Erhvervsparkering, analyse og handlemuligheder
Borgerrepræsentationen skal godkende katalog over handlemuligheder på baggrund af analyse af erhvervsparkeringsområdet, samt godkende det videre arbejde med en række konkrete initiativer.
Indstilling og beslutning
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at kataloget over handlemuligheder udarbejdet på baggrund af vedlagte analyse af erhvervsparkeringsområdet (bilag 1) godkendes
- at Teknik- og Miljøforvaltningen gennemfører med initiativerne 1, 3, 4, 5, 7 i vedlagte katalog over handlemuligheder (bilag 2), og at forslag til takstreguleringer mm, fremlægges til beslutning ultimo 2014
- at der tages stilling til initiativerne 2 og 7 i separate indstillinger
- at initiativerne 9 og 12 indgår i det generelle udviklingsarbejde i Københavns Kommune
- at Teknik- og Miljøforvaltningen ikke arbejder videre med initiativerne 6, 8, 10 og 11
- at ændringsforslaget til medlemsforslaget fremsat af Radikale Venstre i Borgerrepræsentationen 28. november 2013 hermed er håndteret.
Problemstilling
I det omfang ovenstående tiltag ikke er mulige at gennemføre inden for den eksisterende lovgivning, skal Teknik- og Miljøforvaltningen komme med forslag til nødvendige lovændringer”.
Løsning
Forvaltningen har i vedlagte analyse (bilag 1) beskrevet en række områder, som karakteriserer de ønsker og behov som erhvervslivet og de erhvervsdrivende i København har til parkeringsområdet.
Analysen tager udgangspunkt i rapporten ”Flere job i København”, som i 2013 blev fremlagt af en ekspertgruppe nedsat af Københavns Kommune, og hvori der blev opstillet en række konkrete anbefalinger til parkeringsområdet med fokus på erhvervslivet.
Endvidere har forvaltningen, på baggrund af den daglige kontakt med borgere og erhverv, sammenfattet en række punkter, som i supplement til ovennævnte analyse, beskriver erhvervslivets ønsker og behov yderligere. Endelig har forvaltningen via dialog med branche- og interesseorganisationer søgt at kvalificere ovennævnte anbefalinger (se bilag 3).
Sammenfattende kan det konkluderes, at der, set fra erhvervslivets side, er behov for et øget fokus på både forbedret service og forbedrede fysiske forhold på parkeringsområdet. Endvidere kan det konkluderes, at parkeringsbehov varierer, alt efter virksomhedstype mv.
Handlemuligheder / initiativer
- Erhvervsperiodekort udstedes til 1 dag
- Digitalisering af parkeringsprodukter
- Mulighed for op til 10 erhvervslicenser pr. virksomhed
- Øget information om parkeringsmuligheder, af- og pålæsningsforhold mm
- Regulering i tildeling af erhvervslicenser i form af større anvendelsesområde og øget pris
- Fritage andre aktiviteter end de nuværende for betaling i forbindelse med råden over vej
- Forbedrede af- og påstigningsforhold for turistbusser
- Af- og pålæsningszoner
- Fremme af private P-anlæg mv.
- Flere tidsbegrænsede p-pladser / pladser med fritagelse for betaling
- Reservation af p-pladser til særlige grupper / erhverv
- Samlet strategi for byens rum med inddragelse af erhvervsliv mv.
Forvaltningen anbefaler, at man alene arbejder videre med de 8 af disse.
Gennemførelsen af initiativ 1, 3, 4 og 5 varetages i Teknik- og Miljøforvaltningen og kræver i nogle tilfælde yderligere kvalificering og konkret stillingtagen i Borgerrepræsentationen, da de bl.a. vil medføre ændrede takster for forskellige parkeringsprodukter. Forvaltningen anbefaler derfor, at Borgerrepræsentationen godkender, at initiativerne gennemføres og at medfølgende takstreguleringer fremlægges til vedtagelse i Borgerrepræsentationen inden årets udgang.
Initiativ nr. 2 forventes behandlet i Teknik- og Miljøujdvalget efter sommerferien i indstillingen ”Digitalisering af betalingsparkering”.
Initiativ nr. 7 forventes behandlet på samme møde som nærværende indstilling i indstillingen ”om prioritering af fremtidige tiltag i forhold til brugen af turistbusser i det centrale København”.
De to initiativer vedrørende øget incitament for anlæggelse af private P-anlæg samt inddragelse af erhvervslivet i strategiudvikling (initiativerne 9 og 12) skal løftes dels i kommuneplanarbejdet, dels i det generelle udviklingsarbejde.
Disse 8 initiativer vil forbedre serviceniveauet på parkeringsområdet for erhvervsdrivende. De vil medføre større fleksibilitet ift. udstedelse af erhvervslicenser og periodekort, både hvad angår dækningsområde og den periode, der kan købes fx periodekort for. Med en digitalisering af parkeringsprodukterne vil både serviceniveau og retssikkerhed for erhvervskunder – og borgerne generelt – blive øget.
Initiativer som ikke anbefalesFire initiativer i kataloget over handlemuligheder vedrørende fysiske ændringer i udnyttelsen af parkeringskapaciteten anbefales ikke. Det drejer sig om initiativerne omhandlende oprettelse af reelle af- og pålæsningszoner, udvidet brug af tidsbegrænsninger i betalingsområdet / fritagelse for betaling på udvalgte pladser, udvidet fritagelse for betaling i forbindelse med råden over vej, samt endelig reservation af parkeringspladser til særlige grupper, fx håndværkere.
Teknik- og Miljøforvaltningen anbefaler ikke disse initiativer, idet de alle vil medføre en ringere udnyttelse af den samlede parkeringskapacitet, samt medføre forringede parkeringsforhold for flertallet af byens bilister:
Øget brug af tidsbegrænsninger / betalingsfritagelse og dedikerede af- og pålæsningszoner vil forringe parkeringsmulighederne for særligt beboere i Indre by. Begge disse initiativer indebærer, at p-pladserne fjernes fra den generelle forsyning og i stedet allokeres til enten korttidsparkering eller af- og pålæsning.
I dag er arrangementer af enhver slags fritaget for betaling for råden over vej. Herunder også filmoptagelser. Der betales for råden over vej i forbindelse med opstilling af materiel (containere, skurvogne mm.), hvilket sikrer et incitament til hurtigt at fjerne disse genstande igen. En fritagelse for betaling herfor vil få konsekvenser for fremkommeligheden og være til gene for beboere og erhvervsdrivende, idet det må formodes at containere mm. i givet fald ikke vil blive fjernet lige så hurtigt, som det er tilfældet i dag.
Endelig vil specifik reservation af p-pladser til fx håndværkere dels kræve lovændring, dels igen afskære øvrige grupper fra at anvende pladserne, og dermed medføre ringere udnyttelse af den begrænsede kapacitet.
Økonomi
Indstillingen har i sig selv ingen økonomiske konsekvenser. De foreslåede initiativer vedrørende udstedelse af erhvervsperiodekort for 1 dag frem for 5 dage, mulighed for forøgelse af antallet af erhvervslicenser pr. virksomhed, samt regulering af dækningsområdet for erhvervslicenser vil medføre behov for regulering af taksterne for disse produkter. Dette vil blive fremlagt i form af revideret takstkatalog til beslutning i Borgerrepræsentationen inden årets udgang.
Videre proces
Efter indstillingens vedtagelse vil forvaltningen igangsætte arbejdet med dels implementering dels yderligere kvalificering af de anbefalede initiativer. Forvaltningen fremlægger inden årets udgang en indstilling vedrørende taktsreguleringer til godkendelse i Borgerrepræsentationen.
Pernille Andersen / Simon Kjær Hansen
Beslutning
Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.
Ø stillede følgende ændringsforslag som et enigt udvalg tilsluttede sig:
”at forvaltningen arbejder videre med at indrette områder i byen, som i dagtimerne kan anvendes til erhvervsparkering og i aftentimerne til privatparkering. Forvaltningen udarbejder med baggrund heri et forslag til implementering til udvalget.
Den således ændrede indstilling blev anbefalet.