Idekatalog for Grønnegadekvarteret
Indstilling og beslutning
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,
- at afgrænsningen af ”kvarteret omkring Grønnegade” vedtages (bilag 1)
- at procesplanen for idékataloget vedtages (bilag 2 og 3)
Problemstilling
Ved Budget 2014 (A, F, B, Ø og O) blev det aftalt, at der skal udarbejdes et idékatalog for Grønnegadekvarteret. Af aftalen fremgår det:
”Parterne er enige om at udarbejde et idékatalog for kvarteret omkring Grønnegade i Indre By. Idékataloget vil fokusere på to typer indsatser, dels den fysiske indretning af gader og pladser, og dels en udvikling af kvarterets særlige identitet som handels- og bylivsområde. Idékataloget udarbejdes på baggrund af en grundig dialog med borgere, brugere og erhvervsdrivende i området. Idékataloget vil indeholde indsatser, der skaber en samlet profil og lokal identitet for Grønnegadekvarteret, sikrer forbedringer for cyklister og fodgængere samt styrker handels- og bymiljøet. Der lægges særlig vægt på en god inddragelse af lokale holdninger og idéer til udvikling af Grønnegadekvarteret”.
Forvaltningen fremlægger planerne for det indledende arbejde for Teknik- og Miljøudvalget med henblik på en forventningsafstemning om processen og om, hvilke gader der inddrages i arbejdet.
Løsning
Forvaltningen foreslår, at ”kvarteret omkring Grønnegade” afgrænses som skitseret i bilag 1 og dermed består af gaderne: Ny Østergade, Ny Adelgade, Hovedvagtsgade, Grønnegade samt St. Regnegade.
Forvaltningen anbefaler, at der nedsættes en følgegruppe bestående af Indre by lokaludvalg, Københavns City Center (KCC) samt repræsentanter for grundejere og beboere i området (bilag 2). Grundejerne vil udover deltagelse i følgegruppen også blive involveret for at undersøge muligheder for at indgå i et BID- projekt (Business Improvement District).
Følgegruppen inviteres til en række møder i forløbet, hvor projektet løbende konkretiseres (se nedenstående faseplan). KCC har på eget initiativ nedsat en arbejdsgruppe, som arbejder for at styrke områdets samlede identitet. Forvaltningen koordinerer arbejdet med idékataloget med KCCs arbejdsgruppe løbende, samtidig med at andre interessenter (udover de erhvervsdrivende) også høres i processen.
Forvaltningen anbefaler endvidere, at en referencegruppe bestående af: Dansk Taxaråd, Dansk Cyklistforbunds Københavns afdeling, Dansk Transport og Logistik, Wonderful Copenhagen, Dansk Fodgængerforbund, Dansk Handicap Forbund, Natteravnene, politi og Horesta inviteres til at give input til projektet.
Udarbejdelsen af idékataloget vil foregå i fire faser (bilag 3):
1. fase (november – december 2013) er analysefasen, som er i gangsat. Her indhenter forvaltningen data og informationer om trafik og anvendelse af byens rum, som kan bruges i dialogen med beboere og erhvervsdrivende i 2. fase.
2. fase (januar-februar 2014) vil bestå af tre aktiviteter. Dels et møde med beboerne i området, der skal afdække udfordringer og ideer, dels et møde med de erhvervsdrivende, der ligeledes skal resultere i en forståelse for udfordringer og ideer. Derudover afholdes en event i vinterferien 2014 for at høre brugerne af områdets bud på, hvad der gør kvarteret attraktivt. Sideløbende med disse arrangementer samarbejdes med projektets følgegruppe om konkretisering og eventuel prioritering af de mange input til et samlet idekatalog.
3. fase (februar - marts 2014) er en skitseringsfase. I slutningen af denne fase vil der blive afholdt et samlet møde for kvarterets beboere, erhvervsdrivende og brugere med henblik på kommentarer til det første udkast til idékatalogets indsatser. Her inviteres også referencegruppen med.
4. fase (april - maj 2014) vil bestå af selve udarbejdelsen af det endelige idékatalog og indstilling til Teknik- og Miljøudvalget, hvor både referencegruppe og følgegruppe får mulighed for at kommentere på det endelige produkt.
Idékataloget vil dels indeholde bud på, hvorledes det eksisterende byliv i området understøttes med udgangspunkt i et aktivt handelsliv, samt hvordan bylivet i samspil med kvarterets fysiske indretning kan udvikles.
Idékataloget vil indeholde forslag til fysiske forandringer i området, der kan understøtte en fælles identitet samt forskønne kvarteret. Idékataloget kan danne baggrund for efterfølgende budgetønsker for fysiske forandringer i området.
Økonomi
Videre proces
Efter vedtagelse af procesplanen sætter forvaltningen arbejdet i gang med idékataloget. Idékataloget forventes fremlagt til godkendelse i Teknik- og Miljøudvalget juni 2014. Med vedtagelsen af idékataloget kan de resterende midler disponeres til konkrete indsatser i området.
Pernille Andersen
Niels Tørsløv
Beslutning
Sagen blev udsat.