Mødedato: 16.05.2011, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Frederikssundsvej, igangsætning af høring

Se alle bilag
I Budget 2010 besluttede Borgerrepræsentationen at igangsætte et arbejde med etablering af en højklasset busløsning på Frederikssundsvej. Tre mulige løsningsforslag er nu undersøgt, og forslagene og deres effekter på trafikken og byrummet skal derfor sendes i offentlig høring.

Indstilling og beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget overfor Økonomiudvalget anbefaler 
  1. at det vedlagte høringsmateriale (bilag 1) danner grundlag for en offentlig høring vedrørende valg af principløsning for det videre arbejde med etablering af en højklasset busløsning på Frederikssundsvej. Høringen afholdes gennem lokaludvalgene i Brønshøj-Husum og Bispebjerg. 
  2.  at forvaltningerne bemyndiges til at forberede et udbud af rådgiverydelsen til udarbejdelsen af et projektforslag.

Problemstilling


En højklasset busløsning på Frederikssundsvej er udpeget som et konkret projekt i ”Bynet 2018 - kollektiv trafikplan for København og Frederiksberg”. Bynet 2018-projektet skal sikre bedre sammenhæng i den kollektive trafik og øge det samlede passagertal i den kollektive trafik.

Dagligt benytter ca. 30.000 passagerer busserne (især 5A og 350S) på Frederiks-sundsvej. Frederikssundsvej er dermed den indfaldsvej til København, der har det højeste antal buspassagerer. Samtidig har busserne på Frederikssundsvej fremkommelighedsproblemer, hvilket særligt i myldretiderne øger rejsetiden og giver uregelmæssig drift, hvilket igen medfører overfyldte busser.

Fra 2018 vil der være forbindelse til Cityringen ved Nørrebro St. Derfor er der et behov for en højklasset busløsning, der styrker den kollektive trafik i Brønshøj-Husum og Bispebjerg og forbindelserne til og fra Nørrebro St.

Borgerrepræsentationen vedtog i august 2010, at der skulle gennemføres en række trafikale analyser samt opstartes dialog om løsningsmulighederne med lokalområderne i Brønshøj-Husum og Bispebjerg (2010-71285). Dialogen blev igangsat for at sikre lokal forankring i forbindelse med udformningen af projektet. Analyserne er nu færdige, og resultaterne skal derfor sendes i offentlig høring.

Høringen, som foreslås igangsat med denne indstilling, forlænger projektet med ca. et halvt år i forhold til den forventede proces frem mod anlæg. Derfor er der behov for parallelt med høringen at forberede et kommende udbud.

Løsning


De trafikale analyser og den første fase i borgerdialogen er nu gennemført, og der er udarbejdet tre løsningsforslag til, hvordan bussernes rejsetid og regularitet kan forbedres: 

  •     Forslag 1) Kaldet ’Traditionel løsning’ og er kendetegnet ved velkendte løsninger med korte busbaner i højre side af vejen på dele af strækningen. 

  •     Forslag 2) Kaldet ’Bus Rapid Transit’ eller ’BRT’ og er kendetegnet ved, at der anlægges busbaner i midten af vejen på størstedelen af strækningen, som det fx ses i letbaneløsninger.
  • Forslag 3) Kaldet ’Busbaner og dosering’ og er kendetegnet ved, at der ikke laves busbaner på centrale handelsstrøg, at øvrige busbaner er lange og lagt i højre side af vejen, og at biltrafikken i nogle få trafiksignaler holder i kø for at blive doseret ind på strækningen.

Parkering
Set for Frederikssundsvej over ét anvendes mellem 60-70 % af p-pladserne uanset tidspunktet på døgnet. Hvis den nuværende efterspørgsel efter parkering skal imødekommes i et kommende projekt, skal der ifølge de trafikale analyser derfor etableres ca. 70-75 % af det nuværende antal p-pladser. Det svarer til ca. 460 p-pladser langs hele Frederikssundsvej. Der er i dag 611 lovlige p-pladser langs Frederikssundsvej.

For at bevare en acceptabel parkeringsforsyning i området, svarende til 85-95 % belægning, vil der skulle relokaliseres et varierende antal p-pladser, jf. nedenstående.

P-pladser

Traditionel løsning

BRT-løsning

Busbaner og dosering

Nedlæggelse

- 156

- 440

- 99

Relokalisering

+ 20

+ 300

0


Trafiksikkerhed
I forhold til trafiksikkerheden og barriereeffekt vil det i den traditionelle løsning og løsningen med busbaner og dosering være muligt at bibeholde dele af det nuværende røde midterfelt langs Frederikssundsvej.

Det er Teknik- og Miljøforvaltningens og Økonomiforvaltningens anbefaling, at de tre løsningsforslag og deres effekter på trafikken og byrummet sendes i offentlig høring, gennem lokaludvalgene i Bispebjerg og Brønshøj-Husum, som i vedlagte høringsmateriale (Bilag 1).

For at sikre fremdriften i projektet anbefaler Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen endvidere, at forvaltningerne i efteråret 2011, sideløbende det efterfølgende politiske valg af løsning, forbereder udbuddet af rådgiverydelsen til udarbejdelse af et projektforslag. Selv om løsningen ikke er endeligt fastlagt, er det muligt at forberede udbuddet parallelt med den politiske beslutningsproces, hvorved processen optimeres.

Økonomi


Borgerrepræsentationen afsatte i forbindelse med Budget 2010 samlet 107,5 mio. kr. (2010 p/l) til forbedring af busfremkommeligheden i forbindelse med Bynet 2018-arbejdet. Midlerne er afsat på Økonomiudvalgets budget. Den valgte løsning på Frederikssundsvej finansieres af denne pulje og et eventuelt statsligt tilskud.

I forbindelse med de trafikale analyser er der udarbejdet driftsøkonomiske beregninger.

Anlægs- og driftsomkostninger

(kr. ekskl. moms)

Traditionel løsning

BRT-løsning

Busbaner og dosering

Anlægsomkostninger

57.600.000

111.400.000

56.700.000

Driftsbesparelser pr. år.

8.290.000

10.540.000

8.490.000


Sammenholdes driftsbesparelserne med udgifterne til at anlægge projektet, fås nedenstående tilbagebetalingstider. Det skal bemærkes, at tilbagebetalingstiden ved statslig medfinansiering halveres.

Tilbagebetalingstid

Traditionel løsning

BRT-løsning

Busbaner og dosering

 

ca. 7 år.

10-11 år.

6 -7 år.


Denne indstilling kræver ingen særskilt frigivelse af midler til projektet.

Videre proces


Efter afslutning af høringsperioden bliver Teknik- og Miljøudvalget, Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen i efteråret 2011 forelagt høringssvarene sammen med forvaltningernes anbefaling til valg af en principløsning til en højklasset busløsning på Frederikssundsvej. I den forbindelse skal der også frigives midler til projektforslag og hovedprojekt.

På baggrund af det politiske valg forventer forvaltningerne at søge de statslige trafikinvesteringspuljer om medfinansiering til det videre arbejde med projektet. Der søges i forbindelse med ansøgningsrunderne i 2012, dog er de præcise ansøgningsdatoer er endnu ikke fastlagt.

Forvaltningerne forventer, at anlægsarbejderne kan påbegyndes i efteråret 2013 og forventes anlagt i løbet af 2014.


Claus Juhl                Hjalte Aaberg

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 16. maj 2011

Indstillingen blev anbefalet.

SF og Enhedslisten afgav protokolbemærkning:

"SF og Enhedslisten mener, at forvaltningerne gør et godt stykke forberedende arbejde ift. at sikre sammenhæng i den kollektive trafik på Frederikssundsvej. SF og Enhedslisten mener dog også, at den ideelle løsning på Frederikssundsvej kan være en letbane, og at det fortsat skal undersøges, hvorvidt der kan skabes mulighed herfor.”
Til top