Koncept for markedsplads
Indstilling og beslutning
1. at koncept for ny markedsplads tiltrædes
2. at placeringen af markedspladsen, som et forsøg, skal være ved Nørrebro Station.
Problemstilling
Løsning
Kommunen har været i dialog med lokaludvalg og områdefornyelser fra de forskellige udsatte byområder i København. Ud fra en samlet vurdering, bl.a. placering i forhold til offentlige transportmidler, lokale behov og størrelser på de mulige pladser, faldt valget på Nørrebro.
Markedet placeres på en midlertidig plads, som intet navn har, men som har fået arbejdstitlen ”Nørrebro Torv” (se bilag 1). Den midlertidige plads anlægges i forbindelse med Nørrebrogade projektets anden etape og forventes færdiganlagt sensommeren 2014, og klar til brug som markedsplads derefter. Pladsen vil være et ca. 750 m2 stort byrum ved Nørrebro Station. Forsøget vil løbe i en toårig periode, hvorefter Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til, om projektet skal fortsætte eller afsluttes. Beslutningsoplægget vil bl.a. afhænge af de videre planer for området. Indtil den nye plads er færdiganlagt vil der være mulighed for at opstarte markedsaktiviteter på den eksisterende plads – Lyngsies Plads, hvis operatøren ønsker det.
Koncept for markedsplads
Konceptet for markedspladsen er udarbejdet på baggrund af:
• en idéworkshop, afholdt i juli 2013, med deltagelse af lokale interessenter fra hhv. Bispebjerg og Nørrebro Lokaludvalg, det lokale handels- og kulturliv og andre med interesse i markeder i København.
• drøftelser i projektets følgegruppe, som fungerer som sparringspartner omkring markedet i hele forsøgsperioden. Følgegruppen vil desuden bistå med hhv. midt-vejsevaluering og endelig evaluering af markedsforsøget.
Følgegruppen består af repræsentanter fra Bispebjerg og Nørrebro Lokaludvalg, Nørrebro Handelsfor-ening, Føtex Nørrebro, Nørrebro Bycenter og Kvartermanageren for Nørrebro. (Kvartermanageren etablerer og styrker netværket blandt de erhvervsdrivende i en bydel). Derudover har Bispebjerg og Nørrebro lokaludvalg afdækket de lokales ønsker til en markedsplads i november 2013.
Lokalmiljøet er blevet inddraget i udarbejdelse af konceptet, og der bliver derfor ikke foretaget en egentlig høring på høringsportalen. Der vil desuden i forsøgsperioden løbende kunne foretages justeringer af projektet ud fra ønsker fra følgegruppen eller andre relevante interessenter.
Beskrivelse af koncept
Markedet skal, som udgangspunkt, have åbent lørdag og søndag hele året – dog vil der sandsynligvis være færre faste markedspladsstader i vinterperioden. Det kan give plads til større sæsonmarkeder f.eks. høstmarked, halloween-marked, julemarked eller andre temamarkeder.
Derudover har lokaludvalgenes undersøgelse vist, at der efterspørges optræden i forbindelse med markedet og at markedet skal fungere som et supplement til det eksisterende handelsliv, men gerne være ud over det sædvanlige.
Fra følgegruppens side ønskes der desuden fokus på kvalitet og at forsøget bruges til at sætte fokus på iværksætteri og inddragelse af lokale frivillige kræfter.
Desuden er der et ønske om, at markedet også har noget at tilbyde børn og unge.
Den midlertidige plads, ” Nørrebro Torv”, vil kunne rumme op til ca. 80 markedsstadepladser.
Afhængig af markedets succes vil markedet enten blive flyttet til en anden plads, blive forlænget på "Nørrebro Torv" eller blive nedlagt.
Udbud af varer
• Der skal i primær grad sælges produkter fra primærproducenter eller special-import/delikatesser.
• Der kan sælges halvfabrikata/convenience-produkter (eksempelvis færdigretter) og varer fra kædebutikker.
• Der skal være plads til en mindre andel af markedspladsstader, hvor der sælges tilberedt mad – og herunder enkelte pladser til eksperimenterende madprojekter.
• Der skal være et mindre salg af fysiske produkter med relation til mad - herunder kunsthåndværk f.eks. potter og pander.
Der er ikke krav om økologi, idet det af tidligere erfaring har vist sig at være vanskeligt at tiltrække egnede stadeholdere, når der er krav om økologi.
Pladserne
Markedsstadepladserne består af:
• Faste pladser, der lejes for en længere periode, såkaldte ankerstader.
• Sæson pladser, der lejes for en kortere periode.
• Dag-til-dag pladser, der udlejes.
Privat aktør
Kommunen vil indgå en aftale med en privat aktør, der skal stå for alt det praktiske omkring bookning af markedsstadepladser, opstilling og nedtagning af boder samt renhold i forbindelse med markedet og opkrævning af leje for markedsstadepladserne. Aktøren vil være selvfinansieret gennem lejeindtægterne, da projektet er ufinansieret fra kommunal side. Idet projektet er ufinansieret fra kommunens side, er der ikke krav om, at projektet skal i udbud. Den private aktør skal ikke annonceres i udbud, men vil blive opslået i en åben annoncering.
Pladslejen skal modsvare udgifterne til drift af markedet og være lavest muligt. Et af vurderingskriterierne i valget af en privat aktør vil således være den foreslåede prismodel.
Konceptet vil kunne justeres i mindre grad efter forhandling med den private aktør, når det i løbet af foråret viser sig, hvem der har interesse i markedsstadepladserne.
Økonomi
Videre proces
Den midlertidige plads forventes klar til brug for markedsplads sensommeren 2014.
I forbindelse med renovering af Mjølnerparken er det planen, at der bl.a. skal etableres erhvervslokaler i stueetagerne langs Borgmestervangen. Borgmestervangen ligger i umiddelbar nærhed af ”Nørrebro Torv”.
Lejerbo, som administrerer Mjølnerparken, har planer om at lave en ”bazargade” på Borgmestervangen, som forventes realiseret i 2016. Planerne er, at Bazargaden skal bestå af stadepladser.
De erfaringer, kommunen vil gøre sig i forbindelse med markedspladsforsøget, vil indgå i opbygningen af en velfungerende bazargade ved Mjølnerparken. Herunder vil det indgå, hvordan projektet i Mjølnerparken bedst kan udnytte og videreføre det kundegrundlag, markedspladsforsøget skaber. I den forbindelse vil Lejerbo blive inviteret med som samarbejdspartner i markedspladsforsøget.
Pernille Andersen
/Janus Krarup
Beslutning
Konservative Folkeparti fremsatte følgende ændringsforslag:
”Indstillingens 2 at-punkt ændres fra: at placeringen af markedspladsen, som et forsøg, skal være ved Nørrebro Station.
til
at placeringen af markedspladsen, som et forsøg, skal være ved Nørrebro Station, idet markedet ikke placeres på eksisterende vejareal.”
Der blev stemt om ændringsforslaget:
For ændringsforslaget stemte 3 udvalgsmedlemmer: O, C, I.
Imod ændringsforslaget stemte 7 udvalgsmedlemmer: B, A, F.
Ingen udvalgsmedlemmer undlod at stemme.
Ændringsforslaget blev ikke godkendt.
Indstillingens 1. at-punkt blev godkendt.
Der blev stemt om indstillingens 2. at-punkt:
For indstillingen 2. at-punkt stemte 7 udvalgsmedlemmer: B, A, F.
Imod indstillingens 2. at-punkt stemte 3 udvalgsmedlemmer: O, C, I.
Ingen udvalgsmedlemmer undlod at stemme.
Indstillingens 2. at-punkt blev godkendt.