Mødedato: 17.12.2018, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Forslag til ændring af Forskrift for udendørs musikarrangementer

Se alle bilag
Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til, om den reviderede Forskrift for Udendørs Musikarrangementer (Musikforskriften) kan sendes i offentlig høring.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at Forskrift for udendørs musikarrangementer (bilag 2) sendes i offentlig høring

 

Problemstilling

Teknik- og Miljøudvalget behandlede 3. december 2018 forvaltningens forslag til ændringer i Forskrift for Udendørs Musikarrangementer. Forskriften beskriver generelle krav til, og specifik regulering, af de ca. 50 steder, der sendes i offentlig høring.

Sagen blev sendt tilbage til forvaltningen med henblik på at undersøge muligheden for differentierede støjgrænser mht. lyd og antal arrangementer og justering af støjgrænsen for følgende lokationer: Christiansborg Slotsplads, Søren Kierkegaards Plads, Bibliotekshaven, Nytorv, Frue Plads, Christiansborg Ridebane, Ofelia Beach, Kastellet, Under Knippelsbro på begge sider af vandet, Havnegade ved Nationalbanken, Fælledparken, Enghaveparken og Designmuseets Have.

 

Løsning

Med denne indstilling fremlægges et høringsudkast til musikforskrift (bilag 2), der indeholder:

  1. Differentierede støjgrænser

  2. Justerede støjgrænser

  3. Tilføjede lokaliteter

Indstillingen tager udgangspunkt i det scenarie 3, som indgik i udvalgsbehandlingen den 3. december.

 

Differentierede støjgrænser
Forvaltningen har differentieret støjgrænserne på lokaliteterne Musiktorvet, Blågårds Plads og Litauens plads, hvor en del af de forventede arrangementer vil være lokale arrangementer med lavere støjniveau, fx børnesang. På disse lokaliteter er der derfor tilføjet 10 arrangementsdage med lav musik (lavere end 60 dB). Forvaltningen har valgt kun at foreslå differentierede støjgrænser på disse tre meget benyttede lokaliteter, da differentiering generelt er ressourcekrævende pga. ekstra sagsbehandling.

Med tilføjelsen muliggøres flere arrangementer i løbet af året, og på nogle af lokaliteterne vil antallet være højere end, hvad der hidtil er blevet afholdt, hvorved forskriftens antal ikke nødvendigvis fungerer som en begrænsning. Tilføjelsen er dog udelukkende møntet på arrangementer, som har et lavt lydniveau, hvorfor den ekstra støjbelastning hos naboer er begrænset.

Justerede støjgrænser

 

I det nye høringsudkast er støjgrænserne justeret, så Nytorv, Frue Plads, Ofelia Beach/Plads samt Enghaveparken er opjusteret til en støjgrænse på 80 dB ved nærmeste beboelsesfacade. Det er steder i byen, hvor arrangører erfaringsmæssigt gerne vil lægge arrangementer, og hvor en støjgrænse på 70 dB ville kunne være vanskelig at overholde for en arrangør af en større koncert. Enghaveparken er pt. lukket pga. anlæg af skybrudssikring, hvorfor der ikke har været afholdt musikarrangementer i 2018.

Forvaltningen foreslår at sætte niveauet op til 70 dB i Fælledparken frem for 80 dB, da Rigshospitalets patienter er en særligt følsom gruppe, og antallet af arrangementer er højt.

På Christiansborg Slotsplads og Ridebane foreslår forvaltningen at fastholde en støjgrænse på 70 dB, da det allerede på disse lokaliteter er muligt at afholde store livekoncerter med en støjgrænse på 70 dB ved nærmeste nabo. Derfor bør arrangørerne ikke have behov for højere støjgrænser.

Højere støjgrænser på bl.a. Nytorv og Frue Plads kan give flere gener i Indre By, særligt Middelalderbyen. Det er forvaltningens erfaring, at mange af de større koncertarrangementer afholdes i eftermiddags- og aftentimerne, hvor større forsamlinger bliver i området og bidrager til festen i gaden. Nytorv er den plads i byen, som forvaltningen i 2017 modtog flest klager over i forbindelse med arrangementer.

 

Tilføjede lokaliteter

Søren Kirkegaards Plads og Bibliotekshaven ved Det Kgl. Bibliotek er tilføjet med en støjgrænse på 70 dB og 20 arrangementer pr. år. Samme rammer er foreslået til Kastellet.

Under Knippelsbro er tilføjet med et areal på hver side af vandet. På Sjællandssiden omfatter arealet stykket ned til Børskaj, hvor der tidligere har været arrangementer. Forvaltningen vil dog gøre opmærksom på, at der tidligere også har været støjklager over arrangementer her. Havnegade ved Nationalbanken bruges stort set ikke til andet end parkering. Lokaliteterne er tilføjet med hver 10 arrangementer på højest 70 dB.

Designmuseets Have omfatter Grønnegårds Teatrets teaterforestillinger. Her afholdes der i dag over 100 dages arrangementer med både teaterforestillinger, kultur- og jazzfestival. Derfor anbefaler forvaltningen ikke en antalsbegrænsning.

 

Andre muligheder for regulering

For at sikre forskriftens formål, som er at begrænse støjgener fra de mest benyttede pladser, kan det overvejes, om man ønsker at øge antallet af arrangementer på de tre pladser - Musiktorvet, Blågårds Plads og Litauens Plads - i forbindelse med differentierede støjgrænser. Forvaltningens oprindelige anbefaling var baseret på en optælling af, hvor mange arrangementer indeholdende en form for musik, der har været afholdt det seneste år. At sætte antallet yderligere op vil kunne medføre mere aktivitet, end der hidtil har været. I stedet for at tilføje arrangementsdage kan udvalget vælge, at nogle af arrangementsdagene dedikeres til arrangementer med lav musik. Man kan fx opdele de 20 arrangementer på Musiktorvet med 10 arrangementer med 60 dB og 10 med 80 dB i stedet for at tilføje 10 yderligere arrangementer.

 

Et alternativ til en differentieret støjgrænse kunne være at tydeliggøre grænsen for, hvornår et arrangement skal være omfattet af forskriften, så forskriften ikke omfatter mindre arrangementer for børn mv. med op til 100 deltagere. Dette kunne skrives ind i forskriftens definition af musikarrangementer (§ 4), hvor det allerede fremgår at arrangementer, der ikke giver gener, ikke er omfattet. Deltagerantal kan dog være svært at forudsige på forhånd, og der er heller ikke altid en entydig sammenhæng mellem deltagerantal og støjniveau.

 

Økonomi

Indstillingen har i sig selv ikke økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune. De foreslåede ændringer vil indebære perioder med mere administration, fx i forhold til at modtage, registrere og regulere på baggrund af anmeldelser på private arealer. Højere støjgrænser kan desuden give flere naboklager. Den øgede administration vil blive holdt inden for den eksisterende budgetramme ved en tilpasning af de øvrige aktiviteter på området.

Videre proces

Når udvalget har godkendt indstillingen, vil forvaltningen sende forskriften med konkrete lokaliteter i offentlig høring i seks uger. Efter endt høring skal et endeligt forslag vedtages i Borgerrepræsentationen, inden den vil kunne træde i kraft 1. halvår 2019.

 

Pernille Andersen

                                                                 /                     Hans Christian Karsten

 

 

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 17. december 2018

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Enhedslisten, Radikale Venstre, Socialdemokratiet og Socialistisk Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:
“Partierne mener, at det er vigtigt at finde en balance, som tilgodeser både udendørs musikarrangementer og tilværelsen for byens borgere. Det har vi forsøgt med udkastet til en ny forskrift, men vi ser også frem til at modtage svar i den kommende høring, så vi kan høre, om vi har fundet den rette balance.”

Til top