Drøftelse af Hop on Hop off-busser
Teknik og Miljøudvalget skal drøfte Hop on Hop off-busserne i København, kommunens høringssvar til staten ved ansøgning om rutetilladelser og afgørelser om stoppesteder.
Indstilling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller over for Teknik- og Miljøudvalget,
-
at Teknik- og Miljøudvalget drøfter Hop on Hop off-busser, høringssvar og stoppesteder.
Problemstilling
Teknik- og Miljøudvalget har bedt om at drøfte Hop on Hop off-busserne, da forvaltningen har varslet en praksisændring i Middelalderbyen, som vil få betydning fra 2021(bilag 2 og 3).
Hop on Hop off-busserne kører på rutetilladelser givet af staten, og forvaltningen giver høringssvar i forbindelse med nye ruter. Teknik- og Miljøudvalget skal drøfte hvilke af byens behov, der er relevante fremover at inddrage i høringssvarene til staten.
Københavns Kommune kan derudover som vejmyndighed, med relevant begrundelse, give afslag på brug af stoppesteder. Teknik- og Miljøudvalget skal drøfte hvilke relevante hensyn, forvaltningen kan inddrage i afgørelserne om stoppesteder udover trafik og trafiksikkerhed.
Løsning
Hop on Hop off-busserne er private busser, der transporterer turister, og kører i lokal rutetrafik i henhold til femårige tilladelser fra staten (Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen). Kommunen giver sammen med Politiet tilladelse til stoppestederne jf. vejloven. Busserne fylder meget i bybilledet og kan belaste omgivelserne med deres udstødning. Omvendt supplerer de Metro og Movia med at transportere turister rundt i byen (bilag 4).
Praksis er, at operatørerne er i tæt dialog med forvaltningen om stoppesteder og ruter, inden de ansøger om rutetilladelse hos staten. Forvaltningen undersøger i den forbindelse, om Hop on Hop off-busserne kan dele stoppested med Movias busser, eller om der skal oprettes yderligere stop. I dag deles ca. 90-95 % af stoppestederne for at spare plads på vejen. I forhold til grøn omstilling har det vist sig, at statens administration af rutetilladelser og evt. dele af lovgivningen ikke sætter de mest optimale, bæredygtige rammer for private busser i rute. Dansk Industri, der er interesseorganisation for selskaberne, og forvaltningen er derfor i dialog med staten om konkrete ændringer, der kan fremme den grønne omstilling (bilag 5).
Hop on Hop off-bussernes primære formål er at transportere turister, så de kan opleve byen på deres vej til turistmålene. Bussernes stoppesteder er der, hvor de øvrige turistbusser, taxaer, cykeltaxaer, mobile gadesælgere og lignende private aktører i byrummet også gerne vil være. De parkerer ikke på deres tur rundt i byen, men standser udelukkende ved stoppesteder for af- og påsætning af passagerne. Busserne skaber derfor ikke parkeringsudfordringer, og de leverer en kollektiv transportform målrettet turisternes behov. Hvorimod almindelige turistbusser, der kører frit uden rutetilladelse, ofte skaber standsnings- og parkeringsproblemer forskellige steder i byen.
Hop on Hop off-busserne er høje dobbeltdækkerbusser, hvilket giver turisterne et godt udsyn over byen og attraktionerne. De kører på gas (GTL-baseret på naturgas) eller diesel og er indrettet med glaspartier til gulv i ind- og udgangene, hvilket højner sikkerheden ved af- og påstigning, samt giver chaufføren bedre udsyn. Højden på busserne gør dem meget synlige i gadebilledet og kan virke utrygskabende for de bløde trafikanter. Busserne kan også genere borgere, der bor ud til stoppestederne, grundet indbliksgener fra passagererne om bord på busserne.
Lige nu er der to operatører, der har rutetilladelser til Hop on Hop off-konceptet i København. Begge operatører har bidraget til at transportere turister i København i de sidste syv-otte år. Der køres fire til otte gange i timen alt efter sæson og tidspunkt på dagen. Derudover er forvaltningen i gang med den indledende dialog med en tredje operatør, der forventes at søge om rutetilladelse med start primo 2020.
I forlængelse af de politiske tilkendegivelser og beslutninger om at fredeliggøre middelalderbyen i forbindelse med Restaurations- og Nattelivsplanen (Borgerrepræsentationen, 24. august 2017), besluttede forvaltningen administrativt at ændre sin praksis både i forhold til høringssvarene til Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen og til afgørelser om stoppesteder. Den administrative ændring har bestået i, at forvaltningen inddrager hensynet til det attraktive byrum i forbindelse med høringssvar til staten og tilladelser til stoppesteder ved ansøgninger i Middelalderbyen, jf. bilag 2 og 3.
Denne drøftelse skal sætte retning for forvaltningen, både i forhold til hvilke emner, der skal inddrages i høringssvarene til staten og hvad angår afgørelser om stoppesteder.
Høringssvar fra kommune til stat
Staten administrerer loven om trafikselskaber og kan udstede maksimalt femårige tilladelser. Staten skal ifølge lovgivningen tage hensyn til, om behovet for kørslen er dækket, eller vil kunne dækkes ved anvendelse af eksisterende offentlig servicetrafik (§ 21 i bekendtgørelse af lov om trafikselskaber).
Når staten modtager en ansøgning fra en operatør, sendes den i høring hos kommunen, der både ejer vejene og er vejmyndighed. Forvaltningen afgiver et høringssvar. Herefter træffer staten en afgørelse om rutetilladelsen, der så udstedes til operatøren. I den hidtidige praksis har forvaltningen taget udgangspunkt i kommunens rolle som vejmyndighed med fokus på de trafikale og trafiksikkerhedsmæssige hensyn. Efter praksisændringen har forvaltningen inddraget hensynet til det attraktive byrum i Middelalderbyen, hvilket kan få effekt fra 2021.
Alternativ
Af hensyn til byens udvikling og behov kan der være vigtige emner at adressere overfor staten, som kan indgå i forvaltningens høringssvar. Forvaltningen foreslår, at udvalget drøfter om praksisændringen skal fortsætte og hvilke andre relevante politikker, visioner og andre vigtige emner, der skal indarbejdes i høringssvarene.
Relevante hensyn i forbindelse med afgørelser om stoppesteder
Københavns Kommune kan med relevant begrundelse give afslag på brug af stoppesteder - selvom der fra statens side er givet en rutetilladelse - da kommunen sammen med politiet er vejmyndighed. Udvalget skal derfor drøfte, om forvaltningen skal give afslag til brug af stoppesteder i Middelalderbyen eller andre områder, så Hop on Hop off-busserne ikke længere kan stoppe i de områder. Afslag på brug af stoppesteder skal begrundes med saglige og relevante hensyn.
Som vejmyndighed skal kommunen foretage konkrete vurderinger på baggrund af et skøn om, hvilke hensyn der i den pågældende situation er relevant. På vejene er de primære hensyn at opfylde vejlovens formålsparagraffer, hvor trafikafvikling og trafiksikkerhed i denne sammenhæng er nødvendige hensyn. Der kan også tages andre relevante, lovlige hensyn, som fx formålet om at skabe attraktive byrum og bedre balance i bylivet. Efter praksisændringen har forvaltningen inddraget hensynet til det attraktive byrum i Middelalderbyen jf. bilag 2 og 3.
Alternativ
Forvaltningen foreslår, at Teknik- og Miljøudvalget drøfter, om praksisændringen skal fortsætte og hvilke øvrige, lovlige hensyn, der kan indgå i forvaltningens afgørelser om stoppesteder. Disse skal være saglige og relevante og skal give forvaltningen mulighed for at udøve et konkret skøn.
Forvaltningen foreslår følgende bud på hensyn, der kan lægges vægt på i afgørelserne, udover de primære hensyn vedrørende trafiksikkerhed og trafikafvikling:
-
Hverdagslivet (nabohensyn, tryghed, støj og ren luft)
-
Attraktive byrum (kvarterets egenart, byrumskvalitet og æstetik)
-
Relation til de øvrige kollektive transportformer
Derudover kan udvalget drøfte, om forvaltningen skal lægge vægt på disse hensyn i dele af byen eller i hele byen.
Økonomi
Indstillingen har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.
Videre proces
Når Teknik- og Miljøudvalget har drøftet forvaltningens forslag, indarbejdes Teknik- og Miljøudvalgets drøftelse i det videre arbejde med høringssvar og stoppesteder. Ønsker Teknik- og Miljøudvalget, at kommunen inddrager flere emner i høringssvarene, lægger vægt på andre relevante hensyn i afgørelserne om stoppesteder eller på anden måde skærper vilkårene, vil forvaltningen revidere sin praksis og fremlægge den til politisk behandling. Derudover vil forvaltningen inddrage drøftelsen i arbejdet med en handlingsplan for transport af turister, som Borgerrepræsentationen besluttede 19. september 2019.
Søren Wille
/Hans Christian Karsten
Beslutning
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 16. december 2019
Indstillingen blev drøftet.