Mødedato: 17.12.2018, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Støjpolitik med overblik over regulering for Københavns Kommune

Se alle bilag

Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til endelig vedtagelse af støjpolitik med overblik over regulering for Københavns Kommune.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller over for Teknik- og Miljøudvalget,

  1. at godkende støjpolitik med overblik over regulering for Københavns Kommune (bilag 2).

Problemstilling

Teknik- og Miljøudvalget drøftede den 18. juni 2018 scenarier for en kommende støjpolitik for Københavns Kommune. Til drøftelsen blev Teknik- og Miljøudvalget forelagt to scenarier: Enten, at Teknik- og Miljøforvaltningen udarbejder støjpolitik med overblik over den væsentligste regulering, eller ikke udarbejder en støjpolitik. I begge tilfælde fastholdes Københavns Kommunes nuværende praksis med, at støj reguleres via planer og forskrifter m.v. Teknik- og Miljøforvaltningen har på baggrund af drøftelsen arbejdet videre med det første scenarie for at skabe overblik over, hvordan støj reguleres i København.

Teknik- og Miljøudvalget skal dermed tage stilling til støjpolitik med overblik over regulering for Københavns Kommune.

Løsning

I Fællesskab København er det visionen, at København ’i 2025 er trådt ind i en ny liga af pulserende og vibrerende storbyer’ samtidig med, at københavnerne skal have ’endnu mere frihed til at vælge – uanset om man foretrækker fællesskabet med andre eller fred, ro og fordybelse’. En vision om både at skabe en mere levende by samtidig med at skabe bedre plads til fred og ro kan være en svær balancegang, eftersom en mere levende by ofte medfører mere støj.

Københavns Kommune har derfor gennem en lang årrække arbejdet med at reducere støj fra kilder i byen. Dette arbejde har afsæt i Miljøstyrelsens grænseværdier. Københavns Kommunes håndtering af støj kan inddeles i seks hovedområder, som reguleres gennem politisk vedtagne planer og forskrifter. De seks hovedområder er:

  • Vejstøj

  • Natteliv og restauranter

  • Koncerter, arrangementer og brug af byen

  • Virksomheder og institutioner

  • Byggeri og anlæg

  • Renhold og materiel

Alle hovedområderne administreres inden for Teknik- og Miljøudvalgets ressort, dog ligger dele af nattelivs- og restaurationsområdet inden for Kultur- og Fritidsudvalgets ressort (administration af restaurationsloven og bevillingsansøgninger i Bevillingsnævnet).

Ud over de eksisterende planer og forskrifter har Københavns Kommune jævnligt dialog med relevante interessenter som Københavns beboernetværk, lokaludvalg mv.  

Støjpolitikken danner derved overblik over den væsentligste regulering inden for de seks hovedområder for støjkilder i byen og kommunens politik, rolle samt handlemuligheder i forhold til disse. For hver af de seks hovedområder har forvaltningen udarbejdet en overordnet beskrivelse af:

  • Støjen og dens karakter

  • Principper i nuværende regulering

  • Kommunens politik og rolle i forhold til reduktion af støjen

  • Henvisning til mere information om regulering mv.

En ændring af praksis for, hvordan Københavns Kommune håndterer de forskellige hovedområder, vil forudsætte ændringer i planer og forskrifter for de enkelte hovedområder, som kræver politisk beslutning. Eksempelvis kan nævnes reviderede forskrifter for henholdsvis miljøkrav i forbindelse med indretning og drift af restaurationer i Københavns Kommune (restaurationsforskriften) samt udendørs musikarrangementer. Alle planer og forskrifter for støj fremgår af Københavns Kommunes hjemmeside.

Teknik- og Miljøforvaltningen har drøftet ønsker til en kommende støjpolitik med Københavns Beboernetværk og repræsentanter fra lokaludvalgene forud for Teknik- og Miljøudvalgets drøftelse af retningslinjer for en støjpolitik den 18. juni 2018. Forvaltningen har ikke inddraget beboernetværk og lokaludvalg frem mod denne endelige støjpolitik for Københavns Kommune, eftersom den udgør et overblik over den væsentligste regulering, som den ser ud i dag. Teknik- og Miljøforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen fortsætter dialog med blandt andet beboernetværk og lokaludvalg i regi af samarbejdsforum for Nattelivet i Indre By, der er etableret som en del af Restaurations- og Nattelivsplanen, jf. Borgerrepræsentationen 24. august 2017.

Økonomi

Indstillingen har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt forslag til støjpolitik med overblik over regulering for Københavns Kommune, offentliggøres politikken på Københavns Kommunes hjemmeside under Politikker og indsatsområder primo 2019.

                    

                             Pernille Andersen     

                                                                  / Karsten Biering Nielsen

 

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 17. december 2018

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Liberal Alliance afgav følgende protokolbemærkning:
“Det er Liberal Alliances holdning og påstand, at Københavns kommune generelt regulerer støjen for rigidt og stramt, men støtter naturligvis, at man samler beviserne for vores påstand i én samlet udgivelse.”

Enhedslisten, Radikale Venstre, Socialdemokratiet, Socialistisk Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning
”Partierne værdsætter, at forvaltningen har samlet gældende regler og regulativer i en samlet støjpolitik.”

Til top