Mødedato: 17.06.2013, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Cykelparkering i København

Se alle bilag

Borgerrepræsentationen skal godkende frigivelse af midler til gennemførelse af opgradering af Københavns cykelparkeringsforhold.

 

Indstilling og beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at der frigives en anlægsbevilling på 10,0 mio.kr. (2013 p/l) til etablering af cykelparkering, herunder konceptudvikling, afprøvning og evaluering af nye løsninger og samarbejder. Midlerne frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, funktion 2.28.23.3 med 2,5 mio. kr. i 2013 og 6 mio. i 2014 og 1,5 mio. i 2015. De 10,0 mio. kr. er afsat i Budget 2013 (Æ307). 

Problemstilling

Ved Budget 2013 blev det som en selvstændig del af Cykelpakke VI aftalt at afsætte midler til opgradering af byens cykelparkerings-forhold, jf. bilag 1. Budgettet blev indgået af Socialdemokraterne, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Det Radikale Venstre og Liberal Alliance.

Løsning

Forvaltningen arbejder videre med de fire indsatsområder, som er beskrevet i budget 2013. En indsats på de fire områder vurderes at kunne højne kvaliteten af byens cykelparkering væsentligt ved at anlægge ca. 5000 ny pladser understøttet af forsøg med nye løsninger og partnerskaber med fx butikker og boligforeninger. De fire indsatsområder er:

1.      Forbedrede parkeringsforhold for indkøb på cykel

Der gennemføres en målrettet indsats for at opgradere forholdene for cykelparkering nær eller på steder med stor indkøbsaktivitet. Fokus vil i høj grad være på Indre By. Som en del af arbejdet vil muligheden for samarbejde med andre aktører, såsom handelsstandsforeninger og butikskæder blive afprøvet.

2.      Forbedret cykel P i boligområder

Der er et stigende behov for cykelparkering i boligområder, særligt i brokvarterene. Der forventes etableret i omegnen af 500-1000 pladser i boligområder samt afprøvet mulighed for partnerskaber med boligforeninger vedr. cykelparkering.

3.      Bedre fastlåsningsmuligheder og færre efterladte cykler

Der stjæles årligt op mod 40.000 cykler i København og ca. halvdelen af disse efterlades i byen, til store gene for tilgængeligheden og med store oprydningsudgifter til følge. 

Forvaltningen vil bl.a. teste udvidet brug af cykelstativer, hvor det er muligt at låse cyklen fast på en nem og sikker måde.

4.      Forsøg med flytning af forkert parkerede cykler

Justitsministeren har godkendt et lovforslag, der tillader kommunerne at udføre forsøg med at flytte uhensigtsmæssigt og ulovligt parkerede cykler uden varsel, til stativer inden for en 100-300 meters radius.  

Forvaltningen gennemfører 2-3 forsøg med flytning af forkert parkerede cykler. Blandt de mulige forsøgszoner er Vesterport og Vanløse St. samt en ikke stationsnær lokalitet i Indre By.

Hovedvægten i projektet ligger på anlæg og optimal placering af ca. 5.000 nye cykelparkeringspladser. Implementeringen vil ske i tre etaper:

Pakke 1 med ca. 1.000 cykelparkeringspladser anlægges i løbet af efteråret 2013, og skal ses i sammenhæng med det øvrige projekt omhandlende udskiftning af bycykelsystemet. Fjernelse af de eksisterende bycykelstativer frigiver areal i områder med stor behov for cykelparkering. Derudover medtages enkelte lokaliteter, som bl.a. er udvalgt på baggrund af borgerhenvendelser. Pakke 1 vil ikke indebære nedlæggelse af bil parkering. Dernæst udarbejdes Pakke 2 med anslået 2.000-3000 nye pladser til anlæggelse medio 2014. På baggrund af erfaringer fra Pakke 1 og 2, forventes Pakke 3 anlagt primo 2015 med fokus på målrettet placering af ca. 1.000 cykelparkeringspladser. Alle nye cykelparkeringspladser finansieret af dette projekt opstilles på offentlig vej.

I projektet vil der være fokus på tæt samarbejde mellem centre i TMF for at sikre, at oprydning og anlæg tænkes sammen fra start, at information om nye løsninger er god og præcis og at æstetiske vurderinger indtænkes.

Konsekvenser for parkering

Anlæg af Pakke 1 foretages uden nedlæggelse af bilparkeringpladser.

Pakke 2 forventes at inddrage op til 30 bilparkeringspladser indenfor betalingszonerne samt op til 15 stk. udenfor zone, hvilket er vedtaget i budget 2013. De 30 pladser indenfor betalingszone fordeler sig med 25 i Indre by/Christianshavn og 5 brokvarterenes boligområder. Omkostninger i forbindelse med nedlæggelse af bilparkeringspladser i rød og grøn zone afholdes af driftsmidler afsat i budget, mens der i blå zone skal oprettes erstatningspladser, jf. Parkeringsaftalen 2011. Etablering af erstatningspladser i blå zone koster 50.000 pr. stk., hvorfor 250.000 kr. fra projektering og anlæg, 2014 i nedenstående budget, er øremærket dette.

I løbet af sommeren 2013 gennemføres analysearbejdet, der vil resultere i, hvor det giver mest mening at nedlægge bilparkering i forhold til størst effekt for optimering af cykelparkering (skønsmæssigt kan der være 8-10 cykler på en bil P-plads).

Forvaltningen vil inden udførsel af pakke 2 og 3 fremsende indstilling til Teknik- og Miljøudvalget med henblik på godkendelse af hvor der nedlægges bil parkering som følge af den ny cykelparkering indeholdt i pakke 2 og 3.

Økonomi

Med denne indstilling skal der frigives en anlægsbevilling på 10,0 mio. kr. (2013 p/l) til anlæg samt udvikling og evaluering af udvalgte løsninger til cykelparkering.

De forventede udgifter til ekstern rådgivning, projektering og anlæg samt dialog med potentielle partnere og information fx i forbindelse med forsøg med flytning af cykler og nye typer stativer fremgår af nedenstående tabel (tabel 1):

Tabel 1: Udgifter til ekstern rådgivning, internt lønforbrug og anlæg

 

Mio. kr. (2012 p/l)

2013

2014

2015

I alt

Ekstern rådgivning

0,5

0,5

1,0

Internt lønforbrug

0,2

0,5

0,3

1,0

Projektering og anlæg

1,3

5,5*

1,2

8,0

I alt

2,0

6,5

1,5

10,0

*250.000 kr. er øremærket etablering af erstatningspladser

Videre proces

Pakke 1 anlægges efteråret 2013. Planlægning og projektmodning af pakke 2 sker 3. kvartal 2013 hvorefter indstilling til godkendelse af hvor der nedlægges bilparkering fremsendes til Teknik- og Miljøudvalget forud for detailprojektering og anlæg. Planlægning og projektmodning af pakke 3 forventes at ske på baggrund af erfaringer fra projektets første faser.  Viser pakke 3 sig at indeholde bil P nedlæggelser, vil de blive forelagt Teknik- og Miljøudvalget til godkendelse inden anlæg af cykelparkering i pakke 3.  

         Pernille Andersen                            

                                                                  /Niels Tørsløv

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet 17. juni 2013:

Det Konservative Folkeparti stillede følgende ændringsforslag:
”At cykelparkering ikke oprettes på arealer, der i dag bliver brugt til bilparkering.  

Der blev stemt om ændringsforslaget:
For ændringsforslaget stemte 3 udvalgsmedlemmer: O,C, I
Imod ændringsforslaget stemte 5 udvalgsmedlemmer: Ø, F, B
3 udvalgsmedlemmer undlod at stemme: A

Ændringsforslaget blev ikke vedtaget

Der blev stemt om indstillingen: 
For indstillingen stemte 9 udvalgsmedlemmer: A, B, F, I, Ø
Imod indstillingen stemte ingen udvalgsmedlemmer.
2 udvalgsmedlemmer undlod at stemme: O, C

Indstillingen blev anbefalet.

Enhedslisten, SF, Socialdemokraterne og Det Radikale Venstre afgav følgende protokolbemærkning:
"Enhedslisten, SF, Socialdemokraterne og Det Radikale Venstre finder det væsentligt, at forvaltningen skilter tydeligt og tydeliggør, hvor cyklerne placeres, når kommunen flytter cykler. Partierne finder det ligeledes vigtigt, at forvaltningen finder placeringer, der sikrer, at cyklerne flyttes kortest muligt."

 

Til top