Mødedato: 16.06.2014, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Forslag til lokalplan "På Bjerget"

Se alle bilag

Borgerrepræsentationen skal vedtage offentliggørelse af forslag til bevarende lokalplan ”På Bjerget”, hvor områdets særlige struktur og egenart styrkes og de arkitektoniske detaljer opretholdes, og hvor udvikling sker med respekt for områdets karakter.

Indstilling og beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

1. at forslag til bevarende lokalplan ”På Bjerget” (bilag 1) godkendes med henblik på offentliggørelse i 8 uger

2. at der udover den lovpligtige borgerdialog bestående af 8 ugers høring og offentliggørelse på kommunens hjemmeside ”Bliv Hørt” afholdes et borgermøde.

Problemstilling

Teknik- og Miljøudvalget godkendte den 21. januar 2013, at der udarbejdes bevarende lokalplan for bebyggelsen omkring Grundtvigs Kirke i bydelen Bispebjerg. Bebyggelsen er opført i 1920erne og er byplanmæssigt, kulturhistorisk, arkitektonisk og landskabeligt unik.

Bebyggelsen har en alder, hvor istandsættelse ofte er påkrævet, ligesom flere beboere ønsker at modernisere boligerne med altaner og indretning af tagetager til beboelser og udskiftninger af f.eks. vinduer, døre og tage. Desuden er der ønsker om ombygninger i form af opsætning af altaner og indretning af tagetager til beboelse.

Uensartede og utilpassede ombygninger og istandsættelser kan imidlertid forringe bebyggelsens bærende bevaringsværdier, ligesom ændring af belægninger og beplantning kan være forringende. Gældende deklarationer åbner imidlertid ikke mulighed for at stille detaljerede krav til kvaliteten af sådanne istandsættelser og ombygninger, og der er derfor behov for en bevarende lokalplan.

Løsning

Forvaltningen har udarbejdet forslag til bevarende lokalplan ”På Bjerget” (bilag 1). Forslaget omfatter området omkring Grundtvigs Kirke, Bispebjerg Torv, bebyggelse langs Frederiksborgvej, Bispebjergvej samt de grønne områder, der hører til den oprindelige bebyggelsesplan. Veje, grønne arealer og torve danner akser/sigtelinjer til kirken.

Bebyggelsen ”På Bjerget” er sammen med Grundtvigs Kirke bydelens bymæssige højdepunkt, og de er en meget væsentlig del af Bispebjergs identitet. Karréen på hjørnet af Bispebjergvej og Frederiksborgvej er kommet til senere men er opført i samme arkitektur og materialevalg og opleves som en del af helheden.

Målet med lokalplanen er, at På Bjerget fortsat skal være et attraktivt boligområde med mulighed for fornyelser, så længe områdets særlige struktur og egenart styrkes og de arkitektoniske detaljer opretholdes. Der fastsættes detaljerede bestemmelser for istandsættelser, udskiftninger og ombygninger. De karakteristiske byrum med belægninger i gule tegl, de grønne områder og bevaringsværdig beplantning sikres. Der åbnes desuden mulighed for en vis udvikling i form af indretning af tagetager til boliger og visse steder for opsætning af altaner.

Bebyggelsen er generelt vel vedligeholdt med respekt for de arkitektoniske kvaliteter og bygningerne fremstår hovedsageligt i originale materialer, ligesom de grønne områder, forhaver mv. er med til at understrege bebyggelsens særlige karakter.

Intern høring
Der er foretaget intern høring i forbindelse med udarbejdelsen af lokalplanforslaget, herunder af Bispebjerg Lokaludvalg. Lokaludvalget er enig i, at der bør udarbejdes en bevarende lokalplan for områdets bebyggelse og anlæg, det bør være muligt at modernisere boligerne, så området fortsat kan være et attraktivt boligområde.

Lokaludvalget bemærker herudover,

  • at Grundtvigs Kirke er et ikon for bydelen, men pladsen omkring kirken trænger til et løft, og belægningen spiller ikke op til resten af kvarteret.
  • at Bispebjerg Torv bør indtænkes i planen og foreslår, at der tilføres et element på torvets østside, der samler monumentalaksen, for eksempel med en lille spejldam eller vandelement. Muligheden for udeservering bør styrkes.
  • at Frederiksborgvej hæves og gives en anden farve på forløbet over Bispebjerg Torv, så hastigheden nedsættes, og vestsiden af torvet bør nyindrettes ved Dansekapellet, idet der ved store arrangementer er for få parkeringspladser.
  • at der er mange turister i Grundtvigs Kirke, og at der bør være parkeringsmuligheder til turistbusserne, hvilket bør løses i forbindelse med lokalplanen.

Forvaltningens bemærkninger
Lokalplanen lægger op til, at der kommer mere liv på Bispebjerg Torv med mulighed for butikker samt evt. en pavillon på torvet.

Forvaltningen vurderer, at aksen, sigte- og ganglinjen over torvet til alléen, gennem kirkegården, ikke bør sløres eller brydes af nye anlæg. Hvis der arbejdes med andre belægninger ved kirken end asfalt skal man være opmærksom på, at støjen fra biler øges betragteligt, samtidig med at det er vanskeligt at cykle og gå på.

Lokalplanen åbner mulighed for at udvide fortovsarealerne i boliggaderne og på torvet.

Frederiksborgvej er udlagt til regional vej. Derfor er det ikke muligt at arbejde med andre belægninger eller hævet flade på strækningen over Bispebjerg Torv.

Forbedring af parkeringsmulighederne for turistbusser i området vil være vanskelig at tilgodese sammen med de bevaringshensyn lokalplanen skal varetage. Den bedste løsning vil være, at busserne kun holder kortvarigt, mens passagererne stiger af og på, og at de i mellemtiden parkerer andet steds. Der findes ikke umiddelbart løsninger i kvarteret. Vejmyndigheden er orienteret om problemerne.

Byliv
For at tilgodese bylivet åbnes der op for etablering af publikumsorienteret serviceerhverv, herunder udeservering og enkelte butikker på Bispebjerg Torv og på en del af Frederiksborgvej. Endvidere åbnes der mulighed for at opføre en pavillon på Bispebjerg Torv med henblik på at indrette en kiosk, café eller lignende. Lokalplanen åbner mulighed for at udvide fortovs- og torvearealer for at styrke bylivet og minimere asfaltarealerne.

Bæredygtighed
Da bebyggelsen er udpeget som bevaringsværdig, er den fritaget for bestemmelser om lavenergi. Dette er dog ikke til hinder for, at bebyggelsen i et vist omfang energirenoveres. Generelt er det bæredygtigt at vedligeholde og genbruge eksisterende gode bygninger, bygningsdele og materialer frem for at kassere og udskifte.

Der planlægges skybrudssikring i det grønne område mellem Jeppes Allé. Lokalplanen er ikke til hinder for dette.

Miljøvurdering
Forvaltningen vurderer, at lokalplanen ikke medfører miljømæssige konsekvenser, der betyder, at der skal udarbejdes en miljørapport i henhold til lov om miljøvurdering af planer og programmer.

Borgerdialog
I forløbet har forvaltningen afholdt to møder med andelsboligforeningerne og lokaludvalget i området. Det ene møde blev afholdt som optakt til lokalplanarbejdet, og i det andet blev udkast til lokalplanforslag drøftet.

Der er fem andelsboligforeninger i området. I alle foreningsbestyrelser er man enige i, at der bør udarbejdes lokalplan, så områdets bevaringsværdier kan opretholdes, men der er delte holdninger til, hvor restriktiv lokalplanen bør være. I den del af området, der er mest ombygget med nye vinduer, døre, og i to foreninger også altaner, mener man generelt, at der bør åbnes op for forandringer så som altaner, kviste, træ/alu vinduer mv. I den del af området, der står mest originalt, ønsker man i langt højere grad at bevare f.eks. eksisterende vinduer eller ved udskiftning erstatte dem med nye i samme udformning med enkeltlag glas og kitfals. Her ønsker man heller ikke altaner. Lokalplanforslaget er i et vist omfang tilpasset boligforeningernes ønsker og bemærkninger i forhold til eksempelvis altaner og vinduer.

Der blev desuden afholdt et beboermøde i Grundtvigs Kirke den 4. december 2013 med deltagelse af ca. 50 beboere. Mødet havde bl.a. til formål at få beboerne til at indkredse områdets vigtigste bevaringsværdier og drøfte, hvordan de forestiller sig, området skal fremtræde fremover. Københavns museum deltog også i mødet - referat af mødet er vedlagt som bilag 2.

Det foreslås, at borgerdialogen ud over 8 ugers høring og offentliggørelse på Bliv Hørt også omfatter et orienteringsmøde i høringsperioden.

Økonomi

Lokalplanen medfører ikke i sig selv udgifter for kommunen.

Videre proces

Efter politisk behandling sendes planforslaget i høring i 8 uger (juli undtaget). Det foreslås, at der afholdes et orienteringsmøde i høringsperioden.

Efter offentlighedsfasen vil forvaltningen gennemgå de modtagne henvendelser og på baggrund heraf udarbejde indstilling om endelig vedtagelse af planforslaget. Denne forventes forelagt Borgerrepræsentationen december måned 2014.

 

         Pernille Andersen

                                                                  /Simon Kjær Hansen

Beslutning

Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen

 

Til top