Mødedato: 17.03.2014, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Godkendelse af aktiviteter i "Grøn hverdag og livskvalitet" 2014

Se alle bilag
Teknik- og miljøudvalget skal godkende årets aktiviteter, som videreføres eller iværksættes som led i ”Grøn hverdag og livskvalitet”, Agenda 21-plan 2012-15.

Indstilling og beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

1. at 15 aktiviteter videreføres og iværksættes i 2014 som led i ”Grøn hverdag og livskvalitet”, Agenda 21-plan for 2012-2015 (bilag 1).

Problemstilling

”Grøn hverdag og livskvalitet”, Agenda 21-plan for 2012-2015, blev vedtaget af Borgerrepræsentationen den 24. januar 2013. Ifølge planloven skal kommunen hvert 4. år udarbejde en strategi for at bidrage til en bæredygtig udvikling (lokal Agenda 21). Hvert år fremlægger forvaltningen for Teknik- og Miljøudvalget, hvilke aktiviteter som kan videreføres og igangsættes.

Der blev i december 2013 givet en status på aktiviteterne i 2013 på TMU-portalen (bilag 2). Forvaltningen har i 2014 valgt 15 aktiviteter, der kan gennemføres inden for den eksisterende budgetramme (bilag 1).

Løsning

”Grøn hverdag og livskvalitet” indeholder et katalog med i alt 17 aktiviteter, der fremmer københavnernes mulighed for at agere miljø- og klimabevidst i hverdagen. Heraf videreføres eller igangsættes 15 af disse i 2014 i mindre omfang. Aktiviteterne understøtter de mål, planer og visioner, der allerede arbejdes med for at gøre København til en bæredygtig by. Det gælder fx Ressource- og Affaldsplan 2018, KBH 2025 Klimaplanen, Klimatilpasningsplanen og Handlingsplan for Grøn Mobilitet.

Aktiviteterne støtter op om den direkte og borgerrettede indsats i disse planer, hvor samarbejdet med københavnerne spiller en væsentlig rolle for at nå målene i planerne.

Desuden er der i 2014 en klar kobling til Sharing Copenhagen og Miljøfestivalen i forhold til planens mål om at skabe en grønnere hverdag for københavnerne. Hvor Sharing Copenhagen og Miljøfestivalen har en mere eventpræget karakter, har Agenda 21-planen en intention om at skabe løsninger af blivende værdi.

Københavnernes indsats er en central forudsætning for, at miljø- og klimamålene kan realiseres. Fx skal op til en tredjedel af CO2 reduktionspotentialet frem mod 2025 komme fra indsatser, som københavnerne har direkte og indirekte indflydelse på.

Aktiviteterne er med til at understøtte en efterspørgsel fra københavnerne. En spørgeskemaundersøgelse fra kommunens borgerpanel (fra 2012) viser, at 80 % af borgerne vurderer, at det er vigtigt, at kommunen bidrager til borgernes muligheder for selv at gøre noget for miljøet. Undersøgelsen fortæller også, at københavnerne opfatter det som særligt vigtigt at kunne gøre en miljøindsats i forhold til den daglige transport, energibesparelser i hjemmet samt reduktionen af affaldsmængden. Men det er samtidig de områder, hvor borgerne finder det sværest selv at gøre en indsats.

Målet med agendaplanens aktiviteter er derfor at inddrage borgerne på en ny måde, så borgere, brugere og virksomheder sammen med kommunen udvikler byen, så det bliver nemmere for københavnerne at agere miljø- og klimabevidst i hverdagen og samtidig øge livskvaliteten. Et eksempel, hvor forvaltningen har arbejdet med adfærd på en ny og innovativ måde er i forbindelse med renholdelseskampagnen ’REN kærlighed til KBH’. Her har forvaltningen givet københavnerne det lille puf - nudge – hen til skraldespanden ved at svøbe byens skraldespande ind i lysegrøn folie og vise vejen hen til skraldespandene med grønne fodspor. Dette medvirkede til at give et fald i mængden af henkastet affald på 8 % i følge affaldstællinger af henkastet affald i juni 2011 og juni 2012.

Aktiviteter i 2014

Aktiviteterne i Agenda 21-planen er grupperet i fem temaer: Hjemme, Transport, Ressourcer, Byrum og et Tværfagligt tema. Herunder er der givet et par eksempler på indholdet i årets aktiviteter.

Under temaet ”Hjemme” blev der sat pilotprojekter i gang i 2013. Der skal fortsat arbejdes på at understøtte KBH 2025 Klimaplanens hovedmålsætninger om at reducere varme og elforbruget i husstandene ved at skabe viden og vejledning om energirenovering til københavnerne. Konkret samarbejdes der med boligselskabet AKB København i Sydhavnen samt Byfornyelsen med at påvirke beboeradfærd i forhold til energibesparelser og indeklimaforbedringer.

I samarbejde med flere lokaludvalg arbejdes med, hvordan der kan gives hjælp til selvhjælp for københavnerne til at lave projekter om lokal afledning og anvendelse af regnvand.

Under temaet ”Ressourcer” vil ”Kreative ressourceværksteder” være med til at fremme at flere genbrugsegnede effekter kan omdannes til gavn og glæde for nye brugere. Her er der også kobling til transporttemaets ”Mere og sjovere cykling i byen”, hvor cykelværkstedet ”Pimp og Pump” modtager cykeldele fra Borgervængets genbrugsstation. Derved understøttes Ressource- og Affaldsplanens målsætning om øget direkte genbrug og reduktion af mængden af affald samt målet om at blive Verdens bedste cykelby.

Under temaet ”Tværfagligt” er Klimaambassadøruddannelsen et undervisnings- og handlingsprogram, der klæder københavnske unge på, så de kan være aktive medskabere af fremtidens bæredygtige samfund. Her er det Børne- og Ungdomsforvaltningen, som er drivkraften, og de indgår i tre Sharing Copenhagen aktiviteter i løbet af 2014.

De enkelte aktiviteter bliver typisk realiseret i et samarbejde med forskellige aktører - andre forvaltninger, lokaludvalg, områdeløft, byfornyelsen, virksomheder og borgere. Desuden er nogle af aktiviteterne i 2014 knyttet til Sharing Copenhagen.

For en række aktiviteters vedkommende arbejdes der med mindre pilotprojekter, der er mulige at realisere inden for forvaltningens eksisterende budgetramme. Det har i forlængelse heraf ikke for 2014 været muligt at prioritere aktiviteterne ”Grøn innovation med københavnere” og Klimabevidst arbejdskultur”.

Aktiviteterne er beskrevet mere indgående i bilag 1.

Kommunens rolle fremover

Kommunen kan nå endnu længere med adfærdspåvirkninger og med kommunen som facilitator for på denne måde at nå kommunens målsætninger på miljøområdet. Fx viser erfaringer og undersøgelser (KBH 2025 Klimaplanen, Statens Byggeforskningsinstitut m.fl.), at der er et stort energibesparelsespotentiale i at få borgerne til at energirenovere deres boliger i den eksisterende boligmasse i København og generelt i at få skabt en en mere miljøvenlig adfærd i deres bolig. Forvaltningen vurderer, at potentialet kan fremmes ved at udrulle en mere omfattende opsøgende indsats over for aktører som fx den almene sektor, andelsboligforeninger og grundejerforeninger i større dele af byen. Der er, som et eksempel i KBH 2025 Klimaplanen, forudsat en øget renoveringstakt med ½ procent, som skal hjælpe med at nå målsætningen om 20 % varmebesparelse og 10 % elbesparelse i boligmassen.

Med kommunen som facilitator vil en sådan indsats kunne resultere i, at beboere får mulighed for indgå i et samarbejde med deres boligselskab om at skabe grønne løsninger, som medfører et lavere energiforbrug og indeklimaforbedringer. Herunder fx installering af termostater, udskiftning til energi- og støjreducerende vinduer og renovering af ventilation. Dette kan give betydelige miljøgevinster og medvirke til, at kommunen når CO2 neutralitetsmålsætningen og får skabt en mere bæredygtig by, hvor københavnerne får bedre muligheder, viden og vejledning fra kommunen til at agere klima- og miljøbevidst i deres hverdag. Dette arbejde kræver dog, at der afsættes flere midler end i dag.

Økonomi

Forvaltningens forslag til aktiviteter, der videreføres og iværksættes i 2014, kan finansieres indenfor Teknik- og Miljøforvaltningens eksisterende budgetrammer og af takstmidler.

Forvaltningen har i 2014 afsat 230.000 kr. inden for budgettet til Agenda 21 aktiviteter, og der er afsat 500.000 kr. fra takstmidler på affaldsområdet til aktiviteten ”Mere genanvendelse gennem forsøg hos borgerne” (beslutning i Borgerrepræsentationen den 13. december 2012). Herudover er transportaktiviteterne særskilt finansieret af andre budgetter. For yderligere oplysninger henvises til den enkelte aktivitet i bilag 1.

Aktiviteterne, der gennemføres og iværksættes i 2014, er i omfang og niveau bestemt af de ovenstående rammer. Eksemplet i ”Kommunens rolle fremover” illustrerer, at en forstærket indsats for at inddrage københavnerne i løsningen af miljøudfordringerne nødvendiggør en særskilt finansiering i de kommende års budgetter.

Videre proces

I slutningen af 2014 vil Teknik- og Miljøudvalget få en orientering om resultaterne af de aktiviteter, som gennemføres i 2014.




                     Pernille Andersen

                                                                      / Simon Kjær Hansen

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet 17. marts 2014

Indstillingen blev godkendt.
Til top