Understøttelse af brugen af reparation i København
På baggrund af medlemsforslaget om at understøtte brugen af reparation i København stillet af Enhedslisten, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre og Alternativet har Teknik- og Miljøforvaltningen udarbejdet forslag til indsatser til at understøtte og fremme reparationer af fx elektronik, tøj og boliginteriør for at fremme Københavns Kommunes ambition om at styrke cirkulær økonomi og nedbringe CO2-udledninger. Forslagene vil supplere allerede eksisterende indsatser og vil skulle finansieres i budgetforhandlinger som en del af Ressource- og Affaldsplan 2030 og Klimaplan 2035.
Indstilling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,
- at forvaltningens foreslåede indsatser til fremme af reparationer i København indarbejdes i Ressource og Affaldsplan 2030 og Klimaplan 2035 og iværksættes, såfremt Borgerrepræsentationen afsætter finansiering i Budget 2025.
- at medlemsforslag om at understøtte reparationer i København stillet af Enhedslisten, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre og Alternativet, jf. Borgerrepræsentationen den 30. november 2023 hermed er håndteret.
Problemstilling
Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til indsatser til at understøtte og fremme reparationer af fx elektronik, tøj og boliginteriør for at fremme Københavns Kommunes ambition om at styrke cirkulær økonomi og nedbringe CO2-udledninger. Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til sagen, da Borgerrepræsentationen vedtog et medlemsforslag om at understøtte brugen af reparation i København stillet af Enhedslisten, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre og Alternativet den 30. november 2023.
Borgerrepræsentationen pålagde med medlemsforslaget Teknik- og Miljøforvaltningen med inddragelse af andre relevante forvaltninger at udarbejde forslag til indsatser, der understøtter og fremmer reparation i København, herunder bedre rammer og vejledning til reparationscafeer og bedre muligheder for workshops, kurser og arrangementer, hvor borgere kan lære at reparere.
Herudover blev forvaltningen pålagt at undersøge, om det kan indgå i Ressource- og Affaldsplan 2030 og den kommende Klimaplan 2035, at der etableres samarbejde med erhvervsliv og iværksættere med henblik på at udvikle forretningsmodeller, der understøtter reparationer, samt undersøge om kommunen eller andre kommunalt finansierede eller ejede aktører kan yde tilskud til reparationer, som det gøres i Wien (jf. bilag 2).
Løsning
Med udgangspunkt i opdraget fra medlemsforslaget har Teknik og Miljøforvaltningen undersøgt, hvilke muligheder Københavns Kommune har for at understøtte og fremme reparationer. Her vil Københavns Kommune både kunne styrke eksisterende og skabe nye rammer for foreninger, der arbejder med reparationer. Københavns Kommune vil også kunne formidle muligheder og fordele ved reparationer, facilitere partnerskaber, lave workshops, øge fokus på reparationer i kommunens eget forbrug og øge fokus på reparationer i undervisning og formidlingstilbud til skoler og skoleelever.
Teknik og Miljøforvaltningen foreslår derfor indsatser, der kan understøtte og fremmer reparationer i København i følgende fem kategorier:
- Kulturelle og folkeoplysende indsatser
- Kampagner og arrangementer
- Partnerskaber og facilitering
- Indkøb og kommunens eget inventar og udstyr
- Undervisning
Teknik og Miljøforvaltningen har været i dialog med Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen samt Kultur- og Fritidsforvaltningen i forbindelse med udarbejdelsen af forslagene.
Indsatserne indarbejdes i Ressource og Affaldsplan 2030 og Klimaplan 2035 og iværksættes, såfremt der afsættes finansiering, fx i forbindelse med Budget 2025 og vedtagelse af Ressource og Affaldsplan 2030. Forslagene er uddybet i bilag 3, hvoraf det også fremgår, hvilke indsatser der indarbejdes i hhv. Ressource og Affaldsplan 2030 og Klimaplan 2035.
1. Kulturelle og folkeoplysende indsatser
Der kan arbejdes med reparationer som folkeoplysende eller kulturelle aktiviteter, hvor faciliteter på kultur- og fritidsområdet bruges som udgangspunkt for reparationsaktiviteter.
Teknik- og Miljøforvaltningen har et samarbejde på en række områder med Kultur- og Fritidsforvaltningen, bl.a. i forbindelse med nærgenbrugsstationer. Der kan være et potentiale i at styrke samarbejdet, fx ved at øge omfanget af repair-cafeer eller lignende i kulturhuse, som ligger i tilknytning til nærgenbrugsstationer.
Der vil også være mulighed for, at fremtidige nærgenbrugsstationer etableres i samarbejde mellem Kultur- og Fritidsforvaltningen og Teknik- og Miljøforvaltningen i en model, hvor Teknik- og Miljøforvaltningen opfører og driver nærgenbrugsstation i umiddelbar nærhed til en facilitet, som er opført og drevet af Kultur- og Fritidsforvaltningen med henblik på reparationsaktiviteter.
2. Kampagner og arrangementer
For at fremme initiativer inden for ressource- og affaldsområdet kan der fx etableres flere nærgenbrugsstationer, og på de eksisterende nærgenbrugsstationer kan der fokuseres yderligere på workshops om reparationer i det omfang, lovgivningen muliggør det (se senere afsnit om juridisk afgræsning og bilag 4). Der kan også laves borgerrettede oplysningskampagner med fokus på reparationer og med reparationsguides.
3.
Partnerskaber og facilitering
Der kan etableres et
samarbejde med større erhvervsudlejere om at udnytte ledige erhvervslejemål i
København til at fremme forretningsmodeller, som dele, lease, leje og
reparationsordninger, og der kan udarbejdes en samlet strategi for cirkulære
forretningsmodeller og reparationer. Derudover kan der etableres et netværk af
byens genbrugsaktører, som bl.a. kan have fokus på nye cirkulære
forretningsmodeller og reparationer. Desuden kan Sydhavns Genbrugscenter bruges
som testplatform for nye partnerskaber med iværksættere og socialøkonomiske
virksomheder inden for cirkulær økonomi.
4.
Indkøb og kommunens eget inventar og udstyr
Der kan også udvikles en
samlet kommunal strategi for fremme af alternative forretningsmodeller, hvor
kommunen bl.a. vil kunne anvender egne indkøb til at fremme reparationer af
produkter og køb af service. Ligesom der kan laves et pilotprojekt på kommunens
genbrugslager, hvor eget inventar og elektronik repareres for at afklare
potentialet for yderligere reparationer af eget udstyr.
5.
Undervisning
Der kan laves en styrket
indsats for affaldsforebyggelse og genbrug, herunder reparationer målrettet
byens skoler, ligesom der kan undervises mere i håndværk og reparation. Dertil
kan der afsættes midler til, at organisationer som FOF og LOF får mere undervisning
i og aktiviteter om reparationer.
Juridisk
afgrænsning af aktiviteter uden hjemmel
Teknik og Miljøforvaltningen
har udover ovenstående forslag også undersøgt muligheden for at lave
reparationscafeer på kommunens nær- og genbrugsstationer. Det er forvaltningens
vurdering, at der ikke er hjemmel i miljøbeskyttelsesloven eller kommunalfuldmagtsreglerne
til at understøtte aktiviteter med reparation af genstande, fx reperationscafeer på kommunens nær-og genbrugsstationer,
der er finansieret over affaldsgebyret. Dette skyldes, at ejendomsretten til
genstandene ikke opgives ved reparationsaktiviteterne, hvilket er en
forudsætning for, at kommunen kan håndtere produkter som led i genbrug på nær-
og genbrugsstationerne. Amager Ressource Center (ARC) kan heller ikke stille
lokaler på genbrugsstationerne til rådighed for sådanne aktiviteter, da de også
finansieres over affaldsgebyret. Det er ligeledes forvaltningens vurdering, at
der ikke er hjemmel til at lave en ordning tilsvarende den, som eksisterer i
Wien. De juridiske vurderinger er uddybet i bilag 4.
Politisk handlerum
Udvalget kan vælge at godkende en eller flere af indsatserne til at fremme reparationer i København.
Det forudsætter ændringsforslag om at henvise finansiering af indsatserne beskrevet i afsnittet Løsning til Budget 2025, såfremt der ønskes udarbejdet budgetnotat, da Teknik- og Miljøforvaltningen ikke af sig selv udarbejder dette på baggrund af indstillingen.
Udvalget kan bede forvaltningen gå i dialog med KL og den rette minister vedr. de nuværende begrænsninger i lovgivningen ift. at kunne arbejde med reparationer som en del af den kommunale affaldshåndtering.
Økonomi
Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune, da gennemførelse af de foreslåede indsatser vil afhænge af, at Borgerrepræsentationen afsætter finansiering i kommende budgetaftale.
Videre proces
Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt indstillingen, afhænger gennemførelse af henvisning og finansiering ved forhandlingerne om Budget 2025.
Søren Wille
/ Karsten Biering
Beslutning
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 17. juni 2024
Radikale Venstre og Enhedslisten stillede følgende ændringsforslag (ÆF1) som nyt at-punkt:
”at henvise finansiering af indsatserne beskrevet i løsning til forhandlingerne om Budget 2025.”
Ændringsforslaget (ÆF1) blev vedtaget med 8 stemmer mod 2. Ingen undlod at stemme.
For stemte: A, B, F, Ø og Å
Imod stemte: C og V
Det Konservative Folkeparti stillede følgende ændringsforslag (ÆF2) som tilføjelse til 1. at-punkt:
”dog således, at der skal være tale om et ikke kommunalt initiativ.”
Ændringsforslaget (ÆF2) blev forkastet med 2 stemmer mod 8. Ingen undlod at stemme.
For stemte: C og V
Imod stemte: A, B, F, Ø og Å
Den således ændrede indstilling blev godkendt uden afstemning
Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:
”Det Konservative Folkeparti bifalder tiltag, der understøtter genbrug og andre elementer af den grønne omstilling. Vi ser meget positivt på kommunal assistance i forhold til at sikre de rette rammer, men det Konservative Folkeparti er ikke af den opfattelse, at det er en opgave, der skal kommunaliseres; i stedet støtter Det Konservative Folkeparti de private initiativer vedrørende reparationer og genbrug.”