Mødedato: 16.09.2019, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Forslag til lokalplan "Pumpestationen", Vesterbro/Kgs. Enghave

Se alle bilag

Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til at sende forslag til lokalplan "Pumpestationen" i høring. Forslaget vil muliggøre en pumpestation mellem Kalvebod Brygge 45 og 47, som er en del af et større underjordisk skybrudsanlæg vedtaget med Tillæg 5 til Spildevandsplan 2008.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender, 

  1. at forslag til lokalplan "Pumpestationen" (bilag 2) offentliggøres og udsendes i offentlig høring i otte uger.

Problemstilling

HOFOR ønsker at opføre en pumpestation til udledning af skybrudsvand i havnen.

Som led i Københavns Kommunes overordnede klimatilpasningsplan har Københavns Kommune og Frederiksberg Kommune lavet en skybrudsplan. Som en del af skybrudsplanen skal skybrudsvand ledes fra Frederiksberg og Vesterbro til Københavns Havn via en underjordisk skybrudstunnel til en pumpestation ved Kalvebod Brygge, hvor det pumpes ud i havnen, vedtaget af Teknik- og Miljøudvalget den 6. juni 2016. Projektet kræver en ændring af lokalplanen for Fisketorvet.

Løsning

Lokalplanforslaget fastlægger området til miljømæssige servicefunktioner og muliggør opførelse af en pumpestation, som skal pumpe vand fra skybrud ud i havnen. Det omkransende areal indrettes med mulighed for ophold samt læring om skybrud og pumpestationens funktion ved informationstavler og kik ind til pumpestationens teknik via panoramavindue ud mod havneløbet langs stiforbindelsen.

Vinduespartierne sikrer indblik til pumpestationens oppumpningskammer og til toppen af de seks store pumper placeret i selve bygningen. Skybrudspumpernes funktion testes med jævne mellemrum, hvor forbipasserende vil kunne opleve vandet bruse op.

Grunden rummer i dag en lille plads med et haveanlæg mellem vej, fortov og havnepromenade, som er en del af friarealet for de omgivende erhvervsbygninger. Ved etablering af pumpestationen forsvinder det eksisterende haveanlæg. Som kompensation forbedres forholdene for gående og cyklende langs havnepromenaden. Herudover skaber nye træbrygger opholdsmuligheder langs havneløbet . Pumpestationen optager ca. 500 m2, og det nye opholdsareal bliver ca. 750 m2.  

Pumpestationen består af et stort underjordisk teknikanlæg og en bygning over terræn. Over terræn består pumpestationen af to sammenhængende cirkulære bygninger, en lav del på ca. 4 m og en højere del på ca. 6 m. Den særlige udformning af bygningen minimerer pumpestationens samlede volumen og den synlige del over terræn mest muligt. Dermed sikres bedst muligt udsyn til havneløbet fra Kalvebod Brygge.

Pumpestationen opføres i rødbrune teglsten med mulighed for, at mindre bygningsdele kan være i andre materialer såsom zink, kobber eller aluminium.

Byliv

Træbryggen langs promenaden indrettes med flere forsænkede dæk, der inviterer til liv og ophold med adgang til vandet.

Pumpestationens ydre design giver mulighed for læring omkring skybrud og pumpestationens funktion ved informationstavler og kik ind til pumpestationens teknik via panoramavindue ud mod havneløbet langs stiforbindelsen.

Miljø og bynatur

Klimasikring

Pumpestationen udgør en vigtig del i kommunens overordnede skybrudsplan og hermed også klimasikringen, idet den har til formål at lede vand fra det lavtliggende Vesterbro og Frederiksberg ud i havnen i skybrudssituationer.

Træer

Der fjernes 12 træer ifm. etableringen af pumpestationen. Træerne er plantet inden for 1-3 år og har en stammeomkreds på 25-30 cm. HOFOR har tilbudt at genplante træerne udenfor lokalplanområdet, fordi de ikke kan genplantes inden for lokalplanområdet, men det er endnu ikke afklaret, hvor træerne vil blive placeret. Genplantningen andetsteds skyldes, at pladsen rundt om pumpestationen er begrænset, og her vil beplantning hindre de nødvendige adgangsforhold ved servicering og testkørsel af pumpestationen.

Parkering

Pumpestationen har ikke noget afledt parkeringsbehov. Derfor foreslås det, at der ikke stilles krav om parkering (se bilag 4).

Miljøvurdering

Lokalplanen medfører ikke i sig selv miljømæssige konsekvenser, der betyder, at der skal udarbejdes en miljørapport i henhold til miljøvurderingsloven. Der foretages VVM på det samlede anlægsprojekt, som pumpestationen udgør en mindre del af. Teknik- og Miljøudvalget forelægges sag om dette på et kommende møde. Her redegøres der for, at pumpestationens udledninger ikke vil forringe badevandskvaliteten nævneværdigt for de nærliggende havnebade. Badevandskvaliteten kan her opretholdes på niveauet ”udmærket”.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt lokalplanforslaget, sender Teknik- og Miljøforvaltningen planforslaget i høring i otte uger. Planforslaget kan sendes i offentlig høring umiddelbart efter, Teknik- og Miljøudvalget har godkendt lokalplanforslaget, jf. Borgerrepræsentationens delegation af 30. november 2017. Efter offentlighedsfasen vil forvaltningen gennemgå de modtagne henvendelser og på baggrund heraf udarbejde indstilling om endelig vedtagelse af planforslaget. Denne forventes forelagt Borgerrepræsentationen i slutningen af 2019.

 

                               Søren Wille

                                                   / Karsten Biering Nielsen

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 16. september 2019

Indstillingen blev godkendt.

Til top