Drøftelse: Status på sygefraværsindsats i TMF
Der er udarbejdet status på sygefravær i Teknik- og Miljøforvaltningen. Desuden gives en beskrivelse af, hvilke aktiviteter, der er foregået i Teknik- og Miljøforvaltningen i 1. kvartal 2011 med henblik på at nedbringe sygefraværet.
Indstilling og beslutning
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget
1. drøfter forvaltningens sygefraværsindsats.
Problemstilling
Økonomiudvalget har vedtaget, at sygefraværet skal nedbringes med minimum én dag i gennemsnit pr. medarbejder årligt i perioden 2010-2012.
Der er i TMF en klar faldende tendens fra 2007, hvor sygefraværet var 18,3, til 2010 hvor sygefraværet var 16,0 dag per medarbejder. Da måltallet for 2010 imidlertid var på 15,0 dage har forvaltningen intensiveret indsatsen for at nedbringe sygefraværet.
1. kvartal 2011 viser dog en stigning i fraværet i forhold til samme kvartal i 2010, idet fraværsdage per ansat per år i 2010 var 18,4 dage og i 2011 var 19,1 dage (se bilag 2). Det kan skyldes personalereduktion i forvaltningen, der erfaringsmæssigt øger sygefraværet i de berørte medarbejderes opsigelsesperiode.
Løsning
I 2010 har der været fokus på implementering af ”sygefraværsreformen” og de nye regler og muligheder, den indebærer. Alle medarbejdere bliver systematisk inviteret til fraværssamtale efter 14 dages sammenhængende sygdom (langvarigt sygefravær). Samtalen afholdes inden 4 uger fra 1. sygedag. Dette er lovpligtigt. Derudover har forvaltningen besluttet, at der indkaldes til samtale, når medarbejderen har været fraværende fem perioder eller har 15 sygefraværsdage inden for et år.
I forbindelse med samtalen kan der indhentes mulighedserklæringer hos lægen og udarbejdes konkrete fastholdelsesplaner med henblik på at sikre en hurtigere tilbagevenden af sygemeldte medarbejdere. Der afholdes løbende opfølgningssamtaler for at følge op på de aftalte aktiviteter.
Forvaltningen har i 2011 øget indsatsen med ét årsværk til at arbejde med sygefraværsindsatsen som led i en effektiviseringsplan. Fokus er på arbejdet med individuelle og konkret målrettede tiltag, som de enkelte centre i løbet af 1. kvartal har fastlagt i en handlingsplan. De konkrete handlingsplaner suppleres pt. med personalejuridisk bistand i forbindelse med langtidsfravær, konkret HR-rådgivning samt undervisning af ledere, tillids- og arbejdsmiljørepræsentanter. Desuden er TMF indtrådt i to tværgående arbejdsgrupper om sygefravær i Københavns Kommune, hvor der er blevet hentet viden og inspiration til TMF’s arbejde med sygefraværsindsatsen. Derudover drøftes sygefraværsindsatsen løbende i chefgruppen, hovedsamarbejdsudvalget, sekretariatschefgruppen mv. med henblik på at holde et konstant fokus på opgaven. Medarbejdere og ledere kan fremover finde konkrete værktøjer og få overblik over handlemuligheder på nyt sygefraværs-site på forvaltningens intranet.
Økonomi
Teknik- og Miljøudvalget har som led i vedtagelsen af de forvaltningsspecifikke effektiviseringer i budget 2011 besluttet, at der skal anvendes 850.000 kr. til finansiering af ét årsværk samt tilhørende aktiviteter. Årsværket anvendes til interne medarbejdere, primært til en udviklingskonsulent, der efter behov inddrager personalejurister m.fl. Midlerne er allerede tildelt i budgettet for 2011, hvor midlerne er afsat gennem det forvaltningsspecifikke effektiviseringsforslag vedr. sygefravær.
Videre proces
Centrene arbejder målrettet med handleplaner, der suppleres med tværgående initiativer, hvor der er behov. Målet er at sikre, at TMF som minimum når sit måltal for sygefravær på 14 dage i gennemsnit per medarbejder i 2011 – en enig chefgruppe har truffet en principbeslutning om at stræbe efter et endnu lavere sygefravær.
I 3. kvartal 2011 vil TMU få forelagt en ny status på sygefraværet.
Pernille Andersen
/Martin Nordrup Andersen
Beslutning
Indstillingen blev drøftet.