Beslutning om forslag til tre gårdhaver
Teknik- og Miljøudvalget skal beslutte at offentliggøre forvaltningens forslag om at etablere to fælles gårdhaver for henholdsvis Frederiksborggade Karréen og Herman Triers Plads Karréen, samt at forvaltningen arbejder videre med at udarbejde et tilpasset forslag for Skt. Hans Gade Karréen.
Indstilling og beslutning
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,
- at byfornyelsesforslag om etablering af fælles gårdhave, der omfatter: Frederiksborggade Karréen. Frederiksborggade 44-54, Nansensgade 73-77, Gothersgade 161-175 og Søtorvet 2 sendes i høring i otte uger.
- at byfornyelsesforslag om etablering af fælles gårdhave, der omfatter: Herman Triers Plads Karréen. Herman Triers Plads 1-7, Kleinsgade 6, Rosenørns Allé 10-18 og Julius Thomsens Gade 12-14 sendes i høring i otte uger.
- at forvaltningen arbejder videre med et tilpasset byfornyelsesforslag om etablering af fælles gårdhave, der omfatter:Skt. Hans Gade Karréen. Nørrebrogade 18-24, Fælledvej 4-22, Fælledvejens Passage 2-12, Skt. Hans Torv 24-26, Skt. Hans Gade 15-27, Skt. Hans Gade Passage 2-4 og 1-11 samt Ravnsborggade 3-23.
Problemstilling
Som en del af indsatsen for at gøre København til en grønnere by renoverer Københavns Kommune nedslidte baggårde til fælles gårdhaver. Der er ca. 300 gårde tilbage, der har utidssvarende forhold, i form af manglende lys, luft samt rimelige opholds- og aktivitetsmuligheder for børn og voksne.
Beboere fra københavnske karréer henvender sig løbende til forvaltningen med ønske om renovering af utilfredsstillende gårdrum. Følgende tre karréer har henvendt sig, og forvaltningen har fundet henvendelserne berettigede, da gårdene opfylder betingelserne for at komme i betragtning til en omlægning af gårdarealerne i henhold til Byfornyelseslovens kap. 6 § 39 og Borgerrepræsentationens fastlagte kriterier i Strategi for bæredygtig byfornyelse 2009-2013 med tillæg for tildeling af støtte (beboeropbakning, utidssvarende friarealer og flere matrikler). De tre karréers forhold m.v. er beskrevet i bilag 3-5 og 11.
Løsning
En forøgelse af de grønne arealer i byen bevirker bl.a., at en større andel af regnvand kan håndteres lokalt. Gårdhaverne giver mulighed for oplevelser og aktiviteter samt forbedrer luftkvaliteten, balancerer temperaturen og har en positiv effekt på biodiversiteten.
En forøgelse af de grønne arealer i byen bevirker bl.a., at en større andel af regnvand kan håndteres lokalt. Gårdhaverne giver mulighed for oplevelser og aktiviteter samt forbedrer luftkvaliteten, balancerer temperaturen og har en positiv effekt på biodiversiteten.
Hovedidéerne til de tre forslag fremgår med plantegninger af bilag 3-5.
Fælles for alle tre gårdhaver er, at de vil fremstå markant grønnere med 30-50 % flere græsarealer og bede end før. Nedsivning og forsinkelse af regnvandet i gårdhaverne herunder etablering af grønne tage og regnbede vil indgå i alle projekter. Ligeledes opsættes der tørrestativer i de tre gårdhaver.
Forslagene omfatter fjernelse af hegn, skure og nedslidte belægninger, og i Skt. Hans gade Karréen planlægges nedrivning af de baghuse og garager, der fremgår af bilag 5.
Der har været afholdt workshops m.v. med beboerne. I alle tre forslag er det forsøgt at tilgodese de fremførte ønsker i det omfang, det er muligt uden at tilsidesætte den fælles anvendelse af gårdrummet væsentligt. For at tilgodese erhvervsinteresserne er der tilladt tilkørsel til erhvervene med mulighed for af- og pålæsning i Herman Triers Plads Karréen og i Skt. Hans Gade Karréen.
Herudover har der i overensstemmelse med de vedtagne supplerende principper på Teknik- og Miljøudvalgets møde den 11. marts 2013 været afholdt en postkortundersøgelse om tilslutning til etablering af en fælles gårdhave i alle tre karréer, se bilag 1. De modtagne svar er opgjort sammen med Teknik- og Miljøforvaltningens sammenfatning i bilag 2.
I Frederiksborggade Karréen har 64,5 % svaret. 14,72 % af det samlede antal boliger og erhverv er modstandere af den fælles gårdhave. I ejendommen Frederiksborggade 44-46/Nansensgade 73, der tidligere har meddelt, at de ikke ønskede at indgå i fællesanlægget, er modstanden 51,7 %. På baggrund af ejendommens placering og tilknytning til den øvrige del af fællesanlægget foreslår forvaltningen, at ejere og beboere i høringsperioden får mulighed for at forholde sig til to modeller – enten at nævnte ejendom udgår af projektet eller indgår med den udformning af gårdarealet, der er vist i forslaget.
I Herman Triers Plads Karréen har 64,4 % svaret. 23,37 % af det samlede antal boliger og erhverv er modstandere af den fælles gårdhave. Ejendommen Rosenørns Allé 12-14, der er en erhvervsejendom, har ikke svaret.
Herman Triers Plads Karréen omfatter 24 lovligt indrettede parkeringspladser, hvoraf 17 foreslås nedlagt. Forvaltningen vurderer, at det er muligt fastholde/reetablere op til syv parkeringspladser til erhverv til anvendelse i det omfang, der kan dokumenteres behov herfor. Gårdlauget skal administrere pladserne. Reduceres behovet på et tidspunkt, kan garage/areal overgå til andre formål. To løsningsmuligheder for placering af erhvervsparkering fremlægges i forbindelse med høringsrunden. Den ene mulighed er at bevare en garagebygning med fem pladser og etablere to parkeringspladser på græsarmering ved siden af. Den anden mulighed er at fjerne garagen og etablere syv parkeringspladser på græsarmering. Fjernelse af garagen vil give flere anvendelsesmuligheder udenfor arbejdstid og gøre det muligt for mindre varebiler at parkere. Forvaltningen vil fremlægge endeligt forslag på baggrund af eventuelle høringssvar.
Forvaltningen vurderer, at det vil være muligt at parkere i nærområdet. Belægningsprocenter optalt af forvaltningen, marts 2012 er:
|
Kl. 12 |
Kl. 17 |
Kl. 22 |
Tælleområde 17 (Herman Triers Plads Karréen) |
85% |
111% |
107% |
- Rosenørns Allé |
29% |
35% |
9% |
I Skt. Hans Gade Karréen er den samlede stemmeprocent 42,2 %. 11,56 % af det samlede antal boliger og erhverv er modstandere af den fælles gårdhave. De ejendomme, der ikke skal indgå i den fælles gårdhave har ikke svaret, ligesom en række ejendomme, der er placeret isoleret i anlægget heller ikke har svaret eller med lav stemmeprocent. På baggrund af de modtagne svar anbefaler forvaltningen, at der i samarbejde med forretningsfører, landskabsarkitekt, ejere og beboere udarbejdes et nyt tilpasset forslag, der forelægges Teknik- og Miljøudvalget til offentliggørelse.
Der udarbejdes servitutter, der i henhold til gældende lovgivning fastsætter, at den fælles gårdhave skal opretholdes; at ejerne er forpligtet til at indgå i et gårdlaug, og at udgifterne til den efterfølgende drift fordeles efter bruttoetagearealet, se bilag 7. Forslagene om fælles gårdhaver er miljøvurderet, og miljøpåvirkningen skønnes at være væsentlig i positiv retning. Forslagene er ligeledes vurderet i forhold til tilgængelighed. Omlægningen vil betyde, at alle kan færdes i gårdhaverne. Vurderingerne er vedlagt som bilag 8 og 9.
Borgerrepræsentationen har i mødet den 28. januar 2010 delegeret beslutningskompetencen vedrørende bl.a. vedtagelse af forslag og beslutninger om fælles gårdhaver til Teknik- og Miljøudvalget.
Økonomi
Beslutning om etablering af de tre fælles gårdhaver og finansiering af udgifterne hertil sker i medfør af bekendtgørelse nr. 132 af 5. februar 2010 af lov om byfornyelse og udvikling af byer, som indebærer, at Staten refunderer 50 % af udgifterne. Den samlede udgift til at etablere de to gårdhaver vurderes at blive 9,4 mio. kr. Kommunen afholder udgifterne, men får refunderet 4,7 mio. kr. fra Staten. Tilskudsberegningerne, der er en udspecificering af, hvordan økonomien beregnes og fordeles, er vedlagt som bilag 10.
Ændres forslaget vedrørende Frederiksborggade Karréen, således at ejendommen Frederiksborggade 44-46/Nansensgade 73 udgår, reduceres udgiften til at etablere denne gårdhave med ca. 300.000 kr.
Skt. Hans Gade Karréen er budgetteret til 18,0 mio. kr. Karréen er en af de tilbageværende, komplicerede karréer, der omfatter store arealer med mange ejere, og hvor nedrivninger er nødvendige for at skabe sammenhænge. I forbindelse med udarbejdelsen af et tilpasset forslag vil budgettet blive tilpasset det nye forslag.
Der er afholdt udgifter på 0,5 mio. kr. i 2012 i de tre karréer.
Beslutningerne indpasses i den beløbsramme, der er afsat til byfornyelsesformål for 2013-2017 på funktion 0.25.15.3.
Ejerne i de respektive karréer afholder selv driftsudgifterne til deres gårdhave.
Videre proces
Når Teknik- og Miljøudvalget godkender indstillingen, vil forslagene blive offentliggjort med en høringsfrist på otte uger. Efter høringsfristens udløb vil forvaltningen tage stilling til de indkomne bemærkninger og udarbejde indstilling om anlægsbevilling med forslag til endelig vedtagelse af fælles gårdhaver for de to karréer.
Byfornyelsesbeslutningerne med anlægsbevilling forventes at kunne træffes af Borgerrepræsentationen i efteråret 2013, med forbehold for de bemærkninger, der måtte komme i høringsperioden. Efter endelig godkendelse vil beslutningerne blive offentliggjort og fremsendt til alle ejere og andelshavere i de to karréer.
Herefter vil Teknik- og Miljøforvaltningen stå for gennemførelsen i samarbejde med forretningsfører og landskabsarkitekt samt ejere og beboere. Teknik- og Miljøforvaltningen skal godkende prissat projektforslag, licitationsforslag og byggeregnskab for gårdhaverne.
I Skt. Hans Gade Karréen vil Teknik- og Miljøforvaltningen i samarbejde med forretningsfører, landskabsarkitekt samt ejere og beboere udarbejde et tilpasset forslag, der vil blive indstillet til offentlig høring.
De 2 gårdhaver forventes færdige i efteråret 2014, mens Skt. Hans Gade Karréen forventes indstillet til offentliggørelse ultimo 2013.
Pernille Andersen
/Simon Kjær Hansen
Beslutning
Udvalget vedtog ændringsforslag til 1. at:
Ӯndres fra
”1. at byfornyelsesforslag om etablering af fælles gårdhave, der omfatter: Frederiksborggade Karréen. Frederiksborggade 44-54, Nansensgade 73-77, Gothersgade 161-175 og Søtorvet 2 sendes i høring i otte uger.”
Til
”at byfornyelsesforslaget om etablering omfatter: Frederiksborggade Karréen. Frederiksborggade 48-54, Nansensgade 75-77, Gothersgade 161-175 og Søtorvet 2 sendes i høring i otte uger.””
Udvalget besluttede at 2. at udgår.
Der blev stemt om indstillingen:
For indstillingen stemte 8 udvalgsmedlemmer: A, B, F Ø
Imod indstillingen stemte 2 udvalgsmedlemmer: C, O
1 udvalgsmedlem undlod at stemme: I
Indstillingens 3. at og nye 1. at blev godkendt.