Endelig vedtagelse af lokalplan Krimsvej II, Amager Øst
Indstilling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at godkende lokalplan Krimsvej II (bilag 2) med ændringer som foreslået i afsnittet Løsning.
Problemstilling
Den 6. februar 2019 ophævede Planklagenævnet delvis en dispensation fra lokalplan 425 Krimsvej til byggeriet på Amager Strandvej 122. Lokalplanforslag Krimsvej II muliggør en retlig lovliggørelse af byggeriet. Derudover retter planforslaget generelt op på uklare og uhensigtsmæssige bestemmelser samt justerer byggemulighederne på Krimsvej 17B og Amager Strandvej 124. Amager Strandvej 124 huser i dag blandt andet Filipskolen.
Lokalplanforslaget blev godkendt i Teknik- og Miljøudvalget den 28. november 2022 og har været i høring fra 6. december 2022 til 31. januar 2023. Forvaltningen har modtaget 61 henvendelser. Høringen har givet anledning til ændringsforslag fra forvaltningen. Et ændringsforslag har været sendt i supplerende høring hos den berørte grundejer, Krimsvej 17B, fra den 17. februar til 3. marts 2023. Den supplerende høring har ikke givet anledning til yderligere ændringsforslag.
Løsning
Borgerrepræsentationen vedtog den 27. august 2009 lokalplan 425 Krimsvej, der muliggjorde udvikling af et funktionsblandet bykvarter. Efterfølgende har Borgerrepræsentationen vedtaget tillæg 1 til lokalplanen den 22. juni 2016 og tillæg 2 den 22. juni 2017. Tillæg 1 og 2 ændrede byggemulighederne for boliger og erhverv flere steder i området.
Lokalplanområdet indgår i et større tidligere industriområde syd for Prags Boulevard, der ligger omkring Amager Strandvej, Strandlodsvej og Krimsvej. Området er kendetegnet ved en sammensat karakter, og det er udviklet med varieret tæthed samt blandede bebyggelsesstrukturer og anvendelser. Lokalplan 425 Krimsvej med tillæg 1 og 2 vil blive ophævet i sin helhed i forbindelse med den endelige vedtagelse af lokalplan Krimsvej II.
Intentionerne og principperne i den tidligere planlægning er i videst muligt omfang videreført til lokalplanforslaget. Lokalplanforslaget indeholder ændringer i forhold til de hidtil gældende planer (bilag 8). Blandt andet muliggør planforslaget en retlig lovliggørelse af byggeriet på Amager Strandvej 122, øger mulighederne for at forbedre trafiksikkerheden på Krimsvej og ændrer på udpegningen af bevaringsværdige bygninger (bilag 9) og bevaringsværdige træer (bilag 10) i området. Ligeledes justerer planforslaget byggemulighederne på Krimsvej 17B og Amager Strandvej 124, hvor der endnu ikke er etableret byggeri i overensstemmelse med lokalplan Krimsvej med tillæg 1 og 2. Den endelige lokalplan Krimsvej II vil ikke få indflydelse på eksisterende, lovlige forhold i området.
Forslag til ændringer af lokalplanforslaget
På baggrund af den offentlige høring foreslår forvaltningen ændringer i lokalplanens bestemmelser. Der fastlægges maksimale bygningshøjder for de fire byggefelter på Amager Strandvej 120. Forvaltningen foreslår endvidere, at der fastlægges kompetencenormer, der tydeliggør muligheden for dispensation til en ændret indretning af vejtype a, bilparkering og cykelparkering på Amager Strandvej 124, og at det tydeliggøres, at den eksisterende placering af stiforbindelse a på stationstorvet kan ændres. De præcise forslag til ændringer fremgår af bilag 6.
Høring
Hovedsynspunkter fremkommet i høringsperioden
Forvaltningen har modtaget 61 henvendelser i høringsperioden (bilag 4). I bilag 5 er henvendelserne refereret med forvaltningens bemærkninger. Forvaltningen har sammen med Amager Øst Lokaludvalg afholdt et borgermøde den 18. januar 2022, hvor ca. 55 borgere deltog. Referat af mødet er vedlagt (bilag 7). Borgernes hovedsynspunkter i høringen er anført nedenfor.
Amager Øst Lokaludvalg har følgende hovedsynspunkter (bilag 4, henvendelse nr. 21):
- Amager Øst Lokaludvalg ønsker, at der fremadrettet er fokus på trafiksikkerhed i området og ser frem til, at Krimsvej bliver ombygget.
- Amager Øst Lokaludvalg udtrykker kritik af processen omkring byggeriet på Amager Strandvej 122, men ser frem til, at sagen bliver afsluttet.
Forvaltningens bemærkninger
Lokaludvalgets synspunkter er sammenfaldende med borgernes henvendelser, og forvaltningen kommenterer derfor samlet nedenfor.
Hovedsynspunkter i borgernes henvendelser
- I 18 henvendelser udtrykkes der kritik af trafiksikkerheden på Krimsvej, særligt med henvisning til at vejen ikke er blevet etableret som oprindeligt planlagt. I henvendelserne udtrykkes der ønske om, at Københavns Kommune giver økonomisk støtte til ombygning af vejen.
- I 13 henvendelser er der kritik af, at lokalplanforslaget muliggør en lovliggørelse af den delvist ulovlige bygning på Amager Strandvej 122.
- Med henvisning til trafiksikkerhed er der i 10 henvendelser ønske om, at Krimsvej lukkes mod Øresundsvej, eller at der etableres en lysregulering i krydset mellem de to veje.
- I 24 henvender udtrykkes der modstand mod lokalplanforslagets byggemuligheder på Amager Strandvej 124 og særligt mulighederne for at etablere en tagterrasse med en skolegård oven på Filipskolen den nordlige bygning på grunden. I henvendelserne argumenteres for, at den mulige tagterrasse er en væsentlig ændring ift. den hidtidige planlægning, og at den hævede skolegård vil medføre støj- og indbliksgener samt problemer med sikkerhed for beboerne på Amager Strandvej 122.
- I otte henvendelser udtrykkes der bekymring i forhold til højden på det højhus, der kan opføres i 12 etager på Amager Strandvej 120.
- I to henvendelser udtrykkes der et ønske om, at den eksisterende cykelparkering for Filipskolens skoleelever, der er etableret i en græsrabat mod øst, kan opretholdes. I henvendelserne argumenteres der for, at dette vil kunne skabe mere luft omkring nybyggeri på grunden.
- Metroselskabet oplyser, at metroforpladsen ved Øresund Station er omfattet af en teknisk aftale mellem Metroselskabet og Københavns Kommune, som skal respekteres.
Forvaltningens bemærkninger
- Krimsvej er en privat fællesvej, og det er grundejerforeningen og grundejerne i området, der har ansvar for at foretage de nødvendige ændringer af vejen. Københavns Kommune er i dialog med grundejerforeningen om, hvordan trafiksikkerheden på vejen kan forbedres. Københavns Kommune har ikke uden videre mulighed for at bidrage til ændringer af Krimsvej.
- Byggeri på Amagerstrandvej 122 skal lovliggøres enten fysisk eller retligt. Teknik- og Miljøudvalg besluttede den 27. november 2017, at der skal ske retlig lovliggørelse, hvilket bl.a. er baggrunden for lokalplanforslag Krimsvej II.
- Den endelige lokalplan Krimsvej II vil ikke være til hinder for, at Krimsvej lukkes mod Øresundsvej, eller at der etableres en lysregulering i krydset mellem de to veje. Vejmyndigheden vurderer dog, at vejreglernes kriterier for at signalregulere krydset ikke er opfyldt i den nuværende situation. Der er ikke stor trafikintensitet eller lange ventetider for sidevejstrafikken, og der er etableret fodgængerfelt og midterhelle, så fodgængere og cyklister kan krydse vejen af to omgange.
- I lokalplan Krimsvej var det muligt at opnå dispensation til en tagterrasse med en skolegård på den nordlige bygning på Amager Strandvej 124. Forvaltningen vurderer, at muligheden for at opnå dispensation til tagterrasser på grunden ikke vil medføre en væsentlig påvirkning af omgivelserne. Påvirkningen vil ikke overstige, hvad der er forventeligt i et tæt bymæssigt område. Skoler og deres friarealer er kategoriseret med de samme vilkår som rekreative områder i eller nær byområder, boligområder, udendørs opholdsarealer mv. Der er dispenseret til tagterrasser på næsten alle bygninger i området.
- Lokalplan Krimsvej med tillæg 1 og 2 og lokalplanforslag Krimsvej II har ikke haft bestemmelser om den konkrete bygningshøjde på Amager Strandvej 120, men alene bestemmelser om etageantal. Forvaltningen foreslår efter høringen, at der til den endelig lokalplan Krimsvej ll tilføjes bestemmelser, der fastlægger de maksimale bygningshøjder for de fire byggefelter på Amager Strandvej 120, herunder at bygningen i 12 etager tilføjes en maks. højde på 46,3 m.
- Forvaltningen foreslår, at det tydeliggøres i bestemmelserne, at det er muligt at opnå dispensation til en anden indretning af vejtype b, bilparkering og cykelparkering på Amager Strandvej 124. På den måde vil der senere kunne godkendes en alternativ indretning af vejtype b og parkering, hvis der kan blive sikret den nødvendige trafiksikkerhed på grunden.
- Lokalplanforslaget er i overensstemmelse med den tekniske aftale om metroforpladsen ved Øresund Station. Forvaltningen foreslår, at det tydeliggøres i bestemmelserne, at den eksisterende placering af stiforbindelse a på stationstorvet kan ændres.
Supplerende høring
Ændringsforslag vedrørende de maksimale bygningshøjder på Amager Strandvej 120 har været sendt i supplerende høring hos grundejeren. På baggrund af den supplerende høring har grundejeren hovedsageligt ytret et ønske om at kunne opføre højhuset på grunden i 14 etager i stedet for lokalplanforslagets fastlagte 12 etager. Grundejerens henvendelse fra den supplerende høring fremgår af bilag 4 og er behandlet i bilag 5. Henvendelsen har ikke givet anledning til yderligere ændringsforslag.
Politisk handlerum
- Det kan besluttes at ændre planforslagets afgrænsning, herunder om planforslaget skal udformes som et tillæg 3 til lokalplan Krimsvej, der kun omfatter grundene Krimsvej 17B samt Amager Strandvej 122 og 124. Teknik- og Miljøforvaltningen vurderer, at det vil lette byggesagsbehandlingen væsentligt, hvis der vedtages en ny lokalplan for hele lokalplanområdet, idet omfanget af dispensationsbestemmelser og kompetencenormer er reduceret væsentligt i lokalplanforslaget Krimsvej II.
- Det er muligt at til- og fravælge bygninger, der foreslås fastlagt som bevaringsværdige. Det vil forudsætte ny høring, hvis lokalplanforslagets udpegning af bevaringsværdige bygninger ændres.
Økonomi
Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.
Videre proces
Når Borgerrepræsentationen har vedtaget lokalplanen, bekendtgør Teknik- og Miljøforvaltningen denne i henhold til reglerne i planloven.
Søren Wille
/ Karsten Biering Nielsen
Beslutning
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 17. april 2023
Socialdemokratiet og Radikale Venstre stillede følgende ændringsforslag som erstatning af 1. at-punkt:
”at sagen sendes tilbage til Teknik- og Miljøforvaltningen med henblik på, at der alene reguleres på højde og bebygningsprocent og ikke på etageantal."
Ændringsforslaget blev vedtaget med 6 stemmer mod 3. 2 undlod at stemme.
For stemte: A, B, C og V
Imod stemte: Ø
Undlod at stemme: F og Å
Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:
”Det konservative Folkeparti ønsker at ændre parkeringsnormen, så parkeringsnormen fra den eksisterende lokalplan erstatter den parkeringsnorm der ligger i det fremlagte forslag – altså bevaring af den eksisterende parkeringsnorm.”