Mødedato: 17.06.2024, kl. 13:30
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Projektforslag for skybrudsprojektet Fælledparkprojekterne, Østerbro

Se alle bilag

Borgerrepræsentationen besluttede i 2020, at der skal gennemføres tre kombinerede skybrudsprojekter i Fælledparken, og der skal nu tages stilling til projektforslaget for det samlede skybrudsprojekt Fælledparkprojekterne. Formålet med projektet er at forebygge oversvømmelser på Blegdamsvej og i Ryesgadekvarteret ved at tilbageholde regn og derved aflaste kloakken. Dette foreslås opnået ved at nedgrave underjordiske magasiner (kassetter) i Øster Allé til håndtering af hverdagsregn og at tilpasse Fælledparken, så der kan tilbageholdes skybrudsvand fra Fælledparken og tilstødende veje. Da Fælledparken er fredet, har forvaltningen søgt om dispensation hos Fredningsnævnet. 

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at projektforslaget danner grundlag for den videre detailprojektering samt anlæg af projektet Fælledparkprojekterne, jf. bilag 4.
     
    Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  2. at godkende, at der i forbindelse med etablering af skybrudsprojekt Fælledparkprojekterne nedlægges to bilparkeringspladser på Frederik V’s Vej i blå betalingszone.

Problemstilling

Skybrudsprojektet Fælledparkprojekterne, der består af tre projekter, indgår i den samlede plan for skybrudssikring af København (BR 26. november 2015). Med skybrudsprojektpakke 2020 (BR 30. januar 2020) blev frigivet en samlet anlægsbevilling på 43,1 mio. kr. til de tre klimatilpasningsprojekter med henblik på at håndtere skybrudsvand på overfladen frem for rørløsning. Skybrudsprojektet finansieres af takstmidler og påvirker ikke Teknik- og Miljøudvalgets anlægsmåltal.

Teknik-og Miljøudvalget skal tage stilling til projektforslaget for skybrudsprojektet i Fælledparken, og Borgerrepræsentationen skal tage stilling til nedlæggelse af to bilparkeringspladser. 

Løsning

Formålet med projektet er at forebygge oversvømmelser på Blegdamsvej og i Ryesgadekvarteret, jf. bilag 4. Som en del af realiseringen af masterplan Nørrebro foreslås det at håndtere regnvand i underjordiske magasiner (kassetter) i Øster Allé til forsinkelse af hverdagsregn og at tilpasse Fælledparken, så der kan tilbageholdes skybrudsvand fra Fælledparken og tilstødende veje. 

Fælledparkens kendetegn og brug af parken
Fælledparken er kendetegnet ved et stort åbent rum – en fælled - med klippet græs omgivet af randbeplantning med store træer. Terrænet falder fra Jagtvej i nord mod Blegdamsvej i syd. Parken er en folkepark, der i stort omfang anvendes af boldklubber og anden organiseret idræt og lejlighedsvis til store arrangementer som 1. maj og DHL. Derudover rummer den sydligste del af parken legepladser placeret inde i randbeplantningen. Parken bliver benyttet til gennemgang, cykelforbindelse, løbeture og ophold. Foruden Idrætsparken i nord og Rigshospitalet i syd er den sydlige del af Fælledparken (kaldet Blegdamsfælleden, jf. bilag 2) omgivet af privatejet bebyggelse. Anlægsarbejderne forventes at påvirke denne brug, da terrænbearbejdning vil begrænse adgangen til Blegdamsfælleden. Anlægsarbejdet på Blegdamsfælleden begrænses til perioden udenfor fodboldsæsonen (1. november til 1. april), da brugen her er mindst.

Forvaltningen er i dialog med arrangører af arrangementer, der forventes at blive afholdt udenfor fodboldsæsonen, i forhold til omlægning til andre steder i Fælledparken. Forvaltningen er desuden i dialog med Kultur- og Fritidsforvaltningen om inddragelse af de relevante brugere af Fælledparkens idrætsfaciliteter. Brugerne er efterfølgende inddraget ligesom øvrige organisationer, fx Danmarks Naturfredningsforening.

Forvaltningen har bedt projektets rådgiver om en revideret tidsplan, hvor etapeinddeling af anlægsarbejdet imødekommer brugerne af Fælledparken herunder foreninger for den organiserede idræt. Forvaltningen forventer i 3. kvartal 2024 en afklaring fra rådgiver vedr. konsekvenser af revideret tidsplan for tid og økonomi.

Fredningsdispensation

Ud over håndtering af skybrudsvand bidrager projektet til at skabe merværdi i forhold til bynatur og byliv i form af øget oplevelsesværdi og biodiversitet. Projektet tager afsæt i stedets landskabelige egenart. Parken er omfattet af en parkfredning. Forvaltningen har derfor ultimo maj 2024 søgt dispensation i Fredningsnævnet til at fælde 28 træer jf. træafsnittet at udføre terrænændringer og etablering af indløbspunkter, hvor vandet i render føres fra vejen ind i parken og til etablering af underføringer, hvor vandet føres under stier for at opretholde tilgængelighed for brugerne. Behandlingstiden i Fredningsnævnet forventes at være 6-9 måneder og kan være kritisk i forhold til projektets tidsplan, da en afvisning og følgende omprojektering kan betyde, at anlægsarbejdet ikke kan igangsættes inden 2027, hvilket er et krav for at kunne gennemføre projektet på gældende forudsætninger, og for at det afholdte forbrug kan finansieres af HOFORs spildevandstakster jf. ny lovgivning om spildevandsforsyningsselskabers finansiering af klimatilpasning.

Projektforslaget, jf. bilag 4
I skybrudsprojektet foretages terrænændringer i Fælledparken og underjordiske kassetter i Øster Allé. Projektområdet omfatter både Fælledparken, som er fredet, samt vejarealer i Øster Allé og Frederik V’s Vej, der ikke er omfattet af fredningen. Det samlede projektområde dækker ca. 20 % af Fælledparken og udgør et areal på 15,5 ha, heraf udgør det fredede område i Fælledparken 12,5 ha.

En væsentlig del af skybrudsprojektet er at etablere en overfladisk afløbsteknisk løsning, der leder skybrudsvand fra Frederik V’s Vej og Øster Allé til et forsinkelsesareal på Blegdamsfælleden med et effektivt volumen på ca. 4.550 m3. Af de 4.550 m3 skybrudsvand stammer ca. 80 % fra afstrømning fra Fælledparken. De øvrige 20% kommer fra oplandet fra Øster Allé, Edel Sauntes Allé og Frederik V’s Vej.

For at bevare Fælledparken som park med høj rekreativ værdi skal alle tiltag ifm. skybrudsprojekterne tilgodese områdets anvendelse som grønt parkareal med høj tilgængelighed, ophold og aktivitetsmuligheder. Skybrudsprojekterne er derfor også integreret i den kommunale udviklingsplan for Fælledparken, der er udarbejdet sammen med lokale foreninger og bydelenes lokaludvalg.

Skybrudsløsningerne skal ydermere indarbejdes, så de fremstår mindst muligt synlige i den ikoniske Fælledpark. Herved bevares parkens landskabelige egenart, og parkens overordnede funktion som rekreativt område fastholdes.

Den oprindelige ibrugtagningsdato var planlagt til juli 2023. Ny ibrugtagningsdato forventes at være 3. kvartal 2026. Forsinkelsen i tidsplanen er opstået, da det har været nødvendigt at foretage supplerende hydrauliske forundersøgelser herunder nedsivningstest.

Høring

Projektforslaget har fra den 20. marts til den 25. april 2024 været i høring ved Østerbro Lokaludvalg, jf. bilag 6.

Lokaludvalget lægger i deres udtalelse vægt på, at biodiversitet tænkes maksimalt ind i projektet, hvor dette ikke ødelægger parkens overordnede arkitektoniske udtryk.

Forvaltningen vurderer, at projektforslaget lever op til ønskerne fra lokaludvalget. Samlet set har bemærkningerne ikke givet anledning til ændringer i projektforslaget.

Parkering
Der bliver nedlagt to bilparkeringspladser på Frederik V’s Vej i forbindelse med projektet. Der bliver ikke nedlagt cykelparkeringspladser. Belægningsprocenten på strækningen, hvor de to parkeringspladser nedlægges, ligger mellem 99 (kl. 12.00), 55 (kl. 17.00) og 31 (kl. 22.00). Da projektet er finansieret af takstmidler, er der ikke afsat finansiering til etablering af erstatningspladser.

Det er vurderet muligt at finde 1-2 erstatningsparkeringspladser i nærområdet. Eventuelle udgifter til erstatningsparkeringspladser skal finansieres i forhandlingerne om Budget 2025.

Træer
Projektet er udformet så flest mulige træer bevares, hvorfor indløbspunktere er placeret mellem trærækken på Øster Allé, så fældning i trærækken på Øster Allé undgås. For at kunne lede vandet igennem randbeplantningen ind til parken, er det dog nødvendigt at fælde træer ved indløbspunkterne. I resten af parken er alle træer bevaret.

Projektet fælder 28 træer, hvoraf ni har en stammediameter på 20 cm eller derunder svarende til mindre selvsåede træer. Det afklares i anlægsfasen, om 10 af de 28 træer kan bevares, da dette afhænger af træernes rodnet. Der er ikke blandt de fældede træer registreret yngle- eller rastetræer for flagermus.

Der genetableres med plantning af nye træer svarende til værdien af de fældede træer iht. VAT-beregning (værdisætning af træer som blandt andet vurderer træets størrelse, sundhed, placering og alder) og Københavns Kommunes Træpolitik.

Politisk handlerum

  • Det kan besluttes, at der skal etableres erstatningspladser i nærområdet. Det forudsætter ændringsforslag om at henvise finansiering heraf i kommende budgetforhandlinger senest i Budget 2026, såfremt der ønskes udarbejdet budgetnotat, da Teknik- og Miljøforvaltningen ikke af sig selv udarbejder dette på baggrund af indstillingen.
  • Skybrudsprojektet Fælledparkprojekterne er finansieret af HOFOR’s takstmidler via medfinansieringsordningen, hvorfor der ikke er afsat midler til byrumstiltag. Forvaltningen har fravalgt at anbefale byrumstiltag af hensyn til Fælledparkens egenart, og da projektændringer vil have følger for projekts økonomi og tidsplan, herunder ibrugtagningsdatoen. Ønskes byrumstiltag i parken, der ligger uden for håndteringen af regnvand, skal der afsættes særskilt finansiering hertil i kommende budgetforhandlinger.

Økonomi

Med skybrudsprojektpakke 2020 blev frigivet en samlet anlægsbevilling på 43,1 mio. kr. til de tre klimatilpasningsprojekter i Fælledparken

Nedlæggelse af to parkeringspladser i blå betalingszone, hvor Frederik V’s Vej ligger, medfører et indtægtstab på 0,01 mio. kr. i 2025 og frem. Mindreindtægterne indgår i beregningen af indtægtsniveauet for betalingsparkering, som bliver fastlagt med førstebehandlingen af budgetforslaget (augustindstillingen). Mindreindtægterne har ingen finansiel betydning for Københavns Kommune, men påvirker servicemåltallet 1:1.

Projektet har ikke konsekvenser for afledt drift.

Videre proces

Når Borgerrepræsentationen har godkendt indstillingen, færdiggøres projekteringen og udarbejdelsen af udbudsmaterialet for skybrudsprojektet Fælledparkprojekterne. Anlægsarbejdet forventes igangsat 3. kvartal 2025 med forventet ibrugtagningstidspunkt 3. kvartal 2026.

Hvis dispensation fra fredningen mod forvaltningens forventning ikke gives, vil forvaltningen vende tilbage med et revideret projektforslag.

Søren Wille

/ Peter Højer

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 17. juni 2024

 

Det Konservative Folkeparti og Venstre stillede følgende ændringsforslag som tilføjelse til 1. at-punkt:

 

”dog således, at der oprettes erstatningsparkeringspladser i nærområdet for det parkeringspladser, der nedlægges i projektet under forudsætning af, at der afsættes finansiering i forhandlinger for Budget 2025.”

 

Ændringsforslaget blev forkastet med 3 stemmer mod 8. Ingen undlod at stemme.

For stemte: C og V

Imod stemte: A, B, F, Ø og Å

 

Indstillingens 1. at-punkt blev godkendt uden afstemning.

 

Indstillingens 2. at-punkt blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Til top