Mødedato: 17.06.2013, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Ensretning af Gasværksvej

Se alle bilag

Teknik- og Miljøudvalget skal træffe beslutning om ensretning af Gasværksvej og et forslag om en ændret afvikling af trafikken i området omkring Gasværksvej og Hvide Kødby.

Indstilling og beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender, 

  1. at Gasværksvej mellem Istedgade og Halmtorvet ensrettes fra Halmtorvet mod Istedgade. 
  2. at krydset Kødboderne/Skelbækgade ombygges til signalreguleret kryds samt at ensretning af Slagterboderne vendes. Tiltagene forventes finansieret med midler reserveret til cykelsuperstier i Cykelpakke VI besluttet med Budget 2013. Ombygningen kan gennemføres samtidig med cykelstier i Skelbækgade, der ligeledes er finansieret i Cykelpakke VI i budget 2013.
  3. at medlemsforslaget om trafikforhold på Gasværksvej stillet af Enhedslisten og Socialistisk Folkeparti og ændringsforslag stillet af Socialdemokraterne på Teknik- og Miljøudvalgets møde den 10. september 2012 hermed er behandlet.

Problemstilling

Cykelpakke V blev besluttet ved Budget 2012 og indeholder projektet:

”Gasværksvej, Halmtorvet – Vesterbrogade: Cykelsti/fredeliggørelse. Hvis cykelstier i begge retninger må al standsning og parkering formentligt fjernes. Hvis gaden ensrettes for biler, fjernes kun parkering i den ene side, gade tæt knyttet til skoletrafik bl.a. pga. Gasværksvejens skole (Pris for erstatningspladser er baseret på, at pladserne findes i blå zone nærved. (indenfor en afstand af ca. 500-750 meter væk))”. Aftalen om Budget 2012 blev indgået mellem Socialdemokraterne, Socialistisk Folkeparti, Det Radikale Venstre, Venstre, Dansk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance).

Cykelpakke VI blev besluttet ved Budget 2013 og indeholder projektet: ”Gasværksvej ved skolen, Halmtorvet – Istedgade. Dette projekt indeholder cykelstier i begge sider af strækningen mellem Halmtorvet og Istedgade. Projektet er en udvidelse ift. et projekt i Cykelpakke V, der indeholder bedre cykelforhold på Gasværksvej. Mulighederne i Cykelpakke V-projektet er ved at blive afklaret inden forslag til løsningen forelægges Teknik- og Miljø Udvalget. Nærværende projekt vil således blive tænkt sammen med det igangværende projekt fra Cykelpakke V.” Aftalen om Budget 2013 blev indgået mellem Socialdemokraterne, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Det Radikale Venstre og Liberal Alliance).

Teknik- og Miljøudvalget vedtog den 10. september 2012 følgende medlemsforslag stillet af Enhedslisten og Socialistisk Folkeparti:”at Teknik- og Miljøforvaltningen anmodes om at gennemføre en trafikal analyse og fremsætte konkrete forslag til yderligere at forbedre forholdene for bløde trafikanter på Gasværksvej.”

Teknik- og Miljøudvalget vedtog ligeledes den 10. september 2012 følgende ændringsforslag i form af et supplerende at-punkt stillet af Socialdemokraterne: ”Teknik- og Miljøforvaltningen hurtigst muligt iværksætter den allerede eksisterende plan for forbedring af trafiksikkerheden ved Gasværksvejens Skole under sikker skolevejsprojektet efter godkendelse i Teknik- og Miljøudvalget og Borgerrepræsentationen.”

Forvaltningen har i forlængelse af medlemsforslaget foretaget en trafikal analyse og udarbejdet et konkret forslag til at forbedre forholdene for bløde trafikanter på Gasværksvej, og besvarer dermed de stillede medlemsforslag. Med denne indstilling skal Teknik- og Miljøudvalget beslutte, hvilken trafikal løsning der skal lægges til grund for udformning af det i cykelpakke V og VI bestilte projektforslag for Gasværksvej.

Løsning

Forvaltningen anbefaler at ensrette Gasværksvej fra Halmtorvet mod Istedgade. Ensretning af Gasværksvej vil give plads til cykelstier af standardbredde samt tryggere forhold for krydsende fodgængere ved skolen. Alternativet – at opretholde dobbeltrettet trafik – vil højest give plads til smalle cykelstier (ca. 1,70 m), hvilket forvaltningen ikke kan anbefale af to hensyn. Dels hensynet til skolebørnenes tryghed og sikkerhed og dels hensynet til tryghed og fremkommelighed for cyklister på denne kommende sammenhængende cykelforbindelse på tværs af Vestebro

Trafikken på Gasværksvej

Gasværksvej er en af de få dobbeltrettede nord-sydgående forbindelser på Vesterbro mellem Sønder Boulevard og Vesterbrogade. Trafikbelastningen er relativ høj, og der er meget tung trafik på grund af metrobyggeriet i Stampesgade og på Søndre Boulevard. Der har lokalt været stort fokus på forholdene på Gasværksvej.

COWI har for forvaltningen udarbejdet en analyse af de trafikale forhold omkring Gasværksvej beskrevet i rapporten ”Dispositionsforslag Gasværksvej – Bedre cykelforhold”, jf. bilag 1. Analysen viser, at årsdøgntrafikken (ÅDT = trafikken pr. døgn opgjort som gennemsnit over hele året) på den sydlige del af Gasværksvej mellem Istedgade og Halmtorvet er på 10.400 biler i alt med en tung trafikandel på 2,3 pct. (køretøjer over 3,5 ton) og en andel af varevogne (max 3,5 ton) på 26,7 pct.

På den nordlige del af Gasværksvej er ÅDT 7.200 biler i alt med en tung trafikandel på 1,8 pct. og en andel af varevogne (max 3,5 ton) på 22,8 pct. På denne strækning har trafikken primært karakter af lokaltrafik.

Ensretning af Gasværksvej

Cykelpakke VI-projekt om ”Gasværksvej ved skolen, cykelsti i begge retninger” medfører, at indretningen af den sydlige del af Gasværksvej (fra Halmtorvet til Istedgade) skal ændres, så der kan etableres cykelstier. Hvis den dobbeltrettede trafik skal opretholdes, vil det imidlertid betyde, at cykelstierne i begge sider kun kan blive ca. 1,7 m. i bredden, altså under standardbredden for nye cykelstier på mindst 2,5 m og på 3,0 m. for PLUSnettet (defineret som de mest benyttede cykelveje).

Forvaltningen kan ikke anbefale, at cykelstierne bliver smallere end standardbredden, da antallet af cykler på Gasværksvej må forventes at stige. Forvaltningen anbefaler derfor, at Gasværksvej ensrettes, da det kan give plads til cykelstier med en bredde på minimum 2,5 m og til fx at indrette stykket foran skolen med et lidt bredere fortov eventuelt indrettet med cykelparkering eller træer. Ensretningen foreslås at skulle gå fra Halmtorvet mod Istedgade.

Trafiktællingerne på Gasværksvej viser, at der i dag uden cykelstier på den nordlige del er 5.100 cyklister (ÅDT) og 3.200 fodgængere. På den sydlige del er der 4.500 cyklister (ÅDT) og 3.300 fodgængere. Der er således på de to strækninger ca. det samme antal fodgængere og cyklister som biler. Projekter i Cykelpakke IV, V og VI (bl.a. ’Cykelslangen’ ved Fisketorvet) sikrer en sammenhængende cykelforbindelse på tværs af Vesterbro mellem Nørrebro/Frederiksberg og Amager, og dermed forventes antallet af cykler på Gasværksvej at ville stige yderligere. Gasværksvej er en del af PLUSnettet.

Ifølge COWIs analyser vil en ensretning flytte ca. 5.000 biler primært ud i det overordnede vejnet. Der vil også blive flyttet trafik til lokalgaderne omkring Gasværksvej, det vil mest være lokaltrafik. Forvaltningen vurderer, at 3.000 – 4.000 biler vil blive flyttet over på det overordnede vejnet (herunder Bernstorffsgade og Ingerslevsgade), mens 1.000 – 2.000 biler vil finde andre veje lokalt på Vesterbro.

Tællingerne fremlægges med det forbehold, at trafiktællingerne er foretaget, mens Bernstorffsgade var lukket pga. ledningsarbejde. Det betyder, at en del af den trafik, der er talt på Gasværksvej allerede kan være vendt tilbage til Bernstorffsgade.

Forvaltningens anbefaling tager som nævnt udgangspunkt i, at ensretningen går fra Halmtorvet mod Istedgade. Alternativet – det vil sige en ensretning mod syd - vil i vid udstrækning have sammenlignelige konsekvenser. Dog vurderer forvaltningen på baggrund af analysen og de lokale trafikforhold, at en ensretning mod syd i højere grad vil lægge nordgående trafik over på Enghavevej. Enghavevej i dag er hårdt presset særligt pga. de højresvingende biler ved Vesterbrogade, og en stigning i trafikmængden vil forværre situationen væsentligt for alle trafikformer.

Ombygning af krydset Kødboderne/Skelbækgade samt en ændring af ensretning af Slagterboderne

Gasværksvej fungerer i dag som en direkte rute mellem Kødbyen og indre by/indre Frederiksberg. Forvaltningen vurderer, at dette er en væsentlig årsag til den høje andel af varebiler. Efter en ensretning af Gasværksvej vil dette stadig være muligt i den ene retning, og forvaltningen foreslår ændringer i Kødbyen, som skal sikre, at trafikken hertil i videst mulige omfang ledes uden om Gasværksvej.

Forvaltningen indstiller, at ensretningen i Slagterboderne vendes, så færdselsretningen bliver i retning fra Halmtorvet og ind i Kødbyen. Det betyder, at al trafik fra Kødbyen skal ud via Skelbækgade, og derved sænkes andelen af gennemkørende varebiler på Gasværksvej.

Da al trafik fra Kødbyen nu skal ud via Skelbækgade indstiller forvaltningen, at krydset Kødboderne/Skelbækgade ombygges til et signalreguleret kryds for at få bedre udkørselsforhold, jf. bilag 3. Skelbækgade indgår i både det grønne cykelrutenet, i PLUSnettet og i cykelsuperstierne. Et signalreguleret kryds vil samtidig skabe sikre og trykkere rammer for den voksende mængde cyklister på Skelbækgade, særligt dem der kommer sydfra. Da tiltagene i Kødbyen har til hensigt at mindske varebilkørslen via Gasværksvej, vil de have effekt uafhængigt af ensretningen af Gasværksvej. Forvaltningen anbefaler derfor, at 2. at- punkt vedtages, uanset om 1. at- punkt ikke vedtages.

Høring

Tiltagene har været fremlagt for politiet, som har givet deres principielle samtykke, såfremt Gasværksvej blev ensrettet med færdselsretning mod Istedgade.

Københavns Ejendomme og Maskincentralen, der står for den daglige drift af Kødbyen, har haft forslagene forelagt og har bemærket, at der kan komme et flaskehalsproblem ved den trafikale ændring. Forvaltningen vil inddrage Københavns Ejendomme i forbindelse med udarbejdelsen af det konkret projektforslag.

Vesterbro Lokaludvalg beskriver i Bydelsplan Vesterbro 2013 et ønske om, at Gasværksvej lukkes mellem Istedgade og Eriksgade. Forvaltningens forslag om ensretning har været forelagt Lokaludvalgets Teknik- og Miljøudvalg på møder i december 2012 og maj 2013. Lokaludvalget er overvejende positiv, men har ønsket en ensretning mod syd for at undgå tilbagestuvning foran skolen, jf. bilag 2.

Det forventes ikke, at en ensretning af Gasværksvej mellem Halmtorvet og Istedgade vil få betydning for metrobyggeriet i Stampesgade. Kørslen til byggepladsen kan i dag ikke foregå via Halmtorvet pga. af steler placeret ud for Onkel Danny’s Plads og kørslen fra byggepladsen går via Kvægtorvsgade og Tietgensgade.

Status for den eksisterende plan for forbedring af trafiksikkerheden på Gasværksvejens Skole under sikker skolevejsprojektet

Den 10. september 2012 udestod at få udført en hævet flade i krydset Istedgade/ Eskildsgade og at få etableret flexparkering i Eskildsgade. Forvaltningen har etableret den hævede flade og er ved at skabe muligheden for at etablere en flexparkeringsordning. Flexparkering giver skolen mulighed for at anvende særligt markerede p-pladser til cykelparkering i skoletiden og til bilparkering om aftenen. . Muligheden for flexparkering forventes på plads ved skolestart i august 2013.

Økonomi

Denne indstilling om godkendelse af ensretningen af Gasværksvej, ombygning af krydset Skelbækgade/Kødboderne og ændring af ensretningen i Slagterboderne har betydning for den videre udarbejdelse af projekterne om cykelstier i Skelbækgade og på Gasværksvej, men indebærer ikke i sig selv yderligere økonomiske konsekvenser.

Ensretning af Gasværksvej etableres samtidig med projektet ”forbedrede cykelforhold på Gasværksvej”, der er en del af Cykelpakke VI, budget 2013.

Da Skelbækgade også er en del af cykelsuperstierne, forventes krydsombygningen Kødboderne/Skelbækgade og ændring af ensretning i Slagterboderne at kunne finansieres med midler, der er reserveret til cykelsuperstier i Cykelpakke VI besluttet med Budget 2013. Krydsombygningen vil kunne etableres samtidig med cykelstier på Skelbækgade, som ligeledes er en del af Cykelpakke VI, budget 2012.

En indstilling om frigivelse af anlægsmidlerne til projekterne og fremlæggelse af de konkrete projektforslag til godkendelse forventes i tredje kvartal 2013.

Videre proces

Det konkrete projektforslag for udformning af cykelstier på Gasværksvej mellem Halmtorvet og Istedgade sendes i høring ved Vesterbro Lokaludvalg. Godkendelse af projektforslag og frigivelse af anlægsmidler forventes fremlagt for Teknik- og Miljøudvalget tredje kvartal 2013.

                            Pernille Andersen        /Niels Tørsløv

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet 17. juni 2013:

Udvalget vedtog følgende ændringsforslag til 1. at:
”at projektforslaget for Gasværksvej mellem Istedgade og Halmtorvet udvikles med udgangspunkt i, at Gasværksvej etableres med bred cykelsti i gadens vestlige side langs skolen samt fortsat dobbeltrettet biltrafik”

Indstillingen blev godkendt.

 

Til top