Mødedato: 16.05.2011, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Placering af busgaden på den yderste del af Nørrebrogade

Se alle bilag
Som grundlag for færdiggørelsen af Nørrebrogadeprojektet og udviklingen af en helhedsplan for området ved Nørrebro Station, skal Teknik- og Miljøudvalget godkende busgadens placering på den ydre del af Nørrebrogade. Igangsætning af en helhedsplan for området ved Nørrebro station behandles i selvstændig indstilling på samme møde.

Indstilling og beslutning

 
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøforvaltningen godkender,

  1. at der etableres en busgade ved Nørrebro station, i stedet for som nu ved Nørrebrohallen. Busgaden etableres med adgang for busser og cykler, jævnfør Scenarie 2, model A i ”Bilag 1 Nørrebro Station, Vurdering af trafikomlægning ved Nørrebro Station” og således med et forbud mod anden kørende trafik. 
  2. at busgadens præcise udformning afklares i forbindelse med udarbejdelsen af en helhedsplan for Nørrebro stationsområde.
  3. at busgaden ved Nørrebro station danner grundlag for helhedsplan for Nørrebro stationsområde (se selvstændig indstilling) og for færdiggørelsen af Nørrebrogadeprojektet. 
  4. at den midlertidige busgade ved Aksels Larsens Plads bibeholdes frem til etableringen af en permanent busgade 
  5. at den midlertidige afspærring i Mimersgade bibeholdes frem til etableringen af en permanent busgade ved Nørrebro Station

Problemstilling


Københavns Kommune har siden 2008 afholdt trafikforsøg på Nørrebrogade. Der blev i den anledning etableret en busgade i hver ende af Nørrebrogade. Der har kun været tilladt adgang for busser og cykler i busgaderne. De to busgader supplerer hinanden, og deres vigtigste funktion er at reducere den gennemkørende biltrafik uden ærinde på Nørrebrogade samt at give mulighed for gode forhold ved skifte mellem busser og på- og afstigning. I budget 2010 blev den permanente udformning af den inderste del af gaden (ind til Nørrebro Runddel) finansieret, og anlægsarbejdet er godt undervejs. Tilbage står den ydre del af Nørrebrogade - fra Runddelen til Nørrebro St.

Den yderste busgade har under forsøget været placeret på strækningen mellem Hillerødgade og Esromsgade (ud for Nørrebrohallen og Aksel Larsens Plads). Anlægsarbejdet med metroforpladsen ved Nørrebro St. og krydsombygning af Lygten/Frederikssundsvej har imidlertid gjort det klart, at busgaden rent funktionelt og byrumsmæssigt er mere hensigtsmæssigt placeret ved Nørrebro Station.

Busgadens permanente placering, samt de kørselsrestriktioner der indføres i forbindelse hermed, skal indgå som et vigtigt grundlag for det videre arbejde med Nørrebrogadeprojektet og i udviklingen af en helhedsplan for området ved Nørrebro Station. Teknik- og Miljøudvalget skal på samme møde tage stilling til igangsættelsen af arbejdet med en helhedsplan for stationsområdet. Dette er beskrevet i en selvstændig indstilling.

Løsning


Teknik- og Miljøforvaltningen har udarbejdet en undersøgelse af de trafikale konsekvenser ved etablering af en busgade ved Nørrebro Station i forhold til den nuværende busgade ved Aksels Larsens Plads.

Der er undersøgt følgende to modeller for kørselsrestriktioner i forbindelse med busgaden:
• Model A: Kun adgang for busser og cykler og lukket for gennemkørende biltrafik
• Model A+B: Gennemkørende biltrafik med ærinde tillades

Begge modeller indeholder, at den vestlige del af Mimersgade mellem Borgmestervangen og Nørrebrogade indrettes kun til cykler, afhængig af tilkørselsforholdene til Føtex.

Trafikale konsekvenser
De gennemførte beregninger og vurderinger viser, at det i såvel Model A som i Model A+B er muligt at opnå en reduktion i biltrafikken på den ydre del af Nørrebrogade.

Set i forhold til trafikafviklingssituationen før trafikforsøget på Nørrebrogade, opnås en reduktion af biltrafikken på Nørrebrogade mellem Hillerødgade og Nørrebro Station på 51 procent i Model A og på 33 procent i Model A+B. De ændrede trafikstrømme på vejnettet i lokalområdet vil kun medføre større trafikstigninger på enkelte vejstrækninger, f.eks. vil model A betyde en stigning på 25% på Ndr. Fasanvej og 14% på Hillerødgade. Model A+B vil derimod betyde en stigning på mellem 10% - 16% på Lygten. (Se bilag 1)

Set i forhold til situationen under trafikforsøget, vil placeringen af busgaden under højbanen ved Nørrebro St. forøge trafikken på den ydre del af Nørrebrogade med 100 % i model A og 180 % i model A+B. Selv en forøgelse på 180 % vil dog stadig være et lavere trafikalt niveau, end før trafikforsøget begyndte i 2008.Model A vil betyde maginalt mere biltrafik på den yderste del af Lygten ca. 8% i forhold til under trafikforsøget, mens Ndr. Fasanvej vil opleve en stigning af biltrafikken på ca. 23% frem til Hillerødgade.

Samtidig viser de gennemførte beregninger, at Frederikssundsvej mellem Nørrebro St. og Bellahøj i begge modeller aflastes for biltrafik. På den inderste del af Frederikssundsvej ses en aflastning på 6.500 køretøjer per hverdagsdøgn (37 procent) i Model A og på 3.000 køretøjer (17 procent) i Model A+B. (se bilag 1)

Busgadens placering
Teknik- og Miljøforvaltningen vurderer, at en fremtidig busgade placeret under højbanen på strækningen mellem krydsene Lygten/Frederikssundsvej og Borgmestervangen/Nørrebrogade rummer de bedste potentialer for at binde projektet ”Bedre Bus på Frederikssundsvej” sammen med Nørrebrogadeprojektet, da stationen er knudepunktet for hvor projekterne mødes.

Desuden vil etableringen af en busgade ved Nørrebro Station skabe en unik mulighed for at etablere attraktive skiftemuligheder mellem bus/metro/S-tog/cykel. Endvidere vil denne placering danne den trafikale ramme for udviklingen af området omkring Nørrebro Station til et unikt byrum i København. Til et område med meget stor intensitet af både fodgængere, cyklister og byliv.

Busgadens kørselsrestriktioner
Teknik- og Miljøforvaltningen anbefaler, at busgaden indrettes uden adgang for biler (Model A), men at udrykningskørsel naturligvis sikres passage. Denne løsning anbefales bl.a., da den vurderes at give den mindste trafikale påvirkning af sidegaderne, der ligger tættest på Nørrebro Station. Desuden viser undersøgelsen, at denne løsning vil flytte mere af den gennemkørende biltrafik mellem bydelene til det overordnede vejnet, hvilket er i tråd med Københavns Kommuneplans retningslinjer. Endvidere vurderer forvaltningen, at trafikforholdene på selve Nørrebrogade bliver mere overskuelige og logiske, og at busgaden i langt højere grad end i dag vil blive respekteret af trafikanterne, da det vil være muligt at benytte fordelingsgaderne Lygten og Nordre Fasanvej som sidste frakørselsmulighed.

Høring vedrørende placering af busgaden
Teknik- og Miljøforvaltningen har i perioden 31. januar - 13. marts gennemført en offentlig høring om busgadens placering og konsekvenserne herved. Under høringsperioden har Bispebjerg- og Nørrebro Lokaludvalg samarbejdet om afholdelse af to offentlige møder, og der har været afholdt afstemning på Nørrebro Lokaludvalgs hjemmeside (ca. 250 borgere har stemt i høringen). Sideløbende har forvaltningen lagt høringen ud på den kommunale hjemmeside ”Bliv Hørt” (høringssvarene er resumeret i bilag 2).

Høringen har overordnet givet et entydigt billede af, at der fra MOVIA, Dansk Cyklistforbund (DCF) og lokal side anbefales, at der arbejdes videre med en placering af busgaden ved Nørrebro St. Nørrebro Lokaludvalg ønsker dog en mere vidtgående trafikal analyse før de kan prioritere mellem model A (busser og cykler) eller A+B (ærindekørsel tilladt). Forvaltningen vurderer, at den nuværende analyse med tilstrækkelig sikkerhed har belyst de trafikale konsekvenser, og at de forandringer, der vil ske med trafikken kan håndteres. Københavns Politi har ingen bemærkninger til en flytning af busgaden til Nørrebro St. Høringen har været behandlet i By- og Miljøudvalget i Frederiksberg Kommune. Frederiksberg Kommune vil foretrække en busgadeplacering ved Aksel Larsen Plads.
Sammenhæng med helhedsplan for Nørrebro St.
Forvaltningen anbefaler, at anlæggelsen og den præcise udformning af busgaden afventer den kommende helhedsplan for Nørrebro St. Derfor anbefaler forvaltningen, at den midlertidige busgade ved Aksel Larsens plads samt den midlertidige spærring af Mimersgade bibeholdes indtil busgaden ved Nørrebro St. etableres permanent.

Økonomi


Busgaden er på nuværende tidspunkt ikke finansieret. Færdiggørelsen af Nørrebrogadeprojektet på den ydre del af Nørrebrogade er indeholdt i Teknik- og Miljøforvaltningens budgetindspil for 2012 med et overslag på 35 mio. kr. til projektering og anlæg, herunder til forberedende arbejder i relation til busgaden. Det drejer sig om at tilpasse kryds på det overordnede vejnet i forbindelse med placering af busgaden og om midlertidig disponering og afspærring af arealet under højbanen ved Nørrebro Station.


Videre proces


Busgadens etablering afventer den kommende helhedsplan for Nørrebro St., samt at der tilvejebringes finansiering til anlæggelsen.

 

Den aktuelle indstilling forholder sig udelukkende til den principielle placering af en busgade i området, og derfor er busfremkommeligheden i området ikke uddybet.
Såfremt der i budget 2012 afsættes midler til projektet, er der i det ansøgte beløb indregnet midler til tilpasning af de omkringliggende kryds til det forventede trafikmønster. I dette arbejde vil der også blive vurderet på konsekvenserne for Movia-busserne, hvorved busfremkommelighedstiltag indarbejdes i de nye løsninger.
Til orientering deler Movia forvaltningens vurdering af, at en placering under højbanen vil være hensigtsmæssig i relation til sammenhængen i den kollektive trafik, og at placeringen vil sikre nye passagerer til 5A og 350S.





Hjalte Aaberg /Niels Tørsløv

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 16. maj 2011

Der blev stemt om indstillingen

Liste For Imod Undlod
A X X
C X
F X
O X
I X
Ø X

For stemte 4, imod stemte 3 og 1 (Lars Weiss, A, ) undlod at stemme

Indstillingen blev godkendt.

Til top