Høringssvar om ændring af lov om midlertidig regulering af boligforhold
Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til udkast til høringssvar fra Københavns Kommune til forslag til ændring af lov om midlertidig regulering af boligforholdene, der åbner op for bopælspligt i nyetablerede boliger, der i en lokalplan er fastlagt til helårsbeboelse.
Indstilling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,
- at Teknik- og Miljøforvaltningen sender høringssvaret til Transport- og Boligministeriet, jf. bilag 2.
Problemstilling
Transport- og Boligministeriet sendte den 3. juli 2020 forslag til ændring af lov om midlertidig regulering af boligforholdene, der åbner op for bopælspligt i nyetablerede boliger, der i en lokalplan er fastlagt til helårsbeboelse, i høring.
Teknik- og Miljøudvalget forelægges forvaltningens høringssvar. Forvaltningens høringssvar indeholder de tidligere udtrykte politiske ønsker om flere og bedre reguleringsmuligheder af boligmassen.
Høringsfrist er den 18. august 2020. Teknik- og Miljøudvalget skal på den baggrund tage stilling til høringssvar om lovændringen.
Løsning
Transport- og Boligministeriet ønsker med lovforslaget at styrke kommunernes mulighed for at sikre, at boliger til helårsbeboelse anvendes af borgere i kommunen til helårsbeboelse og ikke til korttidsudlejning.
Teknik- og Miljøforvaltningen vurderer, at lovforslaget delvist imødekommer det politiske ønske om at forbedre kommunens muligheder for at håndhæve krav om helårsbeboelse fra boligen ibrugtages, da kommunen ikke har hjemmel til at regulere dette med den nugældende lovgivning. Selvom der er gode tiltag i lovforslaget, er det dog forvaltningens vurdering, at lovforslaget ikke i tilstrækkeligt omfang imødekommer det politiske ønske om flere og bedre reguleringsmuligheder. Lovforslaget åbner op for, at bopælspligten i nye boliger kan håndhæves allerede ved opførelse i modsætning til i dag, hvor bopælspligten reelt først kan håndhæves, når der har været konstateret indflytning i en bolig.
Imidlertid vil lovforslaget kun gælde boliger, der er fastlagt til helårsboliger i en lokalplan, som er endeligt vedtaget og offentlig bekendtgjort efter d. 1. januar 2021. Dette er uhensigtsmæssigt da 9.200 boliger, der i juli 2020 er under opførelse i København, dermed ikke vil være omfattet af bestemmelserne. Heraf er de 7.400 beliggende i områder, hvor det fremgår af den gældende lokalplan, at boligerne skal anvendes til helårsbeboelse. Blandt andet Carlsberg (1.100 nye boliger), Ved Amagerbanen (400 nye boliger), kvarteret ved Bella centeret (750 nye boliger) og Grønttorvet (850 nye boliger). Kravet er også gjort gældende i byggetilladelser i disse områder. Der er ca. 130 lokalplaner med bestemmelser om helårsbeboelse.
Hvis den foreslåede lovændring kun bliver gældende for nye lokalplaner, der vedtages efter 1.1.2021, vil ingen af de ovennævnte boliger blive omfattet af bestemmelserne, uanset om de først ibrugtages efter årsskiftet 20/21.
Forvaltningen har i udkastet til høringssvar derfor henvist til følgende:
- Kravet om bopælspligt bør gælde alle nyopførte boliger uden sammenhæng med plangrundlaget.
- Hvis dette ikke kan imødekommes, bør bopælspligten
- gælde nyopførte boliger i lokalplanlagte områder, hvor helårsbeboelse også før denne lovændring var indskrevet i lokalplanen (kravet om helårsbeboelse fremgår af alle lokalplaner i Københavns Kommune vedtaget siden 2007).
- gælde i uplanlagte områder, hvor kravet om helårsbeboelse er stillet i byggetilladelsen (evt. suppleret med en tinglyst deklaration).
Herudover har forvaltningen givet udtryk for følgende:
- Behovet for forbedret hjemmel til at stille dokumentationskrav, fx. ved at kommunen kan stille krav om udlevering af oplysninger fra ejer eller lejer, som dokumenterer benyttelsen (fx. lejekontrakt).
- Behovet for bedre sanktionsmuligheder – både ved ejers manglende oplysninger om benyttelsen af boligen og ved ejers manglende ibrugtagning/udlejning af boligen til helårsbeboelse.
Økonomi
Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.
Videre proces
Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt indstillingen, sender Teknik- og Miljøforvaltningen høringssvaret til Transport- og Boligministeriet den 18. august 2020.
Søren Wille
/Hans Christian Karsten
Beslutning
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 17. august 2020
Indstillingen blev godkendt med 6 stemmer mod 3. 1 undlod at stemme.
For stemte: A, F, Ø og Å.
Imod stemte: C, O og V.
Undlod at stemme: B.
Det Konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:
”Partierne finder det meget problematisk, at der stille krav om bopælspligt til boliger, der allerede er købt uden bopælspligt. Der er dermed reelt tale om lovgivning med tilbagevirkende kraft ved at indføre bopælspligt til boliger, der allerede er købt under forudsætning om, at der ikke var krav om bopælspligt.”
Indstillingen blev standset af Dansk Folkeparti, jf. kommunestyrelseslovens § 23, og indstillingen indbringes dermed i sin helhed til afgørelse i Borgerrepræsentationen.