Omdannelse af sø i Urbanplanen, Amager Vest
Indstilling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,
- at der meddeles dispensation fra naturbeskyttelseslovens § 3 til nedlæggelse af sø og etablering af nyt, større søområde på matrikel 2306 Sundbyvester.
Problemstilling
Teknik- og Miljøforvaltningen modtog 9. juli 2020 en ansøgning om omdannelse af søen i Urbanplanen fra Økonomiforvaltningen. Realisering af helhedsplanen for Urbanplanen fra 2016 betyder, at områdets bebyggelsesprocent stiger. Den højere bebyggelsesprocent indebærer, at det samlede regnvandssystem skal kunne håndtere betydeligt større vandmængder end det eksisterende system, som søen er en del af i dag.
Teknik- og Miljøforvaltningen har ved besigtigelse 1. juli 2020 konstateret, at søen, der er på ca. 300 m2, har et naturligt forekommende dyre- og planteliv og derfor er omfattet af naturbeskyttelseslovens § 3.
Teknik- og Miljøudvalget besluttede på mødet den 4. november 2019, at § 3-sager skal forelægges udvalget.
Løsning
Gennemførelse af projektet muliggør opfyldelse af den i spildevandsplanen planlagte separatkloakering af det nye byudviklingsområde i Urbanplanen Syd. Det er i tråd med lokalplan nr. 557 Urbanplanen syd vedtaget af Borgerrepræsentationen 22. marts 2018. Som del af udviklingsplanen implementeres også skybrudsprojekt AM21 (i skybrudsplanen for Københavns Kommune), hvilket indebærer en omlægning af områdets system til håndtering af regnvand, som søen indgår som en del af i dag.
Det nye system skal kunne håndtere hverdagsregn og samtidig sikre, at vandet fra ekstreme nedbørshændelser (skybrud) afledes og magasineres på en kontrolleret måde, så der ikke sker uhensigtsmæssige oversvømmelser af skole, institutioner, veje og stier mm. i nærområdet. Søen ved Dyvekeskolen indgår både i separatkloakerings- og i skybrudsprojektet og ønskes i forbindelse hermed omlagt og udvidet.
Den eksisterende sø på ca. 300 m2 har et naturligt forekommende dyre- og planteliv, herunder med plantearterne tagrør, gul iris og bredbladet dunhammer, og den butsnudede frø lever i søen. Søen er beskyttet af naturbeskyttelseslovens § 3, hvilket indebærer et forbud mod at foretage tilstandsændringer. Søer er beskyttet, når de er over 100 m2 og indeholder et karakteristisk dyre- og planteliv, uafhængig af om søen er naturlig eller menneskeskabt. En del af søens planteliv er tilført af mennesker. Kommunen kan i særlige tilfælde dispensere fra forbuddet.
Det er Teknik- og Miljøforvaltningens vurdering, at der foreligger sådanne særlige omstændigheder, som er nødvendige for at kunne dispensere fra naturbeskyttelseslovens § 3 med følgende begrundelse:
- Søen er en kunstig sø med ringe naturværdi. Søen er anlagt - og fungerer allerede i dag som - et regnvandsbassin.
- De eksisterende naturværdier vil hurtigt indfinde sig igen i de nye søer.
- Levemulighederne for den fredede art butsnudet frø bevares.
- Projektet vurderes at være naturforbedrende, da den beskyttede naturtypes totale udbredelse, bliver mere end fordoblet, uden at eksisterende naturværdier går tabt.
Den eksisterende sø nedlægges og der anlægges på samme sted et nyt og større søområde på ca. 700-1200 m2, jf. kortbilag 2. Søområdet vil under normale nedbørsforhold fremstå som tre separate søer forbundet af fugtige lavbundsområder, men vil blive til én sammenhængende sø i perioder med meget nedbør. I naturbeskyttelseslovens forstand vil der være tale om én sammenhængende sø, hvorfor den nye sø her omtales i ental. Hele området må forventes at blive beskyttet af naturbeskyttelseslovens § 3. Søens minimumsudbredelse vil indfinde sig under lange, tørre perioder, og den vil få sin maksimale udbredelse efter perioder med meget nedbør, samt især efter skybrud.
Skybrudsprojektet tilfører området omkring søen en ny skybrudssikringsfunktion. Hvis projektet ikke realiseres, og dispensationen fra § 3 i naturbeskyttelsesloven ikke gives, vil de nedbørsmængder, der under skybrud opstuves på Røde Mellemvej, medføre oversvømmelser i nærområdet.
Sagen har været i høring hos Danmarks Naturfredningsforening København, Dansk Ornitologisk Forening København og Friluftsrådet København. Der er modtaget et høringssvar, hvor Friluftsrådet efterlyser vilkår, der kan sikre, at søen ikke tilføres salt fra vinterbekæmpelse (bilag 4). Forvaltningen har taget dette til efterretning og vilkåret er tilføjet udkast til afgørelse (bilag 3).
Ansøgeren samt grundejeren, Danmarks Naturfredningsforening, Dansk Ornitologisk Forening, Miljøstyrelsen og lokale foreninger og organisationer, som har en væsentlig interesse i afgørelsen, vil kunne klage over afgørelsen. Miljø- og Fødevareklagenævnet er klageinstans.
Økonomi
Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.
Videre proces
Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt indstillingen, sender Teknik- og Miljøforvaltningen en afgørelse om dispensation fra § 3 til ansøgeren og til de klageberettigede, der har 4 ugers klagefrist.
Afgørelsen vil blive lagt på Københavns Kommunes annonceringportal, der normalt anvendes til offentliggørelse af kommunens afgørelser.
Søren Wille
/ Hans Christian Karsten
Beslutning
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 16. november 2020
Indstillingen blev trukket ved mødets start.