Teknik- og Miljøudvalgets studieture i perioden 2014 - 2017
Teknik- og Miljøudvalget skal træffe beslutning om, hvilke rejser udvalget skal på i valgperioden 2014-2017.
Indstilling og beslutning
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller,
- at Teknik- og Miljøudvalget godkender, at klimatilpasning, affaldshåndtering, fremkommelighed samt det gode storbyliv (arkitektur, attraktive byrum m.v.) skal være temaer, der skal arbejdes videre med som temaer for udvalgets studieture for valgperioden 2014-2017.
- at der arbejdes videre med to oversøiske studieture, således at der gennemføres en studietur til Singapore/Melbourne fra 2.-11. januar 2015 og en studietur til Tokyo/Kyoto fra 8.-16. maj 2016.
Problemstilling
Udvalget drøftede studieture på mødet 4. marts 2014 og ønskede oplæg til to oversøiske studieture. Udvalgets studieture sker normalt med udgangspunkt i et givet tema. Udvalget skal nu beslutte temaet for udvalgets to oversøiske studieture for valgperioden samt valg af destinationer.
Løsning
Det har i sidste valgperiode været kutyme, at Teknik- og Miljøudvalget tager på to oversøiske studieture i valgperioden. Studieture har dels et fagligt indhold, hvor forskellige destinationer kan give input til helt nye løsninger eller rumme inspirerende best practice på områder, som Købehavn i forvejen arbejder med. Studieture har desuden et socialt indhold, der skal være med til at styrke udvalgets politiske samarbejde.
Studieturenes frekvens
Udvalget drøftede frekvens og destinationer på mødet den 4. marts 2014. Af hensyn til det faglige indhold, og af budgetmæssige årsager, foreslår forvaltningen, at udvalget godkender den kutyme ift. frekvens og oversøiske ture, der var gældende i seneste valgperiode. Det vil sige, at udvalget i perioden 2014-2017 tager på to oversøiske studieture.
Teknik- og Miljøudvalgets seneste studieture gik til:
- Shanghai fra 25. – 30. oktober 2010 (samlet pris 281.216 kr.)
- Nordamerika fra 1. – 9. juli 2012 (samlet pris 436.399 kr.)
Studieturenes tema
Oversøiske destinationer giver mulighed for at søge helt ny inspiration og viden i forhold til de løsninger, som København og andre europæiske storbyer arbejder med.
Udgangspunktet for udvalgets studieture er, hvilke temaer udvalget ønsker at studere for at få inspiration til gode løsninger for København. Givet de gældende strategier for byen (fx Klimaplanen, Klimatilpasningsplan, Ressource- og Affaldsplan 2018 m.v.) samt kommende beslutninger i forhold til revision af strategierne ”Miljømetropolen” og ”Metropol for Mennesker” foreslås det, at udvalget godkender, at hhv. klimatilpasning, affaldshåndtering, fremkommelighed samt det gode storbyliv skal være de temaer, der skal arbejdes videre med som temaer for udvalgets studieture for denne valgperiode.
Studieturenes destination
På baggrund af de foreslåede temaer for udvalgets studieture i 2014-2017 peger forvaltningen på følgende byer og lande som destinationer for udvalgets studieture, der alle rummer mulighed for at studere flere af de nævnte temaer.
- Singapore eventuelt kombineret med Melbourne fra 2.-11. januar 2015
Konceptet for studieturen kan være fokus på storbyernes forskellige strategier i forhold til udfordringer med befolkningstilvækst, infrastruktur og klimaforandringer.
Singapore:
Singapore er et af Asiens økonomiske magtcentre, som har håndteret mange samfundsmæssige udfordringer gennem byudvikling. Singapore har forbedret levestandarden for sine indbyggere gennem en særlig succesfuld byplanlægning, transportudvikling, vandforsyning samt sociale boligkomplekser. Byen har desuden et velfungerende og rent transportsystem bestående af både busser, letbaner (LRT) og metrosystem (MRT). Transportnetværket understøttede den langsigtede byudviklingsstrategi, hvor transportpolitikken var et vigtigt element. I Singapore bygges der i høj grad efter transportnetværket. Singapore har desuden LTA Academy (the Land Transport Authority), som har til formål at være forum for international udveksling af viden i relation til transport. LTA Academy har 40 års erfaringer med byudvikling og transport. Endelig har Singapore Future Cities Laboratory (FCL) er et tværfagligt forskningscenter med fokus på bæredygtighed i byer set i en global ramme. Det er hjemsted for et fællesskab af over 100 forskere, der arbejder på forskellige temaer i relation til fremtidens byer og miljømæssig bæredygtighed.
Melbourne:
Bliver betragtet som Australiens bedste by. Magasinet ”The Economist” har i 2012 og 2013 kåret Melbourne som verdens bedste by og Melbourne var nr. 2 efter København på magasinet ”Monocle” liste over ”most liveable cities”. Melbourne lader sig ofte inspirere af København og har arbejdet tæt sammen med Gehl Arcitects, men har også en utrolig kompetent måde at udvikle by og byrum på. Byen er i fuld gang med at udvikle de gamle havnearealer og har som målsætning, at blive en af verdens 10 mest bæredygtige byer.
Ligesom København har Melbourne også udfordringer. Klimaforandringer opleves allerede på nært hold, hvor tørke, skovbrande og varmere temperaturer presser byens vandforsyning til det yderste. Herudover har Melbourne de seneste år oplevet en enorm befolkningstilvækst, der betyder at byen forventes at rumme en million nye borgere i 2025. Det presser byens infrastruktur , hvilket vil kræve massive investeringer i de kommende år.
- Tokyo eventuelt kombineret med Kyoto fra 8.-16. maj 2016
Tokyo er hovedstad i Japan, og der bor ca. 13 mio. mennesker. Noget af det, der kendetegner byen er dens nyere arkitektur og byrum, der er formet af byens historie, hvor tidligere jordskælv og bombardementer har lagt byen i ruiner. Tokyo har arbejdet bevidst med udbygning af gadetræer og grønne områder bl.a. gennem programmet "10 Year Project for Green Tokyo", der udløber i 2016. Tokyo arbejder med klimatilpasning og nedbringelse af byens CO2-udslip. Tokyo er kendt for velfungerende automatiske cykelparkeringsanlæg, kollektiv transport og innovative parkeringsløsninger. Håndtering af affald og renholdelse af byen er andre tematikker, hvor Tokyo har særlige løsninger. I 2020 skal Tokyo igen være OL-by og forberedelserne er gået i gang. En studietur til Tokyo vil kunne kombineres med en togrejse til Kyoto, der var kejserby frem til 1868. Kyoto giver et godt indblik i Japans historie og rummer mange historiske paladser, templer og haver, der gjorde, at byen blev skånet for allierede bombardementer under 2. verdenskrig.
Økonomi
Videre proces
Teknik- og Miljøforvaltningen vil på baggrund af udvalgets beslutninger i forhold til temaer og destinationer arbejde videre med planlægningen af valgperiodes to studieture.
Pernille Andersen
/ Peter Søndergaard
Beslutning
Indstillingen blev godkendt.