemmelserne i fredningerne af byens parker overholdes og skal i den rolle vurdere, om nye aktiviteter kræver en dispensation hos Fredningsnævnet for hovedstaden. Fredningsnævnet er den instans, som kan give dispensationen fra fredningsbestemmelserne. På grund af denne sags særlige karakter har Teknik og Miljøforvaltningen valgt at forelægge sagen for Teknik og Miljøudvalget, som skal beslutte, om der skal søges om en ny midlertidig dispensation til en ny hegnsløsning om kastefaciliteterne i Fælledparken.

Borgerrepræsentationen besluttede 24. april 2008, at der skulle etableres et permanent anlæg til kasteaktivitet uden fast indhegning i Fælledparken. Kastebanen ligger over for Østerbro Stadion og bruges til spydkast, diskoskast og hammerkast og anvendes både til træning, skoleundervisning og som opvarmningssted i forbindelse med afvikling af atletikstævner på stadion (bilag 2). I 2009 blev der opnået en permanent tilladelse fra Fredningsnævnet til at opsætte et kastebur og etablere et nedtageligt hegn, som opsættes om kastebanen, når banen blev brugt. I 2009 og 2010 blev forskellige midlertidige afspærringer under kasteaktiviteten afprøvet. Teknik- og Miljøforvaltningen fandt ikke, at sikkerheden var tilfredsstillende, fordi afspærringerne ikke effektivt forhindrede Fælledparkens øvrige brugere i at gå ind på kastebanen, mens den var i brug. Teknik- og Miljøforvaltningen vurderede derfor, at kasteaktiviteterne kun kunne afvikles effektivt og sikkert, hvis banen har fast indhegning.
På mødet 15. juni 2011 godkendte Borgerrepræsentationen indstillingen ”Frigivelse af anlægsbevilling, Fornyelse af Fælledparken, kastebanen”. Af indstillingen fremgår det, at der etableres en midlertidig kastebane i Fælledparken, og at der i længere tid har været arbejdet på en løsning på det nærliggende universitetsområde, Nørre Campus. Københavns Kommune indgik i 2011 en samarbejdsaftale med Københavns Universitet om at etablere en kastefacilitet på Nørre Campus, som skulle have stået klar i 2016. Anlægget er efterfølgende blevet forsinket til først 2018 og senest 2022/2023.

I 2011 gav Fredningsnævnet midlertidig dispensation fra fredningsbestemmelserne til, at der blev opsat et trådhegn rundt om faciliteten.

Løsningsforslag
Indhegningen omkring kastefaciliteten har fået to midlertidige dispensationer. Fredningsnævnet udtalte i seneste afgørelse vedrørende midlertidig indhegning, at de af hensyn til retshåndhævelseshensynet sandsynligvis ikke vil efterkomme yderligere ansøgninger vedrørende hegning på samme placering. Teknik- og Miljøforvaltningen vurderer, at der kan være mulighed for, at Fredningsnævnet stiller sig positivt, hvis der bliver tale om en ny og mere åben hegnsløsning, der bedre tilgodeser offentlighedens adgang, som er et bærende formål i fredningen.

Kultur- og Fritidsforvaltningen og Teknik- og Miljøforvaltningen ønsker derfor at etablere en ny hegnsløsning, hvor der etableres to automatiske syv meter lange porte i det nuværende hegn (bilag 3). Hensigten med automatiseringen er også, at pålægge brugerne mindst muligt besvær med såvel portlukning som registrering af brug. De foreslåede portåbninger sikrer væsentlig mere adgang for offentligheden på kastebanen, når der ikke finder kasteaktiviteter sted. Som konsekvens af, at arealet åbnes mere op for offentligheden, skal det af sikkerhedsmæssige årsager fremgå tydeligt, at kasteburet ikke må anvendes af offentligheden. Brugerne skal afspærre kasteburet med kæde og forbudt-skilt, når der ikke er organiseret kasteaktivitet på arealet. Hvis brugen af banen er skyld i, at en forbipasserende eller andre brugere af banen kommer til skade eller på anden måde lider et tab, er det muligt, at kommunen på baggrund af en konkret vurdering af de nærmere omstændigheder kan ifalde et erstatningsansvar.

Høring af interessenter
Teknik- og Miljøforvaltningen har foretaget en høring af interessenterne om udkast til en vurdering af om dispensationsansøgningen skal sendes til Fredningsnævnet (bilag 4). Der er kommet syv høringssvar (bilag 5). På nær et enkelt høringssvar, som finder, at arealet bør benyttes mere hensigtsmæssigt, lægger alle høringssvarene sig op af de nedenstående bemærkninger fra de primære brugere. 

Bemærkninger fra de primære brugere, Sparta og KIF samt idrætsorganisationerne DGI Storkøbenhavn og Dansk Atletik Forbund

  • Brugerne bakker op om, at arealet åbnes mere til offentligt brug, når udøverne ikke benytter faciliteterne.

  • Brugerne er forbeholdne overfor, at kasteburet skal være låst, når kastefaciliteten ikke er i brug, samt at der skal være en regulering af, på hvilke tidspunkter kastefaciliteten kan benyttes af brugerne til kast.

  • Brugerne bakker ikke op om, at der kun søges en midlertidig dispensation, og at kastefaciliteten på sigt flyttes til Nørre Campus. Brugerne opfordrer Københavns Kommune til at søge Fredningsnævnet om en permanent tilladelse frem for en midlertidig. Dette begrundes blandt andet i, at Fredningsnævnet tilbage i 2009 gav en permanent tilladelse til kastebur og kasteaktivitet uden fast indhegning. Brugerne henviser samtidig til Borgerrepræsentationens beslutning i 2008, hvor det blev besluttet, at etablere et permanent anlæg til kasteaktivitet.

Teknik- og Miljøforvaltningens bemærkninger til høringssvaret (bilag 6 og bilag 7)

Forvaltningen som fredningstilsyn vurderer samlet set, at høringssvarene ikke ændre på, at der skal søges om dispensation fra fredningen.

  • Forvaltningens vurdering som administrator af Fælledparken er fortsat, at banen kun kan benyttes forsvarligt, hvis den har fast indhegning, hvilket forvaltningen som tilsynsmyndighed vurderer kræver en dispensation. Samtidig skal kasteburet være aflåst, når kastefaciliteten ikke benyttes, så der ikke kan finde kast sted, når portene til arealet er åbne.

  • Teknik- og Miljøforvaltningen vurderer generelt, at der er størst sandsynlighed for at opnå en midlertidig fremfor en permanent dispensation til en ny hegnsløsning.

Økonomi

Det vil være Teknik- og Miljøforvaltningen, der som grundejer skal etablere den nye hegnsløsning. Det skønnes, at etableringen af en ny hegnsløsning vil medføre en anlægsudgift på 0,3 mio. kr. i 2019. Indstillingen har ingen afledte driftsmæssige udgifter. Hvis indstillingen tiltrædes, vil der blive søgt finansiering til etableringen af den nye løsning i forbindelse med Overførselssagen 2018-2019.

Videre proces

Hvis indstillingen godkendes, ansøger Teknik- og Miljøforvaltningen Fredningsnævnet om midlertidig dispensation af ny hegnsløsning frem til 2023. Teknik- og Miljøforvaltningen vil søge om anlægsudgifterne i forbindelse med Overførselssagen 2018-2019. Såfremt Teknik- og Miljøforvaltningen opnår dispensation fra Fredningsnævnet og får bevilliget midler i overførselssagen forventer forvaltningen, at kunne etablere de nye porte i maj 2019.

Mette Touborg                     Pernille Andersen               

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 17. december 2018

Sagen blev udsat.

Til top