Mødedato: 16.05.2011, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Byrumshelhedsplan for området omkring Nørrebro Station

Se alle bilag
Teknik og Miljøudvalget skal godkende, at der udarbejdes en byrumshelhedsplan for området omkring Nørrebro Station og at der tilrettelægges en proces for udvikling og anlæg af nye byrum.

Indstilling og beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at der igangsættes udarbejdelse af en byrumshelhedsplan for området omkring Nørrebro Station med et indhold og en proces, som beskrevet i afsnittet Løsning.

  2. at Teknik- og Miljøforvaltningen med denne indstilling har opfyldt medlemsforslaget fra 24. januar 2011 stillet af SF

Problemstilling

Teknik- og Miljøudvalget besluttede den 24. januar 2011 medlemsforslag stillet af SF om, at Teknik og Miljøforvaltningen i koordinering og samarbejde med Økonomiforvaltningen senest i maj 2011 fremlægger indstilling om at igangsætte udarbejdelsen af en byrumshelhedsplan for området omkring Nørrebro Station.

Området omkring Nørrebro Station, der med anlæg af Metrocityringen, vurderes at blive Københavns tredje største trafikknudepunkt i forhold til på- og afstigere i tog, bus og metro, udvikler sig nu på flere fronter. Der udarbejdes en særskilt lokalplan for metrostationspladsen. På Nørrebrogades ydre del er der udarbejdet en trafikal helhedsplan, der skal forbedre forholdene for busser, cyklister og fodgængere. På Frederikssundsvej arbejdes der med et projekt, der skal fremme busdriften og den kommende station til Cityringen, vil intensivere det kollektive trafikknudepunkt yderligere. Der er derudover også flere aktuelle lokale-, byrums- og byggeprojekter på vej.  De mange udviklingsprojekter vil intensivere bylivet omkring Nørrebro Station, og der vil opstå behov for opgraderede skiftemuligheder mellem tog, bus og metro, mødesteder og fodgænger/cykel-forbindelser.

Løsning

For at sikre en sammenhængende by med den bedst mulige sammensætning af de trafikale og byrumsmæssige funktioner, er det nødvendigt at koordinere de mange projekter, og at se på området som en helhed (se kortbilag 1). Ved at udarbejde en byrumshelhedsplan kan der skabes overblik over projekterne og bedre mulighed for at koordinere det samlede udviklingsarbejde.

Byrumshelhedsplanen vil fokusere på at binde parker og byrum sammen på begge sider af banen fra Lersøparken i nord til Bispeengbuen i syd.
Byrumshelhedsplanen udføres med udgangspunkt i de trafikanalyser, der er lavet i forbindelse med Nørrebrogade-projektet og Teknik og Miljøudvalgets beslutning om den endelige placering af en busgade. Beslutningen, der træffes den 16. maj 2011 vil være en forudsætning for byrumshelhedsplanen, som dermed vil være i overensstemmelse med Nørrebrogadeprojektet.  Herudover tages udgangspunkt i en kortlægning af udviklingsprojekterne (se kortbilag 2) og supplerende byrumsanalyser. Den færdige byrumshelhedsplan skal med afsæt i målsætningerne i Arkitekturby København, Metropol for Mennesker og Miljømetropolen formulere de udviklingsstrategier, der kan arbejdes med i området. Byrumshelhedsplanen skal derudover udpege et netværk for fodgængere og cyklister, den skal indeholde specifikke programmer for de enkelte byrum, der er indeholdt i planen og den skal redegøre for økonomi og finansieringsmuligheder. (kortbilag 3 og 4).

Udviklingsprojekternes forskellige tidsplaner betyder, at alt ikke vil være funktionsdygtigt på samme tid, (kortbilag 5) men ved at udarbejde en byrumshelhedsplan, kan der skabes et overblik og en mulig koordinering af de udviklingsprojekter, der allerede er i gang, og de projekter, der er på vej. Byrumshelhedsplanen kan bruges som et arbejdsredskab, der tager højde for den tidsmæssige forskydning af projekterne, prioriterer de forskellige indsatser og anvendes som grundlag for privat og offentlig projektudvikling herunder bl.a. arkitektkonkurrence

Processen vil derfor være:

·      I perioden frem til primo 2012 udarbejdes en byrumshelhedsplan, som indstilles til politisk beslutning i Teknik- og Miljøudvalget, Økonomiudvalget samt Borgerrepræsentationen

·      Efterfølgende kan der, såfremt der træffes politisk beslutning herom, udarbejdes et konkurrenceprogram og udskrives arkitektkonkurrence for udvalgte byrum og forbindelser og/eller arbejdes ud fra planen med mulige partnerskaber.   

Byrumshelhedsplanen vil indeholde:

  • Udviklingsstrategier/målsætninger for området og de enkelte byrum
  • Udpegning af byrumsnetværk
  • Byrumsprogrammer
  • Prioritering af indsatser
  • Overslag over samlet økonomi, herunder mulige indtægter ved eventuelt salg af kommunale ejendomme, vurdering af mulige partnerskaber og finansieringsmuligheder samt skønsmæssigt overslag over kommunale anlægsudgifter

Kultur og Fritidsforvaltningen inddrages som ejere af de kommunale ejendomme og Økonomiforvaltningen inddrages i arbejdet med byrumshelhedsplanen dels som ansvarlig for busdriften og dels med henblik på en koordineret indsats i forbindelse med forslag til Kommuneplan 2011 samt udarbejdelse af handlingsplan for Nordvest. (kortbilag 6)
Herudover er det hensigten at koordinere byrumshelhedsplanen med Frederiksberg Kommune for så vidt angår de projekter og planer, hvor der er samarbejdsrelationer. 

Nørrebro Lokaludvalg og Bispebjerg Lokaludvalg inddrages i arbejdet med byrumshelhedsplanen, en evt. arkitektkonkurrence og borgerdialogprocessen.

Der gennemføres en åben borgerdialog, hvor borgerne inddrages i udarbejdelse af byrumsprogrammerne og i den eventuelt efterfølgende arkitektkonkurrence, som vil omfatte udvalgte byrum og forbindelser. (se bilag borgerdialog.)

Økonomi

Denne indstilling har ingen økonomiske konsekvenser i sig selv. Byrumshelhedsplanen udarbejdes af Teknik og Miljøforvaltningen inden for nuværende budgetramme. Udviklingen af dispositionsforslag gennem en arkitektkonkurrence for Nørrebro Stationsområde indgår som en del af Teknik- og Miljøforvaltningens budgetønske om Nørrebrogade 2. etape, som præsenteres i forbindelse med forhandlingerne om budgetaftale 2012. Hvis der afsættes og frigives midler til konkurrencen i budget 2012, vil der som en del af denne blive redegjort for faktiske kommunale anlægsudgifter.

Videre proces

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning vedrørende eventuel flytning af busgaden til Nørrebro Station (behandles på samme møde) og konsekvenser for gennemkørende biltrafik samt beslutning vedrørende busløsningen for Frederikssundsvej vil være de trafikale forudsætninger for arbejdet med byrumshelhedsplanen/ byrumsprogrammerne (november 2011). Der udarbejdes lokalplan for den kommende metrostationsplads på Nørrebro Station i efteråret 2011. Borgerdialogen om byrumshelhedsplanen udføres efter høringsperioden om Frederikssundsvej, hvorefter det vil være muligt at koordinere forudsætningerne og færdiggøre byrumshelhedsplanen. 

Byrumshelhedsplanen forventes forelagt Teknik- og Miljøudvalget primo 2012.


Ligestillingsvurdering

Borgerrepræsentationen har besluttet, at en række indstillinger vedrørende byrum skal ligestillingsvurderes. Der er dog ikke foretaget en ligestillingsvurdering af denne indstilling, da det skønnes først at være relevant i senere i forbindelse med udarbejdelse af byrumsprogrammerne i byrumshelhedsplanen.

 

 

       



                                         Hjalte Aaberg

                                                                          /Tina Saaby

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 16. maj 2011

Indstillingen blev godkendt.
Til top