Høringssvar om mere byggeri for pengene og smartere brug af kvadratmetre
Indstilling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,
- at høringssvar om "Mere byggeri for pengene og smartere brug af kvadratmetre" (bilag 2) sendes til Økonomiudvalget.
Problemstilling
I Budget 2019 (BR 4. oktober 2018) (A, B, C, F, I, O og V) indgik, at Økonomiforvaltningen i samarbejde med øvrige forvaltninger skulle afdække måder hvorpå, kommunen kan bygge billigere og bruge eksisterende og kommende kvadratmetre optimalt. Økonomiudvalget vedtog den 14. maj 2019 at sende forslag til "Mere byggeri for pengene og smartere brug af kvadratmetre" i høring i Københavns Kommunes fagudvalg (bilag 3). Teknik- og Miljøforvaltningen har på den baggrund udarbejdet forslag til høringssvar til Økonomiudvalget (bilag 2). Teknik- og Miljøudvalgets høringssvar udpeger de spor inden for forslaget, som udvalget anbefaler at arbejde videre med. Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til at sende udvalgets høringssvar til Økonomiudvalget.
Løsning
Teknik- og Miljøudvalget er enig i Økonomiforvaltningens vurdering af, at en af Københavns Kommunes udfordringer er, at i forbindelse med at byen vokser med ca. 10.000 indbyggere årligt, bliver der behov for en lang række kommunale investeringer. Det kræver såvel finansiering samt anlægsmåltal. Der er imidlertid behov for flere kommunale funktioner end de projekter, det på nuværende tidspunkt er politisk besluttet at finansiere, eksempelvis anlæg af nye og udvidelse af eksisterende skoler, daginstitutioner, plejehjemspladser og botilbud til udsatte borgere.
Anbefaling i forhold til at reducere byggeudgifterne
For at mindske ressourceforbrug finder Teknik- og Miljøudvalget forslaget om, at sager om byggeprojekter skal indeholde et alternativ til nybyggeri, positivt. Udvalget foreslår, at dette specificeres, så det tydeligt fremgår, at det vedrører bygninger og ikke alle anlægsprojekter.
Det samme gælder forslaget om at udnytte de allerede eksisterende kommunale tilbud såsom skoler, madskoler, idrætshaller mere intensivt, samt forslaget om optimering af de administrative kvadratmetre mv. Teknik- og Miljøudvalget vurderer, at det vil bidrage til at mindske behovet for nybyggeri, hvilket i sig selv vil være CO2 besparende.
Anbefaling i forhold til at reducere udbygningsbehovet
Enkelte af forslagene vurderer Teknik- og Miljøudvalget kan have negative konsekvenser i forhold til bæredygtighed og ønsket om at få mere bynatur, biodiversitet og klimatilpasning. Det gælder eksempelvis forslag om at omlægge græsbaner til kunstgræs, hvor det foreslås at omlægge i alt 17 græsbaner til kunstgræs frem til 2050.
Udvalget vurderer, at det er positivt at dobbeltudnytte friarealer (de ubebyggede arealer) til institutioner, plejehjem mv., med mindre det indebærer, at kravet til det samlede omfang af friareal til de enkelte funktioner bliver mindre. Hvis friarealernes omfang bliver mindre end i dag, vil det medføre, at sliddet bliver større. Dette vil føre til en højere grad af fast belægning med mindre mulighed for biodiversitet og mindre mulighed for vandnedsivning i forhold til klimatilpasning. Hvis der arbejdes med at pulje friarealerne og eventuelt supplere med ekstra arealer, vil der kunne skabes parklignende, klimavenlige områder med biodiversitet til glæde for brugerne og for borgerne efter åbningstid. Kunstgræsbaner er oftest opbygget med gummi- og plastikgranulat, der er miljømæssigt belastende. I dag er også legearealer på institutioner og skoler eksempelvis i vid udstrækning opbygget med belægninger og faldunderlag med gummi- og plastikmaterialer. Disse materialer burde kunne udføres i miljø- og bæredygtige materialer.
I forhold til eventuelt at omlægge skoledistrikter påpeger udvalget, at en omlægning vil medføre problemer i forhold til at sikre skolevejene. Dette vil blive en tilbagevendende proces, såfremt der indføres en højere grad af fleksibilitet.
Anbefaling af tværgående brug af kvadratmetre
Der kan være gode grunde til at samlokalisere kommunale tilbud, som eksempelvis at placere biblioteker og kulturfaciliteter på skoler. Det kan både reducere kommunens udgifter, udnytte de kommunale kvadratmetre i højere grad. Dertil kan en samling af kommunale funktioner være med til at skabe bymiljøer med samlingssteder, der bidrager til en lokal identitet, bl.a. i de nye bykvarterer. Dog skal det sikres, at brugerne af de kommunale funktioner bevæger sig, møder hinanden i byens rum og ikke udelukkende inde i store bygninger, hvor alt er samlet. Ved dobbeltanvendelse kan der være krav i såvel plangrundlag som byggeloven, der kræver opmærksomhed. Ved planlægningen for Østre Gasværk betød samlingen af funktioner, at parkering kunne etableres som et fælles parkeringshus, hvilket var med til at holde prisen nede i forhold til, hvis det skulle have været løst ved de enkelte kommunale funktioner.
Anbefaling af sportstårne (flere haller ovenpå hinanden)
Teknik- og Miljøudvalget vurderer, at muligheden for at etablere sportstårne med flere haller ovenpå hinanden bør undersøges, herunder den trafikale afvikling.
Anbefalinger til yderligere tiltag
Teknik- og Miljøudvalget anbefaler, at Københavns Kommune eksempelvis i et afgrænset antal udbud af legepladser til skoler og institutioner afprøver bæredygtige og forureningsfrie materialer, og også fortsætter med dette på kunstgræsbaner.
Udvalget anbefaler, at det også undersøges, om der er potentiale i at etablere fællesskab med andre offentlige institutioner.
Udvalget vil pege på, at et supplerende indspil til at få mere byggeri for pengene muligvis også kan være en strategisk tilgang til fondsfinansiering. Det vil dog kræve, at kommunen modtager en bygning eller et anlæg som en gave fra fonden. Såfremt det er kommunen selv, der er bygherre, vil modtagelsen af fondsmidler være omfattet af anlægsmåltallet.
Teknik- og Miljøudvalget foreslår, at kommunen i arbejdet også understøtter målsætninger i KBH2025 Klimaplanen, Fællesskab København, Arkitekturpolitik København 2017-2025, Bynatur i København 2015-2025 og Politik for udsatte boligområder. Udvalget finder det vigtigt, at kommunens byggerier er miljømæssigt bæredygtige og at placeringen af de kommunale funktioner bidrager positivt til byens liv og udvikling. I forhold til bæredygtighed og cirkulær økonomi henvises til indstilling ’Genanvendelse af byggematerialer og cirkulær økonomi’, der behandles på samme møde som denne indstilling. Her anbefales blandt andet, at kommunen indarbejder kriterier/krav i udbudsmaterialet i et antal udvalgte, relevante byggerier. Udvalget vil her også pege på betydningen af, at de kommunale byggerier bliver såvel langtidsholdbare som fleksible, så de kan tilpasses forskellige behov over tid. Det betyder ikke nødvendigvis at de er billigere at bygge første gang, men det giver mulighed for både billigere og mere bæredygtige løsninger på sigt og er derfor smartere kvadratmetre.
Økonomi
Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune. De økonomiske konsekvenser præciseres i forbindelse med realisering af forslagene og den konkrete projektbeskrivelse.
Videre proces
Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt høringssvaret, fremsender Teknik- og Miljøforvaltningen høringssvaret til økonomiforvaltningen senest den 21. juni 2019, som er høringsfristen. Økonomiforvaltningen forventes at forelægge Økonomiudvalget endelig indstilling medio 2019 forud for Budget 2020.
Michel Schilling
/Karsten Biering Nielsen
Beslutning
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 17. juni 2019
Et samlet udvalg fremsatte følgende ændringsforslag:
”At 1. sætning i 3. afsnit på side 3 i høringssvaret ændres til: ”Set i forhold til et byudviklingsperspektiv er Teknik- og Miljøudvalget positive overfor, at forskellige kommunale og private funktioner, som eksempelvis spejderhytter, skoler, daginstitutioner, plejehjem og botilbud, placeres i sammenhæng / nær hinanden, så de kommunale funktioner kan understøtte eller fungere som samlingssteder og være med til at skabe lokal identitet, ikke mindst i de nye bykvarterer”.”
Indstillingen blev godkendt uden afstemning.
Enhedslisten og Alternativet afgav følgende protokolbemærkning:
”Enhedslisten og Alternativet ser positivt på anbefalingen om, at der afprøves bæredygtige og forureningsfrie materialer i etableringen af kunstgræsbaner, men mener, at etablering af kunstgræsbaner skal overvejes meget nøje, fordi de er mindre bæredygtige end traditionelle græsbaner og trækker i den forkerte retning i forhold til mere bynatur, biodiversitet og klimatilpasning.”