Mødedato: 17.12.2018, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Forslag til bevarende lokalplan ”Lille Kongensgade-karreen”, Indre By

Se alle bilag

Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til at sende forslag Lille Kongensgade-karreen i høring. Forslaget vil fastlægge bevaringsbestemmelser for karrens bebyggelse og fastholde stueetagerne til publikumsorienterede serviceerhverv, særligt med restauranter mod Lille Kongensgade

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender, 

  1. at forslag til bevarende lokalplan for ”Lille Kongensgade-karreen” (bilag 2) offentliggøres og udsendes i offentlig høring i otte uger.
  2. at der hermed er gjort op med medlemsforslag stillet af Enhedslisten.

Problemstilling

På baggrund af et medlemsforslag fra Enhedslisten og et ændringsforslag fra Radikale Venstre, besluttede Teknik- og Miljøudvalget den 9. oktober 2017, at forvaltningen skulle udarbejde et forslag til bevarende lokalplan for Lille Kongensgade-karreen. Med forslaget ønsker udvalget at bevare kulturmiljøet omkring karreen med en lokalplan, der sikrer anvendelsen af eksisterende ejendomme i karreen, fastlægger bevarende bestemmelser for bebyggelsen og sikrer, at stueetagen anvendes til publikumsorienterede serviceerhverv.

Løsning

Karreen er karakteriseret ved, at den ud mod Østergade huser eksklusive forretninger og mod Lille Kongensgade har et livligt, historisk beværtningsliv. Dette afspejles tydeligt i arkitekturen med Østergades store og fornemme bygninger og Lille Kongensgades mere jævne huse. Flere af bygningerne har rødder tilbage til 1600-1700-tallet, og en del er løbende blevet om- og nybygget helt op i 1900-tallet. Bygningerne fremstår individuelt forskellige, men de holder sig inden for en overordnet struktur. Dette giver et homogent bymiljø, og bevaringsværdierne ligger både i de arkitektoniske, bymæssige og kulturhistoriske sammenhænge.

Af hensyn til det kulturhistoriske beværtningsmiljø i Lille Kongensgade foreslås anvendelsen af stueetager og høje kældre mod Lille Kongensgade fastlagt til publikumsorienterede serviceerhverv, såsom restaurant, café og natklub. I Lille Kongensgade foreslås det, at der ikke bliver mulighed for anvendelse til butik, til liberale erhverv, fx bank, ejendomsmægler, klinik, eller til funktioner af social, kulturel eller fritidspræget karakter, fx klub-, udstillings- og beboerlokaler. I den øvrige del af karreen fastlægges bestemmelser om maksimale butiksstørrelser. Anvendelsesbestemmelser fastlægges alene for stueetagerne og høje kældre. Med lokalplanen fastlægges anvendelsesbestemmelserne så snævert, som det er muligt i henhold til planloven. Herudover fastlægger lokalplanforslaget bevaringsbestemmelser for hele karreens bebyggelse, altså også for etagerne over stueetagerne, med nærmere bestemmelser om, i hvilket omfang eventuel ændring og ombygning kan gennemføres. Der er forbud mod nedrivning af bevaringsværdig bebyggelse. Lokalplanforslaget giver ikke yderligere byggeret i karreen.

Pladsen mod Bremerholm, som tilhører ejendommen Bremerholm 1-3, fastlægges som et offentligt tilgængeligt byrum for at fastholde det intense byliv med mulighed for ophold og udeservering samt torvehandel i forbindelse med Strøget. Der fastlægges en fri passage langs facaden.

Lokalplanforslaget indarbejder bestemmelserne fra strøggadelokalplanen, lokalplan nr. 152 ”Strøget”, som derfor aflyses med denne lokalplan for den aktuelle strækning langs Østergade.

Byliv

Stueetagerne fastholdes til publikumsorienterede serviceerhverv med en åbenhed, der sikrer kontakt mellem mennesker udenfor og indenfor. Det øger bylivet og trygheden i byrummene. Der sikres mulighed for et varieret byliv med butikker og restauranter mod Østergade, restauranter mv. mod Lille Kongensgade samt mulighed for udeservering og torvehandel på pladsen mod Bremerholm.

Miljø og bynatur

Der er ingen træer i lokalplanområdet, og lokalplanforslaget fastlægger ikke træer i området, idet hele karreen stort set er bebygget.

Almene boliger

Lokalplanområdet ligger i Den Classenske Legatskole skoledistrikt, hvor den almene boligandel udgør 1%. Det betyder, at det i henhold til retningslinjerne i kommuneplan 2015 er et område, hvor den almene boligandel med fordel kan øges. Da lokalplanforslaget ikke fastsætter bestemmelser for boliger, er der ikke baggrund for at stille krav om almene boliger i karreen. I karreen er der i dag ca. 17 % boliger.

Parkering

Lokalplanforslaget muliggør ikke nybyggeri og der fastlægges ikke anvendelsesbestemmelser for etager over stueetage. Derfor indeholder lokalplanforslaget ikke bestemmelser om parkering.

Kommuneplan

Området er i Kommuneplan 2015 udlagt til serviceerhverv (S-område) som bl.a. er administration, butikker, restauranter og liberale erhverv. Indtil 50% af etagearealet kan anvendes til boliger.

Borgerinddragelse

Der er foretaget intern høring, herunder af Indre By Lokaludvalg, der vil blive hørt igen, når forslaget sendes i offentlig høring. Følgende hovedsynspunkter har været fremført af lokaludvalget.

  1. Lokaludvalget støtter, at der udarbejdes en bevarende lokalplan, der sikrer anvendelsen af eksisterende ejendomme, fastlægger bevaringsbestemmelser for bebyggelsen og sikrer, at stueetagen anvendes til publikumsorienterede serviceerhverv.
  2. Lokaludvalget ønsker Lille Kongensgade omdannet til en udendørs markedsgade med udendørsservering til kl. 22, salgsboder, madladcykler mv.
  3. Lokaludvalget er imod trafik i Lille Kongensgade, også cykeltrafik, idet lokaludvalget foreslår, at cykeltrafikken flyttes til Vingårdstræde.

Forvaltningens bemærkninger

  1. Lokalplanforslaget imødekommer lokaludvalgets ønsker om at sikre de nævnte forhold for karreen.
  2. Lille Kongensgade indgår ikke i lokalplanområdet, idet forvaltningen vurderer, at regulering af vejarealet bedst sker efter vejlovens bestemmelser. I forbindelse med Budget 2019 fremlagde forvaltningen et budgetnotat ”TM18 Lille Kongensgade” om omlægning af vejarealet i Lille Kongensgade. Formålet var at skabe bedre forhold for byliv, cykelparkering, cykelgennemkørsel, ophold og udendørsservering. I notatet foreslås nedlæggelse af et antal bilparkeringspladser, anlæg af tryghedsskabende belysning og plads til byrumsinventar og begrønning. Denne bevilling blev ikke givet ved Borgerrepræsentationens vedtagelse af Budget 2019.
  3. Lokalplan nr. 482 ”Kongens Nytorv Metrostationsplads” fastlægger en cykelsti i forlængelse af Lille Kongensgade og giver mulighed for ærindekørsel i bil. Lille Kongensgade er en del af en prioriteret cykelforbindelse på tværs gennem Indre By mellem Kongens Nytorv og Regnbuepladsen. Pt. er der ikke planer om at give Vingårdstræde en særlig prioritering med cykelsti. Vejen indgår på lige fod med andre mindre veje i Indre By som en vej med mulighed for at cykle i begge retninger.

Forvaltningen har afholdt et orienteringsmøde for grundejerne i karreen. Deltagerne havde ikke væsentlige bemærkninger til bevaring af karreen, men viste stor interesse for omlægning af Lille Kongensgade bl.a. med hensyn til forskønnelse og forbedrede forhold for udeservering.

Miljøvurdering

Lokalplanen medfører ikke miljømæssige konsekvenser, der betyder, at der skal udarbejdes en miljørapport i henhold til miljøvurderingsloven.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt at sende lokalplanforslaget i høring, sender Teknik- og Miljøforvaltningen planforslaget i høring i otte uger. Planforslaget kan sendes i offentlig høring umiddelbart efter Teknik- og Miljøudvalget har godkendt lokalplanforslaget, jf. Borgerrepræsentationens delegation af 30. november 2017.

Efter offentlighedsfasen vil forvaltningen gennemgå de modtagne henvendelser og på baggrund heraf udarbejde indstilling om endelig vedtagelse af planforslaget. Denne forventes forelagt Borgerrepræsentationen medio 2019.

 

                                 Pernille Andersen

                                                                   / Karsten Biering Nielsen 

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 17. december 2018

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.
Til top