Mødedato: 17.06.2019, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Stilladsreklamer

Se alle bilag
Teknik- og Miljøudvalget skal tage forvaltningens redegørelse for godkendelses- og kontrolprocedurer og økonomi for opsætning af stilladsreklamer til efterretning samt drøfte forvaltningens forslag til tiltag, der skal begrænse omfanget af stilladsreklamer.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, over for Teknik- og Miljøudvalget,

  1. at Teknik- og Miljøudvalget tager forvaltningens redegørelse for godkendelses- og kontrolprocedurer for opsætning af stilladsreklamer til efterretning.

  2. at Teknik- og Miljøudvalget tager forvaltningens redegørelse for selvfinansiering af omkostningerne ved myndighedskontrol af byggeaktivitet ved stilladser til efterretning.

  3. at Teknik- og Miljøudvalget tager forvaltningens redegørelse for muligheden for økonomiske sanktioner over for opsætning af stilladsreklamer på stilladser uden reel byggeaktivitet til efterretning.

  4. at Teknik- og Miljøudvalget drøfter de forskellige muligheder, der beskrives i løsningsafsnittet, for at begrænse antallet af billboards.

Problemstilling

Den 8. april 2019 godkendte Teknik- og Miljøudvalget et medlemsforslag om stilladsreklamer stillet af Radikale Venstre (se bilag 2), der pålægger forvaltningen at redegøre for godkendelses- og kontrolproceduren for opsætning af stilladsreklamer. Medlemsforslaget pålagde også forvaltningen at belyse muligheden for at udarbejde et forslag til en model, der finansierer omkostningerne ved myndighedskontrol af byggeaktivitet ved stilladser samt en model for økonomiske sanktioner over for opsætning af stilladsreklamer, der er opsat på stilladser, hvor der ikke foregår reel byggeaktivitet. Derudover skal forvaltningen belyse mulighederne for at begrænse antallet af billboards.

Problemet er aktualiseret på baggrund af Borgerrepræsentationens beslutning fra den 11. april 2019 om at fjerne afgiften helt i 2020.

Løsning

Kommunens retningslinjer for skilte og reklamer blev vedtaget af Borgerrepræsentationen i 2008.

Redegørelse for godkendelses- og kontrolproceduren for opsætning af stilladsreklamer

Når forvaltningen modtager en ansøgning om at opsætte en reklame på et stillads, undersøges det, om stilladset er opsat og godkendt i forbindelse med et nybyggeri, renoverings- eller ombygningsarbejde.

Derudover undersøger forvaltningen, om reklamen kan være stødende eller have et indhold eller budskab, der kan forstyrre trafikken. Hvis dette er tilfældet, afvises ansøgningen. Derudover har Københavns Kommune retningslinjer, der understøtter, at reklamer ikke opsættes til gene for gadebelysningen, andet byudstyr eller på anden måde forstyrrer trafiksikkerheden. I godkendelsesproceduren indgår også en fastlæggelse af tidsperioden for ophængningen samt reklamens størrelse. Når forvaltningen fører tilsyn med stilladsreklamen, vurderes det, om tilladelsens vilkår er overholdt. Udfordringen er ofte, at reklamer kun må opsættes på et stillads, der er opsat til et byggearbejde. Husejere har en særlig ret til at anvende vejarealet foran deres bygning til at opsætte et stillads, når facaden skal renoveres. Forvaltningen oplever dog sager, hvor husejeren alene opsætter stilladset med det formål at opnå de indtægter, som reklamepladsen kan sælges for. Forvaltningen har ikke en opgørelse over, hvor ofte dette sker, men vurderer, at det har været tilfældet i ca. 10 sager i 2018, hvor der samlet blev givet tilladelse til 95 stilladsreklamer. Når forvaltningens tilsyn ikke kan konstatere byggeaktivitet på stilladset, kontaktes bygherren, der som regel beklager situationen og lover, at byggearbejdet opstarter inden for kort tid. Sker dette ikke, kan forvaltningen udstede et forvarsel og efterfølgende et påbud om at få stilladset fjernet.

Redegørelse for selvfinansiering af omkostningerne ved myndighedskontrol af stilladsers byggeaktivitet

Som led i takst- og budgetanalysen er afgiften til stilladsreklamer gennemgået, så de forventede indtægter og udgifter til denne afgiftstype balancerer. Afgiften, der blev vedtaget i april 2019, er 0,35 kr./m2, og da takstkataloget for 2019 blev vedtaget, blev det besluttet, at denne afgift er en af de takster, der bør fjernes i 2020 grundet den beskedne takst. En ny takst fra 2020 vil derfor forudsætte, at takstblad herom godkendes af Borgerrepræsentationen inden udgangen af 2019. Mest hensigtsmæssigt vil dette kunne ske i forbindelse med vedtagelsen af Budget 2020, hvilket vil forudsætte, at Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget godkender taksten i august 2019.

Vejdirektoratet har den 14. marts 2019 fortolket vejloven således, at forvaltningen har mulighed for at inkludere omkostninger til tilsyn i den takst, der opkræves for eksempelvis stilladsreklamer – og at taksten dermed også kan afspejle, at forvaltningen har faktiske udgifter til at føre tilsyn. Hvis antallet af ansøgninger om stilladsreklamer stiger, fordi afgiften er blevet lavere og ikke længere er tilpasset lokale forhold, og der samtidig er et ønske om at øge tilsynsindsatsen, kræver det et årsværk, der kan finansieres af en ny højere takst. Det vil betyde en takst på 5 kr./m2 og dermed en samlet indtægt på 845.891 kr., som udgøres af 658.683 kr. for det nye årsværk samt de midler der i dag bruges på opgaven.

Forvaltningens vurdering er, at det er muligt at fortsætte det nuværende tilsynsniveau med kommende stilladsreklamer med de nuværende ressourcer. Det kan overvejes at øge tilsynet med stilladser uden reel byggeaktivitet. Dette vil dog kræve en særskilt bevilling, da tilsyn med stilladser ikke kan finansieres over reklame-taksterne. 

Redegørelse for muligheden for økonomiske sanktioner overfor opsætning af stilladsreklamer på stilladser uden reel byggeaktivitet

Lovhjemlen til opsætning af stilladsreklamer fremgår af vejlovens § 80, stk. 1. Der er ikke hjemmel til, at forvaltningen kan give økonomiske sanktioner ved overtrædelse af tilladelsens vilkår. Hvis bygherren ikke efterkommer forvaltningens påbud, kan sagen meldes til politiet, der kan give dagbøder, indtil forholdene er bragt til ophør.

Mulighederne for at begrænse antallet af stilladsreklamer

Tidligere anvendte forvaltningen afgifter til at påvirke ansøgernes adfærd. Dels var afgifterne højere, men de var også tilpasset de lokale forhold. På meget trafikerede gader var afgiften højere, end den var på de mindre trafikerede gader. Dette er dog ikke længere en mulighed indenfor vejlovens rammer. Forvaltningen vurderer, at afgiftens størrelse og fremadrettede bortfald kan resultere i flere ansøgninger om opsætning af stilladsreklamer.

Opsætning af stilladsreklamer kræver en tilladelse, og forvaltningen skal give en saglig begrundelse for at give afslag på en ansøgning. Saglige begrundelser, der ikke knytter sig til reklamens indhold eller trafiksikkerhed, kan være vanskelige at definere, og forvaltningen er forpligtet til at foretage et konkret skøn af hver enkel ansøgning.

Forvaltningen vurderer, at der kan fastsættes retningslinjer for maksimal størrelse for stilladsreklamer samt en maksimal tidsperiode, hvor en stilladsreklame kan opnå tilladelse til at være opsat. Disse tiltag forventes at kunne begrænse antallet af stilladsreklamer. 

Økonomi

Denne indstilling har i sig selv ikke økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Hvis Teknik- og Miljøudvalget ønsker at øge tilsynsindsatsen i forhold til stilladsreklamer, kræver det et årsværk, der kan finansieres af en ny højere takst. Det vil betyde en takst på 5 kr./m2 og dermed en indtægt på 845.891 kr. En ny takst fra 2020 vil forudsætte, at takstblad herom godkendes af Borgerrepræsentationen inden udgangen af 2019. Mest hensigtsmæssigt bør dette ske i forbindelse med vedtagelsen af budget 2020, hvilket vil forudsætte, at Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget godkender taksten i august 2019.

Videre proces

Når udvalget har godkendt indstillingen, vil forvaltningen på baggrund af udvalgets tilbagemelding udarbejde retningslinjer for størrelse og tidsbegrænsning af stilladsreklamer og forelægge dem for udvalget i efteråret 2019.

 

Michel Schilling

                                                                                       /Rikke Sønderriis

 

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 17. juni 2019

Indstillingens 1., 2., og 3. at-punkt blev taget til efterretning uden afstemning.

Indstillingens 4. blev drøftet.

Til top