Dispensation fra lokalplan 571 Kvarteret ved Bella Center II, Amager Vest (udsat sag)
Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til, om der skal gives dispensation til ændring af lokalplanens parkeringsnorm for nyopførte og ikke indflyttede byggerier.
Indstilling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,
- at Teknik- og Miljøforvaltningen meddeler dispensation fra lokalplan 571 Kvarteret ved Bella Center II til ændring af lokalplanens parkeringsnorm for nyopførte og ikke indflyttede byggerier.
Problemstilling
I forbindelse med opførelse af lejeboliger og erhverv i form af butikker, caféer og et medborgerhus i Bella Kvarter, har en bygherre søgt om tilladelse til at ændre antallet af parkeringspladser i området. Bygherre ønsker at anvende parkeringsnormerne for udviklingsområder fastsat i Kommuneplan 2019. I forbindelse med byggesagen søges der om dispensation fra lokalplan 571 Kvarteret ved Bella Center II (bilag 5), der er vedtaget af Borgerrepræsentationen den 17. januar 2019. Borgerrepræsentationen godkendte den 17. september 2020, at Teknik- og Miljøforvaltningen bemyndiges til efter en konkret vurdering at dispensere fra parkeringskrav i ældre lokalplaner, så normerne følger Kommuneplan 2019. Dispensationen forelægges Teknik- og Miljøudvalget efter anvendelse af initiativretten fra udvalgsmedlem Jakob Næsager (C).
Løsning
Dispensationen omhandler de forhold, der i skemaform er vist nedenfor.
Formålet med dispensationen er at reducere parkeringskrav til erhverv og boliger for otte byggefelter i Bella Kvarter, så det stemmer overens med parkeringsnormer fastlagt i Kommuneplan 2019. Ansøger har til forvaltningen oplyst, at antallet af parkeringspladser, der etableres, vil blive reduceret fra ca. 516 til 410 pladser.
Teknik- og Miljøforvaltningen kan anbefale dispensationen, da bebyggelserne vil få en stationsnær placering med en afstand på op til 400 m til nærmeste metrostation Bella Center, samt at området i Kommuneplan 2019 er udpeget som et byudviklingsområde, hvor man bestræber sig på at blive CO2-neutral og skabe mindre bilafhængighed jf. Kommuneplan 2019.
Muliggjort i lokalplan nr. 571’Kvarteret ved Bella Center II’: |
Muliggøres med dispensation: |
Forvaltningens vurdering: |
Af § 4, stk. 8, fremgår, at parkeringsdækningen skal være af størrelsesorden og må ikke overstige 1 parkeringsplads pr. 200 m2 etageareal, dog 1 plads pr. 100 m2 etageareal til detailhandel og 1 plads pr. 300 m2 etageareal til kollegie- og ungdomsboliger samt plejeboliger. |
Anvendelse af de i Københavns Kommuneplan 2019 anvendte parkeringsnormer for erhverv og boliger i Bella Kvarter, så parkeringsdækningen beregnes ud fra følgende tabel for udviklingsområder: 1 parkeringsplads pr. 250 m2 etageareal for boliger, 1 parkeringsplads pr. 214 m2etageareal til erhverv, 1 parkeringsplads pr. 857 m2 etageareal for kollegie- og ungdomsboliger og 1 plads pr. 714 m2 etageareal for plejeboliger. |
Dispensationen kan anbefales, da der er god kollektiv trafikbetjening samt at området er udpeget som et byudviklingsområde, hvor man i Kommuneplan 2019 bestræber sig på at blive CO2-neutral og skabe mindre bilafhængighed. |
Høring
Dispensationen har været i naboorientering i perioden den 2. februar 2021 til den 24. februar 2021. Forvaltningen har modtaget 15 henvendelser (bilag 3). Henvendelserne refereret med forvaltningens bemærkninger (bilag 4). Borgernes hovedsynspunkter i henvendelserne er anført nedenfor.
Hovedparten af bemærkninger i henvendelserne er imod at der gives tilladelse til en lavere parkeringsnorm.
En del af henvendelserne forholder sig til andet end det, der vedrører dispensationen, som blev sendt i nabohøring. Bemærkninger drejer sig om, at det generelt er dyrt at parkere i Ørestad, og også dyrere end i andre dele af København, ligesom der kan være langt at gå fra sin bolig til et parkeringshus. Derudover at det er utilfredsstillende med mere byggeri i Bella Kvarter, især ungdomsboliger, men at et indkøbscenter ville være godt for området. Slutteligt at færre parkeringspladser i området vil medføre en forringelse af de eksisterende boliger og deres værdi.
Hovedsynspunkter i borgernes henvendelser
- 13 henvendelser mener, at det generelt er svært at finde en ledig parkeringsplads i området og især, når der er arrangementer i Bella Center. Derudover fremføres det, at grundlaget for bygherres parkeringsanalyse ikke er repræsentativt, idet den er foretaget under Corona nedlukning.
- Én henvendelse udtrykker, at bygherre har oplyst, at der i erhvervsområdet i Bella Kvarter skabes ca. 7000 arbejdspladser og at der ikke vil være pladser nok, når erhvervsområdet er fuldt udbygget.
- To henvendelser påpeger at bygherre tidligere har fået dispensation til at reducere antallet af cykelparkeringspladser i området, og at dette har været til stor gene for områdets beboere.
Forvaltningens bemærkninger
- Bygherre oplyser til forvaltningen at Covid-19 situationen, herunder nedlukning af Bella Center, naturligvis har indvirkning på udnyttelse af parkeringskapaciteten i området. Derfor har bygherre foretaget analyse af timeparkering i perioden september 2019 - marts 2020. Bygherre vurderer på den baggrund fortsat, at der er flere parkeringspladser til rådighed end dem der reelt er behov for i området, også efter udbygning.
- Bygherre skal etablere parkeringspladser til nyt byggeri, herunder etablere parkeringspladser til erhvervsområdet, som endnu ikke er fuldt udbygget.
- Forvaltningen har ikke givet dispensation til lavere cykelparkeringsnormer i området.
Økonomi
Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.
Videre proces
Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt dispensationen, vil forvaltningen meddele dispensationen.
Søren Wille
/Karsten Biering Nielsen
Beslutning
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 17. maj 2021
Det Konservative Folkeparti fremsatte følgende ændringsforslag som erstatning af 1. at-punkt (ÆF1):
”at der ikke dispenseres fra parkeringsnormen, idet vi ønsker, at der skal være parkeringspladser svarende til en plads for hver 100 m2 bolig.”
Ændringsforslaget blev ikke vedtaget med 2 stemmer mod 9. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: C og V.
Imod stemte: A, B, F, O, Ø og Å.
Dansk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti fremsatte følgende ændringsforslag som tilføjelse til 1. at-punkt(ÆF2):
”at der skal være minimum 450 P-pladser.”
Ændringsforslaget blev ikke vedtaget med 3 stemmer mod 8. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: C, O og V.
Imod stemte: A, B, F, Ø og Å.
Indstillingen blev godkendt med 8 stemmer mod 3. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: A, B, F, Ø og Å.
Imod stemte: C, O og V.
Dansk Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:
”Partierne kan godt gå med til reduceret P-pladser, især på grund af stationsnærhed. Men, forvaltningens forslag er ikke rimeligt. Partierne mener at der skal være min. 450 pladser.”