Mødedato: 17.03.2014, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Håndtering af organisk affald fra husholdninger

Se alle bilag
Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til indsamling af organisk affald fra villaer og udvikling af innovative behandlingsmetoder. Initiativet vil bidrage til en øget genanvendelse, jf. Ressource- og Affaldsplan 2018.

Indstilling og beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender, 

  1. at Københavns Kommune træffer en principbeslutning om REnescience og derfor indleder et innovationssamarbejde med parter i energisektoren for at kunne udarbejde et beslutningsgrundlag med henblik på etablering af et fuldskala REnescience anlæg
  2. at dagrenovationsordningen for villaer udvides fra 1. marts 2015, så den omfatter indsamling af kildesorteret organisk affald til genanvendelse
  3. at de nuværende beholdere til dagrenovation fra 1. marts 2015 udskiftes til todelte 240 l beholdere til restaffald og organisk affald samt at tømningsfrekvensen for villaer ændres, således at der er ugetømning om sommeren og 14. dages tømning resten af året.

Problemstilling

København har siden 1980’erne sendt store mængder affald til forbrænding og været gode til at udnytte energien i affaldet, men oplever nu et øget behov for også at genanvende de ressourcer, der er indeholdt i affaldet. Danmark er på EU-niveau blandt de lande, der forbrænder mest affald, og en øget genanvendelse af affaldets ressourcer er en væsentlig forudsætning for at nå kommunens mål om CO2 neutralitet i 2025. Øget genanvendelse af organisk affald indgår derfor som initiativ i Ressource- og Affaldsplan 2018, der blev vedtaget af Borgerrepræsentationen den 13. december 2012. Initiativet skal bidrage til planens mål om at øge genanvendelsen af husholdningsaffald fra 27 % til 45 % i 2018. I regeringens forslag til den nationale ressourceplan for affaldshåndtering "Et Danmark uden affald" er målet, at 50 % af affaldet genanvendes i 2022.

REnescience-teknologien anses for at være en lovende teknologi til brug for udnyttelsen af det organiske affald. REnescience er en metode, hvor man med enzymer nedbryder det organiske affald og skaber en væske, der efterfølgende kan omdannes til biogas. Med udvalgets godkendelse vil forvaltningen indlede et innovationssamarbejde med parterne bag REnescience pilotanlæg, dvs. Amager Ressourcecenter og DONG Energy, der på sigt kan gøre København førende inden for affaldshåndtering. Via denne innovation kan der udvikles nye metoder, som bedre udnytter ressourcerne, rummer potentiale for grøn vækst og beskæftigelse, og som er attraktive for København og andre storbyer.

Der vil imidlertid gå en årrække før REnescience-teknologien kan være i drift, så den kan behandle Københavnernes affaldsmængder på knapt 160.000 tons. Derudover er REnescience-teknologien forbundet med usikkerhed i forhold til de lovmæssige rammer. På nuværende tidspunkt definerer lovgivningen, at REnescience-teknologien ikke er en genanvendelsesmetode, da restproduktet ikke kan komme ud på landbrugsjord.

Løsning

Forvaltningen anbefaler derfor at følge to spor, som kan føre til bedre udnyttelse af ressourcerne i det organiske affald:

  • For det første at Københavns Kommune går forrest og medvirker til udvikling af innovative affaldsløsninger gennem anvendelse af REnescience teknologien. Forvaltningen vil i den kommende periode arbejde for at etablere et beslutningsgrundlag, så REnescience løsningen kan tilbydes Københavns Kommune. Bl.a. skal de organisatoriske, finansielle og planmæssige forhold udredes. Det forventes, at behandlingsomkostningerne ligger på niveau med den nuværende forbrændingsløsning, så løsningen er omkostningsneutral for Københavns Kommune.
  • For det andet anbefales det, at der allerede fra marts 2015 indføres ændret indsamling af dagrenovationen for de første 13.000 ud af i alt 20.000 villaer, så restaffaldet og den organiske del kildesorteres og indsamles i to fraktioner. De resterende 7.000 villaer inkluderes i ordningen fra 2016 i forbindelse med senere udbud. Dermed kan ressourcerne i det organiske affald blive udnyttet indtil en afklaring og udvikling af potentialet i en REnescience-løsning foreligger.

Såfremt kildesortering ikke indarbejdes i udbuddet, vil det kunne få som konsekvens, at der de næste fem år ikke sker sortering og genanvendelse af det organiske affald fra en stor del af Københavns villaer, så genanvendelsesmålene i Ressource- og Affaldsplanen vil skulle nedjusteres. Indsamlingen af affald hos etageboligerne påvirkes ikke med denne indstilling.

Udnyttelse af kapaciteten i REnescience pilotanlægget

Det eksisterende REnescience forsøgsanlæg på Amager Ressourcecenter har en kapacitet på 3-4.000 ton affald om året. Kapaciteten udnyttes ikke pt., men det anbefales så vidt muligt at udnytte pilotanlæggets kapacitet til dagrenovation fra etageejendomme. Ved at udnytte kapaciteten kan der hentes erfaringer med mulighederne for at genanvende materialerne fra processen og opnås driftserfaringer fra bioforgasning og udnyttelse af gassen.

Affaldet sorteres for at komme derhen, hvor det gør størst gavn

Kildesortering af det organiske affald fra villaer vil give mulighed for at øge genanvendelsen og udnytte ressourcerne i organisk affald i den mellemliggende periode, hvor mulighederne i REnescience pilotanlæg afklares og forbedres. Ordningen kan give erfaringer med at håndtere organisk affald og udnytte biogassen fra København. Restaffaldet, der ikke er egnet til genanvendelse, vil fortsat skulle brændes med energiudnyttelse på I/S Amager Ressourcecenter og I/S Vestforbrænding.

Det organiske affald fra villaer vil blive behandlet på et biogasanlæg, hvor der udvindes biogas af affaldet. Efterfølgende udnyttes gødningsstofferne ved at komposten udspredes på landbrugsjord.

Forvaltningen vil arbejde for en bynær behandlingsløsning, så transportbehovet begrænses mest muligt. Såfremt det ved ordningens igangsættelse ikke er lykkedes at etablere en bynær behandlingsløsning, kan det organiske affald midlertidigt afleveres på Biovækst i Holbæk, indtil en bynær løsning er etableret. Forvaltningen vil give en status til udvalget om det aktuelle behandlingssted inden ordningen udrulles 1. marts 2015. Transporten af affaldet til Holbæk er som sådan ikke problematisk, idet transporten kun bruger ca. 2 % af det energiindhold, der kan udvindes af affaldet. Samtidig er vurderingen, at gødningsstofferne ikke kan udnyttes i København og derfor alligevel skal transporteres ud af byen.

Borgerne vil gerne sortere det organiske affald fra

Ordningen med udsortering og udnyttelse af det organiske affald i 2015 foreslås også, fordi mange borgere ønsker at gøre en forskel og sortere affaldet. Kommunens kundetilfredshedsundersøgelser viser, at hovedparten af borgerne er interesseret i at sortere mere, og 78 % af de adspurgte svarer i en undersøgelse i 2012, at de ville udsortere organisk affald, hvis de fik mulighed for det. Forsøg med sortering af organisk affald fra villaer i Rødovre i 2010 viste, at 85 % af de adspurgte borgere var ”tilfredse” eller ”meget tilfredse” med ordningen. Tilfredsheden blev især begrundet med, at ordningen er god for miljøet. Lignende resultater ses i en landsdækkende undersøgelse gennemført i 2013, se bilag 1.

Ikke flere beholdere og ingen lugtgener

Ud fra en samlet vurdering anbefaler forvaltningen indsamling i todelte beholdere med ugetømning om sommeren (juni-august) og 14-dages tømning resten af året. Todelte beholdere giver mulighed for at begrænse antallet af beholdere ved den enkelte husstand, og det giver et ensartet udseende, når der benyttes samme beholdertype til henholdsvis organisk og restaffald samt til plast og metal. Det betyder, at villaerne, som kildesorterer organisk affald, ikke vil opleve, at der kommer ekstra beholdere med denne beslutning. Den samlede gennemsnitlige gebyrstigning vil være 20 kr. pr. husstand pr. år.

Med den anbefalede løsning får alle villaer i København én todelt beholder på 240 l, som er opdelt af en skillevæg. Der er et rum til restaffald på 160 l og et til organisk affald på 80 l. Beholderen tømmes med en tokammer skraldebil, så det organiske affald og restaffald holdes adskilt. Da løsningen er en del af et samlet villakoncept med en ny tilsvarende beholder på 240 l til plast og metal, som tømmes hver ottende uge, vil der som hovedregel være den samme affaldsvolumen til rådighed ved den enkelte husstand som i dag. Husholdninger med meget restaffald vil, mod betaling, kunne bestille en ekstra beholder.

Erfaring fra den dialogbaserede implementering af beholdere til plast og metal i etageboliger vil danne grundlag for implementering af den nye villaordning. Der vil være mulighed for at tilpasse affaldssystemet til lokale forhold i områder med særlige udfordringer. Særligt ved rækkehuse, byggeforeningshuse og andre steder med meget små haver, kan der blive tale om fælles beholdere til flere husstande, se bilag 3.

Økonomi

Den anbefalede løsning vil medføre samlede merudgifter til indsamling af affaldet på ca. 5,8 mio. kr. årligt svarende til 20 kr. årligt pr. husstand. Desuden skal investeres ca. 9 mio. kr. til indkøb af nye affaldsbeholdere. Denne investering kan på affaldsområdet fordeles over 4 år svarende til 8 kr. pr. husstand pr. år. Den nye ordning for villaer er takstfinansieret og indeholdt i den fremlagte økonomi for Ressource- og Affaldsplan 2018. Investering i beholdere og biler afskrives således i løbet af den kommende udbudsperiode og investeringerne vil ikke belaste økonomien i en eventuel overgang til en REnescience løsning i næste udbudsrunde. Evt. overflødige beholdere kan anvendes i andre sammenhænge.

De samlede udgifter indgår i de årlige takstberegninger og vil ikke medføre takststigninger ud over, hvad der allerede er forudsat i forbindelse med beslutningen i Teknik- og Miljøudvalget d. 3. juni 2013 om udviklingen i taksterne på affaldsområdet.

Videre proces

Såfremt indstillingen godkendes, vil affaldsordningen for genanvendelse af det organiske affald blive inkluderet i det udbudsmateriale for affaldsindsamling, der er under udarbejdelse. Udbuddet vil blive bekendtgjort medio april 2014 med entreprisestart 1. marts 2015 og løber som udgangspunkt i fem år. Affaldsordningen vil også blive indarbejdet i ”Regulativ for Husholdningsaffald”, som efter offentlig høring skal vedtages i Borgerrepræsentationen. Regulativet skal træde i kraft senest 1. marts 2015, hvorefter ordningen implementeres etapevis i bydelene.

Senest i 2015 forventes det afklaret, om Miljøstyrelsen vil tillade at afgasset biomasse fra REnescience-behandlet dagrenovation kan udbringes på landbrugsjord. Herefter vil Teknik- og Miljøudvalget få forelagt et beslutningsgrundlag for etablering af et fuldskala REnescience anlæg til behandling af dagrenovation. Beslutningsgrundlaget skal omfatte afklaringer om placering, VVM og andre planmæssige forhold, miljøgodkendelse, finansiering, ejerskab/organisering og tidsplan. Samtidig vil udvalget få forelagt en indstilling om indsamling af dagrenovation fra etageboliger. 


                    Pernille Andersen 
                                                                /Simon Kjær Hansen

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet 17. marts 2014

Socialdemokraterne stillede ændringsforslag til indstillingens 2. at-punkt og tilføjede et 3. at-punkt, hvorved det eksisterede 3. at-punkt blev til 4. at-punkt:

Fra:
2. at dagrenovationsordningen for villaer udvides fra 1. marts 2015, så den omfatter indsamling af kildesorteret organisk affald til genanvendelse

Til

2. at dagrenovationsordningen for villaer udvides fra 1. september 2015, så den omfatter indsamling af kildesorteret organisk affald som et frivilligt tilbud. Det skal ikke være forbundet med yderligere omkostninger at være tilmeldt den frivillige ordning.

3. at der i forbindelse med dagrenovationsordningen igangsættes forsøg med ikke kildesorteret dagrenovation ved brug af REnescience teknologi svarende til REnescienceanlæggets kapacitet.

Som konsekvens heraf ændres pkt. 3. fra

3. at de nuværende beholdere til dagrenovation fra 1. marts 2015 udskiftes til todelte 240 l beholdere til restaffald og organisk affald samt at tømningsfrekvensen for villaer ændres, således at der er ugetømning om sommeren og 14. dages tømning resten af året.

Til

4. at de nuværende beholdere til dagrenovation fastholdes, men at der fra 1. september 2015 opstilles beholdere til organisk affald til de husstande, som frivilligt tilmelder sig ordningen. Der foretages et udbud af affaldsordningen, hvor skraldebilerne evt indrettes med flere kamre således, at de både kan tømme organisk affald og dagrenovationsaffald uafhængigt af hinanden. Tømningsfrekvensen for almindelig dagrenovation fastholdes til ugetømning, mens tømningsfrekvensen for bioaffald hver anden uge.

F stillede ændringsforslag til 2. at-punkt i A’s ændringsforslag, således at man ikke skal tilmelde sig, men framelde sig ordningen.

For ændringsforslaget stemte 4 udvalgsmedlemmer: Ø og F
Imod ændringsforslaget stemte 7 udvalgsmedlemmer: A, B, V, I og C
Ingen udvalgsmedlemmer undlod at stemme.

Ændringsforslaget til ændringsforslaget blev ikke vedtaget.


Der blev stemt om ændringsforslaget fra A:

For ændringsforslaget stemte 10 udvalgsmedlemmer: Ø, A, B, V, I og C
Imod ændringsforslaget stemte 0 udvalgsmedlemmer
1 udvalgsmedlem undlod at stemme: F

Ændringsforslaget blev godkendt.

Indstillingens 1. at-punkt blev godkendt.

F afgav følgende protokolbemærkning:

”SF mener, at det er vigtigt, at udgangspunktet for københavnerne er, at de er tilmeldt en affaldsordning, hvor vi genanvender det organiske affald. Ikke at vi som udgangspunkt forbrænder vores organiske affald, og borgerne skal bruge tid og energi på at tilmelde sig genanvendelse, som burde være det mest naturlige.”
Til top