Mødedato: 17.05.2006, kl. 16:00

Retningslinier for udlejning af støttede kollegie- og ungdomsboliger i Københavns Kommune i forbindelse med studiestart i efterårssemestret

Se alle bilag

Retningslinier for udlejning af støttede kollegie- og ungdomsboliger i Københavns Kommune i forbindelse med studiestart i efterårssemestret

Teknik- og Miljøudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 17. maj 2006

 

 

Sager til beslutning

 

10.      Retningslinier for udlejning af støttede kollegie- og ungdomsboliger i Københavns Kommune i forbindelse med studiestart i efterårssemestret

 

TMU 292/2006  J.nr. 630.0019/05

 

 

INDSTILLING

Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

at de midlertidige retningslinier for udlejning af støttede kollegie- og ungdomsboliger i Københavns Kommune fra efterårssemestret 2005 videreføres indtil videre.

 

RESUME

Borgerrepræsentationen vedtog på sit møde den 15. juni 2005 midlertidige retningslinier for udlejning af støttede kollegie- og ungdomsboliger (BR 396/05) primært for at sikre nyoptagne studerende med et akut boligbehov i forbindelse med studiestart i efterårssemestret 2005 et hurtigt boligtilbud.  

Det var forudsat, at der som led i en efterfølgende evaluering af retningslinierne skulle arbejdes videre med formuleringerne, og at et forslag til permanente retningslinier herefter skulle udsendes i høring blandt udlejere af støttede ungdomsboliger og andre aktører på ungdomsboligmarkedet inden endelig vedtagelse i Borgerrepræsentationen.

Borgerrepræsentationen vedtog på sit møde den 15. december 2005 "Boliger for alle – boligplan for Københavns Kommune 2005 – 08" (BR755 /05). Af planen fremgår, at kommunen – evt. ved statens mellemkoms t - vil arbejde for, at der etableres en fælles venteliste for hovedstadsregionens kollegie- og ungdomsboliger.

Der er i dag to centrale aktører på det københavnske ungdomsboligmarked nemlig Centralindstillingsudvalget (CIU) og Kollegiernes Kontor i København (KKIK), der begge tillige forestår anvisning af ungdomsboliger i omegnskommunerne. 21 % af de støttede ungdomsboliger i København står imidlertid udenfor fælles anvisning.

Det er forvaltningernes vurdering, at det ikke uden en fælles anvisning/venteliste vil være muligt at tilgodese de boligsøgendes akutte boligbehov på en effektiv måde. Erfaringerne med udlejningen i 2005 bekræfter dette.

I november 2005 har regeringens ungdomsboligråd besluttet at nedsætte en arbejdsgruppe, som bl.a. skal se på, hvorledes lovgivningen på området kan gøres mere ensartet og styrke mulighederne for en fælles anvisning.

Overborgmesteren har endvidere i februar d.å. bedt Socialministeren om at se nærmere på de gældende regler om anvisning af støttede ungdomsboliger. Socialministeren har meldt positivt tilbage med forslag om, at Ministeriets embedsmænd sammen med forvaltningen gennemgår reglerne for at se, om der er behov for ændringer.  

Det foreslås derfor, at overvejelserne om udformning af permanente retningslinier for udlejning af kommunens støttede ungdomsboliger stilles i bero på resultatet af den planlagte regelgennemgang. Det foreslås endvidere, at de midlertidige retningslinier fra 2005 videreføres indtil videre for at sikre, at ansøgere med et akut boligbehov også fremover kommer forrest i køen til en ungdomsbolig.


SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Borgerrepræsentationen vedtog på sit møde den 15. juni 2005 midlertidige retningslinier for udlejning af støttede kollegie- og ungdomsboliger i forbindelse med studiestart i efterårssemestret 2005 (BR 396/05).

De midlertidige retningslinier (etape I) skulle sikre de ansøgere, der kunne dokumentere et akut boligbehov, et tilbud om en ungdomsbolig forud for alle andre. Følgende generelle betingelser skulle være opfyldt for at ansøger kunne påberåbe sig et akut boligbehov:

·              Ansøger skulle have søgt inden 1. september det pågældende år

·              Ansøger skulle have søgt uprioriteret indenfor en times transporttid fra uddannelsesstedet, hvilket indebærer, at der også skulle søges på ungdomsboliger beliggende udenfor Københavns Kommune.

·              Ansøger skulle indenfor den sidste måned have bekræftet sin ansøgning

·              Ansøger skulle ikke tidligere have modtaget et ungdomsboligtilbud

 

Retningslinierne fastlagde endvidere krav til dokumentation m.v. for dels nyoptagne studerende med mere end én times transport mellem bopæl og uddannelsessted, dels andre unge med et helt særligt akut boligbehov på grund af sociale eller økonomiske forhold eller særlig trange boligforhold.

For at sikre en hensigtsmæssig gennemførelse af retningslinierne for kollegie- og ungdomsboliger i CIU's regi havde forvaltningerne i 2005 forhandlet med CIU og fået deres tilslutning til en aftale om implementering af retningslinierne ved etablering af en særlig akutliste og fastlæggelse af strategi for informationsindsats og erfaringsopsamling.

Det var forudsat, at erfaringerne med udlejningen efter de midlertidige retningslinier i efterårssemestret 2005 skulle indgå i arbejdet med formulering af et forslag til fremtidige retningslinier. Et sådan forslag skulle forelægges Borgerrepræsentationen inden årets udgang med henblik på udsendelse i høring blandt udlejere af støttede ungdomsboliger og andre aktører på ungdomsboligmarkedet inden endelig vedtagelse (etape II). Det var endvidere forudsat, at forvaltningerne skulle tage kontakt til omegnskommuner for at undersøge mulighederne for et samarbejde.

 

I. Erfaringerne  med de midlertidige retningslinier

Erfaringerne med udlejningen i efterårssemestret 2005 blev evalueret i november 2005. Resultatet af evalueringen er opsamlet i det som bilag 1 vedlagte notat. Evalueringen viser, at antallet af boligsøgende med et akut boligbehov på Centralindstillingsudvalgets (CIU's) venteliste er halveret i forhold til året før. Ud af de 370 godkendte ansøgere i 2005 valgte 192 at tage imod et tilbud om en ungdomsbolig. Året før valgte 251 boligsøgende med et akut boligbehov at takke ja til et tilbud om bolig.

To tredjedele af de kollegier, som ikke er med i CIU, har valgt at besvare kommunens evalueringsskema. Ud fra de indkomne svar kan det dog konstateres, at der på de enkelte kollegier sker en ophobning af boligsøgende med et akut boligbehov. Det er således ikke alle ansøgere med et akut boligbehov, der har fået tilbudt en bolig inden for rimelig tid. En effektiv løsning af de akutte boligsøgendes behov kan således kun ske via et fælles indstillingssystem, jfr. afsnit nedenfor.

 

II. Mulighederne for etablering af fælles anvisning

Der eksisterer i dag to "fælles anvisninger", som opererer i København, nemlig Centralindstillingsudvalget (CIU), der dækker hovedstadsområdet og Kollegiernes Kontor i København (KKIK), der dækker København, Rødovre, Hvidovre, Gladsaxe og Albertslund.  CIU har i dag 4.911 boliger i deres regi. KKIK tegner sig for 4.058 boliger.

Der findes endvidere indstillingsudvalg i Lyngby (PFIU) og i Roskilde (RIU). PFIU har 1.836 boliger og RIU har 1.377 boliger. CIU samarbejder med PFIU og RIU bl.a. om www.findbolig.nu.

Der skønnes at være i alt ca. 20.000 kollegie- og ungdomsboliger i Regionen (incl. private). Heraf er ca. 12.000 ungdomsboliger altså tilsluttet en af de fire fælles anvisninger i Regionen.

I Københavns Kommune er der ca. 8.300 kollegie- og ungdomsboliger, heraf ca. 1.800 private. Af de ca. 6.500 støttede kollegie- og ungdomsboliger står ca. 21 % udenfor fælles anvisning:

 

Aktuel anvisningsret til de støttede ungdomsboliger i København:

Anvisning

Almene ungdomsboliger

Støttede

private ungdomsboliger

Selvejende ungdomsbolig-institutioner

I alt

CIU

       1.238 (76 %)                                                                                      

35 (30 %)

2.322 (48 %)

3.595 (55 %)

KKIK

0

80 (70 %)

   1.501 (32 %)

1.581 (24 %)

Andre

  392 (24 %)

0

   976 (20 %)

1.368 (21 %)

I alt:

1.630 (100 %)

115 (100 %)

4.799 (100 %)

6.544 (100 %)

 

Der er således ikke i dag noget sted, hvor unge boligsøgende kan henvende sig og søge bolig i forhold til et samlet udbud af støttede ungdomsboliger i København.

 

1. Regelgrundlaget

Reglerne er forskellige for almene ungdomsboliger, selvejende ungdomsboliger og private støttede ungdomsboliger:

 

a) almene ungdomsboliger

For de almene ungdomsboliger gælder, at kommunen i henhold til almenboliglovens § 52 stk. 2 efter aftale med den pågældende boligorganisation kan bestemme, at der skal ske fælles anvisning. Den fælles anvisning kan være fælles for flere kommuner og kan samordnes med anden virksomhed, der tager sigte på formidling af boliger for unge.

Der er ca. 1.600 almene ungdomsboliger i Københavns Kommune, hvoraf godt 1.200 er tilsluttet CIU. De resterende ca. 400 almene ungdomsboliger ligger typisk integreret i bebyggelser med almene familieboliger, hvor de udgør en mindre andel. Med de almene boligorganisationers indtræden i CIU's bestyrelse i juni 2005, hvor de aktuelt beklæder formandsposten, vurderes mulighederne for, at flere af de almene ungdomsboliger tilsluttes CIU, som positive.

 

b) Støttede private ungdomsboliger

Hvad angår støttede private ungdomsboliger skal - jf. lov om støttede private ungdomsboliger § 7 stk. 4 - udlejeren indgå aftale om, at der skal ske fælles indstilling af lejere til mindst 80 % af de ledige boliger pr. år. Er det muligt - som i København - at vælge imellem flere fælles indstillinger, kan kommunen beslutte gennem hvilken, boligerne skal udlejes. Københavns Kommune har ikke truffet beslutning om, hvilken fælles indstilling der ønskes for de støttede private ungdomsboliger.

Indtil dato er kun færdiggjort 115 støttede private ungdomsboliger i København. Af disse er 35 tilsluttet CIU og 80 tilknyttet KKIK . Der er yderligere 185 boliger på vej, som forventes færdiggjort inden for de næste par år.

 

c) Selvejende ungdomsboliginstitutioner

Der er op i mod 4.800 selvejende ungdomsboliger i Københavns Kommune. Omkring 2.300 ungdomsboliger er tilknyttet CIU, 1.500 tilknyttet KKIK, mens de resterende knap 1.000 selvejende ungdomsboliger ikke er tilknyttet fælles indstilling. 

Det fremgår af Boligbyggerilovens § 79 stk. 2, at kommunen har mulighed for at træffe beslutning om, at der skal ske fælles indstilling til selvejende ungdomsboliginstitutioner i kommunen. Sådan indstillingsvirksomhed kan oprettes fælles for flere kommuner og kan samordnes med anden virksomhed, der tager sigte på formidling af boliger til unge.

Der er således i dag to fælles "anvisninger", som dækker det københavnske ungdomsboligmarked, nemlig CIU og KKIK. Loven tager ikke højde for den situation, at der er to konkurrerende "fællesanvisninger". 

Som led i overvejelserne om etablering af fælles anvisning er problemet blevet rejst overfor Socialministeriet.

Socialministeriet er enig i, at lovbestemmelsen giver kommunen adgang til at beslutte, at der kun skal være én fælles indstillingsvirksomhed, da intentionen bag lovbestemmelsen har været at tilgodese de uddannelsessøgende. Hvis kommunen træffer beslutning om fælles anvisning behøver de kun at søge ét sted.

Ministeriet mener imidlertid ikke, at der er hjemmel til, at kommunen umiddelbart kan beslutte, hvem der skal stå for den fælles indstillingsvirksomhed, herunder f.eks. vælge mellem CIU og KKIK.

Kommunen vil imidlertid efter ministeriets opfattelse kunne fastlægge en frist for, hvornår der skal være etableret en fælles indstillingsvirksomhed. Hvis en sådan beslutning ikke er efterlevet ved fristens udløb, vil kommunen formentlig i kraft af sine almindelige beføjelser som tilsynsmyndighed kunne beslutte, hvilken fælles anvisning kollegierne skal tilslutte sig, men det er tvivlsomt, hvor langt hjemmelen rækker.

 

2. Initiativer med henblik på regional anvisning

Tidligere by- og boligminister Jytte Andersen forsøgte i slutningen af 90'erne at få kollegie- og ungdomsboliger i de største uddannelsesbyer tilsluttet fælles anvisning ad frivillighedens vej. Initiativet blev fulgt op af Boligselskabernes Landsforening (BL), som i København har været medvirkende til, at størsteparten af de almene ungdomsboliger nu er tilsluttet CIU. Det lykkedes dog ikke i den ombæring at få etableret en fælles anvisning for alle i regionen. I november 2005 har det landsdækkende "Ungdomsboligråd" besluttet at nedsætte en arbejdsgruppe, som bl.a. skal se på, hvorledes lovgivningen på området kan gøres mere ensartet og styrke mulighederne for en fælles anvisning.

 

3. Behov for juridisk præcisering

Lovgivningen giver som nævnt ovenfor (jfr. afsnit 1c) kommunen mulighed for at beslutte, at kommunens egne selvejende ungdomsboliger skal tilknyttes en fælles anvisning. Andre kommuner kan træffe tilsvarende beslutning for selvejende kollegier, der er beliggende i deres kommune. For de almene ungdomsboligers vedkommende kræver sådan beslutning, at der indgås aftale med de enkelte boligorganisationer. Kun for de støttede private ungdomsboliger kan kommunen træffe beslutning om, hvilken fælles anvisning, der skal forestå anvisningen (80 % af de ledige boliger).

Sandsynligheden for, at kollegierne uden kommunens mellemkomst vil kunne nå til enighed om en fælles indstillingsvirksomhed, er næppe store.

Borgerrepræsentationen vedtog den 15. december 2005 "Boligplan 2005-08" (BR 755/05) bl.a. indeholdende en målsætning om, at kommunen - evt. ved statens mellemkomst - vil arbejde for, at der etableres en fælles venteliste for hovedstadsregionens kollegie- og ungdomsboliger.

I tilslutning hertil har Overborgmesteren i februar d.å. bedt Socialministeren om at se nærmere på de gældende regler om anvisning af støttede ungdomsboliger. Socialministeren har meldt positivt tilbage med forslag om, at Ministeriets embedsmænd sammen med forvaltningen gennemgår reglerne for at se, om der er behov for ændringer.  

 

III. Vurdering

Med henvisning til ovenstående foreslår forvaltningerne, at udformningen af permanente retningslinier for udlejning af støttede kollegie- og ungdomsboliger i København afventer den planlagte gennemgang af reglerne på området. Det foreslås, at Borgerrepræsentationen godkender, at de nuværende retningslinier for udlejning af støttede kollegie- og ungdomsboliger i forbindelse med studiestart forlænges indtil videre, idet erfaringerne hermed fortsat evalueres og inddrages i den videre afklaring.

Retningslinier for udlejning af støttede kollegie- og ungdomsboliger i Københavns Kommune i forbindelse med studiestart i efterårssemestret er vedlagt som bilag 2.

Med henblik på at sikre en hensigtsmæssig gennemførelse af de foreslåede retningslinier for kollegie- og ungdomsboliger har forvaltningerne forhandlet med CIU og KKIK og fået deres tilslutning til det som henholdsvis bilag 3 og 4 vedlagte forslag til aftale, som sikrer, at der etableres en særlig akutliste og samtidig fastlægger en fælles strategi for informationsindsats og erfaringsopsamling. CIU og KKIK repræsenterer til sammen ca. 80 % af de støttede ungdomsboliger i København svarende til ca. 5.200.

 

Økonomi

Udgifter til annoncering vil beløbe sig til ca. 70.000 kr. Der anvises kassemæssig dækning på Økonomiudvalgets budget, økonomisk forvaltning, drift funktion 6.51.1 (Information og Kommunikation)

 

Miljøvurdering

Sagstypen er ikke omfattet af Teknik- og Miljøforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes

 

 

BILAG

 

Bilag 1: Evaluering af udlejning til de akutte boligsøgende i 2005

Bilag 2: Retningslinier for udlejning af støttede kollegie- og ungdomsboliger i Københavns Kommune i forbindelse med studiestart i efterårssemestret

Bilag 3: Forslag til samarbejdsaftale mellem Centralindstillingsudvalget og Københavns Kommune om implementering af retningslinier for udlejning af støttede kollegie- og ungdomsboliger m.v.

Bilag 4: Forslag til samarbejdsaftale mellem Kollegiernes Kontor i København og Københavns Kommune om implementering af retningslinier for udlejning af støttede kollegie- og ungdomsboliger m.v.

 

 

 

Mette Lis Andersen          Claus Juhl


 

Til top