Beslutning om placering af spejderhytte i Rødkildeparken
Teknik- og Miljøudvalget skal godkende, at spejdergruppen Bellahøj 21 st Barking får lov at opføre en spejderhytte i Rødkildeparken.
Problemstilling
Spejdergruppen Bellahøj 21 st Barking er blevet opsagt fra deres nuværende lejemål på Herbergvejen 4 i Brønshøj med udgangen af 2014. Grunden er ejet af HOFOR, da det er en gammel vandværksgrund.
Teknik- og Miljøforvaltningen og spejdergruppen har haft en dialog om forskellige, mulige grunde ejet af Københavns Kommune. Spejdergruppen har nu ønsket, at der søges om dispensation fra fredningen af Rødkildeparken med henblik på opførelse af en spejderhytte her (se bilag 1). Dispensationsansøgningen er sendt til Fredningsnævnet.
Teknik- og Miljøudvalget skal godkende byggeriet i den fredede Rødkildepark, som dog kun kan gennemføres såfremt Fredningsnævnet ligeledes godkender byggeriet (se bilag 2 for nærmere beskrivelse af procedurerne for dispensationer til byggeri i fredede parker).
Løsning
For at få sagen belyst fra lokal side har forvaltningen bedt Vanløse Lokaludvalg om at komme med en udtalelse om sagen. Forvaltningen har bedt lokaludvalget om forståelse for en forkortet høringsfrist grundet sagens særlige presserende karakter for spejdergruppen. Forvaltningen håber at kunne fremlægge en udtalelse fra lokaludvalget på udvalgsmødet den 16. december 2013.
Forvaltningens anbefaling
Forvaltningen anbefaler, at byggeriet af spejderhytten i den fredede Rødkildepark godkendes. Forvaltningen mener, at spejdergruppens aktiviteter vil tilføre Rødkildeparken ekstra værdi både til glæde for medlemmerne, men også for lokalsamfundet. Derudover vil spejdernes tilstedeværelse bidrage til øget tryghed i parken og på legepladsen.
Økonomi
Denne indstilling har ikke økonomiske konsekvenser for Teknik- og Miljøforvaltningen, da udgifter til opførelse af spejderhytten vil blive afholdt af spejdergruppen selv. Spejderne skal desuden indgå lejeaftale med Teknik- og Miljøforvaltningen, hvor lejen vil blive fastsat i henhold til beslutning af Borgerrepræsentationen den 22. august 2013 for foreninger med kommunalt tilskud.
Videre proces
Såfremt Fredningsnævnet giver dispensation fra fredningen vil der være fire ugers klageperiode på denne afgørelse. I bilag 1 er beskrevet den formelle proces omkring dispensationer fra fredede parker. Hvis dispensationen fastholdes, og Teknik- og Miljøudvalget godkender opførelsen af spejderhytten, vil spejdergruppen herefter skulle ansøge om byggetilladelse, ligesom der skal indgås en lejeaftale for arealet med Teknik- og Miljøforvaltningen.
Såfremt Fredningsnævnet ikke godkender en placering i Rødkildeparken vil forvaltningen i samarbejde med spejdergruppen finde et forslag til en alternativ placering. Denne placering vil Teknik- og Miljøudvalget blive bedt om at godkende, ligesom der vil blive sendt en ansøgning om dispensation fra fredningen til Fredningsnævnet, hvis placeringen er i en fredet park.
Pernille Andersen
/Jon Pape
Beslutning
Der blev stemt om indstillingen:
For indstillingen stemte 8 udvalgsmedlemmer: C, I, A, F
Imod indstillingen stemte 2 udvalgsmedlemmer: O, B
Ingen udvalgsmedlemmer undlod at stemme.
Indstillingen blev godkendt.
Det Radikale Venstre og Dansk Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:
”Det Radikale Venstre og Dansk Folkeparti kan ikke støtte placeringen af en spejderhytte i et fredet område og er bekymret for at det kan skabe præcedens for generelt at inddrage fredede områder.”