Mødedato: 17.06.2019, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Anlæg af Kulbaneparken, Valby

Se alle bilag

Der skal tages stilling til et projektforslag til anlæg af Kulbaneparken og til frigivelse og sammenlægning af bevillinger, så projektering og anlæg af projektet kan igangsættes.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at projektforslaget, jf. bilag 4, danner grundlag for færdigprojektering og anlæg.
  2. at der nedlægges 20 parkeringspladser på den sydlige side af Kulbanevej og etableres 21 parkeringspladser på den nordlige side og tre handicapparkeringspladser på den sydlige side af Kulbanevej uden for betalingszone.  
     
    Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
     
  3. at der frigives en anlægsbevilling på 5,2 mio. kr. til Teknik- og Miljøudvalget til skybrudsprojektet Byrum ved Kulbanevej, jf. økonomiafsnittet og bilag 6.
  4. at der gives en rådighedsbevilling på 2,5 mio. kr. og frigives en anlægsbevilling på 2,5 mio. kr. (takstmidler). Rådighedsbevillingen mellemfinansieres af kassen. De 2,5 mio. kr. frigives til Teknik- og Miljøudvalget, jf. økonomiafsnittet og bilag 6.
  5. at følgende bevillinger lægges sammen: Bemandet legeplads i Kulbanekvarteret, Byrum ved Kulbanevej, 8-mands kunstgræsbane i Kulbaneparken i Valby, Kulbaneparken – håndtering af jordforurening og landskabelig bearbejdning af terræn og midler fra overskuds-/underskudsmodellen til Kulbaneparken – håndtering af jordforurening og landskabelig bearbejdning af terræn, jf. økonomiafsnittet og bilag
  6. at ibrugtagningstidspunktet for bevillingerne, jf. ovenfor, ændres til december 2021.

Problemstilling

Med Budget 2018 (BR 5. oktober 2017) (A, F, O og Ø) blev der afsat 7,9 mio. kr. til en bemandet legeplads i Kulbaneparken og 6,9 mio. kr. til byrumsmidler til skybrudsprojektet Byrum ved Kulbanevej. Med Budget 2019 (BR 4. oktober 2018) (A, B, C, F, I, O og V) blev der afsat 9,3 mio. kr. til en 8-mands kunstgræsbane og 5,3 mio. kr. til håndtering af forurenet jord og landskabelig bearbejdning i Kulbaneparken. Borgerrepræsentationen godkendte 22. juni 2017 (Projektpakke 2018 med 13 skybrudsprojekter) at igangsætte et projekt om etablering af et skybrudsbassin på Kulbanevej og at afsætte 5 mio. kr. hertil (takstmidler).  

Der skal tages stilling til et samlet projektforslag for Kulbaneparken for de ovennævnte delprojekter, som blandt andet medfører flytning af parkeringspladser og plantning af ca. 235 nye træer og buske, og til frigivelse af anlægsmidler. For at lette administrationen foreslås det, at bevillingerne lægges sammen, hvilket er en teknisk formalitet. Da projekterne gennemføres samlet, foreslås ibrugtagningstidspunktet for bevillingerne ændret.

Der skal desuden tages stilling til at tilpasse økonomien til vandhåndtering i skybrudsprojektet.

Løsning

Borgerrepræsentationen godkendte 22. september 2016 Kvarterplanen for Områdefornyelsen Kulbanekvarteret, herunder at igangsatte udviklingen af Kulbaneparken. Kulbaneparken skal være kvarterets attraktion, fælles mødested og ramme for styrkede fællesskaber på tværs af kvarteret og generationer og et udflugtsmål for københavnerne. Forvaltningen har udarbejdet et projektforslag, jf. bilag 4 A-E, som omfatter de afsatte bevillinger.

Bemandet legeplads, jf. bilag 4B
Legepladsen, kaldet Kulværket, vil bestå af pavilloner med bl.a. ophold og værksteder, aktivitetsplads, amfiscene, svævebane og dyrehold og vil, som besluttet ved Budget 2018, fortrinsvis være målrettet børn fra 8 år og op.

Byrum ved Kulbanevej, jf. bilag 4E
Ved Kulbanevej etableres et skybrudbassin, kaldet Kulgraven, som skal håndtere vand fra bl.a. Ringstedbanens tunnel. Skybrudsprojektet finansieres med 5 mio. kr. af HOFOR. Bevillingen fra Københavns Kommune bruges til at gøre det tekniske anlæg omkring skybrudsbassinet til en aktiv, grøn del af parken med øer med træer, løbehjulsbane, cykelbane (kaldet en pumptrackbane) og en basketballbane.

8-mands kunstgræsbane, jf. bilag 4A-B
Der anlægges en miljøvenlig kunstgræsbane (med sand-infill i stedet for gummigranulat), et grusareal til opvarmning og en lang bænk til tilskuerne. En støjvæg skal skærme den nærmeste nabobebyggelse, ligesom der opsættes et boldhegn på de øvrige tre sider. Et tidligere klubhus flyttes tilbage fra Valby Idrætspark.

Håndtering af jordforurening og landskabelig bearbejdning, jf. bilag 4B
På arealerne vil den forurenede jord blive kørt væk, eller der lægges mindst 50 cm ren jord oven på den forurenede jord. De stejle skråninger bearbejdes til ophold og kælkebakke.

Faciliteter finansieret i forbindelse med Områdefornyelsen Kulbanekvarteret, jf. bilag 4B og C
Da Kvarterplanen for Områdefornyelsen Kulbanekvarteret blev godkendt (BR 22. september 2016), blev der samtidig afsat midler til Kulbaneparken. Disse midler finansierer en delvis beplantning af parkarealet, grillpladser, en vest-østgående grussti i hele parkens længde og en smal oplevelsessti, Kulstien, som skal skabe forbindelse mellem de forskellige bevilligede anlæg i parken. Derudover anlægges i 2019 kvarterets første mødested, Lanternen, jf. bilag 4B, til 2,5 mio. kr. med overdækket udekøkken, træningsudstyr, bålplads, nyttehaver og en mindre pavillon til møder og indendørs arrangementer for kvarteret, Lysboksen, til 0,6 mio. kr., jf. bilag 4C.

Anlæg af projektforslaget, jf. bilag 4, giver mulighed for aktiviteter og fællesskab i parken og kvarteret. Da parken har et areal på hele 4,4 ha med en længde på 800 m, vil der fortsat være store arealer, som ikke bliver bearbejdet og som vil stå uden byrum eller funktioner. Parken vil fortsat mangle grundlæggende parkfunktioner som fx flere skraldespande og bænke og aktiviteter og faciliteter på arealerne mellem ovenstående projekter. Der vil kun være adgang til toilet, når den bemandede legeplads er åben. Bilag 7 indeholder et skema over, hvad der er bevilliget i forbindelse med Budget 2016, 2018 og 2019, og hvad forvaltningen vurderer, der skal til, for at færdiggøre parken, skabe trafiksikkerhed og forbindelser samt byudvikling som led i et løft af det udsatte kvarter.

Tilpasning af bevilling til  vandhåndtering
I forbindelse med projektforslaget har det vist sig, at udgifterne til deponering af forurenet jord ved anlæg af den vandtekniske del af projektet på Kulbanevej er større end oprindeligt forudsat. Det indstilles derfor, at der gives en yderligere rådighedsbevilling på 2,5 mio. kr., jf. bilag 6.

Konsekvenser for træer
Der er ingen beplantning i parken nu. Der plantes ca. 235 træer og buske fx avnbøg, som trives i lerholdig jord og med en rodvækst, der ikke skader Banedanmarks tunneldæk og jordankre under parken.

Konsekvenser for bilparkeringspladser
Der nedlægges 20 parkeringspladser på den sydlige side af vejen, mens der anlægges 21 nye parkeringspladser på den nordlige side af Kulbanevej og tre nye handicapparkeringspladser på den sydlige side af Kulbanevej. Der er i dag ingen handicapparkeringspladser. Kulbanevej er uden for betalingszone og belægningsprocenten er aktuelt 24%. 12 af de 20 parkeringspladser nedlægges, da de omdannes til tre handicapparkeringspladser målrettet minibusser med lift, og de resterende otte pladser nedlægges for at skabe forbedrede oversigtsforhold for fodgængere på Kulbanevej. Flytningen af pladserne, herunder etablering af fire yderligere pladser, vil sikre parkeringspladser og handicapparkeringspladser til besøgende og øge trafiksikkerheden på Kulbanevej, da pladserne på den nordlige side i sig selv vil have en fartdæmpende effekt.

Høringer og borgerinddragelse
Politiet har godkendt projektforslaget. HOFOR har godkendt projektet for skybrudsbassinet, og Banedanmark har godkendt principperne for de dele af forslaget, som vedrører Banedanmarks bygværk.

Der er i alt afholdt 22 borgerinddragende møder og arrangementer med lokale borgere og interessenter fra institutioner, foreninger og boligselskaber. Der er generelt stor tilfredshed med projektforslaget og et ønske om arbejde videre med parkens udviklingspotentialer.

Valby Lokaludvalg efterlyser toiletter, der er tilgængelige, når den bemandede legeplads er lukket, at den vest-øst-gående sti bliver asfalteret og belyst, at der opstilles skraldespande og affaldssortering, yderligere beplantning og byrumsudstyr, der kan give mulighed for ophold og aktiviteter, og trafikdæmpende foranstaltninger på Kulbanevej, der kan integrere området syd for bedre i parken.

Med projektforslaget opstilles 11 skraldespande ved aktiviteterne i parken. De øvrige af lokaludvalgets ønsker ligger uden for de besluttede projekter og den eksisterende økonomiske ramme, jf. bilag 5.

Sammenlægning af bevillinger og nyt ibrugtagningstidspunkt
For at opnå en mere effektiv og overskuelig økonomistyring foreslås det, at bevillingerne til projektet lægges sammen. Det har ingen betydning for indholdet af projekterne. I og med at projekterne gennemføres samlet, vil forvaltningen som tidligere, fx i projektet Anlæg af ændret indretning af Rantzausgade, Nørrebro (Teknik- og Miljøudvalget 7. marts 2017) foreslå, at ibrugtagningstidspunktet for alle bevillingerne lægges sammen og ændres til december 2021. Tidligere ibrugtagningstidspunkt for Bemandet legeplads i Kulbanekvarteret var løbende fra september 2018 til december 2019, for Byrum ved Kulbanevej december 2019, 8-mands kunstgræsbane i Kulbaneparken ultimo 2020 og Kulbaneparken – håndtering af jordforurening og landskabelig bearbejdning af terræn november 2020.

Økonomi

Der gives en yderligere rådighedsbevillingen på 2,50 mio. kr. på bevillingen Klima anlæg, således at den samlede bevilling på Klima anlæg udgør 7,50 mio. kr. Bevillingen mellemfinansieres af kassen.Der sammenlægges bevillinger og frigives en anlægsbevilling på 5,22 mio. kr. (2019 p/l) på bevillingen Ordinær anlæg. Yderligere frigives en anlægsbevilling på 2,50 mio. kr. på bevillingen Klima anlæg, jf. bilag 6. Dermed er alle bevillinger frigivet.

HOFOR refunderer Københavns Kommunes udgift. Ifølge de aftaler, som Københavns Kommune har indgået med HOFOR om skybrudsprojekterne, starter HOFORs tilbagebetaling, når et projekt er afsluttet. HOFOR får dækket udgiften via spildevandstaksterne.  

Kulbaneparken blev sat i bero af Teknik- og Miljøudvalget 7. januar 2019. Projektet blev med Teknik- og Miljøudvalgets beslutning 29. april 2019 prioriteret igangsat i 2020 som et samlet projekt. På Teknik- og Miljøudvalgets møde 29. april 2019 blev det godkendt at modtage anlægsmåltal på 1,0 mio. kr. fra Kultur- og Fritidsudvalget i 2019 til planlægningen af delprojektet 8-mands kunstgræsbane i Kulbaneparken under projektet Bemandet legeplads i Kulbanekvarteret.

Videre proces

Det samlede projekt for Kulbaneparken færdigprojekteres og forventes udført fra 2020 til ultimo 2021.

Forvaltningen vil udarbejde et budgetnotat om grundlæggende parkfunktioner og yderligere aktiviteter og faciliteter i Kulbanekvarteret, som kan danne grundlag for forhandlingerne om Budget 2020.

Michel Schilling                  

                                                /Lone Byskov

 

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 17. juni 2019

Det Konservative Folkeparti fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF1):
”At legepladsen anlægges som en ikke-bemandet legeplads.”

Ændringsforslaget (ÆF1) blev ikke vedtaget med en stemme mod syv. To medlemmer undlod at stemme.

For stemte:  C.
Imod stemte: A, B, F, Ø og Å.
Undlod at stemme: I og O.

Alternativet fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF2):
”At de genetablerede parkeringspladser reserveres til henholdsvis delebiler og elbiler med henblik på, at disse kan realiseres efter forespørgsel fra delebilordninger og ladestanderoperatørerne.”

Ændringsforslaget (ÆF2) blev ikke vedtaget med fem stemmer mod fem. Ingen undlod at stemme.

For stemte: B, F, Ø og Å
Imod stemte: A, C, I og O.

Indstillingens 1. og 2. at-punkt blev godkendt uden afstemning.

Indstillingens 3., 4., 5. og 6. at-punkt blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Enhedslisten afgav følgende protokolbemærkning:
”Enhedslisten finder det positivt, at anlæggelsen af Kulbaneparken nu forsætter, men finder det ærgerligt, at der ikke er midler til de projekter, som efterspørges af Lokaludvalget såsom toiletter, beplantning, byrumsudstyr og en oplyst sti. Enhedslisten håber, at der kan findes midler til disse projekter i budget 20.”

Et samlet udvalg afgav følgende protokolbemærkning:
”Det er helt afgørende, at der ikke kommer parkeringspladser på parkarealet.”

 

Til top