Mødedato: 17.06.2013, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Overtagelse af den private fællesvej Bryggervangen, som led i klimatilpasningstiltag

Se alle bilag

Udvalget skal godkende, at kommunen overtager den private fællesvej Bryggervangen. Overtagelsen sker som et led i implementering af klimatilpasningsplan 2011 og skybrudsplan 2012.

Indstilling og beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at Københavns Kommune som led i Klimatilpasningsplan 2011 og Skybrudsplan 2012 overtager den private fællesvej Bryggervangen, som skal fungere som test og inspiration for fremtidige klimatilpasningsløsninger.
  2. at omkostningerne til gennemførslen af overtagelsen på 0,5 mio. kr. (2013 p/l) afholdes på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, funktion 2.28.23.3. De 0,5 mio. kr. (2013 p/l) finansieres af de midler, som blev afsat i Budget 2012 (Æ162) og frigivet på Borgerrepræsentationens møde den 8. marts 2012 (punkt 24) og 13. december 2012 (punkt 13).

Problemstilling

I forbindelse med Klimakvarter Skt. Kjelds er der behov for, at Bryggervangen overdrages fra privat fællesvej til offentlig vej. Vejstrækningen repræsenterer en væsentlig del af løsning af, hvordan regnvandet skal håndteres i kvarteret både i forhold til håndtering af hverdagsregn og skybrud, og der er behov for, at kommunen på denne vej har den administrative frihed og råderum, som ejerskabet til vejen vil give, hvis projektet skal kunne realiseres.

Overtagelsen skal besluttes nu for at sikre fremdriften i de allerede besluttede projekter for Skt. Kjelds Kvarter. Det skyldes, at overtagelsen af private fællesveje til offentlige veje følger en lovfæstet procedure, som har indbygget hørings- og klagemulighed, som kan forsinke eller i særlige tilfælde forhindre overtagelsen, og derved vanskeliggøre realiseringen af projektet.

Udvalget skal derfor godkende, at Københavns Kommune overtager Bryggervangen som offentlig vej.

Løsning

Bryggervangen og Klimakvarter Skt. Kjelds er en del af byens klimatilpasningsarbejde, hvor der er ønske om rettidig og hurtig eksekvering, og hvor der er behov for at skabe inspiration og læring til byen. Klimakvarter Skt. Kjelds skal stå færdig i 2016 og etableres i et samarbejde mellem Områdeløft i Skt. Kjelds, Bolig og Byfornyelsen, HOFOR samt Teknik- og Miljøforvaltningen.

Projektet blev igangsat januar 2012 og har fået midler til igangsættelse af projektet i Budget 2012 (Indgået mellem A, SF, B, V, O, C og I) og Budget 2013 (Indgået mellem A, SF, Ø, B og I). Projektet er anbefalet igangsat i Klimatilpasningsplan 2011 og godkendt af Borgerrepræsentationen august 2011.

Bryggervangen skal virke som udviklingsprojekt og inspirationsprojekt for byen. Det vurderes at være en offentlig opgave, at tage udfordringerne op samlet, og efterfølgende kan erfaringerne også anvendes på de private fællesveje.

Bryggervangen og klimakvarter Skt. Kjelds er en del af en kommende skybrudsløsning for kvarteret. Forvaltningen anbefaler derfor, at Bryggervangen opkvalificeres som offentligvej for at sikre en rettidig og hurtig eksekvering af testområdet og for at få størst muligt udbytte, læring og inspiration til byen om, hvordan den eksisterende by klimatilpasses. Projektet skal tjene til inspiration, læring og erfaring om, hvordan skybrudsløsninger og hverdagsregn integreres i byens omdannelse til gavn for borgernes hverdagsliv. Klimakvarteret Skt. Kjeld er som klimatilpasningsprojekt langs vejstrækningen til gavn for byens udvikling.

Bryggervangen er i dag privat fællesvej, hvor vedligeholdelsesforpligtigelsen i henhold til privatvejsloven påhviler de tilgrænsende grundejere, ligesom grundejerne har særlige rettigheder i forhold til at foretage ændringer på vejen. Forvaltningen vurderer, at for at være en del af et eksempelprojekt og for at kunne styre klimatilpasningen på Bryggervangen og udnytte testområdet fuldt ud, skal vejen overtages som offentlig vej.

Forvaltningen vurderer, at der er behov for, at kommunen har det fulde ansvar over alle trafikale og vejtekniske forhold på vejen både i anlægsfasen og til den efterfølgende drift og vedligeholdelse af projektets klimaløsning. Det vil være vanskeligt for forvaltningen at styre, udvikle og erfaringsopsamle på projektet, såfremt vejen fortsat skulle være privat fællevej med de rettigheder og pligter det indebærer for grundejerne.

Klimakvarter Skt. Kjeld udvikles i overensstemmelse med og med udgangspunkt i Københavns Klimatilpasningsplan. Projektet er ligeledes en case under Skybrudsplanen og indarbejdet og indeholdt i den kommende skybrudsoplandsplan for Østerbro.

Klimakvarter Skt. Kjeld handler også om, hvordan klimatilpasning kan integreres i fornyelsen og forbedringen af den eksisterende by og bygger derfor videre på Områdeløftets byrumsplan godkendt af Borgerrepræsentationen, hvor Bryggervangen er udpeget som en vigtig forbindelse internt i kvarteret.

Eksempelprojektet giver mulighed for at afprøve og udvikle nye paradigmer for samarbejdet mellem Københavns Kommune og HOFOR.

Antallet af parkeringspladser i området ændres ikke.

Økonomi

Omkostningerne til at gennemføre overtagelse af den private fælles vej Bryggervangen finansieres af de midler, som blev afsat i Budget 2012 (Æ162) og frigivet på Borgerrepræsentationens møde den 8. marts 2012 (punkt 24) og 13. december 2012 (punkt 13).

Opklassificering af den pågældende vejstrækning vil betyde en stigning i kommunens udgifter til vejvedligeholdelse. Udgiften skønnes at ville udgøre ca. 0,073 mio. kr. pr. år til renhold og ca. 0,150 mio. kr. pr. år til drift heraf vintertjeneste.

De forøgede driftsomkostninger bliver 0,223 mio. kr. pr. år. Såfremt der ikke gives en forhøjelse af Teknik- og Miljøforvaltningens driftsramme i Budget 2015, vil de forøgede driftsomkostninger blive dækket via effektiviseringer eller reduktion af serviceniveauet på Teknik- og Miljøforvaltningens øvrige områder.

 Normalt sker overtagelsen uden erstatning, men vejenes ejere kan indbringe spørgsmålet for Taksationskommissionen. Under overtagelsen af de ca. 200 veje, som indtil nu er overtaget af Københavns Kommune, er der rejst et mindre antal sager. Både Taksationskommissionen og Overtaksationskommissionen har stadfæstet, at ejerne ikke havde krav på erstatning.

Videre proces

Efter Borgerrepræsentationens vedtagelse igangsætter forvaltningen den lovfæstede procedure for partshøring, klagemulighed og mulighed for indbringelse af overtagelsen for Vejdirektoratet og Taksationskommissionen i henhold til forvaltningsloven og lov om offentlige veje § 23.

Selve projektets udformning fremsendes til udvalgets godkendelse i efteråret 2013.

Bryggervangen forventes sendt i udbud i slutningen af 2013 sammen med Skt. Kjelds Plads m.fl. og forventes klar til at tages i brug september/oktober 2016.

         Pernille Andersen

                                                                  /Niels Tørslev

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet 17. juni 2013:

Indstillingen blev tilbagesendt til forvaltningen.

 

Til top