Mødedato: 17.05.2006, kl. 16:00

Ansøgninger til Landsbyggefondens 600 mio. kr. pulje

Ansøgninger til Landsbyggefondens 600 mio. kr. pulje

Teknik- og Miljøudvalget

 

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde onsdag den 17. maj 2006

 

 

Sager til beslutning

 

5.      Ansøgninger til Landsbyggefondens 600 mio. kr. pulje

 

TMU 296/2006  J.nr. 403.0005/04

 

 

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

at Teknik- og Miljøforvaltningen bemyndiges til overfor Landsbyggefonden at anbefale de modtagne ansøgninger om støtte til problemramte områder (600 mio. kr. puljen) med de generelle bemærkninger, der fremgår af nærværende indstilling og de bemærkninger til de enkelte ansøgninger, der fremgår af bilag 1

at Teknik- og Miljøforvaltningen bemyndiges til at foretage de evt. justeringer og tilføjelser i anbefalingerne overfor Landsbyggefonden, som det videre arbejde med ansøgningerne op til fristen den 1. juni 2006 måtte give anledning til, idet de berørte forvaltninger også efterfølgende vil blive inddraget i den bearbejdning Landsbyggefondens behandling giver anledning til, herunder i forhold til nye bevillingsmæssige spørgsmål.

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 17. maj 2006

Til mødet forelå e-mail af 15. maj 2006 fra afdelingsbestyrelsen i Mjølnerparken, samt et notat herom af 16. maj 2006 fra Plan & Arkitektur.

 

Anbefalet, idet Teknik- og Miljøudvalget opfordrer Lejerbo til i den endelige ansøgning at medtage ønskerne fra afdelingsbestyrelsen i Mjølnerparken om sekretariatsbistand og udlejning.

                     

Jesper Schou Hansen (V) og Karin Storgaard (O) afgav følgende bemærkning: "Venstre og Dansk Folkeparti er ikke enig i, at der skal rettes henvendelse, idet vi har opfattelsen af, at afdelingen og Lejerbo selv må diskutere sig til rette".

 

 

 

RESUME

Som led i Regeringens indsats mod ghettoisering er der via Landsbyggefonden udmeldt en pulje på 600 mio. kr. til en social og forebyggende indsats i almene boligafdelinger, hvor der er konstateret væsentlige problemer af økonomisk, social eller anden karakter. Ansøgninger skal fremsendes til Landsbyggefonden gennem kommunen inden 1. juni 2006. Indenfor den udmeldte ramme kan indtil 200 mio. kr. anvendes til en målrettet nedsættelse af huslejen i afdelingerne.

Under hensyn til den meget korte frist har Teknik- og Miljøforvaltningen tilkendegivet overfor boligorganisationerne, at den politiske behandling i kommunen vil kunne baseres på et foreløbigt ansøgningsmateriale. Teknik- og Miljøforvaltningen har fastsat fristen for indsendelse af foreløbigt ansøgningsmateriale til den 18. april d.å. kl. 12.00, men Boligorganisationerne har mulighed for at kvalificere ansøgningsmaterialet yderligere helt frem til den 29. maj.

Ved fristens udløb var der modtaget 44 ansøgninger omfattende i alt 11 boligorganisationer og 95 boligafdelinger med ca. 20.000 lejligheder.

En væsentlig del af ansøgningerne angår tiltag, der sigter på at bearbejde holdningerne hos beboerne – især børnene og de unge – for at imødegå konstaterede problemer med hærværk og anden uhensigtsmæssig adfærd, der øger utrygheden og belaster afdelingernes/områdernes image. Herudover sigter mange af initiativerne på at skabe rammerne for fornuftige fritidsaktiviteter og indslusning af beboere – især de unge – på arbejdsmarkedet.

Alle 7 forvaltninger har været inddraget i bedømmelsen af ansøgningerne, og forvaltningerne har både før og efter fristens udløb været i dialog med de boligorganisationer, som har ønsket det.

Som det fremgår af ansøgningerne er mange af de københavnske boligafdelinger inde i en uheldig udvikling, der i høj grad kan sammenlignes med udviklingen i de af Socialministeriet i kommunen 5 udpegede "særligt udsatte områder" (Mjølnerparken, Akacieparken, Tingbjerg, Aldersrogade og Lundtoftegade). Det gælder både m.h.t. omfanget af sociale problemer, høj flyttefrekvens, kriminalitet og hærværk m.v.

Som led i udredningsarbejdet omkring mulighederne for kombineret udlejning i de særligt udsatte områder besluttede Borgerrepræsentationen den 23. marts d.å. bl.a., at Socialforvaltningen skal gå i dialog med de almene boligorganisationer om øget anvisningsret i boligafdelinger med en forholdsmæssig lavere andel af beboere udenfor arbejdsmarkedet. Iværksættelse af kombineret udlejning i de "særligt udsatte områder" indebærer nemlig, at kommunens øvrige almene boligafdelinger alt andet lige skal modtage en større andel af kontanthjælpsmodtagere med fare for en forstærket negativ udvikling.

Teknik- og Miljøforvaltningen lægger derfor vægt på, at beskæftigelsesmæssige tiltag prioriteres højt og alle problemramte områder – ikke kun de udpegede ghettoområder – kan komme i betragtning i forhold til puljen, idet der særligt bør fokuseres på de omkring 30.000 almene boliger, der er beliggende i afdelinger, hvor andelen af voksne beboere uden tilknytning til arbejdsmarkedet (kontanthjælpsmodtagere, førtidspensionister eller arbejdsløse) overstiger 30 %. Som konsekvens heraf anbefales, at Landsbyggefonden lægger særlig vægt på de beskæftigelsesfremmende elementer i de enkelte ansøgninger.

Alle forvaltningerne anser det dog samtidig for påkrævet, at Landsbyggefonden – udover forebyggende indsatser i "risikoområderne" også støtter en indsats af "ikke fysisk" og mindre økonomisk krævende karakter i netop de 5 nævnte områder der, med Akacieparken som en enkelt undtagelse, alle er beliggende i større særligt geografisk udpegede indsatsområder. Alle forvaltningerne er indstillet på at støtte op omkring såvel igangværende som kommende initiativer.

I bilag 1 er det under omtalen af de konkrete ansøgninger angivet i hvilket omfang, der allerede nu kan tilkendegives et kommunalt engagement inden for de bestående budgetter/beslutninger. Det har især været muligt på Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens område. Herudover vil hver enkelt forvaltning søge bevilling efterhånden som sagerne konkretiseres.


 

Til top