Mødedato: 17.04.2023, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Samarbejdsområder vedrørende muligt venskabsbysamarbejde med Sermersooq og Tórshavn (udsat sag)

Se alle bilag

På baggrund af et medlemsforslag stillet af Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Socialistisk Folkeparti og Venstre besluttede Borgerrepræsentationen den 1. december 2022, at alle fagudvalg udarbejder forslag til områder, det vil være meningsfyldte for Københavns Kommune at indlede et samarbejde med Sermersooq Kommune og Tórshavn Kommune om. Derefter kontakter Overborgmesteren de respektive kommuner med en invitation om at indgå i et venskabsbysamarbejde. Teknik- og Miljøudvalget skal derfor tage stilling til de af forvaltningen foreslåede potentielle samarbejdsområder. Det samlede oplæg til et formaliseret samarbejde mellem Københavns Kommune og hhv. Sermersooq og Tórshavn Kommune forelægges Borgerrepræsentationen inden budgetforhandlingerne for Budget 2024.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at de af forvaltningen tre foreslåede fagområder, som beskrevet i afsnittet Løsning, kan indgå som samarbejdsområder, hvis et venskabsbysamarbejde formaliseres med Sermersooq Kommune og Tórshavn Kommune.

Problemstilling

Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til, om et eller flere af de af forvaltningen foreslåede fagområder skal indgå som samarbejdsområder, hvis et venskabsbysamarbejde formaliseres mellem hhv. Sermersooq Kommune og Tórshavn Kommune (jf. afsnittet Løsning).

På nuværende tidspunkt har forvaltningen ikke afsat ressourcer til at kunne indgå i de foreslåede venskabsbysamarbejder, som vurderes at kræve et væsentligt ressourcetræk. Hvis Teknik- og Miljøudvalget vedtager at indstille et eller flere samarbejdsområder til venskabsbysamarbejdet, vil der blive gjort opmærksom på dette forud for Borgerrepræsentationens behandling af den samlede indstilling.

Løsning

Forvaltningen vurderer, at nedenstående samarbejdsområder vil være relevante i et eventuelt venskabsbysamarbejde med Sermersooq Kommune og Tórshavn Kommune. Forvaltningen har udvalgt disse tre områder med baggrund i erfaringer fra andre venskabsbysamarbejder samt øvrigt internationalt samarbejde. Forvaltningen mener, at der kan være god ræson i at samarbejde om energieffektivisering af kommunale bygninger. Dette er dog et fagområde, der fagteknisk er placeret i Københavns Indkøb og Ejendomme (KEID) i Økonomiforvaltningen, men indgår også i Københavns Kommunes klimamålsætning og dermed i arbejdet med den kommende klimaplan.

Energieffektivisering af kommunale bygninger

Dette område er fagteknisk placeret i Københavns Indkøb og Ejendomme (KEID) i Økonomiforvaltningen. KEID har bl.a. skabt overbevisende resultater i Kina, hvor de via myndighedssamarbejdet mellem Beijing og Københavns Kommune (finansieret af Udenrigsministeriet), har påvist energibesparelser på 25% i kinesiske bygninger.

Smart City

Der eksisterer allerede et formelt netværkssamarbejde med Tórshavn. Dette ville kunne udbygges, hvis finansiering blev sikret.

Cirkulær økonomi

Cirkulær økonomi vinder indpas, og Københavns Kommune har gjort sig gode erfaringer bl.a. på affaldsområdet og i forhold til cirkulært byggeri. Forvaltningen er bl.a. lead på et stort EU-projekt om cirkulært byggeri kaldet CIRCuIT. Erfaringerne herfra kan med fordel indgå i et venskabsbysamarbejde.

Politisk handlerum

Udvalget kan beslutte, hvilke samarbejdsområder de ønsker skal indgå i det samlede oplæg til et formaliseret samarbejde mellem Københavns Kommune og hhv. Sermersooq og Tórshavn Kommune. Forvaltningen foreslår, at udvalget udvælger de tre indstillede samarbejdsområder. Hvis udvalget har andre ønsker inden for forvaltningens ressort, kan de også foreslå dem. Det kunne fx være:

Klimaplaner med fokus på reduktion af CO2 og andre drivhusgasser

Københavns Kommune har stor erfaring med udvikling og implementering af klimaplaner, og Københavns nuværende klimamål vedr. CO2-neutralitet i 2025 er kendt verden over. Mange byer i Danmark og internationalt er nu i gang med at udvikle og implementere lignende klimaplaner. Sermersooq og Tórshavn kan have en interesse i at samarbejde herom.

Klimatilpasning og grønne byrum

Københavns tilgang til klimatilpasning er innovativ og inspirerer byer globalt. Både Tórshavn og særligt Sermersooq mærker også effekterne af klimaændringerne med stigende temperaturer og dermed også varmere og vådere byer. Dermed kan de have interesse i at samarbejde om klimatilpasning og grønne byrum.

Udvikling af mere bæredygtige havne

Både København, Nuuk og Tórshavn er havnebyer. Her har vi en fælles interesse i at videndele om udvikling af mere bæredygtige havne, herunder om affaldshåndtering og energieffektivisering. København har bl.a. gode erfaringer med at reducere CO2-udledningen og luftforureningen fra krydstogtsfartøjer i Københavns havn.

Borgerinddragelse og borgerrettede tiltag

Samtlige områder vil skulle inddrage borgerne i de respektive byer. Hvad end der er tale om klimatilpasning eller Smart City, er borgerinddragelse et væsentligt element. Københavns Kommune har gode erfaring med borgerinddragelse, og vil også kunne lære af de tilgange, der benyttes i Sermersooq og Tórshavn.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune, da gennemførelsen vil afhænge af, at Borgerrepræsentationen afsætter finansiering i kommende budgetforhandlinger. Det samlede oplæg til et formaliseret samarbejde mellem Københavns Kommune og hhv. Sermersooq og Tórshavn forventes forelagt Borgerrepræsentationen inden budgetforhandlingerne for Budget 2024. På baggrund af en mulig venskabsbyaftale, der også afspejler venskabsbyernes konkrete samarbejdsønsker, forventes det, at der bliver udarbejdet et samlet budgetforslag af Økonomiforvaltningen.

Videre proces

Når alle udvalg har udpeget fagområder, de finder relevante for et muligt venskabsbysamarbejde med hhv. Sermersooq og Tórshavn, har Borgerrepræsentationen pålagt Overborgmesteren at kontakte de respektive kommuner med en invitation om at indgå i et venskabsbysamarbejde. Denne dialog forventes at pågå i april 2023.

Derefter skal et samlet oplæg til et formaliseret samarbejde mellem Københavns Kommune og hhv. Sermersooq Kommune og Tórshavn Kommune forelægges Borgerrepræsentationen inden budgetforhandlingerne for Budget 2024.

                                                    Søren Wille   

                                                                     /Karsten Biering Nielsen

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 17. april 2023

 

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Til top