Mødedato: 16.09.2024, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Forskrift vedrørende miljøkrav for brug af brændeovne mv. i Københavns Kommune, bydækkende

Se alle bilag

Teknik- og Miljøudvalget og Borgerrepræsentationen skal tage endelig stilling til vedtagelse af ”Forskrift vedrørende miljøkrav for brug af brændeovne m.v. i København Kommune”. Forskriften har været i høring og dette har givet anledning til en enkelt tilføjelse.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler:

  1. at ”Forskrift vedrørende miljøkrav for brug af brændeovne mv. i Københavns Kommune” godkendes.

Problemstilling

Den 1. juli 2023 trådte en ny ”Bekendtgørelse om kommunale forskrifter om udskiftning eller nedlæggelse af ældre brændeovne og pejseindsatse i områder med kollektiv varmeforsyning” i kraft”. Bekendtgørelsen giver kommunerne mulighed for, i en forskrift, at forbyde ældre brændeovne installeret før 2008 i områder med kollektiv varmeforsyning/fjernvarme.

Teknik- og Miljøudvalget besluttede den 6. maj 2024, at sende udkast til, ”Forskrift vedrørende miljøkrav for brug af brændeovne m.v. i Københavns Kommune” (bilag 2) i offentlig høring i otte uger fra den 21. maj 2024 til og med den 8. juli 2024. Høringen har givet anledning til en enkelt justering.

Med denne indstilling anbefales det, at Teknik- og Miljøudvalget og Borgerrepræsentationen vedtager forskriften endeligt.

Løsning

I København vurderer skorstensfejerne, at der er ca. 12.900 traditionelle brændeovne og ca. 900 pejseindsatser, hvoraf ca. 3.200 brændeovne er installeret før 2008, og som dermed vil være omfattet af forskriften. Antallet af brændeovne i København har været nedadgående gennem de seneste år.

Det skyldes dels en statslig ordning med skrotpræmie for ovne produceret før 1995 (ordningen udløb i 2020), dels lovgivning med krav om, at brændeovne produceret før 2003 skal udskiftes eller sløjfes ved ejerskifte af den bolig, hvor brændeovnen er installeret. Hertil kommer, at et øget fokus på brændeovnes partikeludledning i hjemmet formentlig har bevirket, at mange har valgt at udskifte eller skrotte deres gamle brændeovn.

Forvaltningen håndhæver i dag brugen af brændeovne efter miljøbeskyttelsesloven og brændeovnsbekendtgørelsen, med udgangspunkt i de henvendelser forvaltningen modtager (ca. 15 sager årligt). Bekendtgørelsens bestemmelse gælder kun brændeovne og pejseindsatser. Dermed er fx kakkelovne, masseovne, pillefyr undtaget.

Miljøstyrelsen har den 12. marts 2024 publiceret et vejledningsmateriale til bekendtgørelsen (bilag 3 og bilag 4). Ift. hvilke områder der geografisk er omfattet, fremgår det, at ”Hvis en ejendom er beliggende i et område, der er udlagt til kollektiv varmeforsyning, vil ejendommen blive omfattet af kommunens forskrifter”. Haveforeninger er således ikke undtaget, fra forskriften, hvis de er beliggende i et område udlagt til kollektiv varmeforsyning (fjernvarme).

Forvaltningen har tidligere udarbejdet en pjece (bilag 2), som forvaltningen og skorstensfejerne uddeler i forbindelse med besøg og tilsyn. Pjecen indeholder gode råd om fyring i brændeovn og indarbejdes som indledning til forskriften.

Der er ifm. Budget 2024 (BR 05.10.2023) (A, B, C, F, I, O, V) afsat 0,3 mio. kr. til en kommunikationskampagne i efteråret 2024, som vil blive målrettet alle de husstande, der har en brændeovn/pejseindsats. Kampagnen vil oplyse om den nye lovgivning og kravet om at udskifte brændeovn/pejseindsats installeret før 2008.

Frederiksberg Kommune har siden 2015 haft en brændeovnsforskrift. Denne blev i juni 2024 revideret med forbuddet mod ældre brændeovne. Ikrafttrædelsestidspunktet for Frederiksberg Kommunes reviderede forskrift koordineres med Københavns Kommune.

Håndhævelse
I dag sker håndhævelse af miljøbeskyttelsesloven i relation til brændeovne, ud fra en risikobaseret tilgang. De risikobaserede tilsyn bygger på klager. Den nye bekendtgørelse forholder sig ikke til, hvordan kommunernes tilsyn skal foretages. Kommunen kan benytte de eksisterende muligheder for tilsyn ift. miljøbeskyttelsesloven, dvs. den risikobaserede tilgang. Forvaltningen har med bekendtgørelsen ikke hjemmel til at kræve, at samtlige husstande skal dokumentere, at de har en brændeovn/pejseindsats installeret efter 2008. Det betyder, at det, uden indikationer for overtrædelse af forbuddet, vil være vanskeligt at tilvejebringe tilstrækkeligt grundlag for at håndhæve det over for borgerne gennem opsøgende tilsyn.

Høring
Udkast til ”Forskrift vedrørende miljøkrav for brug af brændeovne m.v. i Københavns Kommune” har været i offentlig høring fra den 21. maj 2024 til og med 8. juli 2024. Forvaltningen har modtaget 20 høringssvar (bilag 5).

Synspunkter fra lokaludvalg og miljøpunkter (bilag 5, henvendelser 11,12, 13, 14, 16 og 17):

  1. Alle høringssvarene fra lokaludvalgene udtrykker tilfredshed med forskriften, bortset fra Kgs. Enghave Lokaludvalg, der ikke har bemærkninger til høringsmaterialet.
  2. Christianshavns Lokaludvalg foreslår, at forskriften også skal gælde for husbåde og at der for disse bør tilbydes særlig vejledning.
  3. Miljøpunkt Amager udtrykker tilfredshed med forskriften.

Forvaltningens bemærkninger:

  1. Forvaltningen noterer sig opbakningen til forskriften.
  2. Ift. husbåde er disse omfattet af forskriften. Der vil blive udarbejdet en informationskampagne når forskriften er endeligt vedtaget.

Synspunkter fra borgere (bilag 5, henvendelser 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 15, 18 og 19):

  1. Hovedparten af høringssvarene fra borgere udtrykker tilfredshed med, at der med forskriften kommer fokus på luftforurening fra brændeovne og bifalder derfor forskriften.
  2. Enkelte borgere udtrykker utilfredshed med, at der er valgt den pågældende skæringsdato for, hvornår en brændeovn karakteriseres som værende af ældre dato.
  3. Enkelte borgere mener, at forsyningssikkerhed for den enkelte husstand bør prioriteres, frem for et forbud mod ældre brændeovne.

Forvaltningens bemærkninger:

  1. Forvaltningen noterer sig opbakningen til forskriften.
  2. Ift. skæringsdatoen, har forvaltningen tilføjet et stk. 3 i § 3, hvoraf det vil fremgå, at man kan søge om dispensation for forskriftens krav om udskiftning af en brændeovn fra før 2008, hvis det kan dokumenteres, at en ældre brændeovn lever op til de gældende krav til brændeovnes emissioner, der blev indført i 2008. Er dette tilfældet, vil forvaltningen foretage en konkret og individuel vurdering.
  3. Ift. spørgsmålet om forsyningssikkerhed, er det stadig muligt at have en brændeovn. Forskriften forholder sig alene til brændeovne installeret før 2008. Dermed kan en mulighed være at udskifte den ældre brændeovn til en nyere.

Synspunkter fra øvrige interessenter (bilag 5, henvendelser 1 og 20):

  1. Rådet for Godt Indeklima bifalder forskriften, men har ønsker til ændringer i informationsmaterialet til borgere i forskriftens bilag 2 således, at den i højere grad udtrykker, at også nye brændeovne er stærkt forurenende og i højere grad opfordrer brændeovnsejere og-brugere til at droppe brugen af brændeovne.
  2. En kongelig bygningsinspektør bifalder, at beskyttelsen af kulturhistoriske interesser er indskrevet i forskriften, men har et ønske til en klarificering ift. benævnelsen for ”antikke brændeovne, brændeovne og pejseindsatse”.

Forvaltningens bemærkninger:

  1. Forvaltningen kan ikke forfølge i øvrigt lovlige brændeovne og anerkender, at brændefyring kan være nødvendigt i den ældre boligmasse. Det er forvaltningens opfattelse, at meget forurening kan undgås gennem bedre adfærd hos fyrbøderen.
  2. Forvaltningen kvitterer for det konstruktive høringssvar, men har valgt at bibeholde de i høringsmaterialet angivne betegnelser, da disse anvendes

    i bekendtgørelsen.

Forvaltningens samlede bemærkninger til indkomne høringssvar fremgår af bilag 6.

Ændringen i forskriften, som forvaltningen har foretaget på baggrund af den offentlige høring, er fremhævet med rødt i udkastet til forskriften (bilag 2).

Politisk handlerum

I forhold til forskriften er det muligt at træffe en politisk beslutning om prioriteringen af tilsyn:

Udvalget kan fx beslutte, at tilsynene, frem for at være risikobaserede, skal være aktivt opsøgende. Hvis der skal laves aktivt opsøgende tilsyn, vil det handle om ca. 3.200 husstande, mens de risikobaserede tilsyn i dag udgør ca. 15 husstande årligt. Ved et aktivt opsøgende tilsyn kan forvaltningen direkte, altså på adressen, tage kontakt til brændeovnsejere og oplyse om forpligtelsen til at overholde forskriftens krav om brændeovnens alder. Dette vil kræve finansiering og der vil skulle stilles ændringsforslag om at henvise finansiering til kommende budgetforhandlinger. 

Økonomi

Indstillingen har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Når Borgerrepræsentationen har godkendt indstillingen vil ”Forskrift vedrørende miljøkrav for brug af brændeovne mv. i Københavns Kommune”, jf. bekendtgørelsen, være gældende 12 måneder efter offentliggørelsen på kommunens annonceringsportal.

Derudover vil forskriften blive udgivet som tryksag, ligesom den vil være tilgængelig på kommunens hjemmeside.

 

Søren Wille

/Lena Kongsbach

 

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 16. september 2024

 

Det Konservative Folkeparti stillede følgende ændringsforslag (ÆF1) som nyt 2. at-punkt:

 

”at Teknik- og Miljøforvaltningen skal vende tilbage med en sag om, hvordan man kan begrænse brændeovne som primær opvarmningskilde.”

 

Ændringsforslaget (ÆF1) blev forkastet med 3 stemmer mod 7. Ingen undlod at stemme.

 

For stemte: B og C

Imod stemte: A, F, Ø og Å

 

Socialistisk Folkeparti stillede følgende ændringsforslag (ÆF2) som nyt at-punkt:

 

”at Teknik- og Miljøforvaltningen kontakter miljøministeren med et ønske om at få et generelt oplysningskrav, så alle brændeovnsejere skal indberette brændeovnes alder.”

 

Ændringsforslaget (ÆF2) blev vedtaget med 8 stemmer mod 2. Ingen undlod at stemme.

 

For stemte: A, B, F, Ø og Å

Imod stemte: C

 

Indstillingens 1. at-punkt blev herefter anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Til top