Mødedato: 17.05.2021, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Indkomne forslag i 2020 til nye monumenter i det offentlige rum (udsat sag)

Se alle bilag

Borgerrepræsentationen skal tage stilling til fire forslag til nye monumenter i det offentlige rum.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at en statue af Grevinde Danner kan opstilles på hjørnet af Vester Søgade og Gyldenløvesgade.
  2. at et anker fra skibet Georg Stage kan opstilles på hjørnet af Christianshavns Kanal og Overgaden Neden Vandet.
  3. at en skulptur udført af Sophia Kalkau kan opstilles på Christmas Møllers Plads.
  4. at en lysinstallation af Sonja Lillebæk Christensen opsættes under jernbanebroen ved Sydhavn Station, hvorefter værket ejes og driftes af Københavns Kommune, hvis der bliver afsat afledt drift til værket, jf. økonomiafsnittet.
  5. at en mindeplade til markering af pølsevognens 100-års jubilæum opsættes på Rådhuspladsen.

Problemstilling

Forvaltningen har i løbet af 2020 modtaget fem forslag til monumenter i byens offentlige rum. Da der er tale om gaver, skal modtagelsen af monumenterne behandles i Borgerrepræsentationen. Forslagene er vurderet ud fra kriterierne i det administrationsgrundlag, som Teknik- og Miljøudvalget godkendte den 7. maj 2018. Heraf fremgår det, at et monument i det offentlige rum skal have en lokal, national eller international betydning for København som by, hovedstad eller europæisk metropol. Afgørende kriterier er desuden, at værket – hvis der er tale om et kunstværk – skal have høj kunstnerisk kvalitet, være udført af gode og holdbare materialer samt være placeret i overensstemmelse med værkets indhold og stedets ånd. Forslagene skal også indgå i en helhedsbetragtning i forhold til den eksisterende placering af monumenter i byen. Borgerrepræsentationen skal på den baggrund tage stilling til Teknik- og Miljøforvaltningens anbefaling af at modtage fem monumenter.

På Teknik- og Miljøudvalgets møde den 15. marts 2021 blev sagen trukket ved mødets start af Teknik- og Miljøforvaltningen med henblik på at tilføje et forslag om Mindeplade til markering af pølsevognens 100 års jubilæum (bilag 6). Derudover er tilføjet afklarende information om Sophia Kalkaus skulptur (bilag 4).

 

Løsning

Statue af Grevinde Danner, jf. bilag 2
Danners Kommunikations- og Vidensafdeling har taget initiativ til et forslag om at opstille en statue af Grevinde Danner på hjørnet af Vester Søgade og Gyldenløvesgade i nærheden af Dannerhuset. Den 6 m høje statue tænkes udført i bronze af kunstneren Kirsten Justesen. Rådet for Visuel Kunst forholder sig positivt til forslaget, som de finder enestående i sin karakter. Det udføres af en kunstner, der ”er pioner indenfor sit felt” og ”bidrager med en samtidig vinkel på genren.” Desuden finder Rådet, at projektet ”sætter lys på et en underfortalt og vigtig historie i det offentlige rum.” Med hensyn til placeringen vurderer Rådet, at ”det er fint, at skulpturen ikke skygger for hele pladsen, men indgår som del af det omkringliggende område.” Indre By Lokaludvalg synes godt om ideen og placeringen, selv om skulpturen forekommer ”at være lige lovlig stor og høj. Skulpturens proportioner bør svare til proportionerne af andre figur-skulpturer i det offentlige rum i Indre By.” Værkets placering i nærheden af Dannerhuset er relevant. I forhold til kommentaren om dets proportioner bør det bemærkes, at der findes mange statuer af kendte personer i Indre By, der har overmenneskelig størrelse. Kirsten Justesen er en anerkendt kunstner, og skulpturer af berømte og betydningsfulde kvindelige personligheder er generelt underrepræsenterede i det offentlige byrum i København. Forvaltningen anbefaler derfor, at værket opstilles ved Sankt Jørgens Sø på hjørnet af Vester Søgade og Gyldenløvesgade.

Anker fra skibet Georg Stage, jf. bilag 3
Prinsesse Maries Hjem for Sømænd og Sømandsenker på Christianshavn har foreslået, at et gammelt anker fra skoleskibet Georg Stage bliver opstillet på hjørnet af Christianshavns Kanal og Overgaden Neden Vandet. Det var indtil en renovering i 2018-2019 placeret i ejendommens gård, men har grundet pladsmangel siden været opmagasineret. Det er et udbredt ønske fra Sømandshjemmets beboere, at ankret fortsat skal have en tilknytning til stedet. Rådet for Visuel Kunst har ikke ønsket at tage stilling til ankret, eftersom det ikke opfattes som et kunstværk. Heller ikke forvaltningen vurderer, at den brugsgenstand, som et anker er, kræver nogen kunstnerisk vurdering. Christianshavns Lokaludvalg stiller sig positivt overfor forslaget, ligesom Christianshavns Bådelaug efter en henvendelse fra Lokaludvalget også stiller sig positivt overfor forslaget. Forvaltningen anbefaler derfor, at ankret bliver opstillet det angivne sted.

Skulptur udført af Sophia Kalkau, jf. bilag 4
Amager Vest Lokaludvalg og Amager Øst Lokaludvalg har stået bag udviklingen af en kunststrategi for Amagerbrogade. Teknik- og Miljøudvalget godkendte den 18. december 2017, at forvaltningen henvendte sig til Ny Carlsbergfondet med henblik på et samarbejde om kunstnerisk udsmykning af Amagerbrogade. Samarbejdet har ind til videre mundet ud i, at Ny Carlsbergfondet i 2019 donerede Christian Lemmerz’ Skulptur af mand til opstilling på hjørnet af Amager Boulevard og Amagerbrogade. Som en fortsættelse af dette samarbejde har Fondet tilbudt endnu en skulptur til udsmykning af Ny Amagerbrogade. Sophia Kalkau har leveret udkast til en 10 m høj bronzeskulptur, som hun ønsker placeret ved Christmas Møller Plads (hjørnearealet mellem Amagerbrogade og Vermlandsgade). Rådet for Visuel Kunst finder det positivt med et værk af en moderne, kvindelig kunstner og noterer, at værket indgår i samspil med omgivelserne. Amager Vest Lokaludvalg og Amager Øst Lokaludvalg har i et fælles høringssvar givet udtryk for deres ”begejstring for både valg af kunstner, kunstværk og placering og støtter fuldt ud forslaget”, idet det efter deres mening vil ”bringe æstetisk værdi til selve pladsen og til resten af Amagerbrogade.” Lokaludvalgene mener, at kunstværket kan blive en seværdighed for bydelene og et trækplaster for turister og kunstinteresserede. Forvaltningen anbefaler på baggrund af høringssvarene, at kunstværket bliver opstillet ved Christmas Møllers Plads.

Lysinstallation, jf. bilag 5
Forvaltningen har i regi af Områdefornyelse Sydhavnen taget initiativ til Sonja Lillebæk Christensens lysinstallation Velkommen til det konstruerede, det romantiske og oversete. Værket, der er skabt til det mørke område under jernbanebroen ved udgangen til Enghavevej fra Sydhavn Station, består af tre LED-skærme med billeder og tekst, der eksisterer eller er overhørt i området, blandes med billeder fra Sydhavnen sammen med mere abstrakte indslag. Projektet er et resultat af en lokal inddragelsesproces, hvor en arbejdsgruppe med repræsentanter fra Rådet for Visuel Kunst, Banedanmark og Kongens Enghave Lokaludvalg sammen med lokale beboere har udvalgt værket, der har stærke referencer til lokalområdet. Ud over det kunstneriske udtryk har det været hensigten at højne trygheden under jernbanebroen. Banedanmark har som ejer af brokonstruktionen givet tilsagn om at stille arealerne vederlagsfrit til rådighed for kunstværkets etablering under forudsætning af, at Københavns Kommune påtager sig dets ejerskab og drift. Forvaltningen har i kraft af områdefornyelsen hjemmel i byfornyelsesloven til at bekoste og opsætte kunstværker på tredje mands ejendom, hvis det er offentligt tilgængeligt, og hvis kommunen påtager sig ejerskab og drift af værket. Der er ikke afsat afledt drift til lysinstallationen. For at forvaltningen kan påtage sig ejerskab og driften af værket, er det en forudsætning, at der bliver afsat afledt drift i forbindelse med Budget 2022 jf. økonomiafsnittet. Da de sædvanlige høringsparter har været direkte involveret i processen omkring værkets tilblivelse, har der ikke været gennemført nogen egentlig høringsrunde hos Rådet for Visuel Kunst og Kongens Enghave Lokaludvalg, som det ellers er sædvane. Forvaltningen anbefaler installationen ved Sydhavn Station på baggrund af den beskrevne proces.

Mindeplade til markering af pølsevognens 100-års jubilæum, jf. bilag 6
Danish Crown Foods har foreslået, at der opsættes en mindeplade i bronze på Rådhuspladsen i anledning af pølsevognens 100-års jubilæum i 2021. Den vil have samme dimensioner som en chaussésten og blive nedsat som et naturligt led i belægningen. Rådet for Visuel Kunst er ikke blevet hørt i sagen, da mindeplanen ikke har noget kunstnerisk indhold. Indre By Lokaludvalg er blevet hørt og har ikke nogen bemærkninger til forslaget. Ud fra den almene kulturhistoriske interesse, sagen har, kan Forvaltningen anbefale, at mindepladen opsættes.

 

Økonomi

Statuen af Grevinde Danner, Anker fra Georg Stage, Sophia Kalkaus skulptur og Mindeplade for pølsevognen finansieres alle af eksterne midler. Det påhviler initiativtagerne at sørge for fundament, transport og opsætning af monumenterne. Desuden påtager Ny Carlsbergfondet sig udgifterne til de ændringer af byrummet, der er nødvendige for at give Portal til Amager plads og værdige omgivelser. Til Mindepladen afsættes ikke særskilte driftsmidler. Til ankret afsættes en årlig afledt drift på ca. 1.000 kr., til de to øvrige ca. 3.000 kr. Modtages de fire ovenstående donationer, indarbejdes de afledte driftsudgifter til monumenterne i augustindstillingen i en pulje under Økonomiudvalget og udmøntes til Teknik- og Miljøudvalget når monumenterne er opført, ibrugtaget og overtages til drift.

Lysinstallationen Velkommen til det konstruerede, det romantiske og oversete, der har en forventet levetid på 10 år, etableres med anlægsmidler og anlægsmåltal fra Kvarterplan for Områdefornyelse Sydhavnen. De afledte driftsudgifter forventes at udgøre 41.000 kr. årligt i perioden 2022-26 (graffitibekæmpelse, strøm og service på LED-skærme). Efter udløb af serviceaftalen, som er med i anlægsprisen, i 2026 skal der frem til 2031 forventes en yderligere driftsudgift på 14.400 kr. årligt. Derudover skal der afsættes et beløb på 16.000 kr. til nedtagning af værket. De samlede driftsudgifter i perioden 2022-2031 vil således beløbe sig til 498.000 kr., jf. bilag 5. Forvaltningen vil søge den afledte drift til lysinstallationen dækket i forbindelse med Budget 2022. Opsætning af udsmykningen kan kun ske under forudsætning af, at der bevilges midler til den afledte drift. Afsættes der ikke afledt drift ved Budget 2022, etableres værket ikke.

Videre proces

Når Borgerrepræsentationen har godkendt indstillingen og de nødvendige tilladelser er opnået, udføres og opsættes Sophia Kalkaus skulptur. Det samme gælder statuen af Grevinde Danner, Anker fra Georg Stage og Mindeplade for pølsevognen under forudsætning af, at det lykkes at rejse den nødvendige økonomi, så monumenterne er klar til opsætning inden udgangen af 2023. Såfremt Borgerrepræsentationen godkender indstillingen, forventes Mindepladen opsat allerede i 2021. Lysinstallationen af Sonja Lillebæk Christensen sættes i produktion med forventet ibrugtagning ultimo 2021, såfremt der afsættes afledt drift ved Budget 2022.

Søren Wille

                                      /Nikolaj Hvingtoft Hansen

Indstilling

 

Problemstilling

 

Løsning

 

Økonomi

 

Videre proces

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 17. maj 2021

Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti fremsatte følgende ændringsforslag som erstatning af 3. at-punkt: 

”At en skulptur udført af Sophia Kalkau tiltænkt Christmas Møller Plads sendes i 4 ugers nabohøring”.

 

Ændringsforslaget blev vedtaget uden afstemning.

Indstillingens 1., 2. 4. og 5. at-punkt blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning.

 

Socialdemokratiet, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre og Enhedslisten afgav følgende protokolbemærkning:

”Partierne opfordrer til, at det fremgår på stenen, at stenen er lagt i forbindelse med pølsevognens 100 års jubilæum”.

Til top