Mødedato: 17.05.2006, kl. 16:00

Handlingsplan mod sygdom i kastanietræer

Handlingsplan mod sygdom i kastanietræer

Teknik- og Miljøudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 17. maj 2006

 

 

Sager til beslutning

 

9.      Handlingsplan mod sygdom i kastanietræer

 

TMU 294/2006  J.nr. 2249.0001/04

 

 

INDSTILLING

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

at  Teknik- og Miljøforvaltningen iværksætter handlingsplan mod sygdom i kastanietræer

 

RESUME

Bygge- og Teknikudvalget fik på mødet den 19. maj 2004 omdelt "Notat af 19. maj 2004 fra Vej & Park vedrørende hestekastanie-minérmøl". På daværende tidspunkt var der ikke konstateret kastanieminérmøl i København. Kastanieminérmøl har siden spredt sig til det meste af landet, hvor minérmøllet angriber hestekastanietræer. Angreb af kastanieminérmøl kan medføre at træerne fremstår med vissent løv fra medio juli. Herved svækkes træerne så de i det lange løb dør eller de af sikkerhedsmæssige årsager må fældes.

 

For at kunne vurdere konsekvenserne af minérmøllets tilstedeværelse samt iværksætte en helhedsorienteret handlingsplan ønsker forvaltningen, at implementere en handlingsplan, der omfatter

  • igangsættelse af et moniteringsprogram, der overvåger minérmøllets udbredelse i Københavns Kommune.
  • fortsætter forvaltningens samarbejde med borgerne om at indsamle og destruere inficeret løv på særligt udvalgte lokaliteter.
  • tilbyder et beredskab for grundejerforeninger omkring håndtering af inficeret løv hvor forvaltningen udlåner løvriver og affaldscontainer til grundejerforeninger, der ønsker at indsamle inficeret løv på private arealer med offentlig adgang.
  • fortsæt ter samarbejdet med Skov & Landskab – KVL om udvikling af nye metoder til bekæmpelse af minérmøl.
  • udbredelse af nyeste viden om bekæmpelse af minérmøl gennem Vej & Parks hjemmeside samt gennem faglige netværk.

 

De økonomiske konsekvenser af kastanieminérmøl er endnu uvisse, men resultatet af en omfattende afløvning vil få store æstetiske og miljømæssige konsekvenser for København i sin helhed.


SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

I Københavns Kommune er der konstateret kastanieminérmøl, og Vej & Park følger nøje udviklingen med mølfælder på udvalgte steder i byen. Minérmøllet angriber kun bladene af hestekastanietræer, og det er muligt at indsamle og destruere inficerede nedfaldne blade, så minérmøllet ikke spreder sig yderligere. Kastanieminérmøl medfører således ikke træ-død, hvis de bliver opdaget og håndteret korrekt. I Tyskland udgør den en væsentlig trussel for hestekastanier, men her i landet er der endnu ikke konstateret døde træer som følge af minérmøl. Det er kun larven af hestekastanie-minérmøl, som kan give alvorlige problemer for byens hestekastanier. Larverne minerer bladene, som under kraftige angreb falder af træet. Under meget kraftige angreb kan træerne afløves totalt og gentagne afløvninger over en årrække svækker træerne så meget, at de i det lange løb dør eller de af sikkerhedsmæssige årsager må fældes.

 

Erfaringer fra udlandet viser, at de samlede udgifter til bekæmpelse af minérmøllet reduceres væsentligt hvis der iværksættes en tidlig og koordineret indsats. For dels at undgå totale afløvninger af hestekastanien i København, som set i øvrige mellemeuropæiske lande og for at imødekomme behovet for information er det nødvendigt at iværksætte en helhedsorienteret handlingsplan.

 

Handlingsplanen består af følgende punkter:

 

Overvågning

A.     Forvaltningen vil i 2006 fortsætte og udbygge et moniteringsprogram, der overvåger minérmøllets udbredelse i Københavns Kommune. Der vil udover de eksisterende duftfælder ved Søerne (Sortedam Dossering), Fredenspark og Øster Farimagsgade ved Holmens Kirkegård blive ophængt duftfælder ved Østre Anlæg og Hyrdevangen. Duftfælderne tilses én gang i ugen fra. 15. april - 1. november.

 

Bekæmpelse

B.     Forvaltningen vil i løbet af efteråret 2006 foretage løvindsamling af inficeret løv i særligt udvalgte områder, herunder Fredenspark og Søerne.

 

C.     Forvaltningen vil i 2006 med udgangspunkt i Fredenspark fortsætte samarbejdet med den lokale andelsforening omkring løvindsamling i parken.

 

D.     Forvaltningen vil i 2006 tilbyde et beredskab for grundejerforeninger omkring håndtering af inficeret løv. Vej & Park samarbejder med KTK og R98 omkring udlån af løvriver og affaldscontainere til grundejerforeninger, der ønsker at indsamle inficeret løv på private arealer med offentlig adgang.

 

Formidling

E.      Forvaltningen vil i 2006 løbende opdatere Vej & Parks hjemmeside med nyeste informationer om minérmøllets biologi, udbredelse samt nyeste viden omkring bekæmpelse.

 

F.      Forvaltningen vil i 2006 fortsætte samarbejdet med Skov & Landskab, KVL omkring udvikling af metoder til bekæmpelse af minérmøl. Herunder input til Miljøministeriet omkring udarbejdelse af en informationsfolder til landets kommuner omkring håndtering af kastanieminérmøl.

 

G.     Forvaltningen vil i 2006 fortsætte samarbejdet med øvrige grønne aktører, herunder omegnskommuner, Slots- og Ejendom sstyrelsen, Jægersborg Skovdistrikt, Tivoli og Universitetet. Netværket afholder ét årligt møde i august i Fredenspark.

 

H.     Forvaltningen vil primo 2007 fremlægge en statusrapport for kastanieminérmøl til TMU.

 

 

Uddybning af indstilling og evt. alternativer hertil
Kastanieminérmøl blev opdaget i 1985 i Makedonien, men har siden spredt sig over det meste af Europa. Den er i familie med sommerfugle og har samme livscyklus. De voksne minérmøl kan i varme forår iagttages fra slutningen af april, men sværmningen falder ofte sammen med hestekastaniens hovedblomstring. Minérmøllet lægger sine ca. 40 æg på bladene af hestekastanie. Herefter fremkommer larven, der de næste 2 til 3 uger lever isoleret og skjult inde i bladet og har derfor kun meget få naturlige fjender. Larven forpupper sig i sin hjemmelavede puppe (kokon) og vil her gennem de næste 3 uger udvikle sig til en flyvefærdig kastanieminérmøl. Det voksne minérmøl har en kropslængde på ca. 5 mm og de forreste vinger er ca. 3,5 mm lange. Vingerne er rustbrune til okkerfarvet med sort-hvide striber. Kastanieminérmøl kan i Danmark gennemføre hele tre generationer på en sæson. 1. generation fremkommer i midten af maj til begyndelsen af juni. 2. generation fremkommer i begyndelsen af juli til begyndelsen af august og 3. generation fremkommer fra midten af august til begyndelsen af oktober.

 

Minérmøllet kan ikke sammenlignes med elmesygen, idet elmesygen skyldes en svamp, som ikke kan bekæmpes. Indtil videre er den eneste effektive bekæmpelsesmetode mod minérmøl at indsamle nedfaldent løv, som er inficeret med larver eller pupper. Blade som er inficerede af Kastanieminermøl skal straks indsamles i lukkede affaldssække eller containere og behandles i godkendte komposteringsanlæg. Herved sikres 100 % destruktion af møllene uden risiko for efterfølgende spredning via komposten, da processen der konsekvent sker ved tilstrækkelig høj temperatur og lang nok tid til at slå pupperne ihjel. Det frarådes, at kompostere angrebne kastanieblade i egen kompostbeholder, da temperaturen her ikke bliver tilstrækkelig høj til at slå pupperne ihjel. Der er igangsat store internationale forskningssamarbejder, der skal kortlægge hvordan populationen af minérmøl kontrolleres blandt andet ved hjælp af biologisk bekæmpelse med snyltehvepse.

 

Vej & Park foretog i sommeren 2002 en optælling af byens offentlige gadetræer. Ved denne optælling blev der registreret 895 Hestekastanier. Skønsmæssigt er der i alt ca. 6.000 Hestekastanier i hele Københavns Kommune. De mest karakteristiske gadebeplantninger med Hestekastanier i Københavns Kommune er langs med Søerne, Brønshøj Torv, Hyrdevangen og Ålekistevej ved Damhussøen. Af parker kan nævnes Amorparken ved Juliane Maries Vej, Fredenspark, Ørstedsparken, Fælledparken og Husumparken.

 

Økonomi

Penge til finansiering af handlingsplan for kastanieminérmøl i Københavns Kommune i 2006 afholdes af forvaltningens driftsbudget.

 

Miljøvurdering

Sagstypen er ikke omfattet af Teknik- og Miljøforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

Inficeret løv kan behandles i eksisterende godkendte komposteringsanlæg.

 

Høring

Miljøkontrollen har tidligere været involveret i at udarbejde retningslinier for hvorledes løv, som er inficeret med minérmøl skal håndteres. Der ændres ikke på denne praksis i denne handlingsplan.

 

 

 

Ole Bach


 

Til top