Mødedato: 17.06.2019, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Backersvej og Skolen ved Sundet, sikker skolevej, trafikanalyse - Amager Øst

Se alle bilag

I Budget 2019 blev der afsat midler til en trafikanalyse og dispositionsforslag af sikker skolevej på Backersvej og Skolen ved Sundet. Foranalysen fremlægges hermed til efterretning.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller over for Teknik- og Miljøudvalget,

  1. at trafikanalysen og dispositionsforslaget for sikker skolevej på Backersvej ved Skolen ved Sundet tages til efterretning jf. bilag 4 og 5.

Problemstilling

Backersvej er en 2 km lang fordelingsgade på det østlige Amager, som er karakteriseret ved at være en bred vej med cykelbaner i hver side. Samtidig er Backersvej også skolevej for elever på Skolen ved Sundet. Langs Backersvej ligger en række daginstitutioner. Vejen er præget af høj hastighed. Cyklister, fodgængere, børn og forældre har bl.a. på dialogmøder givet udtryk for, at de føler sig utrygge, når de færdes på eller krydser vejen. Der er derfor udarbejdet en trafikanalyse og et dispositionsforslag for, hvordan der kan anlægges en sikker skolevej på Backersvej og Skolen ved Sundet.

Løsning

I Budget 2019 (4. oktober 2018) (A, B, C, F, I, O og V) blev der afsat 0,5 mio. kr. til en trafikanalyse af en sikker skolevej på Backersvej og Skolen ved Sundet. Formålet med trafikanalysen og dispositionsforslaget er at afklare mulighederne for at anlægge trafikdæmpende foranstaltninger, bedre krydsningspunkter og cykelstier på strækningen, som sikrer, at Backersvej bliver til en tryg og sikker skolevej. Endvidere er muligheden for at begrønne vejen blevet undersøgt. Forvaltningen fremlægger trafikanalysens konklusioner og et dispositionsforslag, som danner grundlag for udarbejdelse af et budgetnotat, der kan indgå i forhandlingerne om Budget 2020.

Resultater af trafikanalysen

Trafikanalysen har været gennemført i perioden februar 2019 til maj 2019, og har bestået af droneregistreringer, trafiktællinger, uheldsstatistik, hastighedsmålinger, observationer af og interviews i området.

Trafikanalysen viser, at der kører mellem 4.700 – 6.000 køretøjer (ÅDT, dvs. årsgennemsnit pr. døgn) og 800 - 2.500 cyklister i døgnet (ÅDT) med størst intensitet i den nordlige ende mod Østrigsgade.

Trafikanalysen viser, at en væsentlig mængde bilister (over 6 pct.) overskrider hastighedsgrænsen betydeligt, hvilket betyder, at de kører mere end 65 km/t. Hastighedsgrænsen på Backersvej er 50 km/t. Overskridelser af hastighedsgrænsen bidrager til utrygheden for dem, der færdes på vejen samt øger risikoen for uheld.

Desuden viser trafikanalysen, at skolebørn og forældre krydser vejen ved Skolen ved Sundet og institutionerne uden for krydsningspunkterne, og at forældre afsætter børnene uden for de afmærkede parkeringspladser på Backersvej ved Skolen ved Sundet.

Der er registret 22 uheld fra 2013 til 2018, hvoraf 2 af uheldene er sket ved en betydelig overskridelse af hastighedsgrænsen, dvs. mere end 65 km/t. Der er registreret ét alvorlig personuheld.

Dispositionsforslaget

For at anlægge en sikker skolevej på Backersvej anbefaler forvaltningen, at der anlægges enkeltrettede cykelstier på hele strækningen og gennemgående fortov ved sideveje. Vejbanen indsnævres fra 4,5 til 3,25 meter på hele Backersvej, og der anlægges bump for at dæmpe hastigheden. Der etableres flere krydsningspunkter langs Backersvej for at forbedre krydsningsmulighederne ved institutioner, og for at sænke hastigheden. Ved Skolen ved Sundet og institutionerne nedsættes hastigheden til 40 km/t via skiltning. Der anlægges også krydsningspunkter ved skolen for at tilgodese elever, som skal til og fra Skolen ved Sundet om morgenen og eftermiddagen.

Konsekvenser for parkering og træer i dispositionsforslaget

I Backersvej er der placeret både en stor fjernvarmeledning og spildevandsledning, som har indvirkning på hvor der kan plantes træer. Som udgangspunkt plantes træer langs vejen, hvor det er muligt på grund af ledninger i vejen. For at anlægge projektet skal der fældes fire træer. Til erstatning estimeres det, at der kan plantes mellem 30-75 nye træer, fx røn. Den videre projektering vil afgøre det præcise antal træer, der plantes.

Antallet af parkeringspladser fastholdes som i dag (96 pladser), men de ændrer placering, da parkeringspladserne med dispositionsforslaget placeres skiftevis i hver side af vejen for at sænke hastigheden. Ved Skolen ved Sundet og institutionerne langs Backersvej forventes det at 14 af parkeringspladserne fungerer som ”Kiss & Ride pladser” i morgen- og eftermiddagstimerne. Det betyder, at der etableres korttidsparkering, så forældre har mulighed for at afsætte deres børn i institutionerne.

I alle signalkryds trækkes stopstregen for bilister tilbage og cykelstien fremføres, så cyklisterne holder foran bilisterne. Dette forbedrer trafiksikkerheden for cyklisterne, da bilisterne bedre kan se cyklisterne inden de skal dreje til højre. 

Dialog med lokaludvalg og lokale interessenter
Forvaltningen har i arbejdet med trafikanalysen og dispositionsforslaget været i dialog med de lokale interessenter. Der er foretaget interviews med lederne af institutionerne langs Backersvej (februar 2019), ligesom der har været afholdt to møder (marts 2019), hvor Skolen Ved Sundet, Amager Øst Lokaludvalg og grundejere har  givet input til dispositionsforslaget. Derudover har trafikanalysen og dispositionsforslaget været præsenteret for lokaludvalget, der er positiv stemt for projektet.

Dialogen har vist, at det særligt er hastigheden, som skaber utrygheden på Backersvej, og at de lokale interessenter efterspørger trafikale tiltag, der dels kan være med til at nedsætte hastigheden på vejen, og dels etablere flere krydsningspunkter langs vejen, så det bliver lettere at komme på tværs af vejen til institutioner, kirkegård, hospital og videre ned mod Amager Strand. Dette er indarbejdet i dispositionsforslaget.

Projektet har været forelagt Politiet for at sikre muligheden for projektets realiserbarhed. Politiet har givet principgodkendelse til projektet.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv nogen økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Trafikanalysens konklusioner vil danne grundlag for et budgetnotat om den videre planlægning af projektet og udarbejdelse af et projektforslag, der kan indgå i forhandlingerne om Budget 2020.

Michel Schilling                    

/ Lone Byskov

 

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 17. juni 2019

Indstillingen blev taget til efterretning.

Til top