Medlemsforslag om forvaltningens afslag på at opstille cykler på et mindre areal ved pladsen ved Havnegade 55
Indstilling
Det foreslås,
- At Teknik- og Miljøudvalget pålægger Teknik- og Miljøforvaltningen at udarbejde en indstilling til politisk godkendelse om en sag, hvor en borger/virksomhed har fået afslag på at opstille cykler på et mindre areal af pladsen ved Havnegade 55.
(Stillet af Dansk Folkeparti)
Motivering
København som erhvervsvenlig by
Den 22/9 2016 var der en forespørgsel til overborgmesteren om København Kommunes placering på DI´s erhvervsbarometer. Af overborgmesterens besvarelse af forespørgslen fremgik det, at det var skuffende, at København endte på plads 95 på DI´s erhvervsbarometer. Overborgmesteren oplyste, at hans ambition var, at København skal blive mere erhvervsvenlig, og som han udtrykte det, skal det være ”sådan, at virksomhederne i København oplever, at vi er erhvervsvenlige, at vi gerne vil dem og at vi sætter pris på at de er her”. Således at erhvervslivet kan skabe flere arbejdspladser i København.
København som verdens bedste cykelby
København har flere politiske målsætninger om København som verdens bedste cykelby.
De politiske målsætninger fremgår bl.a. af:
- ”Kommuneplan 2015” - hvor der er et mål om, at mindst 1/3 af alle ture foregår på cykel, mindst 1/3 med kollektiv trafik, samt højst 1/3 i bil
- ”Fællesskab København” – hvor målet er, at 50 % cykler til arbejde og uddannelse i København i 2025 og at 75 % af alle ture i København foregår til fods, på cykel eller med kollektiv trafik i 2025
Teknik- og Miljøudvalget vedtog d. 27/2 2017 ”Cykelstiprioriteringsplan 2017-2025” for at sikre et sammenhængende og attraktivt cykelstinet.
Folder om dansk cykelkultur
Herudover har Indre By Lokaludvalg i samarbejde med Dansk Cyklistforbund udarbejdet en lille overskuelig folder på flere sprog, der med enkel og forståelig tekst og simple tegninger forklarer dansk cykelkultur. Hvor må man cykle, cykler i tog og metro, hvordan gebærder man sig på en cykel, så man ikke bringer sig selv og andre i fare, og hvordan falder man ind i bybilledet. Folderen udleveres, de mange steder i Indre By, der udlejer cykler, på hoteller, turistbureauer, stationer og andre steder, hvor der færdes mange turister.
Turister på cykel i København
Turister - især udenlandske – har helt andre forudsætninger for at cykle. De kommer tit fra lande, hvor cyklen ikke er et transportmiddel, men et stykke legetøj eller er til rekreativt brug. Mange turister ser det som en attraktion at cykle i Indre By, men de gør det på en usikker og nogle gange også ulovlig måde og dermed udgør de en fare for de, der dagligt færdes i bydelen. Den omtalte folder gør turisterne bevidste om, at det at cykle i Indre By kræver omtanke og hensyntagen til andre.
Konkret eksempel der kunne have virket fremmende på ambitionen om, at København bliver mere erhvervsvenlig, bliver verdens bedste cykelby og fremmer dansk cykelkultur
I Nyhavn er der en cykelbutik; Copenhagen Bicycles, som udlejer cykler. Indehaveren har i år modtaget Københavns Erhvervspris for at stå bag initiativer, som “gør cyklen til det oplagte transportmiddel for både borgere, virksomheder og turister, og som tilfører værdi til lokalmiljøet og gør byen grønnere”. Virksomheden er en del af Københavns Erhvervsråd, der skal skabe flere arbejdspladser til byen.
Sagen drejer sig om muligheden for opstilling af udlejningscykler i et par cykelstativer på pladsen ved Inderhavnsbroen, hvor der er masser af plads. Naturligvis kun på et lille område, som i forvejen ikke benyttes, og hvor det hverken æstetisk eller pladsmæssigt vil genere nogen, da cyklerne hovedsageligt kun ville stå der om natten. For hver 10 cykler, som kan placeres til udlejning, betyder det en ansat medarbejder mere i sommerhalvåret. Cyklerne ville i praksis ikke være på pladsen i dagtimerne, da de er udlejet, hvilket også fremgår, af det svar (Bilag 3) som Copenhagen Bicycles har sendt til Teknik- og Miljøforvaltningen (TMF) efter partshøringen (Bilag 2). Pladsen ville således både kunne bruges af Copenhagen Bicycles og samtidig kunne fungere som en plads til arrangementer/rekreation og ansøgeren havde meddelt TMF, at Copenhagen Bicycles ville være indstillet på at cyklerne blev placeret der, hvor TMF ville finde det bedst, så cyklerne ikke ville komme til at stå i kajkantzonen.
Ejeren af butikken har ansøgt (Bilag 1) om tilladelse til at opstille cykler på pladsen ved Havnegade 55. Men meget overraskende - og stik imod sund fornuft - har administrationen i TMF d. 5/12-2018 meddelt afslag på ansøgningen (Bilag 4).
DF er helt uforstående overfor, at TMF giver afslag i denne sag. DF mener, at TMF i stedet burde have forholdt sig langt mere konkret til ansøgerens anbringender i dennes svar på partshøringen (Bilag 3 og 4) og været gået i dialog Copenhagen Bicycles i forhold til, hvad cykelbutikken skulle gøre, så en praktisk forsvarlig løsning på problemstillingen kunne opnås.
Af Vejlovens § 80, stk. 1, litra 2 fremgår det, at ”Det offentlige vejareal kan med vejmyndighedens tilladelse anvendes til anbringelse af køretøjer med henblik på salg eller udlejning”.
Overfor ansøgerens bemærkning om, at hun ”på ingen måde vil opstille cyklerne, så de er i vejen og vil kunne fjerne dem, når det er nødvendigt” skriver TMF i afslaget: ”Det ændrer ikke på vores vurdering af, at pladsen ikke skal bruges til opbevaring af cykler på noget som helst tidspunkt”. Og samtidig skriver TMF i den følgende sætning, at der i forvejen på pladsen er cykelstativer. Det virker rigidt og uden sammenhæng. For de allerede opstillede cykelstativer betyder netop, at pladsen i forvejen bruges til opbevaring af cykler.
Videre skriver TMF i afgørelsen: Vi vurderer ikke, at udlejningscykler og lign. genstande til at have en værdi, som kan berettige til den nedsatte fremkommelighed, det vil skabe”. Dvs. at TMF mener, at noget andet, men hvad det andet er som kan berettige den nedsatte fremkommelighed, oplyses ikke. Men åbenbart er værdien om en grønnere by og flere københavnske arbejdspladser ikke tilstrækkeligt.
Endelig skriver TMF i afgørelsen, at det er vigtigt at pladsen skal kunne tjene ”til spontant ophold for alle og er rekreativt areal for områdets borgere og turister”. Men TMF mangler fantasi til at forestille sig, at en opstillet og dermed let tilgængelig udlejningscykel netop vil kunne få en turist til spontant at få lyst til cykle – og dermed bruge arealet rekreativt.
Afslaget betyder, at Copenhagen Bicycles direkte bliver forhindret i at skabe flere arbejdspladser.
TMFs afslag er - efter DF´s mening – erhvervsfjendtlig og strider mod målsætningen om København som verdens bedste grønne cykelby.
Beslutning
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 17. december 2018
Enhedslisten, Radikal Venstre og Socialistisk Folkeparti fremsatte følgende ændringsforslag til erstatning af 1. at-punkt:
”At Teknik- og Miljøudvalget pålægger Teknik- og Miljøforvaltningen at genbehandle den pågældende ansøgningen om opstilling af udlejningscykler på Havnegade 55 efter, at indstillingen om retningslinjer for opstilling af udlejningscykler har været behandlet på TMU i marts 2019.”
Ændringsforslaget blev vedtaget uden afstemning.
Den således ændrede indstilling blev godkendt.