Mødedato: 17.06.2024, kl. 13:30
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Mere ro på Sønder Boulevard, Vesterbro

Se alle bilag

Teknik- og Miljøudvalget skal på baggrund af et medlemsforslag om at skabe mere ro på Sønder Boulevard (BR 12. oktober 2023), tage stilling til Teknik- og Miljøforvaltningens håndtering af medlemsforslaget. Forvaltningen tolker medlemsforslaget som, at det primært er møntet på støj- og ædruelighedsmæssige gener fra natteliv. Forvaltningen angiver de muligheder, der er for at håndtere sådanne gener.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at Teknik- og Miljøforvaltningen håndterer medlemsforslag som beskrevet i Løsning.
  2. at medlemsforslag om at skabe mere ro på Sønder Boulevard stillet af Dansk Folkeparti, jf. Borgerrepræsentationen den 12. oktober 2023 hermed er håndteret.

Problemstilling

Borgerrepræsentationen vedtog den 12. oktober 2023 at udvalgshenvise medlemsforslag om at skabe mere ro på Sønder Boulevard stillet af Dansk Folkeparti (bilag 2) til Teknik- og Miljøudvalget. Af medlemsforslagets motivation fremgår det, at flere borgere i området omkring Sønder Boulevard/Sommerstedgade føler sig generet af støj i aften- og nattetimerne. Som en del af løsningen foreslås indførsel af skærpede lokale ordensregler eller Kultur- og Fritidsforvaltningens natteværter. Forvaltningen søgte, på Teknik- og Miljøudvalgets møde den 26. februar 2024, at håndtere medlemsforslaget ifm. indstilling om tryghedsvagternes virke, herunder geografisk afgrænsning. Vesterbro blev ikke en del af det område, hvor tryghedsvagterne skal operere.

Løsning

Forvaltningen modtager løbende henvendelser om støjgener relateret til ude- og restaurationsliv og har også en række forskellige indsatser og værktøjer der kan anvendes. Som det fremgår herunder, så er der dog begrænsninger for, hvad der kan reguleres af kommunen, både ift. ressort og støjkilder.

Støj fra udeserveringer: Forvaltningen har ikke direkte mulighed for at regulere gæsters støj fra restaurationers udeserveringer. Restaurationer må ikke afspille udendørs musik, og hvis forvaltningen konstaterer, at der afspilles musik, enten ved tilsyn eller anmeldelse, vil restaurationen få dette indskærpet. Den eneste undtagelse er, hvis der er tale om et arrangement, hvilket i så fald vil kræve en arrangementstilladelse. Forvaltningens mulighed for indirekte at regulere støj fra udeserveringer sker med de lukketider for udeservering, der fremgår af Restaurationsforskriften. Forvaltningens tilsyn med udeserveringer bliver kraftigt styrket fra 2025, herunder også for restaurationer på Vesterbro.

Støjvagten: Forvaltningen har i aften- og nattetimerne den såkaldte Støjvagt, der håndterer støj fra restaurationer (udeservering undtaget) og arrangementer. Støjvagterne kan ikke regulere støj i det offentlige rum.

Støj fra offentlige arealer: Forvaltningen har ikke mulighed for at regulere menneskers støj i det offentlige rum (fx råben og syngen) og må her henvise til politiet, der med ordensbekendtgørelsen har mulighed for at regulere støj til ulempe.

Skærpede lokale ordensregler: Forvaltningen indførte fra 1. juni 2021 skærpede lokale ordensregler for en række kommunalt ejede lokationer. Baggrunden var, at restaurationslivets nedlukning ifm. corona medførte, at mange, fortrinsvis yngre, mennesker søgte mod en række offentlige områder og holdt fest, ofte med forstærket musik fra musikanlæg. Der er for foråret/sommeren 2024 ikke lagt op til en udvidelse af disse lokationer, herunder til Sønder Boulevard. Skulle der være et politisk ønske herom, vil forvaltningen arbejde ud fra dette. Til en sådan foreligger er det ikke muligt at sætte skilte op eller lave informationskampagne for at informere om, at gæsterne skal udvise mere hensyn.

Natteværter: Københavns Kommune har de såkaldte Natteværter, der med en dialogbaseret tilgang søger at mindske støjgener i nattelivet. Natteværterne har ikke beføjelser til at indføre sanktioner mod enkeltpersoner (bøder, bortvisning eller lign.) men kan udelukkende anmode de støjende om at tage hensyn. Natteværterne er blevet vel modtaget, men opererer fortrinsvis i Indre By, hvor antallet af restaurationer er tættest, og hvor det meste menneskeskabte støj i aften- og nattetimer forekommer. Dette ud fra en politisk beslutning om, hvor de skal rundere (KFU 6. december 2018).

Tryghedsvagter: Forvaltningen har i en 3-årig forsøgsperiode, med virkning fra maj 2024, tryghedsvagter, der i aften- og nattetimerne skal rundere i byen for at reducere støj- og gener fra nattelivsgæster i det offentlige rum, samt skabe tryghed i de områder, hvor der er behov for flere myndighedspersoner i gadebilledet. Teknik- og Miljøudvalget besluttede den 8. april 2024, at tryghedsvagterne skal operere i Indre By, på Indre Nørrebro og på Islands Brygge og i Nordhavn efter behov.

Det er forvaltningens vurdering, at det styrkede tilsyn med udeservering og skærpede lokale ordensregler, hvis der er et politisk ønske herom, umiddelbart er de mulige greb forvaltningen har til rådighed for at håndtere støjgener fra natteliv i området omkring Sønder Boulevard.

Politisk handlerum

Teknik- og Miljøudvalget kan beslutte at stille ændringsforslag om, at

  • Teknik- og Miljøforvaltningen skal udarbejde en indstillingssag, hvor et område omkring Sønder Boulevard bliver omfattet af skærpede lokale ordensregler. Dette vil dog efterfølgende kræve politiets godkendelse, da det er politiet, der håndhæver forbuddet mod afspilning af forstærket elektronisk musik.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt indstillingen, vil forvaltningen arbejde videre ud fra udvalgets beslutning.

Søren Wille

/ Lena Kongsbach

 

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 17. juni 2024

 

Indstillingen blev godkendt uden afstemning

 

Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:

”Det Konservative Folkeparti støtter indstilling, da det skal være muligt for borgerne at sove i deres seng uden at bliver vækket i løbet af natte; men finder det samtidig meget ærgerligt, at et flertal i Borgerrepræsentation har valgt ikke at gøre det muligt at regulere i forhold til en af de væsentligste støjkilder - nemlig udeservering. Det Konservative Folkeparti opfordrer til, at flertallet genovervejer denne uheldige beslutning.”

Til top