Mødedato: 17.06.2013, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Nordhavnsvejs tilslutning til Helsingørmotorvejen, ledningsomlægning og ekspropriationer

Se alle bilag

Etableringen af Nordhavnsvejs tilslutningsanlæg betyder, at HOFORs spildevandsledning, som ligger på vestsiden af Helsingørmotorvejen, skal omlægges.

Indstilling og beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

1.        at sende ’Tillæg nr. 2 til Spildevandsplan 2008’ i høring (offentlig høring og partshøring). Se bilag 1.
2.        at der ikke foretages en strategisk miljøvurdering af ’Tillæg nr. 2. til Spildevandsplan 2008’.
3.        at Borgerrepræsentationen bemyndiger Teknik- og Miljøudvalget til at beslutte den endelige vedtagelse af ’Tillæg nr. 2 til Spildevandsplan 2008’.
4.        at Borgerrepræsentationen bemyndiger Teknik- og Miljøudvalget til at igangsætte de nødvendige permanente og midlertidige ekspropriationer som følge af ovenstående beslutning.
5.        at Borgerrepræsentationen bemyndiger Teknik- og Miljøudvalget til at træffe den endelige beslutning om ekspropriation.

Problemstilling

HOFOR har to Ø1400 (ledninger med en diameter på 1,4 m) overløbsledninger, som ligger i den vestlige side af Lyngbyvej.  Ledningerne er placeret, hvor Nordhavnsvejs rampeanlæg skal etableres og skal derfor omlægges.

Løsning

Forvaltningen har oprindeligt forudsat, at ledningerne skulle omlægges i den vestlige side af Lyngbyvej.  Det har efterfølgende vist sig, at dette ikke kan lade sig gøre af trafikale og arealmæssige årsager, idet der ikke er plads til at afvikle trafikken samtidig med, at arbejdet udføres, og trafikken ikke kan ledes ad anden vej. Dertil kommer, at denne løsning ikke er optimal i forhold til skybrudssikring.
HOFOR, der forestår ledningsomlægningerne, har derfor undersøgt alternative placeringer af ledningerne, herunder at lade dem følge Lyngbyvejens sydgående vognbane og derefter krydse Lyngbyvejen syd for den berørte bebyggelse. Denne placering er ikke fysisk mulig, fordi faldforholdene på Lyngbyvejen betyder, at ledningerne kommer for dybt ned ud for det grønne område til, at vandet af sig selv vil kunne løbe til det grønne område.
Den nedenfor beskrevne placering af de nye ledninger er herefter teknisk og økonomisk den eneste realistiske mulighed for fremføring af vandet fra området ved Emdrup Sø til det grønne område.
I korte træk omfatter løsningen (bilag1 Tillæg nr. 2 til Spildevandsplan 2008):
Etablering af to kloakledninger på en strækning af 350 meter fra Lyngbyvejens østlige afgrænsning til det grønne område ved Ryparken Station med dimensionerne Ø2000 mm og Ø1600 mm i en dybde af ca. 5 meter.
Etablering af i alt 5 brønde med en diameter på 1500 mm.
Ledningsomlægningen kræver et tillæg til spildevandsplan 2008 samt gennemførelse af ekspropriation af arealer ejet af Andelsboligforeningen Ryparken. Ledningsomlægningen er kritisk for projektets tidsplan, idet ledningerne senest skal være omlagt 1. marts 2014 for ikke at sinke projektet.
3 beboelsesejendomme, hvoraf en er med erhverv mod Lyngbyvej, beliggende på matriklerne 1014 og 1025, Emdrup København berøres, som nærmere angivet på bilag 2+3. 
Det areal, der eksproprieres permanent, ligger under jorden. Boligforeningen beholder dog ”brugsretten” og skal selv vedligeholde overfladen. Når etableringen af overløbsledningerne er afsluttet, vil der være et areal, hvor man ikke efterfølgende må bygge eller plante større træer. Dette beskrives i en servitut, som tinglyses på skødet. (se bilag 3).
Der inddrages ingen p-pladser i anlægsperioden, hverken private eller offentlige.
HOFOR har været i dialog med ejerforeningen, men det har ikke, som oprindeligt forudsat, været muligt at opnå en frivillig aftale indenfor en acceptabel økonomisk ramme.
Det anbefales derfor, at Tillæg 2 til Spildevandsplan 2008 straks sendes i 8 ugers offentlig høring samt at forberedelse af ekspropriation igangsættes ved annoncering og åstedsforretning.
Eventuelle klager skal behandles i Natur- og Miljøklagenævnet, som har en behandlingstid på op til 9 uger.  Dette kan få tidsmæssige konsekvenser i forhold til åbningen af Nordhavnsvej i december 2015. Forvaltningen vurderer, at en miljøvurdering ikke er nødvendig. Der er tale om et meget begrænset, lokalt område, og det vurderes ligeledes, at der ikke er en væsentlig indvirkning på miljøet, idet der alene er tale om omlægning af ledninger.
Beslutningen om, at miljøvurdering ikke er nødvendig, offentliggøres sammen med forslaget til tillægget til spildevandsplanen med sædvanlig klagevejledning.

Økonomi

HOFOR finansierer omlægningen af ledningen samt ekspropriationsudgifter.

Videre proces

Efter høringerne vil tillæg nr. 2 til Spildevandsplan 2008 samt ekspropriationsplaner blive forelagt udvalget til endelig beslutning.

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet 17. juni 2013:

Der blev stemt om indstillingens 2. at: 
For indstillingen stemte 10 udvalgsmedlemmer: A, B, C, F, I, Ø
Imod indstillingen stemte 1 udvalgsmedlem: O
Ingen udvalgsmedlemmer undlod at stemme.

Indstillingen blev anbefalet.

Dansk Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:
”Dansk Folkeparti er af den opfattelse, at der bør udarbejdes miljøvurdering af spildevandstillægget. Dansk Folkeparti mener i øvrigt ikke at en behandlingstid på ni uger hos Natur- og Miljønævnet er realistisk i denne sag”

 

Til top