Mødedato: 17.12.2018, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Udmøntning af puljemidler til flere træer

Se alle bilag
Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til hvordan puljemidlerne fra Budget 2019 til plantning af flere træer, skal prioriteres.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at de afsatte puljemidler til plantning af flere træer prioriteres som beskrevet i løsningsafsnittet.

Problemstilling

I Budget 2019 (BR 4. oktober 2018) (A, B, C, F, I, O, V) blev der afsat 10,6 mio. kr.  samlet i 2019-2020 i en pulje til plantning af flere træer. I forbindelse med forhandlingerne af Budget 2019 blev budgetforslaget TM27 Flere træer til København fremlagt (Bilag 2). Budgetforslaget tager udgangspunkt i Træprioriteringsplan 2017-2019 (TMU d. 22. maj 2017), og indeholder tre initiativer til plantning af i alt 1893 træer. Budgetforslaget har estimeret anlægsudgifter på i alt 33,1 mio. kr. På baggrund af den afsatte bevilling i Budget 2019 skal der tages stilling til, hvordan puljemidlerne skal prioriteres.

Løsning

I budgetaftalen for Budget 2019 er der ikke angivet en nærmere prioritering af puljemidlerne til plantning af træer. Forvaltningen foreslår derfor at prioritere puljemidlerne ud fra en nedskalering af hver af de tre initiativer til plantning af træer præsenteret i budgetforslaget, TM27 Flere træer til København. Forvaltningen foreslår således, at der plantes i alt 643 træer fordelt på 42 gadetræer ved indfaldsveje, 597 træer i parker, naturområder og kirkegårde samt 4-6 træer i den kommende midterrabat på H.C. Andersens Boulevard ved Rådhuspladsen.

De konkrete forslag til plantning af træer er valgt på baggrund af følgende kriterier fra den politisk besluttede Træprioriteringsplan 2017-2019:

- at træerne understøtter Københavns grønne struktur (såsom parker, alléer eller trærækker)
- at træerne bidrager til at mindske afstanden mellem gadetræer
- at træerne understøtter ønsker fra borgere og lokaludvalg
- at træerne ikke kan finansieres gennem øvrige anlægsprojekter, og ikke medfører nedlæggelse af parkeringspladser.

Kriterierne har til formål at sikre, at træplantninger bidrager til at styrke byens grønne træk. Træerne skal understøtte byens urbane struktur fx indfaldsveje og karakterfulde gader i brokvartererne, særlige gaderum eller centrale pladser, samt tilgodese de indkommende ønsker fra borgerne og lokaludvalgenes i forbindelse med udviklingen af planen. Træplantningerne skal samtidig bidrage til at mindske afstanden mellem gadetræerne i København. Forvaltningen anbefaler en gennemsnitsafstand på 15 meter. I dag er gennemsnitsafstanden mellem gadetræerne på kommunale veje i København 30 meter.

Initiativ 1. Plantning af 42 gadetræer på indfaldsveje (3,7 mio. kr. i anlæg)
I budgetforslaget blev det foreslået at afsætte 11,6 mio. kr. til plantning af 134 gadetræer på indfaldsveje. Med den nuværende bevilling foreslår forvaltningen at plante 42 gadetræer på indfaldsveje. Gadetræerne langs byens indfaldsveje udgør en del af byens grønne struktur. Som en del af træprioriteringsplanen 2017-2019 har Teknik- og Miljøforvaltningen undersøgt, hvor københavnerne ønsker træer i København jævnfør de ovenstående kriterier. Forvaltningen har modtaget mere end 32.000 input fra københavnerne. Forslagene har været med til at kvalificere forvaltningens forslag til placeringen af træer i prioriteringsplanen. På denne baggrund foreslår forvaltningen at plante træerne på følgende veje:

  • To gadetræer på Vesterbrogade

  • 34 træer ved Vasbygade

  • Seks træer på Jagtvej Nord - Fra Vibenhus Runddel til Østerbrogade

Alternativt til ovenstående scenarie kan der plantes træer på følgende veje:

  • 14 træer på Slotsherrensvej

  • 16 træer på Ellebjergvej Vest

  • 12 træer på Jyllingevej

Forvaltningen vurderer at strækningerne Vesterbrogade, Vasbygade og Jagtvej Nord er nogle af de indfaldsveje, hvor plantning af træer vil bidrage til at styrke byens grønne struktur og Københavns arkitektoniske hovedtræk til gavn for flest mulige borgere og brugere af byen. På nuværende tidspunkt er der ikke andre drifts- eller anlægsprojekter i gang, og dermed understøtter placeringerne de ovenstående kriterier for plantning. Derfor ønsker forvaltningen, at plante træerne på disse strækninger.

Initiativ 2. Plantning af 597 træer i parker, naturområder og kirkegårde (6 mio. kr. i anlæg)
I budgetforslaget blev det foreslået at afsætte 19 mio. kr. til plantning af 1.893 træer i de 30 parker, naturområder og kirkegårde, som indgår i Træprioriteringsplanen 2017-2019. Med den nuværende bevilling foreslår forvaltningen at plante 597 træer i 19 af de 30 parker, naturområder og kirkegårde. Træplantningerne understøtter initiativer i forvaltningens pleje- og udviklingsplaner for de grønne områder, ligesom de understøtter ønsker fra borgere og lokaludvalg, som er indhentet i forbindelse med udarbejdelse af træprioriteringsplanen.

Byens parker, naturområder og kirkegårde har gennem byens historie været hjemsted for en væsentlig del af byens træer. De grønne områder danner ramme om rekreative funktioner, og er levested for en lang række dyre- og plantearter. Mange af træerne er ved at have en alder, hvor de begynder at forgå. Der er derfor behov for at sikre den næste trægeneration ved at plante og etablere i nye træer, så byens parker, naturområder og kirkegårde også fremstår grønne og attraktive om 100 år. I bilag 3 fremgår der en oversigt over konkrete forslag til placering af træerne.

Initiativ 3. 4-6 gadetræer på H.C. Andersens Boulevard ved Rådhuspladsen (0,9 mio. kr. i anlæg)
På TMU mødet d. 21. november 2016 godkendte udvalget indstillingen om Flytning af Dragespringvandet på Rådhuspladsen og plantning af træer (2016-0318516), hvor det blev foreslået at plante træer på og ved Rådhuspladsen.  Dette ønske blev videreført i budgetforslaget TM27 Flere træer til København i Budget 2019. Forvaltningen foreslår derfor at plante en trærække på 4-6 træer i den kommende midterrabat på H. C. Andersens Boulevard ved Rådhuspladsen.  H. C. Andersens Boulevard er en af de indfaldsveje, hvor både lokaludvalgene og københavnerne i forbindelse med træprioriteringsplanen har ønsket at få plantet flere træer.  Træerne plantes i 2020 i forbindelse med færdiggørelsen af metroarbejdet. I budgetnotatet blev det foreslået at afsætte 2,5 mio. kr. til plantning af 10-16 træer i to etaper med plantning på H.C. Andersens Boulevard som første etape, mens anden etape var plantning af 6-10 træer på Rådhuspladsen i forbindelse med HOFORs nedlæggelse af en dampledning. Forvaltningen forventer først, at anden etape vil være mulig at gennemføre i eller umiddelbart efter 2021, og prioriteres derfor ikke for de bevilligede puljemidler.

Økonomi

I Budget 2019 (BR 4. oktober 2018) (A, B, C, F, I, O, V) blev der afsat 10,6 mio. kr. (2019 p/l) samlet i 2019-2020 i en pulje til plantning af flere træer. De 10,6 mio. kr. blev stjernemarkeret og er derfor frigivet med vedtagelsen af budget 2019. Samtidig blev der afsat 0,2 mio. kr. i 2020 og 0,4 mio. kr. i 2021 og frem til afledt drift til nyplantede træer. Teknik- og Miljøforvaltningen har beregnet, at anlægsprojektet medfører afledt drift for 0,41 mio. kr. fra 2021 og frem, hvorfor Teknik- og Miljøforvaltningen vurderer, at driftsbehovet er dækket indenfor den afsatte bevilling.  De afledte driftsudgifter går de første fem år til etableringspleje af træerne. Det vil sige bl.a. vanding, beskæring og ukrudtsbekæmpelse. Efter etableringsplejen bruges driftsmidlerne til generel pleje af træerne herunder ukrudtsbekæmpelse og beskæring.

Anlægsprojektet er placeret på hovedbevillingen Ordinær anlæg, som er omfattet af Teknik- og Miljøforvaltningens anlægsmåltal i 2019. Kommunen er ikke lovmæssigt forpligtet til at gennemføre projektet og anlægsprojektet kan derfor blive berosat i 2019.

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt indstillingen forventer forvaltningen, at kunne påbegynde plantningen af gadetræer på indfaldsveje og træer i parker, naturområder og kirkegårde i efteråret 2019, hvor træerne har de bedste etableringsmuligheder, mens gadetræer på H.C. Andersens Boulevard plantes i løbet af 2020 i takt med færdiggørelsen af metroarbejdet og endelig udformningen af H.C. Andersens Boulevard.

Pernille Andersen              

                                                                 /Jon Pape

 

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 17. december 2018

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Til top