Mødedato: 17.06.2013, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Fælles græsenhed

Se alle bilag

Teknik- og Miljøudvalget har bedt Teknik- og Miljøforvaltningen om at arbejde videre med planerne om at oprette en fælles græsenhed mellem Teknik- og Miljøforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen. Teknik- og Miljøudvalget skal nu behandle forvaltningens forslag til løsning.

Problemstilling

Teknik- og Miljøudvalget behandlede på sit møde d. 3. december 2012 en fællesindstilling fra Teknik- og Miljøforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen om dannelse af en fælles græsenhed (2012-158398 – bilag 1). Teknik- og Miljøudvalget besluttede på mødet, at lade forvaltningen arbejde videre med planerne om en fælles græsenhed.

Kultur- og Fritidsudvalget behandlede fællesindstillingen på deres møde den 1. november 2012, hvor de besluttede at rette henvendelse til Strukturudvalget om, at der i det videre strukturarbejde tages højde for en fælles græsenhed under Kultur- og Fritidsforvaltningen. 

Teknik- og Miljøforvaltningen har efter udvalgsbehandlingen i Teknik- og Miljøudvalget sammen med Kultur – og Fritidsforvaltningen foretaget yderligere analyser af mulighederne for at etablere en fælles græsenhed på tværs af de to forvaltninger.

Det er resultaterne af disse analyser, som forvaltningen nu beder udvalget tage stilling til. Kultur- og Fritidsforvaltningen har ikke vurderet, at de nye analyser giver anledning til fornyet behandling af sagen i Kultur- og Fritidsudvalget.

Løsning

Forvaltningerne har forstået Teknik- og Miljøudvalgets beslutning fra d. 3. december 2012 på den måde, at det er plejen af kommunens græsboldbaner - hvad enten de ligger i parker eller på idrætsanlæg - som er i fokus. Samt at hovedformålet for opgaven er en effektivisering af boldbaneplejen, dvs. en billigere drift uden serviceforringelser for brugerne, men gerne med den forbedring, at der kun er én indgang for boldklubberne, når det handler om pleje af græsboldbanerne.

Forvaltningernes analyser har i høj grad haft fokus på de logistiske udfordringer i forbindelse med den fysiske placering af mandskab, materialepladser, maskiner og boldbaner, som de to forvaltninger er ansvarlige for. Derudover er de to forvaltningers øvrige grønne opgaver inddraget i analysen.

Ingen økonomisk gevinst ved fælles græsenhed

I forbindelse med udvalgets behandling af fællesindstillingen den 3. december 2012, oplyste forvaltningerne, at der kunne opnås en besparelse på ca. 340.000 kroner årligt. På baggrund af de nye analyser vurderer forvaltningerne nu, at en reel effektivisering kun kan opnås ved sammensmeltning af de to organisatoriske enheder som helhed.

Som det ses på kortet i bilag 2, ligger parker og idrætsanlæg spredt i byen, og der er kun ganske få steder en umiddelbar fysisk nærhed mellem anlæggene. Hver forvaltning har gennem årene arbejdet på at optimere og effektivisere driften. Det betyder blandt andet, at der ikke findes et overskud af mandskab, maskiner eller mandskabsfaciliteter i de enkelte lokationer. Herudover har man hhv. på idrætsanlæg og i parker udviklet en specialiseret drift, som egner sig til det pågældende sted. På lokationer med store arealer, fx Valby Idrætsanlæg eller Fælledparken, findes der forholdsvis store maskiner med en stor arbejdsbredde. På mindre lokationer anvendes ofte mindre maskiner.

Generelt arbejdes der i parkerne med større maskiner, som kan køre på tværs af byen, hvor de undervejs klipper græsset i flere parker. I parker udgør boldbanerne en delmængde af græsarealet, som normalt slås med den samme maskine. Maskinerne er gennemgående meget robuste (rotorklippere), da der i parker ofte gemmer sig genstande i græsset, som kan ødelægge mere følsomme maskintyper.

I Kultur- og Fritidsforvaltningen er situationen overvejende den, at hvert enkelt idrætsanlæg har egne maskiner, som kun betjener det enkelte idrætsanlæg. Hertil kommer at disse maskiner er af en type, der ikke egner sig til at køre på vejene mellem idrætsanlæg. Idrætsanlæggenes græsslåmaskiner er overvejende af én type (cylinderklippere), der efterlader en finere klippekvalitet, men er til gengæld mindre robuste.

Risiko for nye problematiske snitflader

I analysen er forvaltningerne kommet frem til, at en fælles græsenhed vil være en specialiseret optimering, som vil give problemer på andre områder. Med hensyn til boldbanerne vil det give en klarere grænseflade i forhold klubbernes anvendelse, men en uklarhed for alle andre; arrangørers og borgernes henvendelse til forvaltningerne vil ikke længere være entydig. Hvor en borger i dag kan kontakte Teknik- og Miljøforvaltningen om alle forhold i en park, vil boldbanerne nu delvis blive udskilt herfra og potentielt kræve henvendelse til en anden forvaltning.

For alle andre end klubberne vil det være vanskeligt at forvalte den nye ansvarsfordeling, som vil opstå, når to forskellige forvaltninger klipper henholdsvis boldbanen i parken og parkens øvrige græs.

Teknik- og Miljøforvaltningens anbefaling

Forvaltningen anbefaler, at der ikke arbejdes videre med en fælles græsenhed inden for den nuværende forvaltningesstruktur. Forvaltningen vurderer, at reelle effektiviseringer kun kan opnås ved at se på alle de grønne driftsopgaver i de to forvaltninger samlet.

Forvaltningernes analyser viser, at der findes meget begrænsede muligheder for at samudnytte maskinparken. Da spidsbelastningsperioderne er ens for både parker og idrætsanlæg, er det kun yderst sjældent muligt at låne maskiner og mandskab hos hinanden.

På baggrund af analyserne vurderer begge forvaltninger, at nyetableringen af en fælles græsenhed i den bestående forvaltningsorganisatoriske struktur vil give anledning til nye udgifter af minimum samme niveau som den oplyste besparelse. Udgifterne vil primært gå til transport og logistik.  

Forvaltningen vurderer desuden, at der er stor risiko for, at en fælles græsenhed i den nuværende forvaltningsstruktur vil skabe nye uhensigtsmæssige snitflader, som kan gøre henvendelser angående græspleje i parkerne svært gennemskuelige for borgerne. På baggrund af forvaltningernes analyser anbefaler Teknik- og Miljøforvaltningen, at Teknik- og Miljøudvalget, ligesom Kultur- og Fritidsudvalget, retter henvendelse til sekretariatet for Strukturudvalget og beder udvalget tage højde for en fælles græsenhed i Strukturudvalgets arbejde.

Såfremt det skulle blive aktuelt med etablering af en fælles grøn enhed i forbindelse med en fremtidig strukturændring, vil forvaltningen anbefale, at en sådan enhed placeres i Teknik- og Miljøforvaltningen. Baggrunden for denne anbefaling er, at Teknik- og Miljøforvaltningen står for langt hovedparten af byens grønne områder, og allerede i dag transporterer maskiner og mandskab på tværs af byen. Kultur- og Fritidsforvaltningen står alene for driften af idrætsanlæggene og råder kun i begrænset omfang over en maskinpark, der egner sig til at blive transporteret mellem idrætsanlæg, og derfor heller ikke på tværs af byens grønne områder. 

Videre proces

Godkendes indstillingen af Teknik- og Miljøudvalget, vil forvaltningen rette henvendelse til sekretariatet for Strukturudvalget på Teknik- og Miljøudvalgets vegne.

 

 

         Pernille Andersen

                                                                  /  Jon Pape

 

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet 17. juni 2013:

Indstillingen blev godkendt.

Til top