Mødedato: 17.05.2006, kl. 16:00

Redegørelse om vurdering af placering af kulturhus på Hans Knudsens Plads

Se alle bilag

Redegørelse om vurdering af placering af kulturhus på Hans Knudsens Plads

Teknik- og Miljøudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 17. maj 2006

 

 

Sager til beslutning

 

11.      Redegørelse om vurdering af placering af kulturhus på Hans Knudsens Plads

 

TMU 297/2006  J.nr. 2141:153.0002/06

 

 

INDSTILLING

Teknik- og Miljøforvaltningen fremsender nærværende redegørelse for placering af et kulturhus på Hans Knudsens Plads med henblik på

at Teknik- og Miljøudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler, at der arbejdes videre med denne placering af kulturhuset frem for den tidligere skitserede placering på "Beauvaisgrunden".

 

RESUME

Borgerrepræsentationen har pålagt Teknik- og Miljøforvaltningen at udarbejde nærværende undersøgelse om muligheden for at etablere et kulturhus på Hans Knudsens Plads som alternativ til den tidligere skitserede placering på "Beauvaisgrunden".

Der er fastlagt en ramme på 30 mio. kr. til konkretisering og etablering af kulturhuset.

Hans Knudsens Plads er i dag primært anvendt til trafikal afvikling og som holdeplads for langtursbusser. Selve byrummet har imidlertid potentiale både som port til København og som lokal plads. I den forbindelse peges på, at et kulturhus hér vil ligge mere centralt og synligt i bydelen og samtidig medvirke til at vitalisere pladsen.

Økonomisk set ejer kommunen både "Beauvaisgrunden" og Hans Knudsens Plads, og der er ikke i denne undersøgelse/vurdering fundet væsentlige fordyrende risikoelementer, der kan tale for den ene placering frem for den anden. Dog kan konkluderes, at den frigivne byggeret for kulturhusets areal på "Beauvaisgrunden" kan udmøntes i en ekstra indtægt. Til gengæld skal anføres, at der kan ses fordyrende elementer ved et selvstændigt byggeri på Hans Knudsens Plads i forhold til et samlet byggeri på "Beauvaisgrunden". Blandt andet kan nævnes udgift til byggemodning, omlægning af veje, flytning af busholdeplads samt andre ekstra byggepladsomkostninger ved en samlet set relativt mindre byggeplads. Endelig vil spørgsmålet om hvordan og hvor parkeringen etableres være en faktor for den samlede økonomi.

Det vurderes at realisering af et kulturhus på Hans Knudsens Plads forudsætter, at der skal udarbejdes en lokalplan for området, og da området er et umatrikuleret vejareal forudsættes ligeledes, at der i forbindelse med en lokalplan udarbejdes et kommuneplantillæg, der fastlægger området til offentlige formål.

Lokalplanen skal til sin tid vurderes med henblik på at afgøre om der skal udarbejdes en miljøvurdering efter miljøvurderingsloven.


SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Etablering af et kulturhus Hans Knudsens Plads (bilag 1) blev på baggrund af et medlemsforslag stillet af Jens Kjær Christensen, Rikke Lauritzen, Mikkel Warming, Jette Gottlieb, Khalet Mustapha og Per Bregengaard drøftet på Borgerrepræsentationens møde den 23. marts 2006 (BR190/06). Borgerrepræsentationen pålagde herefter Teknik- og Miljøforvaltningen at udarbejde nærværende undersøgelse om muligheden for at etablere et kulturhus på Hans Knudsens Plads som alternativ til den oprindeligt skitserede placering på "Beauvaisgrunden".

 

Parallelopdrag på Beauvaisgrunden

Borgerrepræsentationen besluttede på møde den 15. juni 2005 (BR376/05), at der på baggrund af budgetforlig 2005, skulle igangsættes et planlægnings- og udviklingsarbejde for "Beauvaisgrunden" på Ydre Østerbro med henblik på at bebygge arealet. På en mindre del af grunden skulle der etableres et kulturhus på 1.500-2.500 m², der skulle finansieres gennem salg af den resterende del af grunden.

Der blev fastlagt en ramme på 30 mio. kr. til konkretisering og etablering af kulturhuset.

I sommeren/efteråret 2005 blev der gennemført et parallelopdrag, hvor tre rådgiverteams kom med idéoplæg til indretning af grunden, hvori også indgik placering af kulturhuset.

En bedømmelseskomite bestående af repræsentanter for de involverede forvaltninger, to uvildige faglige personer samt to lokale repræsentanter vurderede i november 2005 de tre idéoplæg. Bedømmelseskomitéen pegede på forslaget fra Lundgaard & Tranberg Arkitektfirma A/S og SLA Landskabsarkitekter som dét idéoplæg, der skulle arbejdes videre med. I projektbeskrivelsen peger teamet på en placering af kulturhuset på Hans Knudsens Plads.

På baggrund af det udpegede idéoplæg, foreslog bedømmelses-komiteen, at muligheden for en alternativ placering af kulturhuset på Hans Knudsens Plads skulle undersøge nærmere. Begrundelsen var, at denne placering ville være mere central i forhold til hovedparten af bydelens borgere og være mere synlig i forhold til bydelen. Desuden ville planlægnings-, udviklings- og etableringsfasen kunne foregå uafhængigt i forhold til udviklingen af "Beauvaisgrunden", og endelig kunne et kulturhus på Hans Knudsens Plads styrke dette byrums kvaliteter.

 

Planforhold

Hans Knudsens Plads (bilag 2) er i dag primært anvendt til trafikal afvikling og som holdeplads for langtursbusser. Selve byrummet har imidlertid potentiale både som port til København og som lokal plads. 

Kulturhuset forventes at blive 1.500-2.500 m². Forholdene på Hans Knudsens Plads vurderes at skulle ændres væsentligt i forbindelse med en konkretisering af projektet, herunder eventuel nedlæggelse og/eller omlægning af gadearealer. På baggrund heraf vurderer Teknik- og Miljøforvaltningen, at realisering af et kulturhus på Hans Knudsens Plads forudsætter, at der skal udarbejdes en lokalplan for området.

Hans Knudsens Plads er et umatrikuleret vejareal som kommunen ejer. Området er ikke omfattet af rammebestemmelser i kommune-planen og opførelse af kulturhuset forudsætter derfor ligeledes, at der i forbindelse med en lokalplan udarbejdes et kommuneplantillæg, der fastlægger området til offentlige formål.

Lokalplanen skal til sin tid vurderes med henblik på at afgøre om der skal udarbejdes en miljøvurdering efter miljøvurderingsloven.

 

Placeringens egnethed i forhold til lokalområdet

Lokalrådene

Teknik- og Miljøforvaltningen har bedt Ryvang Lokalråd og Østerbro Lokalråd om at udtalelse sig om placeringen af et kulturhus på Hans Knudsens Plads. Rådene ser både fordele og ulemper ved denne placering.

Som udgangspunkt mener rådene, at der kan skabes en bedre sammenhæng til den tættere bebyggede del af Ydre Østerbro ved en placering på Hans Knudsens Plads og at kulturhuset vil være lidt mere gemt af vejen på "Beauvaisgrunden".

Ulemperne tæller især det forhold, at det synes vanskeligt at skabe rammer for sammenhæng mellem indendørs og udendørs aktiviteter, hvis kulturhuset placeres på Hans Knudsens Plads. Man er ligeledes bekymret for støjen fra Lyngbyvej.

Kultur- og Fritidsforvaltningen

Kultur- og Fritidsforvaltningen lægger vægt på en række forhold, der udover de indretningsmæssige bør være opfyldt ved etableringen af det nye kulturhus:

God tilgængelighed og adgang. Kulturhuset børe være let at komme til og med direkte adgang fra gadeplan. Dette kriterium vil være opfyldt med en placering på Hans Knudsens Plads.

Synlighed. Huset skal være synligt, da det spiller en væsentlig rolle for dets funktion som lokalt samlingspunkt. Det skal udefra kunne ses, at der er tale om et kulturhus med liv, og som indbyder til at borgerne kommer ind og bruger huset. Dette kriterium vil også kunne opfyldes på Hans Knudsens Plads.

Samspil med udendørsområde. Kulturhuset bør have adgang til et udendørsområde, der kan integreres med kulturhusets aktiviteter. Erfaringerne fra eksempelvis Islands Brygge viser, at det øger huset anvendelsesmuligheder og bringer mere liv året rundt, når et areal omkring huset kan anvendes. Forvaltningen vurderer, at der er muligheder for at etablere et samspil mellem indendørs- og udendørsarealer på Hans Knudsens Plads.

Teknik- og Miljøforvaltningens vurdering

En placering af kulturhuset på Hans Knudsens Plads vil henvende sig til den del af det ydre Østerbro med størst koncentration af boliger og være et synligt og identitetsskabende vartegn for bydelen.

Hans Knudsens Plads er i dag ikke noget velfungerende byrum. En udformning af byrummet med en urban karakter vil være godt tilskud til området og et nyt kulturhus kan blive et nyt lokalt bycenter og mødested.

Projektet vil kunne skabe nye bygningsfronter, der giver sammenhæng og forstærker den eksisterende karréstruktur i kvarteret.

På grund af pladsens solorientering kan det blive nødvendigt med en speciel facadeløsning, der tillader lys men udelukker trafikstøj.

 

Trafikale forhold

Placeringen af et kulturhus på Hans Knudsens Plads vil betyde en øget gang- og cykeltrafik til pladsen fra boligområderne på Ydre Østerbro. Der må også forventes en øget gang- og cykeltrafik mellem pladsen og en kommende bebyggelse på "Beauvaisgrunden". Dette stiller krav til en øget trafiksikkerhed for de bløde trafikanter i området.

Eksisterende trafikale forhold. Hans Knudsens Plads ligger omgivet af vejene Lyngbyvej, Borgervænget og Vognmandsmarken. Krydset Lyngbyvej/Borgervænget er signalreguleret med forbindelse til Rovsingsgade. Der er én fodgængerovergang i den sydlige del af krydset mellem Hans Knudsens Plads og Rovsingsgade.

Hovedtrafikken fra den østlige del af Ydre Østerbro forløber ad Vognmandsmarken og kører rundt om Hans Knudsens Plads. Der er netop anlagt en 40 km zone med fartdæmpende foranstaltninger i Vognmandsmarken, som stopper ved Glænøgade.

Prognoserne for biltrafikken i området er ifølge "Trafik- og Bymiljøplan for Østerbro" en stigende trafik på Lyngbyvej med en forventet stigning fra 72.000 til 82.000 køretøjer pr. hverdagsdøgn i 2013. Trafikken ad Vognmandsmarken, Hans Knudsens Plads og Borgervænget forventes fastholdt på et niveau med 7.000 køretøjer og trafikken i Rovsingsgade med 10.000 køretøjer pr. hverdagsdøgn. Forholdene for cyklende og gående i området er ikke optimale. Der mangler bl.a. fortov og cykelsti ved Borgervængets udmunding i Lyngbyvej. Desuden er der uklare vigepligtsforhold for cyklister langs den svingende hovedtrafik omkring pladsen. 

Fremtidige trafikale forhold. Vej & Park har udarbejdet et forslag til en fremtidig trafikal disponering af området ved Hans Knudsens Plads, hvis der placeres et (kultur-)hus på pladsen (bilag 3). I den forbindelse kan nævnes, at de trafikale forhold omkring pladsen vil være vanskelige at ændre i nævneværdig grad. Bl.a. vil der af hensyn til trafikafviklingen på Lyngbyvej fortsat kun kunne være én fodgængerovergang mellem Hans Knudsens Plads og Rovsingsgade.

Af umiddelbare ændringer foreslås det, at vejstykker og parkeringsarealer på pladsen afkortes og omlægges til blind vej med begrænset parkeringsmulighed. Alternativt kan denne del indrettes som lege- og opholdsgade i tilknytning til kulturhuset. Æbeløgade bør lukkes for gennemkørsel. Den nye 40 km zone i Vognmandsmarken bør ligeledes udvides til området omkring Hans Knudsens Plads for at øge trafiksikkerheden.

Forholdene for cykeltrafikken bør ligeledes forbedres og vigepligtsforholdene for cykeltrafikken tydeliggøres. Cykelsti og fortov i den nordlige side af Borgervænget skal føres frem til krydset ved Lyngbyvej og der skal anlægges cykelsti langs den sydlige side af Borgervænget fra Lyngbyvej langs kulturhuset. Herved nedlægges én af kørebanerne.

Trafiksikkerheden på fodgængerforbindelsen fra Glænøgade foreslås forbedret ved anlæg af en fodgængerovergang med midterhelle over Glænøgade i krydset ved Vognmandsmarken. Fodgængerforbindelsen føres igennem pladsen ved kulturhuset til fodgængerovergangen over Lyngbyvej.

I forbindelse med kommunens byrumshandlingsplan er Hans Knudsens Plads angivet som et potentielt byrum (og Sankt Kjelds Plads har et potentiale som en central plads i bydelen som fordelingsplads til den øvrige bydel). Endvidere vurderes en forstærket forgængerforbindelse fra Sankt Kjelds Plads til det nye kulturhus og videre til "Beauvaisgrunden", at ville være et godt tilskud til området.

Parkering. Parkering skal udgøre 1 parkeringsplads pr. 100 m2 etageareal, dvs. 15-25 p-pladser afhængig af den endelige størrelse af kulturhuset. I forbindelse med kulturhusets placering på "Beauvaisgrunden" var det en forudsætning, at størstedelen at den tilhørende parkering til bebyggelsen som helhed skulle placeres i konstruktion. Det er fortsat forvaltningens vurdering, at parkeringen så vidt muligt etableres i konstruktion, så der opnås en så udstrakt rekreativ udnyttelse af arealet som muligt. Hvordan og hvor indretninger heraf kan ske må vurderes nærmere i en evt. fremtidig realiseringsfase.

 

Volumenstudier

I forlængelse af de aktuelle overvejelser om placering af kulturhuset på Hans Knudsens Plads, har Plan & Arkitektur foretaget en række volumenstudier, for bl.a. at anskueliggøre pladsens rummelighed og egnethed (bilag 4).

Som udgangspunkt forudsætter volumenstudierne, at hele pladsen indgår i projektet og at de holdepladser for langtursbusser, der i dag findes på pladsen, nedlægges/flyttes.

Endvidere tager volumenstudierne udgangspunkt i at kulturhuset skal indeholde op til 2.500 m² etageareal, som skitseret af Kultur- og Fritidsforvaltningen.

Endelig tager volumenstudierne udgangspunkt i, at der skal etableres støjbegrænsende foranstaltninger mod især Lyngbyvej. Disse foranstaltninger kan etableres enten som støjskærm(e), eller ved at orientere bygningskroppe(n) mod støjkilden.

Forslag 1. Bebyggelsesstrukturen koncentrerer sig mod Lyngbyvej og Vognmandsmarken. Der etableres en mindre pladsdannelse mod Borgervænget/Glænøgade.

Forslag 2. Bebyggelsesstrukturen koncentrerer sig mod Lyngbyvej og Borgervænget. Der etableres en mindre pladsdannelse mod Vognmandsmarken/ Glænøgade.

Forslag 3. Bebyggelsesstrukturen koncentrerer sig mod Lyngbyvej, Borgervænget og Vognmandsmarken i en hesteskoformet struktur, der omslutter en mindre pladsdannelse. Mod Glænøgade etableres en støjmur, evt. med ilagte funktioner.

Et indre byrum i det nye kulturhus, vil give gode muligheder for at etablere beplantning og samtidig give mulighed for udendørs ophold afskærmet fra den kraftige trafik på Lyngbyvej.

Volumenstudierne viser at det er muligt at placere en bygning på pladsen med den aktuelle størrelse.

 

Jordbundsforhold

Miljøkontrollen har ingen kon krete oplysninger om forurening af jorden eller grundvandet på busholdepladsområdet på Hans Knudsens Plads. Men da der har været sporvognsvendeplads/endestation og senere busholdeplads for nærtrafik og fjerntrafik, er det sandsynligt, at der herfra kan være sket forurening af undergrunden. Herudover er der erfaring for, at der mange steder i København er en lettere forurening af jorden, der stammer fra storbyaktiviteter som bl.a. røg fra skorstene og udstødning fra bilerne. Endvidere kan nævnes, at da pladsen tidligere har været vendeplads for sporvogne, kan der forekomme sporvognsskinner under dele af pladsen.

På den baggrund anbefaler Miljøkontrollen, at der foretages en forureningsundersøgelse i forhold til jord- og grundvandsforurening.

Vej & Park har undersøgt ledningsforholdene under pladsen. Der er i den forbindelse ikke fundet hovedforsyningsledninger eller tilsvarende.

 

Økonomi

Provenuet fra salget af " Beauvaisgrunden" er bestemt til at dække udgifterne til opførelse af et kulturhus. Som nævnt blev der fastlagt en ramme på 30 mio. kr. til konkretisering og etablering af kulturhuset.

Som reference til størrelse og økonomi for kulturhuset angiver Kultur- og Fritidsforvaltningen at:

·        Vanløse Kulturhus på 1.600 m² (2004 priser) har kostet ca. 18,5 mio.kr., ca. 11.600 kr./m². Det skal bemærkes, at beløbet udelukkende dækker kulturhusets indvendige del, da selve bygningen er opført af privat udlejer, som kommunen betaler årlig husleje til for leje af kulturhusfaciliteter. Opførelse af Kulturhuset Islands Brygge på 1.200 m² + 530 m² kælder har kostet ca. 27 mio.kr. (2001 priser), ca. 15.600 kr./m². Beløbet er inkl. såvel byggeri som delvis indretning, og blev væsentligt fordyret af udgifter til spunsning, forurening mv.

·        Programmet for kulturhuset forventes at lægge op til, at der ved disponering af grunden skal indpasses et kulturhus som en selvstændig bygning på 1.500 til 2.500 m² inkl. kælder med indgang i gadeplan, evt. opført i to etager med fuld kælder. Det endelige kvadratmeterantal fastlægges i den videre proces, idet dette vil afhænge af hvilke funktioner og faciliteter kulturhuset skal rumme. Dette afklares først efter af borgerne i området har været inddraget. Der skal være nem adgang til gode udendørs rammer for kulturelle og rekreative aktiviteter, gerne som en integreret del af grundens øvrige rekreative areal.

Kultur- og Fritidsforvaltningen har med udgangspunkt i erfaringerne fra ovennævnte kulturhuse vurderet, at et kulturhus med de angivne faciliteter vil kunne etableres indenfor en nettoramme på 30 mio. kr. Beløbet er inkl. projektering, etablering og aptering af kulturhuset samt tilhørende udearealer, men ekskl. udgifter til grund, evt. støjbegrænsning, oprensning af forurening samt parkeringsdækning.

Teknik- og Miljøforvaltningen tager dog forbehold for, at et kulturhus på op mod 2.500 m2 kan opføres inden for rammen på 30 mil. kr., og vurderer, at et kulturhus i størrelsesordenen 1.500 m² er mere sandsynligt inden for denne ramme.

Det kan nævnes at alt andet lige, vil en placering på Hans Knudsens Plads kunne sikre et større provenu ved salg af "Beauvaisgrunden", da arealet afsat til kulturhus, kan sælges til anden anvendelse.

Som nævnt af Miljøkontrollen kan der forekomme en mindre grad af jordforurening, da pladsen har været et knudepunkt for sporvogns- og bustrafik, og der kan ligeledes forekomme sporvognsskinner under dele af pladsen. Vej & Park har, ligeledes som nævnt undersøgt ledningsforholdene under pladsen og kun fundet mindre installationer til lys og afvanding, der må fjernes/omlægges i forbindelse med et projekt på pladsen. Overordnet forventes disse elementer dog ikke at udgøre væsentlige fordyrende anlægsomkostninger.

Vedrørende eventuelle trafikale omlægninger er der ikke i Vej & Parks investeringsplan afsat midler til disse.

 

Konklusion

I forbindelse med en eventuel placering af kulturhuset på Hans Knudsens Plads skal det bemærkes, at kommunen ejer begge de aktuelle arealer, og der ikke i denne undersøgelse/vurdering er fundet væsentlig fordyrende risikoelementer, der kan tale for den ene placering frem for den anden.

Dog kan konkluderes, at den frigivne byggeret for kulturhusets areal på "Beauvaisgrunden" kan udmøntes i en ekstra indtægt. Til gengæld skal anføres, at der kan ses fordyrende elementer ved et selvstændigt byggeri på Hans Knudsens Plads i forhold til et samlet byggeri på "Beauvaisgrunden". Blandt andet kan nævnes udgift til byggemodning, omlægning af veje, flytning af busholdeplads til anden placering og andre ekstra byggepladsomkostninger. Endelig vil spørgsmålet om hvordan og hvor parkeringen etableres være en faktor for den samlede økonomi.

 

BILAG VEDLAGT

1.    Oversigtskort

2.    Luftfoto over Hans Knudsens Plads

3.    Analyseforslag til trafikale afvikling, udarbejdet af Vej & Park

4.    Volumenstudier, udarbejdet af Plan & Arkitektur

 

 

Ulrik Winge


 

Til top