Mødedato: 16.05.2011, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Teknik- og Miljøforvaltningens handleplan for handicappolitik

Se alle bilag
Borgerrepræsentationen skal godkende Teknik- og Miljøforvaltningens handleplan 2011-2012 for Københavns Kommunes Handicappolitik. Handleplanen sigter på at opfylde målsætningerne i handicappolitiken.

Indstilling og beslutning

 

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget overfor Økonomiforvaltningen og Borgerrepræsentationen anbefaler
1. at Teknik- og Miljøforvaltningens handleplan 2011-2012 for Københavns Kommunes Handicappolitik godkendes (Bilag 1)

Problemstilling


Borgerrepræsentationen vedtog den 27. januar 2011 Københavns Kommunes Handicappolitik 2011-2017. Samtidig blev det besluttet, at hver forvaltning skal udarbejde en handleplan med konkrete initiativer, som kan opfylde handicappolitikkens målsætninger. For Teknik- og Miljøforvaltningen drejer initiativerne sig blandt andet om webløsninger, ansættelsesforhold og tilgængelighed i byen.

Handleplanerne for alle forvaltningerne skal udarbejdes hvert andet år, første gang for årene 2011-2012.

Løsning


Handleplan 2011-2012 for Handicappolitiken er i Teknik- og Miljøforvaltningen opdelt i tre hovedområder:
• Finansierede initiativer
• Forslag til initiativer, der kræver finansiering
• Tiltag, der allerede indgår i Teknik- og Miljøforvaltningens tilgængelighedsprogram ”By for Alle”

Finansierede initiativer

Der indgår 22 finansierede initiativer i Teknik- og Miljøforvaltningens handleplan. Det er initiativer, der er finansieret i forbindelse med den løbende drift eller gennem særlige anlægsbevillinger, som allerede er godkendt af Borgerrepræsentationen.

Initiativerne sigter især på at gøre det nemmere at færdes i byens rum for alle, bl..a. for rollatorbruger, syns- og funktionshandicappede og folk med barnevogne. Der er både nye tilgængelighedsruter og innovative løsninger på vej, lige som der er særligt fokus på tilgængeligheden i en by, der de kommende år er præget af meget store anlægsprojekter. Nye bylivsformer, ukonventionel arkitektur og øget cyklisme er andre forhold, som giver afsæt for nye tiltag på tilgængelighedsområdet.

Der er tilgængelighedstiltag, som skal gøre det lettere for handicappede at bruge kommunens hjemmeside til både informationssøgning og selvbetjening. Endelig er forvaltningen aktiv i vejregelarbejdet på tilgængelighedsområdet og international erfaringsudveksling på tilgængelighedsområdet igennem EUROCITIES.

Forslag til initiativer, der forudsætter finansiering

Der indgår 13 initiativer i handleplanen, som på nuværende tidspunkt ikke er finansierede. Teknik- og Miljøforvaltningen vil løbende vurdere muligheden for at gennemføres disse aktiviteter helt eller delvist - især som led i andre anlægsfinansierede aktiviteter.

Initiativerne omfatter en fortsat forbedring af den fysiske indretning af byens rum. Det drejer sig blandt andet om kortlægning af omfanget af uhensigtsmæssige løsninger for at kunne prissætte en systematisk ændring heraf, samt udvikling af byrumløsninger, der kan leve op til den ny viden, der er kommet på tilgængelighedsområdet. Der er også forslag til, hvordan Teknik- og Miljøforvaltningens driftsorganisation kan gøre byen mere tilgængelig for alle, fx ved at fjerne og flytte uhensigtsmæssigt parkerede cykler.

Tiltag, der allerede indgår i Teknik- og Miljøforvaltningens tilgængelighedsprogram By for Alle

Teknik- og Miljøforvaltningen har i adskillige år arbejdet målrettet med at udvikle og implementere tilgængelige løsninger i byen rum. Dette arbejde har i perioden 2008-2010 været organiseret i tilgængelighedsprogrammet By for Alle, der blev afsluttet ved udgangen af 2010. Se mere på http://www.kk.dk/byforalle

Arbejdet med tilgængelighedsprogrammet resulterede blandt andet i et sæt retningslinjer og regler for tilgængeligheden i byens offentlige rum, som nu anvendes i forvaltningens løbende drifts- og anlægsarbejde. Der er blandt andet udarbejdet:
- Københavns håndbog i tilgængelighed (belægninger, fortove, overkørsler, stoppesteder mv.)
- Tilgængeligheds tjekliste for byggeri
- Tilgængeligheds tjekliste for cykler og cykelparkering
- Tilgængeligheds tjekliste for tilgængelighed i parker
- Tilgængeligheds tjekliste for strande
- Tilgængeligheds tjekliste for broer

Retningslinjerne i By for Alle-programmet er i dag en naturlig del af forvaltningens daglige arbejde og nævnes derfor kun i indeværende handleplan, når der er tale om særlige initiativer med afsæt i programmet.

Forvaltningernes handleplaner vil løbende blive drøftet i Handicaprådet

Økonomi


De 22 finansierede initiativer i Teknik- og Miljøforvaltningens handleplan 2011-12 er finansieret i forbindelse med den løbende drift eller gennem særlige anlægsbevillinger, som allerede er godkendt i Borgerrepræsentationen.

Teknik- og Miljøforvaltningen vil arbejde videre med de resterende ufinansierede initiativer - herunder behovet for finansiering - og søge midler til deres gennemførelse i forbindelse med fremlæggelsen af handleplanen for den næste periode 2013-14. Dette arbejde gennemføres i 2012.

Videre proces


Når Teknik- og Miljøudvalget har anbefalet indstillingen, fremsendes handleplanen til Socialudvalget, som fremsender de samlede handleplaner for alle forvaltninger til Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen
Opfølgningen på de enkelte initiativer er forankret i centrene i Teknik- og Miljøforvaltning. Center for Trafik er tovholder på enkelte mindre tilgængelighedsaktiviteter i Teknik og Miljøforvaltningen, som er udsprunget af programmet By For Alle, aktiviterne afsluttes i 2012.
Inden udgangen af 2012 vil forvaltningen udarbejde en ny handleplan 2013-2014 for Københavns Kommunes Handicappolitik. I forbindelse hermed vil forvaltningen foretage en opfølgning af tiltagene for 2011-12.


Hjalte Aaberg /Niels Tørsløv

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 16. maj 2011

Indstillingen blev anbefalet.
Til top