Mødedato: 17.06.2013, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Helhedsplan for Amagerbrogade

Se alle bilag

Borgerrepræsentationen skal godkende forslag til helhedsplan for Ny Amagerbrogade samt frigive midler til udarbejdelse af et dispositionsforslag for hele Amagerbrogade og projektforslag og hovedprojekt for den foreslåede 1. etape.

Indstilling og beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler:

  1. at ”Forslag til Helhedsplan for Ny Amagerbrogade, maj 2013” (bilag 1) vedtages som grundlag for udarbejdelse af et dispositionsforslag for Amagerbrogade
  2. at forslag til indsatserne i en 1. etape for omdannelse af Amagerbrogade (bilag 2) godkendes med henblik på udarbejdelse af projektforslag og hovedprojekt
  3. at der frigives en anlægsbevilling på 5,75 mio. kr. (2013 p/l) til udarbejdelse af dispositionsforslag for Amagerbrogade og udarbejdelse af et projektforslag og hovedprojekt for 1. etape, fordelt med 1,85 mio. kr. 2013 og 3,90 mio. kr. i 2014 på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, funktion 2.28.23.3.

Problemstilling

Borgerrepræsentationen godkendte med budget 2013 (forligsparter S, SF, R, EL og LA), samt beslutning 24. januar 2013, at Amagerbrogade skal ombygges til en strøggade, og at første skridt er udarbejdelsen af en helhedsplan, jf. budgetteksten i bilag 7.

Helhedsplanen skal på et overordnet niveau fastlægge de byrumsmæssige og trafikale kvaliteter og løsninger og omhandler strækningen fra Christmas Møllers Plads til Vejlands Allé og sidegadetilslutningerne. Udarbejdelsen af helhedsplanen er gennemført i en proces hvor borgere, handelsliv, lokaludvalg og øvrige interessenter er inddraget aktivt i processen frem mod forslaget til helhedsplanen.

I løbet af den offentlige dialogproces i marts 2013, har rundt regnet 5.000 lokale beboere, erhvervsdrivende og besøgende været i berøring med projektet. Dette er opnået gennem oprettelse af en dialogbutik, en facebookside, hjemmeside, afholdelse af 3 visionsmøder samt en spørgeskemaundersøgelse. Endeligt har den nedsatte følgegruppe med lokale interessenter, herunder lokaludvalgene på Amager, givet bidrag til helhedsplanen under forløbet. Dialogprocessens afrapportering fremgår af bilag 3.

Løsning

Beskrivelse af hovedgreb i helhedsplanen

Overordnet er den byrumsmæssige ambition at bidrage med en tydelig forbedring af gaderummet og gadens pladser, uden at gå på kompromis med gadens særpræg og lokale selvforståelse. Den grundlæggende præmis for helhedsplanen er en omdisponering af trafikarealerne, hvor fodgængere prioriteres højest og gennemkørende biltrafik lavest.

Forudsætningen for omdisponeringen er en reduktion af den gennemkørende biltrafik, der opnås ved, at en del af biltrafikken i krydsene omkring Christmas Møllers Plads, Amager Boulevard samt Vejlands Allé ledes ad andre egnede ruter. Bussernes fremkommelighed sikres ved, at de ad busbaner ledes før biltrafikken ind på Amagerbrogade og på selve Amagerbrogade etableres fremrykkede busstoppesteder hvor det er muligt. Der indføres svingforbud for biltrafik fra Amagerbrogade tre steder, hvor det trafikalt mest væsentlige er et venstresvingsforbud mod Holmbladsgade.

Herved kan gaden indsnævres til et spor i hver retning, og de nedlagte kørespor omprioriteres til bredere fortove og pladsdannelser. Gaderummet gøres mere attraktivt med flere og nye træer på især den nordlige og sydlige del, flere regelmæssige muligheder for krydsning, bedre sammenhæng med Amager Centret, bedre belysning samt bredere cykelstier under hensyn til en lokal tilpasning. Der etableres læssezoner og cykelparkering på Amagerbrogade og i sidegader, samt korttidsparkering i sidegader.

Konsekvenser for trafikafviklingen

De indledende trafikmodelberegninger indikerer, at biltrafikken på Amagerbrogade reduceres med mellem ca. 10 % og ca. 30 % og mest i den nordlige ende. Reduktionen modsvares som forventet, af mindre stigninger på nogle af de parallelle gader. En undtagelse er dog Sundholmsvej hvor trafikstigningen kan blive større. I den nærmere projektering skal de forventede trafikændringer beregnes nærmere, og det skal vurderes på hvilke gader der skal gennemføres yderligere tiltag og i hvilket omfang.

Ændringerne i antallet af parkeringspladser på Amagerbrogade og sidegaderne forventes samlet være uændret i forhold til dagens situation. Som et led i at styrke handelslivet, vil et antal parkeringspladser i sidegaderne blive omdannet til korttidsparkeringspladser i dagtimerne.

Buspassagerne vil opleve bedre komfort, tryghed og regularitet som følge af ændringerne. Den nuværende rejsetid kan, i følge de indledende trafikale konsekvensberegninger, risikere at blive lidt længere end i dag. I den nærmere projektering forvaltningerne vil afdække mulighederne for at busfremkommeligheden optimeres, således at rejsetiden som minimum fastholdes på dagens niveau.

De trafikale greb er løbende diskuteret med Politiet, og dialogen fortsætter i den videre projektudvikling. Der er særligt fokus på muligheden for at etablere en 40 km/t hastighedsgrænse på Amagerbrogade, hvorom de nærmere forudsætninger skal afklares.

Forslag og budgetoverslag til projekter i 1. etape

Den foreslåede 1. etape er baseret på, at etableringen af det overordnede trafikale greb er nødvendigt som forudsætning for en omdannelse af hele Amagerbrogade, samt at den udpegede strækning vurderes at have det største byrumsmæssige potentiale. Etapen kan realiseres og opleves som en afsluttet enhed, samtidigt med at helheden fungerer frem mod finansiering og omlægning af kommende strækninger.

Teknik- og Miljøforvaltningen anbefaler, at der udarbejdes projektforslag og hovedprojekt for følgende som led i en 1. etape, jf. bilag 2:

  • Trafiktekniske justeringer: i og omkring krydsene i nord ved Christmas Møllers Plads og Amager Boulevard og i syd ved Vejlands Allé, afstribningsprojekt på Amager Boulevard samt pulje til øvrig trafikal tilpasning og kørebaneslidlag
  • Omdannelse af strækning på Amagerbrogade: fra og med krydset ved Amager Boulevard til med krydset ved Brysselsgade.

Bemærkninger fra lokaludvalg og følgegruppe

Amager Øst Lokaludvalg og Amager Vest Lokaludvalg har sammen med resten af følgegruppen udtrykt generel opbakning til såvel inddragelsesprocessen som til helhedsplanen og en styrkelse af Amagerbrogade.

Opbakningen dækker over forskellige ønsker til disponeringen af gadearealet, ønsker til nærmere vurdering af de trafikale effekter og håndtering af uhensigtsmæssig smutvejskørsel, etableringen og anvendelsen af læssezoner og at der ikke etableres cykelmotorveje. Bemærkningerne med forvaltningens kommentarer fremgår af bilag 5.

Følgegruppen forventes desuden videreført i de kommende faser af projektet, jf. bilag 6.

Sammenhæng med lokalplan og kvartermanager

Forslag til helhedsplan for Ny Amagerbrogade skal bidrage med gode fysiske rammer for butikker, erhvervsdrivende, beboere og kunder på og omkring Amagerbrogade. Bredere fortove og flere pladser skaber plads og rum til fodgængere, ophold, vareudstilling og udeservering. Cykel- og korttidsparkering forbedres i sidegaderne og varelevering forbedres og anlægges på Amagerbrogade eller i sidegaderne.

Parallelt hermed foreslår forvaltningen ændringer af bestemmelserne i lokalplan nr. 158, så denne understøtter de prioriteringer, der lægges op til i helhedsplanen. Forvaltningen fremlægger særskilt beslutningsgrundlag om ændring af lokalplanen i august/september 2013. Tillige lægges der op til at benytte den nye kvartermanagerfunktion aktivt til orientering af handelslivet om de nye erhvervsmuligheder, som følge af en omdannelse. Se bilag 6.

Økonomi

Omdannelsen af Amagerbrogade jf. helhedsplanen, vurderes at koste ca. 140 mio. kr. Hertil kommer en række tilvalgsprojekter (fx en pladsdannelse omkring Amager Centret eller omdannelse af Amager Boulevard), der samlet beløber sig til ca. 50 mio. kr.

I budget 2013 er der afsat 40 mio. kr. i 2013-15 til helhedsplan, projektering og gennemførsel af 1. etape af helhedsplanen. Med denne indstilling frigives der 5,75 mio. kr. heraf på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling, Ordinær anlæg, funktion 2.28.23.3.

Beløbet dækker rådgiverudgifter og internt lønforbrug i forbindelse med udarbejdelse af dispositionsforslag for Amagerbrogade, samt projektforslag og hovedprojekt for 1. etape. Beløbet til rådgiver udgør ca. 10 % af den resterende anlægssum. Dette beløb er lavere end standarden. Dette skyldes, at en del af arbejdet er udført som led i helhedsplanen.

 

Mio. kr., 2013 p/l

2013

2014

I alt

Ekstern rådgiver

1,3

2,6

3,9

Intern lønforbrug

0,55

1,3

1,85

Anlæg af projekt

0

0

0

I alt

1,85

3,9

5,75

Videre proces

Dispositionsforslaget forventes afsluttet i november 2013. Projektforslag for 1. etape forventes færdigt i løbet af foråret 2014. Hovedprojekteringen for 1. etape og efterfølgende udbud af anlægsarbejdet forventes afsluttet i efteråret 2014, hvorefter anlægsarbejderne kan påbegyndes og gennemføres i løbet af 2015.

Amagerbrogade indgår i den igangværende planlægning og implementering af Københavns kommunes Klimatilpasningsplan og skybrudsplan, hvilke sammentænkes med omdannelsen af Amagerbrogade under projektets følgende faser.

 

 

         Pernille Andersen

                                                                  /Niels Tørsløv

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet 17. juni 2013:

Indstillingen blev tilbagesendt til forvaltningen.

 

Til top